Inkább az Eb-n! – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.03.21. 23:12

A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi gyaníthatóan nem „A mi 11-ünket” (csütörtöki számunk) küldi a pályára pénteken a Törökország elleni felkészülési mérkőzésen, sőt az is vélhető, nem a legértékesebb magyar tizenegy (szerdai számunk) játszik.

Willi Orbán kisebb izomsérülés miatt kihagyja a találkozót, Rossi a kapusokkal kapcsolatban sejtelmesen fogalmazott – vagy Gulácsi Péter véd ma, akkor Koszovó ellen Dibusz Dénesé a kapu, vagy fordítva… Dárdai Márton is mindenképpen pályára lép az egyik mérkőzésen, a kapitány szeretné látni élesben a Hertha magyar válogatottat választó belső védőjét.

Ha nemzeti csapatunk nem szenved vereséget, sorozatban tizenharmadik veretlen találkozóját vívja meg, a tizenkettő is csúcs a Rossi-érában, az eddigi rekord vele tizenegy volt 2020–2021-ben. Korábban Bicskei Bertalan kapitánysága idején előfordult már tizenkét meccses sorozat 2000–2001-ben, de akkor csupán háromtétmérkőzést játszottunk, a jelenlegi sorozatban ez a szám nyolc. Megjegyzem, a Bicskei-időszakban vb-re és Eb-re sem jutottunk ki, Rossi vezetésével a második, sorozatban a harmadik kontinensbajnokságon vesz részt Magyarország.

Tény, az Aranycsapat az 1954-es vb-döntőt követően tizennyolc meccset vívott meg veretlenül – 1956 februárjában éppen Törökországtól kapott ki 3:1-re. Ha a mieink az Eb-ig hátralévő négy meccsen (Törökország, Koszovó, Írország, Izrael) nem kapnak ki – ez tizenhat találkozót jelentene –, megközelítik Puskás Ferencék sorozatát.

Ám legyünk őszinték: kit érdekel, ha a magyarok veretlenül vágnak neki az Eb-nek, és Németországban leszerepelnek? Gyanítom, senkit. Magam azt sem bánnám, ha pénteken (vagy bármelyik felkészülési mérkőzésen) kikapnánk, de Eb-csoportunkból (Németország, Skócia, Svájc) továbbjutnánk… Ahogyan Rossi fogalmaz, a veretlenségi sorozat önbizalom-növelő, semmi több – különben is, az Aranycsapat egy más korszak, más kategória.

Ha már az a generáció: az együttes 1953. május 17-én Rómában az Olimpiai Stadion avatóján 3:0-ra legyőzte Olaszországot, sikerével megnyerte az 1948 és 1953 között zajló Európa-kupa-sorozatot.
Jó, Szoboszlai Dominikéktól kisebb bravúrral is beérnénk. Maradjunk az Eb-csoportban veretlenek…

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik