Címlapsztori: A nemzetközi tapasztalat döntő érv az Eb-re utazók esetében – Marco Rossi

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2024.03.13. 07:52
Ismét együtt a válogatott gólveszélyes támadói: Varga Barnabás (balra), Sallai Roland és Szoboszlai Dominik (Fotók: IMAGO IMAGES)
Marco Rossi kihirdette a Törökország és Koszovó ellen készülő válogatott keretét, amelyben a várakozásnak megfelelően Dárdai Márton is szerepel. De vajon ki lesz az első számú kapus? És mi indokolta Szalai Attila és Vancsa Zalán beválogatását?

A szél megmozgatta az őr kezében lévő papírt. A telki edzőközpont méretes úszókapujánál álldogáló biztonságiak akkurátusan ellenőrizték a szálloda emeleti nagytermébe igyekvő újságírókat és fotósokat, belépni csak akkor lehetett, ha a név és a képviselt orgánum stimmelt.

Telkiben rend a lelke mindennek.

Az aulában kihelyezett tábla és elegáns fiatalember mutatta az irányt, nehogy bárki véletlenül rossz ajtón menjen be és meglepetésre Marco Rossi emeleti irodájában kössön ki. A névsor a hivatalos kerethirdetésig hétpecsétes titok, a szövetségi kapitány szobájában azonban már kinyomtatva pihent az íróasztalon. Egy perccel a meghirdetett 13 órai kezdés előtt aztán menetrendszerűen befutott a nagyterembe Marco Rossi, elfoglalta helyét a mikrofon mögött, kezdődött a névsorolvasás.

Márciusban mindkét kapus bizonyíthat

A kapusoknál az lett volna a meglepetés, ha van meglepetés. Azaz ha váratlant húz a szövetségi kapitány. Az olasz tréner ezen a poszton érthető okból a jól megszokott duónak – Dibusz Dénesnek és Gulácsi Péternek – szavazott bizalmat, a harmadik számú kapus a sérült Szappanos Péter helyett ezúttal a fehérvári Tóth Balázs lesz. Leginkább az a kérdés, a március 22-i, Törökország és 26-i, koszovói válogatott elleni felkészülési mérkőzésen kinek szavaz bizalmat, továbbra is Dibusz Dénes véd-e, vagy Gulácsi Péter visszafoglalja helyét a kapuban?

„Dibusz Dénes tavaly egész évben ragyogóan teljesített, a selejtezőben megbízható teljesítményt nyújtott      – mondta lapunk kérdésére a keddi kerethirdető sajtóeseményen Marco Rossi.      –           Tervem szerint ő és Gulácsi Péter is megkapja a lehetőséget a két mérkőzésen, és csak azt követően döntök, ki élvezi hosszú távon is a bizalmamat. A kapuban nem lehet váltogatni, cserélgetni a játékosokat. Nehéz lesz, de a végső döntést nekem kell meghoznom.”

A szövetségi kapitány azt már napokkal ezelőtt elárulta lapunknak, hogy a mostani keretben az egyedüli újonc Dárdai Márton lesz. A 22 esztendős futballista – életében először – ott lehet a válogatott összetartásán. A Hertha BSC játékosával kapcsolatban kérdés, miként illeszkedik a jól működő gépezetbe.

„Néhány évvel ezelőtt is gondolkodtam már rajta, meghívjam-e a keretbe. A közelmúltban személyesen is találkoztunk, beszélgettünk, a válasza meggyőzött arról, hogy valóban szívesen játszana a válogatottban. Nem felejthetjük el, hogy Németországban született, ott nőtt fel, német barátai vannak, német klubban játszik, de azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a szülei magyarok, a barátnője is, odahaza magyarul beszélnek, és ami talán a legfontosabb: magyarnak érzi magát.”

Megragadva ezt a fonalat, kitért Sammie Szmodicsra is. Az elmúlt időszakban napvilágot látott, hogy a Blackburn Rovers ír állampolgárságú támadó középpályása magyar felmenői révén meghívást kaphatna a válogatottba, ám Marco Rossi megorrolt rá. Tegyük hozzá, jogosan.

„Kellemetlenül érintett ez a történet. Két bizalmi emberemen keresztül puhatolóztunk Szmodicsnál, adott esetben érdekelné-e, hogy a magyar válogatottban futballozzon. Nem sokkal később napvilágot látott ez az információ, márpedig ha nem a két bizalmasomtól, akkor a játékos vagy az ügynöke fecsegte ki a beszélgetést. Számomra egyértelmű, hogy azzal a céllal tették, hogy az íreket nyomás alá helyezzék, arra ösztönözzék, hívják meg Szmodicsot a keretükbe. Technikai, taktikai szempontból talán szükségünk lett volna rá, de ilyen futballistákra nem vagyunk rászorulva! Nekünk az összetartás az egyik legnagyobb erősségünk, igazi csapat vagyunk, ilyen manőverekkel butaság lenne szétverni ezt a jó közeget.”

Szalai Attila nem játszik freiburgi klubjában, a magyar válogatottnál azonban nem felejtik el (Fotó: Dömötör Csaba)

Véget érhetett volna Szalai Attila idénye

A védelembe ezúttal is meghívást kapott Szalai Attila. Sokan úgy gondolják, miután a Freiburg légiósa partvonalon kívül került klubjában, alig kap játéklehetőséget, a válogatottba sem kellett volna meghívni. Marco Rossi másként gondolja, azt is megindokolta, miért.

„Szalai Attila nemzetközi szinten jelentős tapasztalattal van felvértezve, ez mindenképpen mellette szól. Ha szigorúan a magammal szemben támasztott szabályokat vettem volna figyelembe, nem kellett volna behívnom, de időnként ezeket a szabályokat fel lehet rúgni. Korábban Nagy Ádám, Fiola Attila vagy éppen Loic Nego is kapott meghívót, pedig akkoriban ők is nehéz helyzetben voltak. Úgy éreztem, ha Szalai Attilát most nem hívom meg, az idény neki gyakorlatilag véget ért volna. Csakhogy az Európa-bajnokságon nagy szükségünk lesz rá.”

Ami a másik Szalait, Gábort illeti, ugyancsak bal oldali belső védőként bevethető, ám eddig hiába volt többször a keret tagja, még nem mutatkozott be a válogatottban. Marco Rossi elmondta, úgy érezte, van még mit javítani a játékában. Ám most, hogy Svájcba, magasabb színvonalú bajnokságba került Kecskemétről, van lehetősége a fejlődésre.

A kapitány a hiányzókra is kitért.

Kiemelte az újpesti Csoboth Kevint, a fehérvári Fiola Attilát és a ferencvárosi Botka Endrét, akik ezúttal nem kaptak meghívót.

„Most szeretnénk mást kipróbálni, de ez nem azt jelenti, hogy soha többé nem lesznek itt velünk. Az Európa-bajnokságra huszonhárom játékost vihetek magammal, nyilván akad majd, aki szomorú lesz a kerethirdetést követően. A csapat összeállításakor a nemzetközi tapasztalatot is figyelembe kell vennem, mert ilyen nagy tornán ennek különösen nagy jelentősége van.”

Schäfer András (13) ismét kerettag, a nyáron pedig várhatóan újra összecsap a német Thomas Müllerrel

Schäfer Andrásra az Eb-n is számít a szakmai stáb

Ott van a keretben viszont a belga másod­osztályú Lommelben az utóbbi időben jó formában futballozó Vancsa Zalán. A 19 esztendős játékos 2022-ben Olaszország ellen már bemutatkozott a válogatottban, a szakmai stáb ismét számít rá. Pedig a támadószekcióban a bőség zavarával küzd Marco Rossi. Noha a 2023-as esztendő utolsó két – a Bulgária elleni idegenbeli (2–2), valamint a Montenegró elleni hazai (3–1) – tétmérkőzésén többek között a sérüléssel bajlódó Varga Barnabásra és Sallai Rolandra sem számíthatott, a két futballista most nemcsak egészségesen, hanem kiváló formában várja a két márciusi találkozót.

És akkor itt van még a Liverpoolba visszatérő Szoboszlai Dominik is.

„Biztos vagyok benne, gyorsan formába lendül ismét. A bajnokság elején jól kezdett Angliában, a sérülése miatt aztán visszaesett a teljesítménye, voltak olyan mérkőzései, amelyeken a nem megfelelő erőnléti állapota hátráltatta, sokkal jobb játékra képes, mint amit azokon a meccseken nyújtott. Mindig itt a helye a válogatottnál!”

A legnagyobb visszatérő Schäfer András, aki 2022 szeptemberében, az Olaszország ellen 2–0-ra elveszített Nemzetek Ligája-találkozón lépett legutóbb pályára a válogatottban. A szövetségi kapitány elmondta, a fiatal játékos állapota sokáig aggasztotta, úgy érzékelte, nagyon maga alatt volt. (Keddi hír, hogy a legutóbbi Bundesliga-fordulóban kapott piros lapja miatt a német szövetség két mérkőzésre eltiltotta.)

„Eddig úgy ismertem őt, mint aki mindig, mindenben a jót keresi… Legutóbb kétezerhuszonkettő szeptemberében volt velünk. Végre jól van, játszik az Union Berlinben, erősen tért vissza a pályára. Rá egyértelműen számítok az Európa-bajnokságon.”

A keret tagjai hétfőn találkoznak Telkiben, hogy elkezdjék a felkészülést a Törökország és Koszovó elleni mérkőzésre.

– Nem kérdés: jókora várakozás előzi meg a szereplését.
– Én is érzékelem, izgatott vagyok – mondta lapunknak Dárdai Márton, a keret újonca, a német másodosztályú Hertha BSC 22 éves labdarúgója. – Amikor Marco Rossi meglátogatott, sokat beszélgettünk, a kerettagság is szóba került, de amíg a meghívó hivatalosan meg nem érkezett, nem éltem bele magam. Nyilván sokszor eszembe jutott, milyen lesz majd csatlakozni a magyar válogatotthoz.
– Ha már a kapitány látogatása szóba került, biztosan tudja, mennyi vita és várakozás volt azzal kapcsolatban, hogy mit választ: a szülőhazáját vagy a szülei hazáját. Hogyan zajlott az a berlini találkozó?
Berlinben születtem, német óvodába, német iskolába jártam, a német futballban nevelkedtem, de nyilván mindig fontos nekem Magyarország, a magyar válogatott. Tizenkét éves voltam, amikor édesapám lett a szövetségi kapitány, szinte az összes meccsen együtt szurkoltunk édesanyámmal, a testvéreimmel, a magyar barátainkkal apu csapatának, mind a két Európa-bajnokságon drukkoltam a magyar együttesnek. Marco Rossi szövetségi kapitány eljött hozzám, őszintén megbeszéltünk mindent, semmiféle félreértés sem volt, elmondtam, hogy nem akartam a sajtóban megjelent cikkekre, utalásokra reagálni. A kapitány elmondta, mit vár tőlem, én pedig akkor is azt mondtam, amit most: számíthat rám.

– Marco Rossi nyilatkozata szerint a védelemben számít önre, nem a középpályán.
– Nem szaladnék ennyire előre, egyelőre örülök a meghívónak, és izgatottan várom, hogy Telkiben csatlakozzak a többiekhez. Közülük sokakat jól ismerek, a lipcseiek ellen játszottam, Willi Orbánnal nem lesznek nyelvi nehézségeink, persze a többiekkel sem. Gulácsi Pétert, Szoboszlai Dominikot jól ismerem, Schäfer András is Berlinben futballozik, szóval képben vagyok. Már csak azért is, mert az Eb-selejtezőben is végig követtem a csapat szereplését.

– Édesapja, Dárdai Pál 61-szer volt válogatott, bátyja, Palkó is bemutatkozott a nemzeti csapatban, alighanem eszébe jutott, milyen élmény lehet a Puskás Arénában pályára lépni.
– Mindent megteszek, hogy megkapjam a bizalmat és éljek vele. Szeretném, hogy a szüleim büszkék legyenek rám, és remélem, elérkezik az ideje annak is, hogy ne csak én legyek a keret tagja. Izgatottan várom a találkozást a csapattársakkal, a stábtagokkal és persze a szurkolókkal.S. ZS.

DÁRDAI Márton
a német másodosztályú Hertha játékosa

MINIINTERJÚ: A keret újonca szeretné, hogy a szülei büszkék legyenek rá

 

Nyakunkon az Európa-bajnokság, a szurkolók azonban kimondva-kimondatlanul arra (is) vágynak, hogy 1986 után végre újra ott legyen a válogatott a világbajnokságon is. Marco Rossi erre azt mondta, nem láthatja előre a jövőt. Az elmúlt időszakban rengeteg újságíró faggatta további pályafutásáról, s ahogy ennek kapcsán fogalmazott: nagyon örülne, ha két év múlva is ő lenne a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Az olasz szakember jelenlegi szerződése 2026. január 1-jéig érvényes a Csányi Sándor vezette MLSZ-szel.

A kapitány örülne, ha két év múlva is övé lenne a kispad

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE TÖRÖKORSZÁG ÉS KOSZOVÓ ELLEN

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Tóth Balázs (Fehérvár FC)
Védők: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Dárdai Márton (Hertha BSC – Németország), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Mocsi Attila (Rizespor – Törökország), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Freiburg – Németország), Szalai Gábor (FC Lausanne – Svájc)
Középpályások: Bolla Bendegúz (Servette – Svájc), Kerkez Milos (Bournemouth – Anglia), Kleinheisler László (Hajduk Split – Horvátország), Nagy Ádám (Spezia – Olaszország), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Nego Loic (Le Havre – Franciaország), Schäfer András (Union Berlin – Németország), Callum Styles (Sunderland – Anglia)
Támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok ), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (Liverpool FC – Anglia), Vancsa Zalán (Lommel SK – Belgium), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)

A MAGYAR VÁLOGATOTT MÁRCIUSI PROGRAMJA
Március 22.
20.45: Magyarország–Törökország
Március 26.
19.00: Magyarország–Koszovó 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik