Marco Rossi fontolgatja, hogy párhuzamosan klubcsapatot is irányítson, de…

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.02.26. 14:57
Marco Rossi beszélt a Nemzetek Ligájáról (Fotó: Török Attila)
A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi a TuttoMercatoWeb.com-nak adott exkluzív interjút, amelyben arról is szót ejtett, hogy nyitott lenne arra, hogy a nemzeti csapat mellett párhuzamosan egy klubcsapatot is irányítson.

Az interjú elején Marco Rossi visszatekintett a mögöttünk hagyott Európa-bajnoki selejtezőkre. A magyar válogatott legnagyobb erősségének azt tartja, hogy igazi csapattá ért, amelyben a legjobb játékosok alárendelik magukat a gárdának.

A közelgő Európa-bajnoksággal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a közelmúlt sikerei miatt egyre nagyobb elvárásoknak kell eleget tenniük, ugyanakkor leszögezte, hogy a földön kell maradniuk, mert jól tudják, bőven van még miben fejlődniük.

„Tisztában vagyunk Németország erejével, Svájc kiegyensúlyozottságával és tudjuk, hogy Skócia egyre erősödik, és hogy minőségi játékosok alkotják a keretét. Mi mindent meg fogunk tenni, de nehéz lesz kiharcolnunk a továbbjutást. Magyarországon az a minimum elvárás velünk szemben, hogy meglegyen a továbbjutás” – jelentette ki Rossi.

A többi nemzetre rátérve helyeselt azzal kapcsolatban, hogy a franciák a torna legnagyobb esélyesei, ugyanakkor az angolokat is megemlítette mint főesélyeseket. „Nem szabad kifelejteni a portugálokat, ahogyan a németeket sem, akik most átalakuláson mennek keresztül, de Nagelsmann tudását mindenki jól ismerheti. A sztárjaik megvannak, és ha összeállnak, akkor hazai pályán képesek az előrelépésre. És végezetül itt vannak az olaszok, akik amikor nem számítottak favoritnak, akkor tudták a legjobb teljesítményüket nyújtani, és most is meglepetést szerezhetnek.”

Mint ismert, a Nemzetek Ligájában a magyar válogatott a németekkel, a hollandokkal és a bosnyákokkal került egy kvartettbe.

„Minden mérkőzés végzetes következményekkel járhat, és ilyenkor minden megkérdőjeleződhet, amit eddig csináltunk. – Hozzátette, figyelme most még a két közelgő felkészülési mérkőzésen van, de jól tudja, hogy egy futballnemzet kispadján nem fér bele a hiba. – Az NL-sorsolás nem igazán kecsegtető. Németország – mint egy őrangyal – mindig velünk van, és itt van Hollandia is, amely szintén a legmagasabb szintet képviseli. Bosznia-Hercegovina pedig hiába szerényebb képességű, nem szabad félvállról venni. Nem vagyunk olyan helyzetben, hogy bárkit is lebecsüljünk.”

Az Olaszországban, a Serie B-ben szereplő légiósainkról is elmondta a véleményét. Nagy Ádám immár a Spezia játékosa – Rossi tanácsát megfogadva váltott csapatot –, ahol rögtön alapemberré vált, ahogyan azt a szövetségi kapitány szerette volna. Szerinte a 21 éves hátvéd, Balogh Botond a Parmában kiváló idényt fut, és ha így folytatja, akkor bekerülhet az Eb-keretbe.

Megkérdezték Rossit, hogy mit gondol Roberto Mancini lemondásáról, aki tavaly nyáron váratlanul távozott az olasz válogatott éléről. Azt mondta, nem beszélt vele erről, de szerinte nem a pénz miatt mondott le és ült át Szaúd-Arábiába kispadjára, hanem szerinte lehet a döntés hátterében olyan tényező, amikről nem tudni. Egyetért azonban azzal, hogy Luciano Spalletti kinevezése helyes volt, sőt, úgy véli, hogy ez volt a legjobb döntés a jelenlegei helyzetben.

„Ancelotti a Real Madridot irányítja, és úgy tűnik, Brazília felé is kikacsingat. Senki más nem lett volna jobb választás, mint valamelyikőjük” – szögezte le, majd hozzátette, hogy Spalletti az előző idény első felében a Napolival olyan futball-leckét adott Európának, amilyet még olasz csapattól nem látott.

A Serie A-ra rátérve elmondta, úgy látja, eldőlt a bajnokság. Az Inter – amely egy mérkőzéssel kevesebbet játszva kilencpontos előnnyel vezet – nem mutat gyengeséget, sőt, folyamatosan fejlődik, és nem tudja elképzelni, hogyan bukhatná el innen a bajnoki címet.

Rossi elárulta, hogy az elmúlt években a Premeir League-ből és a Bundesligából is kapott ajánlatokat, ám az olasz élvonalból egyszer sem.

„Jelenleg az foglalkoztat, hogy kitöltsem a szerződésemet, de az út tele van buktatókkal, és az ember bármelyik pillanatban a magasból a porba hullhat. Ha minden jól alakul, akkor szeretném kitölteni a 2025 decemberéig szóló szerződésemet, aztán meglátom. Ez azonban sok mindentől függ, az egyetlen megkötés – ahogy azt mindig is hangsúlyoztam – az, hogy ha beérkezik egy olyan ajánlat, amely arra késztet, hogy a szerződésem lejárta előtt fontolóra vegyem Magyarország elhagyását, akkor ezt csakis a szövetség jóváhagyásával teszem. Szeretném megtisztelni azokat, akik megadták nekem a lehetőséget – így külföldi viszonylatban is nevet szerezhettem. Eddig is és ezután is igyekszem minden tőlem telhetőt megtenni, ám ettől még igaz, hogy nélkülük engem most senki sem ismerne külföldön” – fogalmazott szövetségi kapitányunk, akit arról is megkérdeztek, hogy kizárja-e annak a lehetőségét, hogy egyidejűleg irányítsa a magyar válogatottat és egy klubcsapatot is.

„Azt mondanám, hogy nem zárható ki, de ehhez figyelembe kell venni, hogy mindkét oldal nyitott-e rá. Részemről ez rendben lenne, és megfontolom ennek a lehetőségét.”

Mint ismert, a Napoli az idény végéig nemrég Francesco Calzonát nevezte ki a csapat élére, méghozzá úgy, hogy az 55 éves olasz szakember ezzel párhuzamosan a szlovák válogatottnál is folytatja a munkát.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik