NL: Mancini szerint a hangulat miatt is fontos, hogy legyőzzenek minket (is)

Vágólapra másolva!
2022.09.20. 11:18
null
Roberto Mancini (középen) a játékosai és a stábja társaságában a hétfői edzésen (Fotó: AFP)
Roberto Mancini, az angolok és a mieink ellen készülő olasz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya hétfői sajtótájékoztatóján többek között arról beszélt, hogy jelenleg híján van gólerős támadóknak, ugyanakkor egyértelművé tette azt is, hogy mindkét szeptemberi Nemzetek Ligája-meccsüket meg akarják nyerni – már csak a vb-ről lemaradó válogatott körüli hangulat javítása érdekében is. Keddi fejlemény, hogy Marco Verratti után Lorenzo Pellegrini és Matteo Politano is kikerült Mancini keretéből sérülés miatt.

 

„Fontosak lesznek az eredmények, hiszen ebben a csoportban még bármi megtörténhet – utalt Roberto Mancini arra, hogy az olaszok akár elsők, akár utolsók is lehetnek az A-liga 3. csoportjában, a kiesés pedig különösen szerencsétlen fejlemény lenne a vb-pótselejtező vaskos kudarca után. – Természetesen megpróbáljuk megnyerni a hátralévő két mérkőzést, szeretnénk elsők lenni a csoportban, jó lenne valami lelkesítő élménnyel gazdagodni, hogy a világbajnokság befejezéséig hátralévő hónapok ne legyenek számunkra olyan keserűek…”

Mancini olyan csapatot szeretne építeni, amelyik képes például egy újabb Európa-bajnoki címmel megörvendeztetni az olasz közvéleményt, a kapitány ugyanakkor elismerte: a most következő két mérkőzésre készülő keretnél tudna erősebbet is összehívni.

Mint beszámoltunk róla, Marco Verratti megsérült, nem játszhat sem az angolok, sem a mieink ellen („járni sem nagyon tud, talán behívjuk a helyére Davide Frattesit”), de Sandro Tonali, Lorenzo Pellegrini és Matteo Politano sem volt teljesen rendben a hétfői találkozón. S akadnak olyanok is, akik eleve nem is kaptak meghívót.

(FRISSÍTÉS: Pellegrini és Politano állapota nem megfelelő, a kedd délelőtti orvosi ellenőrzés eredményeképp a két sérült szintén kikerült a keretből. Mancini hivatalosan is behívta Davide Frattesit, valamint Manolo Gabbiadinit és az eredetileg U21-es meghívót kapó Salvatore Espositót)

„Spinazzola azzal keresett meg, hogy nincs a legjobb állapotban, edzeni szeretne a következő két hétben, ezért kihagytam. Nem ő az egyetlen számításba vehető futballistánk, aki most otthon marad, de nem csaptuk be az ajtót senki előtt sem – mondta Mancini, konkrétan az MLS-be szerződő Lorenzo Insignére, Federico Bernardeschire és Domenico Criscitóra célozva. – Insigne talán most is itt lenne, ha nem érte volna súlyos családi tragédia.” (A Toronto támadójának felesége a hatodik hónapban volt harmadik gyermekükkel, amikor a napokban elveszítették a magzatot.)

Mancini külön kitért a csatárposztokon tapasztalható „szegénységre”, amelyet a Serie A jelenlegi góllövőlistájával szemléltetett: az első 13 helyen csupán egy olasz labdarúgó található, Ciro Immobile.

„Ez szinte felfoghatatlan, hiszen Olaszországnak mindig is nagyszerű csatárai voltak. Szerencsétlen helyzet, hogy nagy klubjainknak rengeteg légiós csatáruk van, részünkről egyedül Immobile képviseli az állandóságot. Ez nem kis probléma – fogalmazott Mancini, majd szót ejtett a nyáron Angliába szerződő, a West Ham Unitedben egyelőre csereként számításba vett Gianluca Scamacca sajátos helyzetéről is. – Nehéz bajnokságba került, időbe, talán négy-öt hónapba is beletelik, hogy hozzászokjon az angol futballhoz. De az idő neki dolgozik, a külföldre igazolás általában segíti egy labdarúgó fejlődését.”

Apropó, Immobile! Nem sokon múlt, hogy ő is lekerüljön Mancini térképéről – erről a Lazio támadója egy friss rádióinterjúban beszélt:

„Hát igen, el akartam köszönni a válogatottól, de aztán beszéltem Mancinivel, és világossá vált számomra, hogy még nagyon is számít rám – mondta a Radio Rai-nak a 32 éves támadó. – Ha csalódások érnek, sok mindenen elgondolkodsz, de aztán tiszta fejjel átbeszéltük a dolgot. Szükség van az idősebb játékosok segítségére, így az enyémre is ahhoz, hogy a megfiatalított olasz válogatott újjászülessen. Ahogy Mancini mondta, a következő Európa-bajnoki és világbajnoki ciklus olasz csapatának felfuttatása most kezdődik.”

Ami Mancini sajtótájékoztatóját illeti, kérdésre válaszolva a kapitány elmondta, bár nem utasítja el, időszerűnek sem tartja az átállást a 3–5–2-es hadrendre („a formáció megváltoztatása kényes feladat, megfelelő indok kell hozzá, most nem is vagyunk elég jó erőben hozzá”).

Mancini az olaszországi választások miatt aggodalmaskodókat is megnyugtatta: a mieink elleni meccset megelőző napon, vasárnap minden válogatott labdarúgónak lehetősége lesz leadni a szavazatát…

NEMZETEK LIGÁJA
CSOPORTKÖR
5. FORDULÓ
Szeptember 23., péntek
20.45:
Németország–MAGYARORSZÁG
20.45: Olaszország–Anglia

6. FORDULÓ
Szeptember 26., hétfő
20.45:
MAGYARORSZÁG–Olaszország
20.45: Anglia–Németország

Az olasz válogatott kerete
Kapusok: Gianluigi Donnarumma (Paris Saint-Germain – Franciaország), Alex Meret (Napoli), Ivan Provedel (Lazio), Guglielmo Vicario (Empoli)
Védők: Francesco Acerbi (Internazionale), Alessandro Bastoni (Internazionale), Leonardo Bonucci (Juventus), Giovanni Di Lorenzo (Napoli), Federico Dimarco (Internazionale), Emerson Palmieri (West Ham United – Anglia), Federico Gatti (Juventus), Luiz Felipe (Real Betis – Spanyolország), Pasquale Mazzocchi (Salernitana), Rafael Toloi (Atalanta)
Középpályások: Nicolo Barella (Internazionale), Bryan Cristante (Roma), Salvatore Esposito (SPAL), Davide Frattesi (Sassuolo), Jorginho (Chelsea – Anglia), Tommaso Pobega (Milan), Sandro Tonali (Milan)
Támadók: Matteo Cancellieri (Lazio), Manolo Gabbiadini (Sampdoria), Wilfried Gnonto (Leeds United – Anglia), Vincenzo Grifo (Freiburg – Németország), Ciro Immobile (Lazio), Giacomo Raspadori (Napoli), Gianluca Scamacca (West Ham United – Anglia), Alessio Zerbin (Napoli)
AZ ÁLLÁS
1. MAGYARORSZÁG 4 2 1 1 7–3 +4 7
2. Németország 4 1 3 8–5 +3 6
3. Olaszország 4 1 2 1 5–7 –2 5
4. Anglia 4 2 2 1–6 –5 2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik