U19: Törökország legyőzése Eb-szereplést érhet

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2022.03.29. 13:36
null
Jó lenne olyan boldog fiatalokat látni a törökök ellen, mint Németh Dániel (9) és Vancsa Zalán (10) (Fotó: Török Attila)
Nyolc év után szerepelhet ismét kontinenstornán az U19-es magyar labdarúgó-válogatott, amennyiben kedden az elitkörös csoportja élén végez.

 

Gólokat kell szerezni és közben fél szemmel figyelni, mire jut egymás ellen Izrael és Skócia.

Vélhetően ez lesz a recept kedd délután az U19-es magyar válogatott Törökország elleni elitkörös találkozóján. A Tímár Krisztián edzette korosztályos csapat előbb gól nélküli döntetlent játszott Izraellel, majd szombaton 3–0-ra legyőzte Skóciát, míg Izrael 3–1-re nyert Törökország ellen. A csoport első két helyén így fej fej mellett áll az egyaránt négy pontot gyűjtő Izrael és Magyarország, a szabályok értelmében pedig azonos pontszámnál a gólkülönbség rangsorol.

Így aztán előállt az a helyzet, amire az elitkör előtt kevesen számítottak, az előzetesen talán legerősebbnek vélt Törökország már kiesett, a magyar együttesnek pedig nemcsak győznie kell ellene, de lehetőleg minél nagyobb különbséggel – a csoportból ugyanis csak az első helyezett jut ki a nyolccsapatos Európa-bajnokságra.

„A háromgólos győzelem után a hangulattal nincs gond, az egymás közötti beszélgetéseknél pedig rendre a keddi meccs a téma – mondta lapunknak a Skócia ellen két gólt szerző Németh Dániel. – A törököknek nem úgy jött ki a lépés, ahogy tervezték, nekik ez már tét nélküli meccs, de hiba lenne azt hinni, hogy nem teszik oda magukat. Becsületből hajtanak majd, a futballisták még a grundon sem szeretnek kikapni, nemhogy ilyen meccsen. A motivációjuk viszont nem lehet nagyobb a miénknél, jobban kell akarnunk a győzelmet, ez nem lehet kérdés. Izrael ellen nem mertük hátulról felépíteni a támadásokat, céltalanul ívelgettünk előre. Skócia ellen viszont már bátran futballoztunk, bejöttek az egy az egy elleni helyzetek, párharcokat nyertünk meg és jól használtuk ki a helyzeteinket. Most is erre lesz szükség, bátran fel kell vállalni a játékunkat, és megmutatni, mit tudunk.”

A vasárnap a regeneráció jegyében telt a korosztályos csapatnál, hétfőn pedig edzés és videózás szerepelt a programban, a szakmai stáb a török válogatott gyenge pontjaira hívta fel a figyelmet.

„A török válogatott mindkét meccséből néztünk jeleneteket, az átmeneteknél vannak gyenge pontjai, amelyeket kihasználhatunk – folytatta a korosztályos válogatott támadója. – Ugyanakkor fontos lesz, hogy végig türelmesek maradjunk, és akkor se kezdjünk rohanni és kapkodni, ha esetleg az első húsz-harminc percben nem kerülünk előnybe. A védekezésre végig figyelnünk kell, és nem szabad elfelejteni, hogy a hetvenedik és a nyolcvanadik perc után is lehet két gólt szerezni. Hogy mit jelentene az Eb-szereplés? Előzetesen senki sem várta volna, hogy kijutunk a nyolccsapatos tornára, úgyhogy hatalmas eredmény lenne. Ám egyelőre még nem jutottunk ki, úgyhogy erről csak a lefújás után érdemes beszélni.”

Gulácsi Péter és Németh Krisztián nyomába léphetnek a fiatalok
Ha az U19-es együttes a csoport első helyén végez, akkor 2014 után jut ki ismét a magyar válogatott a korosztályos Európa-bajnokságra. A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy abban az esztendőben Magyarország rendezte a tornát, vagyis nem kellett selejtezőt játszania, automatikusan kvalifikálta magát az eseményre. A csoportban Ausztriától (1–3) és Portugáliától (1–6) is kikapott, és bár az utolsó fordulóban legyőzte Izraelt (2–1), a többek között Kalmár Zsolttal, Zsótér Donáttal és Balogh Norberttel felálló együttes nem jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba. Önerőből legutóbb 2008-ban, Sisa Tiborral a kispadon jutott ki az U19-es Eb-re a magyar együttes, a Gulácsi Péter, Koman Vladimir és Németh Krisztián fémjelezte csapat tovább is jutott csoportjából, és végül az Olaszország elleni, 1–0-ra elveszített elődöntő jelentette a végállomást.

U19-ES EB-SELEJTEZŐ, ELITKÖR
1. CSOPORT, 3. FORDULÓ
18.00:
Magyarország–Törökország, Győr (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
18.00: Skócia–Izrael, Gyirmót

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 2 1 1 3–0 4
2. Izrael 2 1 1 3–1 4
3. Skócia 2 1 1 2–4 3
4. Törökország 2 2 2–5 0
Pontazonosság esetén a gólkülönbség rangsorol, az első helyezett jut tovább a nyolccsapatos Európa-bajnokságra.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik