Mit beléptünk, bevetődtünk az álmok kapuján: Eb-résztvevő a válogatott!

Vágólapra másolva!
2020.11.12. 20:20
A magyar labdarúgó-válogatott huszáros hajrával megfordította az Izland elleni Eb-pótselejtezőt, és 2–1-es sikerével kiharcolta a kontinenstornán való részvételt.
Szoboszlai Dominik szerezte a győztes gólt a mieink számára – GALÉRIA A KÉPRE KATTINTVA! (Fotó: Szabó Miklós)
Szoboszlai Dominik szerezte a győztes gólt a mieink számára – GALÉRIA A KÉPRE KATTINTVA! (Fotó: Szabó Miklós)

EURÓPA-BAJNOKI PÓTSELEJTEZŐ
A-DIVÍZIÓ, DÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–IZLAND 2–1 (0–1)
Budapest,Puskás Aréna,zárt kapuk mögött. Vezette:Kuipers (holland)
MAGYARORSZÁG:Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Fiola (Lovrencsics G., 61.), Kalmár (Sigér, 61.), Nagy Á. (Nego, 84.), Szoboszlai, Holender (Nikolics, 72.) – Szalai Á. (Könyves, 84.), Sallai R.Szövetségi kapitány:Marco Rossi(a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált kapitányt segítője, Cosimo Inguscio helyettesítette a kispadon)
IZLAND:Halldórsson – Pálsson, R. Sigurdsson, Árnason, Magnússon – J. Gudmundsson (Bödvarsson, 73.), Sigurjónsson (Ingason, 87.), Gunnarsson (Skúlason, 83.), B. Bjarnason – G. Sigurdsson, A. Finnbogason (A. Gudmundsson, 73.).Szövetségi kapitány:Erik Hamrén
Gólszerző:Nego (88.), Szoboszlai (90+2.), ill. G. Sigurdsson (11.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A mérkőzést felvezető hírfolyamunk itt!

A néhány gyalogos sapkában, és orrát, száját eltakaró maszkban sietett a dolgára, a Hungária körúton pedig a megszokottnál sokkal kevesebb autót láttunk a kétszer három sávon. A kijárási tilalom igen érdekes képet rajzolt Budapest utcáira, a Puskás Aréna irányába tartva szürreális érzés kerítette hatalmába az embert: ki gondolta hónapokkal ezelőtt, hogy novemberben ilyen körülmények között, nézők nélkül, világjárvány közepette kell a magyar válogatottnak kiharcolnia az Európa-bajnoki részvételt...?

A kezdő sípszó előtti napon pozitív koronavírusteszt miatt távolmaradó Marco Rossi a stadiontól légvonalban négy és fél kilométerre található lakásából, amolyan „távvezérléssel” irányította csapatát, de arra aligha számíthatott bárki is, hogy az esztendő legfontosabb összecsapása úgy kezdődik, ahogyan semmiképpen sem szabadott volna. Az eddig az egyik legmegbízhatóbb láncszemnek számító Gulácsi Péter nézett el egy labdát, kezei között a gólvonal mögé pottyant, tizenegy perc elteltével így máris vezettek az izlandiak (0–1). A kapus nem véletlenül temette két tenyerébe arcát, óriási hiba volt ez egy ilyen mérkőzésen.

Félő volt, hogy a gól lelkileg megrogyasztja a magyar játékosokat, és egy ideig érezhető is volt, hogy alaposan megfogta őket. Hosszú perceknek kellett eltelnie, mire magához tért a válogatott. A játékrész második felében a játékosok már próbálták türelmesen járatni a labdát, csakhogy olykor túlságosan is lassan vándorolt lábról lábra. Néhány lehetőség így is akadt, de az egyenlítés nem jött össze. Látni kellett, hogy a védelemnek egy pillanatra sem szabad kiengednie, mert a gyors északi támadók másodpercek alatt a magyar kapu előtt voltak. A szünet előtti percekben aztán megcsillant a remény, de Szoboszlai Dominik első, ígéretesen meglőtt szabadrúgása után a labda elkerülte a kaput, a másodikat pedig Hannes Halldórsson hárította.

Labdabirtoklásban az első félidőben is jól állt a válogatott (71–29 százalék), és ez a fölény a fordulás után még tovább erősödött. Csakhogy hiába volt többet magyar lábakon a labda, nemigen lehetett vele mit kezdeni, a passzok száma rendben volt, a helyzeteké jó ideig nem... A két szél közül a bal oldali volt némileg aktívabb, ott próbált zavart kelteni Holender Filip, Sallai Roland és Szoboszlai Dominik is. Nem volt könnyű feladat, az északiak sokszor kilenc emberrel védekeztek, sőt olykor az előretolt játékosuk, Alfred Finnbogason is gyakran a saját tizenhatosa előtt próbált szerelni. A Marco Rossi helyére beugró Cosimo Inguscio cserékkel próbált frissíteni, hogy a jobb oldal is aktívabb legyen, Fiola Attilát a ferencvárosi Lovrencsics Gergő váltotta fel, nem sokkal később pedig Nikolics Nemanja személyében újabb csatárt vezényelt pályára az olasz tréner. Küzdött, próbálkozott a válogatott, de a tömörülő védelem ellen egyszerűen nem volt elég ellenszer. Szalai Ádám a legtöbbször háttal a kapunak helyezkedett, az egyik legnagyobb lehetőség az általa kiverekedett helyzetből adódott, Nagy Ádám azonban lövés helyett kivárt, így odalett az esély. A hajrában a vendégek már az időt is húzták, a magyar válogatott futballistái felpörgették a játékot – és ez bejött!

Ahogy négy esztendővel ezelőtt Franciaországban, ezúttal is a 88. percben egyenlített a válogatott: ment előre a magyar csapat, a csereként beálló Loic Nego pedig jókor volt jó helyen, egy kupacban ünnepelhetett a magyar válogatott (1–1). De az estének itt még nem volt vége. A magyar játékosok megérezték a „vérszagot”, és hiába voltak csupán percek hátra, mentek előre, és amikor Szoboszlai Dominik megindult... A középpályás az izlandi térfél közepénél felnézett, tolt még egyet a labdán, és úgy zúdította a kapuba, hogy az védhetetlenül vágódott a bal kapufáról hálóba – nem véletlenül várták a szurkolók épp tőle a csodát, a húszéves fiú megcsinálta! 2–1

NEGO GÓLJA ITT NÉZHETŐ MEG!

SZOBOSZLAI GÓLJA PEDIG ITT!

Öt esztendővel ezelőtt Bernd Storck vezette ki a csapatot az Európa-bajnokságra, akkor a labdarúgók egy kupacban dobálták a magasba, most Marco Rossinak más utat szánt a sors, de az olasz edző aligha bánja, hogy otthonában kellett végigizgulnia a mérkőzést. Az Európa-bajnokságra a magyar válogatott jutott ki, s játszhat az F-csoportban Portugáliával, Németországgal és Franciaországgal.

Az álom csütörtök este valóra vált!

„A többiek nélkül nem lehettem volna hős” – vastaps fogadta Szoboszlait

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

AZ EB-DÖNTŐ F-CSOPORTJÁNAK PROGRAMJA (BUDAPEST, MÜNCHEN)
Június 15., kedd, 18.00
Budapest: Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München: Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest: Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München: Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest: Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München: Németország–Magyarország

EBBEN A SORRENDBEN JUTOTTAK KI AZ EB RÉSZTVEVŐI
1.2019. október 10.
BELGIUM
2.2019. október 12.OLASZORSZÁG
3.2019. október 13.
OROSZORSZÁG
4.2019. október 13.LENGYELORSZÁG
5.2019. október 14.
UKRAJNA
6. 2019. október 15.
SPANYOLORSZÁG
7. 2019. november 14.
TÖRÖKORSZÁG
8. 2019. november 14.
FRANCIAORSZÁG
9. 2019. november 14.
ANGLIA
10. 2019. november 14.
CSEHORSZÁG
11.
2019. november 15.
FINNORSZÁG
12.2019. november 15.
SVÉDORSZÁG
13.2019. november 16.
AUSZTRIA
14.2019. november 16.
HOLLANDIA
15.2019. november 16.
HORVÁTORSZÁG
16.2019. november 16.
NÉMETORSZÁG
17.2019. november 17.
PORTUGÁLIA
18.
2019. november 18.
DÁNIA
19.
2019. november 18.
SVÁJC
20.
2019. november 19.
WALES
21.
2020. november 12.
ÉSZAK-MACEDÓNIA*
22.
2020. november 12.
MAGYARORSZÁG*
23.2020. november 12.
SZLOVÁKIA*
24.
2020. november 12.
SKÓCIA*
* pótselejtezőn
Sikerült! (Fotó: Mirkó István)
Sikerült! (Fotó: Mirkó István)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik