„Storcktól tanulhatna a szakma, de agresszív és megosztó személyiség”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.11.02. 12:02
null
Sztancsik Tamás (jobbra) az első pillanattól kezdve rosszban volt Storckkal
Sztancsik Tamás, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi sajtófőnöke az Indexnek adott nyilatkozatában beszélt a szövetségi kapitányokról, akikkel együtt dolgozott. Sztancsik elmondása szerint Dárdai Pál a távozása után nem Bernd Storckot akarta utódjának.

Sztancsik – egy rövidebb megszakítással – tíz éven át dolgozott az MLSZ-nél. A korábbi sajtófőnök Bozsik Péterről például elárulta, úgy érzi, a válogatottnál érezte meg, nem neki való az edzősködés, inkább a szakértői munka a neki való.

Egervári Sándorral kapcsolatban úgy véli, a válogatottról készült Magyar csapat – „…még 50 perc…” című film sokat rontott a megítélésén, pedig „nagyon jó ember és remek szakember, aki mindig nagyon hitt a közösség erejében, ezért sokat is tett, kedvelték őt a játékosok”. De „az idő azt mutatja, hogy amit Szalai Ádám kifogásolt a beszédében, abban volt valami”.

AZ MLSZ REAKCIÓJA
„Az MLSZ megértéssel fogadja a szövetségtől 2016. október 1-jén közös megegyezéssel távozott egykori munkatársának szubjektív véleményét. Az MLSZ vezetése ugyanakkor a mindenkori szövetségi kapitány munkáját kizárólag a szakmai eredményei alapján ítéli meg.”

Pintér Attiláról elárulta, őt is váratlanul érte a kinevezése, „mindent egyedül akart megcsinálni, nem bízott senkiben, konok, autoriter személyiség”, aki a finnektől elszenvedett vereség (az első meccse) után rosszul reagált az egyszerű kérdésekre is.

Sztancsik szerint Dárdai Pál érkezése hatalmas felüdülés volt, olyan érzése volt, mintha olyan osztálykiránduláson vett volna részt, amelyen az osztályfőnök helyett egy nagyobb diáktársuk ment volna velük.

„Már az elején más volt, önzetlen. Azt mondta, ha már az általa kijelölt összes stábtaggal megállapodtak, akkor szóljanak neki és jön. A tervezettségben, a munkában és főleg a csapatmunkában hitt az első perctől, odafigyelt a segítőire. Az első pillanattól az utolsóig mindent kontrollált, máig nem tudom miként.”

Sztancsik: Dárdai Pál érkezése hatalmas felüdülés volt (Fotó: AFP)
Sztancsik: Dárdai Pál érkezése hatalmas felüdülés volt (Fotó: AFP)

Sztancsik elmondása szerint Dárdai nem Bernd Storckot, hanem az olasz Giovanni Trapattonit akarta utódjának, amikor már teljes állásban a Hertha vezetőedzője lett. Bár Dárdai stábja (Szabics Imre, Sallói István, Andrusch József) eleinte maradt a német szakember mellett, később távozniuk kellett a válogatottól, ahogy Sztancsiknak is. A korábbi sajtófőnök az első pillanattól rosszban volt Storckkal.

„Ő végig Pali embereként kezelt engem és szinte az egész stábot. Sokan máig azt gondolják, hogy ő a Pali-vonal, de ez csak részben igaz. Valójában két nagyon külön világ. Dárdaival ellentétben Storck egyáltalán nem csapatjátékos, mindenről maga szeretne dönteni, olyan témákban is, amihez nincs meg a tudása.”

Sztancsik szerint Storck nehezen viseli, hogy Dárdaihoz mérik őt, és ez azóta is frusztrálja. Amikor Dárdai Berlinben átadta neki a csapat használati utasítását, az – mint a korábbi sajtófőnök mondja – „tanulságos délután volt”. Sztancsik elismeri Storck erényeit is, köztük a pótselejtezőn bevetett húzásait, valamint a munkamennyiségét is, de…

Nehéz önállóan értékelni, hiszen egy összerakott csapatot vett át, ami aztán vele, a módosításaival még sikeresebb lett. Igazából most dől el, hogy mit tud, amikor új csapatot kell építenie.”

Munkamániás és semmitől sem fél. Jó néhány területen tanulhatna tőle a szakma, de vezetői képességei, agresszivitása és megosztó személyisége nem teszi alkalmassá, hogy mögé sorakozzon fel a teljes magyar labdarúgás. Pedig hosszú távon ez lenne a legfontosabb, mert ő a szurkolók szemében hitelesebb az itthon dolgozó szakembereknél.”

Sztancsik szerint az utánpótlás-válogatottak eredményeit látva aggasztó, hogy Storck kettős szerepet (a szövetségi kapitányi posztja mellett ő az MLSZ sportigazgatója is) tölt be, véleménye szerint ez még Pep Guardiolának sem menne.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik