Szurkol az Eb-n? Tudjon meg mindent a városról, ahol Ausztriával játszunk!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.06.10. 07:29
null
Bordeaux a kezdésre hangol, és várja a futballszurkolókat (Fotó: AFP)
Bordeaux, Marseille, Lyon – a nyáron e három városra figyelnek a magyar futballszurkolók, hiszen itt játssza a magyar válogatott az Európa-bajnoki csoportmérkőzéseit. Virtuálisan körülnéztünk e három helyszínen, megnéztük, milyen stadionokban játszik a válogatott, milyen futballmúlttal büszkélkedhet a város, illetve milyen magyar vonatkozásokat találunk – vannak bőven! Első állomásunk Bordeaux, az Ausztria elleni meccs helyszíne.

 

AMIT MINDENKÉPP TUDNI ÉRDEMES

Franciaország tíz tiszteletbeli magyar konzulátusa közül az egyik Bordeaux-ban található. A címe: 10, cours du Médoc, 33300 Bordeaux (Cours du Médoc megálló/B villamos). Telefon: 0033 (0)7 63 79 80 90. E-mail: consulate.BOD@mfa.gov.hu.

Az Eb alatt a Magyar Konzuli Szolgálat helyszíni és mobil konzuli jelenlétet biztosít, elsősorban az alábbi esetekben nyújtandó segítség céljából:
1. úti okmány (lehetőség szerint azonnal a helyszínen történő) pótlása,
2. konzuli érdekvédelem az esetleges bűncselekmények elkövetésében érintett vagy azok áldozatává váló személyeknek,
3. konzuli segítségnyújtás az esetlegesen sürgősen szükségessé váló kórházi kezelés vagy haláleset során.

Az első magyar mérkőzés helyszínén, Bordeaux-ban, a helyi biztonsági rendelkezéseknek megfelelve, a Mobil Konzuli Egység munkatársai a szurkolói zónán belül, az erre kijelölt épületben állnak a magyar szurkolók rendelkezésére.

Ők nem futballhuligánok! Bordeaux sem mentes a franciaországi tüntetésektől (Fotó AFP)
Ők nem futballhuligánok! Bordeaux sem mentes a franciaországi tüntetésektől (Fotó AFP)

 

További hasznos információk az Eb-re utazó magyar szurkolóknak itt!

A Nemzeti Sport Online franciaországi tudósítójának legfrissebb helyszíni, körülményekről szóló tapasztalatairól itt olvashat!

A KONZULÁTUS FELHÍVÁSA
Franciaországban szükségállapot van érvényben, a terrorfenyegetettségi szint a legmagasabb fokozatú. A rendőrség, csendőrség és más rendvédelmi szervek szükség esetén udvariasan, de határozottan és szigorúan fognak fellépni.
Mind a stadionba, mind a szurkolói zónába csak személyi átvizsgálás, a táskák átvizsgálása és detektoros átvilágítás után lehet csak belépni. Aki ennek nem hajlandó magát alávetni, nem léphet be. A szurkolói zónák általában déltől éjfélig tartanak nyitva, utána a területet el kell hagyni. A parkokban, Marseille-ben a strandokon, Bordeaux-ban a Garonne-parti sétányon tilos kempingezni, piknikezni, nem javasolt autóban éjszakázni sem. Lakóautóval csak a kijelölt kempingező helyeken lehet az éjszakát eltölteni, a városi parkolókban nem. A rendőrség nem tolerálja a tilosban parkolást.

Vigyázzanak értéktárgyaikra!

Az Eb zsúfolt helyszínein, de a mérkőzéseknek helyt adó városok turisztikai pontjain is számítani lehet arra, hogy megemelkedik a lopások, zsebtolvajlások száma. Ezért javasoljuk, hogy csak a valóban szükséges iratokat hozzák magukkal (pl. adókártyát ne), az úti okmányokat, bankkártyákat, TAJ-kártyát, készpénzt belső zsebben tartsák. Nem tanácsos az útlevelet és a személyazonosító igazolványt egy zsebben tartani, különösen nem a nadrág hátsó zsebében, ahonnan pillanatok alatt kiemelhetik. A hátizsák kisebb, külső zsebeiben szintén nem tanácsos értékeket (pl. mobiltelefon) tartani, mert onnan azokat könnyen kiemelik. A készpénzt is kisebb összegekben, több helyen javasolt tartani. Ha a szálláson van széf, érdemes azokat igénybe venni, az értékeket ott elhelyezni, és csak az útlevelet és egy napra elegendő készpénzt magukkal vinni.
Parkolásnál az autó utasterében látható helyen ne maradjon érték vagy annak tűnő tárgy, és a gépkocsi papírjait se hagyják ott.
Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy kihelyezett konzuli tisztviselőink nem tudnak segíteni többek között külföldön felmerülő költségek, hatósági bírságok, díjak kifizetésében, elengedtetésében, jogi képviselet ellátásában bíróság vagy más hatóság előtt vagy akár menetjegy foglalásában, átíratásában.

Ebben a stadionban játssza első csoportmeccsét a magyar válogatott
Ebben a stadionban játssza első csoportmeccsét a magyar válogatott

A STADION

Matmut Atlantique (UEFA-elnevezéssel: Nouveau Stade de Bordeaux)

Befogadóképesség: 42115

2016. június 14., 18.00: Ausztria–Magyarország

A szponzorált nevén Matmut Atlantique (biztosító cég), az UEFA rendezvényein viszont Nouveau Stade de Bordeaux néven emlegetett stadiont 2013 és 2015 között 168 millió euróból építették fel, és még időben elkészült ahhoz, hogy a Girondins Bordeaux a 2014–2015-ös szezon utolsó hazai bajnokiján felavathassa.

A hangulatos arénát 2015 tavaszán adták át
A hangulatos arénát 2015 tavaszán adták át

További meccsek az Eb-n:
Június 11., 18.00: Wales–Szlovákia
Június 18., 15.00: Belgium–Írország
Június 21., 21.00: Horvátország–Spanyolország
Július 2., 21.00: negyeddöntő

KOZMA ISTVÁN ÉS LENDVAI MIKLÓS IS SZERENCSÉT PRÓBÁLT ITT

Ennél a klubnál fedezte fel a világ Zinedine Zidane-t
Ennél a klubnál fedezte fel a világ Zinedine Zidane-t

A város az egyik leghíresebb és legeredményesebb francia klubbal (21 játékost adott a franciák mindenkori vb-kereteibe, a legtöbbet a francia klubok közül), az FC Girondins de Bordeaux-val büszkélkedhet. A hatszoros bajnok, négyszeres kupagyőztes csapat 1996-ban Zinedine Zidane, Bixente Lizarazu és Christophe Dugarry vezérletével döntőt játszott az UEFA-kupában, de az akkor még kétmeccses fináléban a Bayern München kettős győzelemmel felülkerekedett rajta.

A legutóbbi magyar a Bordeaux-ban
A legutóbbi magyar a Bordeaux-ban

Zidane rögtön utána a Juventushoz ment, azon a nyáron viszont magyar játékosa is lett a Bordeaux-nak. A Zalaegerszegről oda szerződő Lendvai Miklós csupán négy bajnoki meccsen játszott, de már ez is több volt, mint amennyi Kozma Istvánnak jutott 1989-ben, mielőtt továbbállt Skóciába.

A Girondins kétszer találkozott magyar klubbal a nemzetközi kupákban, az UEFA-kupa 1988–1989-es szezonjában két 1–0-val ejtette ki az Újpesti Dózsát (ekkor figyeltek fel a francia klubnál Kozma Istvánra), majd a 2001–2002-es UEFA-kupa első fordulójában az 5–1-es hazai siker után 3–1-re kikapott a Debrecentől Magyarországon, de így is továbbjutott.

A magyar válogatott hivatalos meccset nem játszott még Bordeaux-ban. A Budapest-válogatott 1933 januárjában 5–0-ra legyőzte Bordeaux város válogatottját. Markos Imre és Teleki Pál duplázott, Turay József volt még eredményes.

A város egyik leghíresebb mérkőzésének is van magyar vonatkozása. Az 1938-as világbajnokság negyeddöntőjében Csehszlovákia és Brazília durva összecsapásán – amelyet máig a „bordeaux-i csataként” emlegetnek – először állítottak ki játékost vb-meccsen. A meccset első magyar vb-bíróként Vitéz Hertzka Pál vezette, két brazil és egy csehszlovák játékost állított ki, további három csehszlovák és két brazil sérülés miatt hagyta el idő előtt a játékteret.

A „bordeaux-i csata” szedte az áldozatokat 1938-ban – magyar bíráskodás mellett
A „bordeaux-i csata” szedte az áldozatokat 1938-ban – magyar bíráskodás mellett

UTAZÁS, KÖZLEKEDÉS

A város Franciaország délnyugati részén, a magyar válogatott tervezett tourettes-i edzőtáborától 770 kilométerre fekszik, Nizzából 80 perc a repülőút.

Festői környezet, ötcsillagos kényelem – itt laknak az Eb-n Dzsudzsákék!

Bordeaux a legegyszerűbben repülőgéppel érhető el. A Mérignac (BOD) repülőtér Budapestről 2 óra 40 perc alatt elérhető, a meccs napján közvetlen járatokkal.

Akik autóval indulnak, indultak útnak, 1900 km-es távolságra és 20 órányi utazásra készüljenek, és nagyjából 85 000–120 000 forintos útiköltséggel számoljanak.

Az autópályák túlnyomó többsége fizetős, kapus rendszerben. A francia autópálya-kezelő hivatalos oldalán a kiindulópontot és a célállomást megadva ki lehet számolni, hogy mennyibe kerül egy út. Aki el akarja kerülni a kapuknál az esetenként 20-30 perces sorban állást, alapdíjért cserében regisztrálhat a Liber-t rendszerben, rendelhet egy ellenőrző jeladót, s a bankszámlaadatok előzetes megadása után megállás nélkül (de lassítva!) áthajthat a kapuknál, s az utazás vagy a hónap végén levonják a bankszámláról az útdíj összegét.

Franciaországban 1.30 euró egy liter 95-ös benzin, ami 403 forintnak felel meg. A gázolaj literenkénti ára 1.10 euró, azaz 340 forint. Franciaországban a nagy áruházak benzinkútjainál érdemes tankolni, itt van 24 órás kártyás (Visa és MasterCard) fizetési lehetőség, és olcsóbbak is literenként nagyjából 30 centtel, mint a márkás benzinkutaknál.

Ami az autópályákat illeti, Bordeaux Párizs felől az A10-es, Lyon felől az A89-es, Toulouse felől az A62-esen közelíthető meg. A francia autós szövetség adatai szerint a következő költségekkel kell számolni:
Párizs–Bordeaux: 583 kilométer, ebből 567 autópálya. Autópályadíj: 55.5 euró. Üzemanyag: 54.5 euró.
Lyon–Bordeaux: 555 kilométer, ebből 523 autópálya. Autópályadíj: 49 euró. Üzemanyag: 54 euró.
Marseille–Bordeaux: 645 kilométer, ebből 632 autópálya. Autópályadíj: 51 euró. Üzemanyag: 62 euró.
Bázel–Bordeaux: 870 kilométer, ebből 743 autópálya. Autópályadíj: 54 euró. Üzemanyag: 86 euró.
Nizza–Bordeaux: 803 kilométer, ebből 787 autópálya. Autópályadíj: 68 euró. Üzemanyag: 78 euró.

A stadion a városközponttól nyolc, a repülőtértől 17 kilométerre fekszik, utóbbitól az A630-as gyűrűn a belváros érintése nélkül megközelíthető. A repülőtér évente ötmillió embert szolgál ki, ennél egymillióval kevesebb utas jár a központi pályaudvaron, a Gare de Bordeaux Saint-Jeanon. TGV-vel három óra alatt el lehet jutni Párizsból

A városban több mint 400 taxis dolgozik, nyilván ez a legdrágább közlekedési módszer.

Ilyen villamosokkal lehet a leggyorsabban közlekedni Bordeaux-ban
Ilyen villamosokkal lehet a leggyorsabban közlekedni Bordeaux-ban

Ami a tömegközlekedést illeti, metró nincs (tervezték, de végül anyagi és statikai okok miatt nem valósult meg), három villamosvonal működik, 73 buszjárat megy kora reggel öttől hajnali egyig, éjszaka 13 járatot működtet a helyi vállalat. A belvárosban egy elektromos buszvonalat is létrehoztak, és megy egy menetrend szerinti hajójárat a Garonne folyón.

Egy vonaljegy 1.50 euró, az ötös gyűjtő 6.70, a tízes 12.40 euró. A napi jegy 4.60 euróba kerül, a heti jegy 12.40 euró. Ezek buszra, villamosra és hajóra is érvényesek.

A stadion a C villamosvonal északi végállomásánál (Parc des Expositions) található, de a B-vonal Brandenburg megállójától is megy egy extra buszjárat a Nouveau Stade-hoz. Innen megy a 25-ös busz is a stadion felé.

A repülőtérről az 1-es busz vezet a városba, ennek a másik végállomása a Gare Saint-Jean vasúti pályaudvar, ahová a TGV vonatok érkeznek (hajnalban 40, csúcsforgalomban majdnem 60 perc a menetidő idáig az 1-es busszal). Itt megáll a C-villamos, amely egyenesen a stadionhoz vezet (még 30 perc). A helyi közlekedési vállalat a belső körgyűrűn végighajtó 9-es buszjáratot javasolja még a pályaudvarról, ez is a Brandenburgig megy, ahol át kell szállni. Az 1-esről a 9-es buszra a Barriére d’Arés megállónál lehet átszállni, ezzel nagyjából 45 percet spórolhat az ember a reptérről indulva.

A város teljes tömegközlekedési térképét ide kattintva tekintheti meg.

A stadion a város északi csücskében, a reptér nyugaton, a fő pályaudvar délen található
A stadion a város északi csücskében, a reptér nyugaton, a fő pályaudvar délen található

A kerékpárhasználat egy napra 1.50, egy hétre 7 euróért lehet kölcsönözni. 1700 kerékpár egyikére a város több pontján fel lehet pattanni, és bármelyik másik gyűjtőhelyen ott hagyható.

ÉRDEKESSÉGEK BORDEAUX-RÓL


Bordeaux lakossága a 2012-es népszámlálás alapján 240 ezer fő fölött van, ezzel Franciaország 9. legnépesebb városa.

Bordeaux a borászat fővárosa
Bordeaux a borászat fővárosa

Akinek nem a futball ugrik be először Bordeaux-ról, az csakis a borra asszociálhat. A város a világ egyik borászati központja, a Vinexpo a leghíresebb kiállítás és verseny a szakmában, erről évek óta nagy elismeréssel térnek haza a magyar borok is.

Ám senki se ijedjen meg, a franciák nem feltétlenül fogják kinézni, csak mert sörözni akarnak – Bordeaux-ban több tucat ír, angol vagy belga jellegű söröző található. Persze ettől még nem a sör fővárosa.

Bordeaux Gironde megyében található, az országrész sorszáma, amelyet a Tour de France közvetítései alatt is láthatunk, a 33-as.

A városé Európa egyik leghosszabb vásárlóutcája, a Rue Sainte-Catherine 1200 méteres, persze nem itt a legolcsóbbak az ajándéktárgyak…

A városnézők számára két nap kevés lesz Bordeaux-ban, tucatnyi múzeum és szebbnél szebb templomok mellett Európa legnagyobb tere, az Esplanade des Quinconces várja a látogatókat. A Palais de la Bourse előtti Miroir d'eau (víztükör) szintén kihagyhatatlan, ha arra jár az ember. A 3450 négyzetméteres víztükör nappal csodaszép, éjjel lélegzetelállító.

A csodaszép víztükör, a Palais de la Bourse előtti Miroir d'eau
A csodaszép víztükör, a Palais de la Bourse előtti Miroir d'eau

A város júniusi napi maximális hőmérsékletének átlaga 24.5 fok, ami szinte azonos Budapest időjárásával. Keddre 20 fokos napközbeni hőmérsékletet jósolnak, csapadék már inkább másnap, szerdán várható zápor formájában.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik