Válogatott: zárt kapus meccs? Így fellebbez és érvel az MLSZ

Vágólapra másolva!
2015.09.17. 14:59
Csütörtökön a Magyar Labdarúgó-szövetség közleményben tudatta, hogy az UEFA határozata alapján zárt kapuk mögött kell megrendezni október 8-án a Magyarország-Feröer Eb-selejtező mérkőzést. Az MLSZ aránytalannak tartja az UEFA határozatát és fellebbez a döntés ellen. Alább az elküldött fellebbezésben részletezett indoklás olvasható.

AZ UEFA mérkőzésen jelen lévő ellenőre jelentésében három vétséget tüntetett fel, ezek alapján döntöttek a zárt kapus meccsről. Az MLSZ így reagált az egyes vétségekre.

• Menekülő utak blokkolása

Az MLSZ elismeri, hogy a találkozó bizonyos szakaszaiban szurkolók egy kis csoportja a mérkőzést a lépcsőkön állva-ülve tekintette meg, akadályozva ezzel a szabad mozgást a stadion lelátóin. Azonban az MLSZ mindenképpen hangsúlyozza, hogy a vétséget pusztán az egyik kapu mögötti szektorban, rövid ideig követték el, és a biztonsági szolgálat segítségével a probléma megszűnt, a nézőket a helyükre kísérték.

• Nézőtéri rendbontás (nemzeti himnuszok megzavarása)

Az MLSZ mélységesen elítéli és bánja, hogy a szurkolók egy része tiszteletlenül viselkedett a román nemzeti himnusz alatt. Ez a fajta viselkedés messzemenőkig távol áll szurkolóink általános szemléletétől és viselkedésétől. Az MLSZ nem vitatja, hogy a fenti vétség megtörtént a mérkőzés során, ám felhívná a döntéshozók figyelmét arra, hogy ez a sajnálatos eset az idegenbeli odavágón történtekre adott reakció volt, amikor több mint ötvenkétezer román szurkoló fütyülte ki a magyar nemzeti himnuszt. Ezen bukaresti eseményeket nem tüntette fel az akkori ellenőri jelentés, így nem is követte felelősségre vonás.

• Rasszista magatartás

Az MLSZ határozottan ellenez és elítél minden provokatív vagy kirekesztő dalt, rigmust és cselekményt.

A meccsről készült jelentések közül egyedül a FARE szervezet mérkőzéshelyszínen tartózkodó megfigyelője által az UEFA rendelkezésére bocsátott jelentése tartalmazott rasszista magatartásra utaló eseteket.

Kizárólag a FAREmegfigyelője hallotta és rögzítette jelentésében a „cigányok" rigmust, három alkalommal a mérkőzés folyamán. A FARE megfigyelője a rigmust pár másodpercig, a hazai szurkolók egy egészen elenyésző részétől hallotta, hallhatta. Ahogyan azt az UEFA biztonsági ellenőri jelentése is kimondja, az esetekről a FARE megfigyelője informálta az UEFA mérkőzésellenőrét. Az UEFA mérkőzésellenőrnek és az UEFA biztonsági ellenőrnek nem volt tudomása a rigmusokról, nem hallotta azokat.

A FARE megfigyelőjének jelentése szerint a nevezett rigmusokat „a magyar nemzeti csapat szurkolóinak jelentős része”, „több ezer magyar szurkoló” énekelte – az MLSZ szerint ez az állítás nem felel meg a valóságnak.

A magyar szövetség azzal érvel, hogy az UEFA ellenőrei nem jegyeztek fel rasszista magatartást, csak a FARE megfigyelői, így nem vehetett részt jelentős tömeg a „cigányozásban", csak kisebb csoportok.

Az MLSZ hozzáteszi, hogy a szövetség a válogatott játékosainak és ismert személyiségek bevonásával a mérkőzés előtt és közben is mindent elkövetett a rasszista magatartás megelőzése érdekében.

„Egyértelműen elmondható, hogy a két nemzeti csapat történetének legjobb hangulatú, legszenvedélyesebb, ugyanakkor legnyugodtabb találkozóját játszották le, köszönhetően többek között a szurkolók kiváló magatartásának és az MLSZ rasszizmus ellen tett erőfeszítéseinek.″

Összegzés:

Mindezeket figyelembe véve és egybevetve egyértelműen kijelenthető, hogy az MLSZ álláspontja szerint egy – kizárólag és egyedül a félrevezető, különösen pontatlan és szubjektív FARE-jelentés alapján hozott –, rasszizmusra és diszkriminatív viselkedésre meghozott szankció igazságtalan és helytelen. Az MLSZ megítélése szerint egy ilyen büntetés radikálisan ellentétes hatást váltana ki a rasszizmus elleni harcban és szembemenne az UEFA által kitűzött célokkal és irányelvekkel.

Az MLSZ teljes fellebbezése ittletölthető.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik