Válogatott: Nem a kapitány sorsa, hanem a győzelem a lényeg - Szalai

Vágólapra másolva!
2014.11.10. 16:22
null
Készül a magyar keret a finnek elleni Európa-bajnoki selejtezőre (Fotó: Korponai Tamás)
A magyar labdarúgó-válogatott a Finnország elleni pénteki Európa-bajnoki selejtezőt megelőzően Telkiben tartott sajtótájékoztatót. Szalai Ádámot elsősorban a győzelem motiválja, nem a szövetségi kapitány sorsának alakulása. Nikolics Nemanja amondó, hogy nem szabad alibizni és rágörcsölni a meccsre, míg Dzsudzsák Balázs szerint a jobb koncentráció dönthet.

Juhász Roland érzése szerint egységes közösséget alkottak az elmúlt találkozókon, és ezúttal is ez a cél.

„Kíváncsi voltam, milyen érzés lesz Palival együtt dolgozni kapitányként, akivel még válogatottbeli társként is volt szerencsém. Csak pozitívumokról tudok beszámolni. Egy csapatnál fontos, hogy nemcsak a pályán, hanem azon kívül is egységes közösséget alkosson, ez megvolt a múltkor, bízom benne, visszük tovább ezúttal is” – mondta a szövetségi kapitánnyal kapcsolatban Juhász Roland.

GERA: EGYMÁSÉRT, A NEMZETÉRT ÉS PALIÉRT IS KÜZDÜNK
A Ferencváros játékosa elmondta, egyre jobban érzi magát fizikailag, és nem számolgat előre, majd csak a pénteki mérkőzést követően néz a tabellára. Hozzátette, mindenki egymásért, a nemzetért és nem utolsó sorban Dárdai Pál szövetségi kapitányért is küzd. Bővebben itt!

„Teljesen más lesz a pénteki Eb-selejtező, mint volt a tavaszi felkészülési meccs. Vannak változások a két csapatban, főként a miénkben. Nem arra alapozunk, hanem sokkal inkább a legutóbbi két találkozónk pozitívumaira” – tette hozzá a Videoton védője.

A Dinamo Moszkvát erősítő Dzsudzsák Balázs szerint aligha arról fog szólni a mérkőzés, hogy kilencven percen keresztül dominálunk.

„Minden rendben van Moszkvában, már továbbjutottunk az El-ben, a bajnokságban rangadót nyertünk, igaz egy perc közöm volt hozzá, de előtte a kupameccsen szerephez jutottam, úgyis mondhattuk, pihent játékos kapott lehetőséget helyettem” – nyilatkozta a sajtótájékoztatón Dzsudzsák Balázs, akit az ellenfél legjobbjáról is faggattak.

„A CSZKA Moszkva középpályása, Roman Eremenko a legjobb finn játékos, nagyon veszélyes, tegnap is jó meccse volt ellenünk, remélem, hogy megoldjuk a semlegesítését. Reggel videóztunk, és megállapíthattuk, hogy annyira nem rossz csapat a finn, sőt, aligha mi dominálunk kilencven percen keresztül. Tovább akarnak jutni a csoportból ők is, jó játékosaik vannak, a jobb koncentráción, nüanszokon múlik majd a három pont sorsa” – felelte a Dinamo Moszkva szélsője.

DÁRDAI: HA JÓ A MENTALITÁS, MIÉNK A HÁROM PONT. NEM LESZ SZÉP MECCS, A TÜRELEM A KULCS
Dárdai Pál, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Finnország elleni pénteki Európa-bajnoki selejtezőt megelőző sajtótájékoztatón elmondta, ha jó mentalitással lépünk pályára, miénk lesz a három pont. A kapitány úgy véli, nem lesz szép mérkőzés, a türelem lesz a kulcs, ezért pedig kéri a szurkolókat, hogy a végén nyilvánítsanak csak ki negatív véleményt. Bővebben itt!

„A márciusi találkozónknál is régebben volt a kinti kettő egyes sikerünk, még inkább megváltoztak a keretek, amit abból a meccsből most mégis kivihetünk, hogy végig küzdjünk és higgyünk a győzelemben. Nem teher légiósként, hogy most kevesebben vagyunk kintről meghívva, és így többet várnak tőlünk. Mi hoztuk magunkat ilyen helyzetbe, hogy csak ennyi légióst tudunk behívni, de nézzük azt az oldalát inkább, hogy itthonról is be lehet kerülni, és érdem szerint, nemcsak amiatt, mert nincs más. Nem degradálom az NB I-t, de azért a külföldi bajnokságok erősebbek” – vélekedett Dzsudzsák.

Szalai Ádám a hétvégén gólt szerzett a Hoffenheimben, csapata azonban így is kikapott a Kölntől (3–4). A 26 éves támadó elmondása szerint nem Dárdai Pál sorsa, hanem a győzelem megszerzése motiválja.

„Klubomban véget ért a veretlenségi időszakunk, de a válogatott legutóbbi két mérkőzése pozitív élményeket adott, plusz van bajnoki gól is a közelmúltból. Örülök, hogy itt lehetek, pozitív élményekkel jöttem, és várom a pénteki Eb-selejtezőt – mondta a hétvégén bajnoki gólt szerző Szalai Ádám.


„Biztos vagyok benne, látva a videót, hogy nehéz meccs vár ránk pénteken a finnek ellen. Jó pár játékosuk erős bajnokságban játszik, de én nyerni szeretnék. Nem számolgatok, inkább úgy tekintek rá, hogy úgy zárjuk az őszi három meccset, ahogy terveztük, és pozitív élményt tudjunk továbbvinni magunkkal tavaszra. A kapitány további sorsa nem bír számomra külön motivációval, csak a győzelem az, ami most számít. Pénteken és kedden is.”

Kalmár Zsolt elmondása szerint hamar megszokta a lipcsei közeget, és egyre jobb formába lendül, Simon Krisztián okos játékot vár, úgy véli, itthon csak a győzelem lehet a cél.

„Nagyon jól érzem magam Lipcsében – nyilatkozta ezt már Kalmár Zsolt. – Az első két hét volt szokatlan, megszokni a közeget és a társaságot. A klubra jellemző filozófiát egyre jobban elsajátítom, egyre jobb a formám, egyre nagyobb az önbizalmam. Hétfőn élveztem a játékot, azt a formát szeretném továbbvinni.”

SZAVAZÁS

Legyőzi-e a finneket a magyar válogatott a soros Európa-bajnoki selejtezőn?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Sokakat meglepett, hogy a kapitány jobboldali védőként számolt velem Feröeren, de előtte Bukarestben eredeti pozíciómban, a jobb szélen kaptam lehetőséget. Úgy érzem, hogy élni tudtam a bizalmával, és Feröeren sem lehetett panasz a játékomra – mondta Simon Krisztián. – Feldobott, hogy számít rám a kapitány, nagy önbizalmat adott. A két meccsből nagy pozitívumokkal jöttünk ki. Most is bízik bennem, gondolom azért vagyok megint itt. Elemeztük a finneket délelőtt, nehéz dolgunk lesz, hazai pályán mégis csak a győzelem lehet a célunk, jó lenne továbbjutást érő helyen telelni. Okos játékkal eredményt érhetünk el.”

Nikolics Nemanja az előző két bajnokin nem talált be, de így is 13 gólnál jár már az NB I-ben, toronymagasan vezetve a mesterlövészek listáját. A Videoton játékosa a szép játékban csak reménykedik a finnek ellen, de kiegyezne a csúnyával is, ha nyerünk.

„Utolsó két klubmeccsen nem találtam be, de nem szomorkodtam. Az egyiken nyertünk, a másikon döntetlent játszottunk, de továbbra is az első helyen vagyunk az élvonalban – mondta a Videoton támadója. – A válogatottnál a hangulat jó, megmutattuk, hogy fontos meccsekre is képesek vagyunk felpörögni. Megvan a négy pont, amit terveztünk, ezt az akaratot kell továbbvinni, és legyőzni a finneket. A legfontosabb a három pont itthon tartása, de erős riválissal találjuk szembe magunkat. Szeretnénk, ha a győzelem mellé jó játék is társulna, de kiegyeznénk a csúnya játékkal is, ha győzünk.”

„Egyetértek a kapitánnyal abban, hogy a finnek elleni három pontot csak a Jóisten veheti el tőlünk. Bukarestben megmutattuk, hogy a második félidő játéka nagyon rendben volt, arra lehet alapozni. Közel álltunk a győzelemhez egy olyan pályán, ahol a vendégek döntetlent sem nagyon szoktak elérni, nemhogy győzni. Nem szabad alibizni, nem szabad rágörcsölnünk a pénteki meccsre a tét miatt, a szurkolók támogatásában bízva nem is gondolunk másra, csak a győzelemre. Egy-két dolgot említett a kapitány a finnekről, eddig inkább a saját játékunkat elemeztük és a román meccset néztük meg. A kapitány dönt a taktikáról, én igyekszem minden taktikai utasítást betartani. Csatárként tőlem persze gólokat várnak, ennek igyekszek megfelelni. A finnek szeretnek játszani, nem egy kimondottan védekezős típusú csapat, szeretnek támadni, bízom benne, lesz elég lehetőségünk és területünk támadni” – tette hozzá Nikolics.

A MAGYAR VÁLOGATOTT 24 FŐS KERETE
Kapusok:
Bogdán Ádám (Bolton Wanderers – Anglia), Dibusz Dénes (Ferencváros), Király Gábor (Fulham – Anglia)
Védők: Fiola Attila (MVM-Paks), Forró Gyula (Újpest FC), Juhász Roland (Videoton FC), Kádár Tamás (Diósgyőri VTK), Lang Ádám (Győri ETO FC), Poór Patrik (MTK Budapest), Varga József (Debreceni VSC-Teva)
Középpályások: Elek Ákos (Diósgyőri VTK), Gera Zoltán (Ferencváros), Kalmár Zsolt (RB Leipzig – Németország), Kovács István (Videoton FC), Simon Ádám (Videoton FC), Tőzsér Dániel (Watford – Anglia)
Támadók: Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva – Oroszország), Gyurcsó Ádám (Videoton FC), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan – Lengyelország), Nikolics Nemanja (Videoton FC), Priskin Tamás (Győri ETO FC), Simon Krisztián (Újpest FC), Stieber Zoltán (Hamburger SV – Németország), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország)

FINNORSZÁG KERETE A MAGYARORSZÁG ELLENI EB-SELEJTEZŐRE
Kapusok:
Lukas Hradecky (Bröndby – Dánia), Niki Mäenpää (VVV-Venlo – Hollandia), Henrik Moisander (FC Lahti)
Védők: Kari Arkivuo (BK Häcken – Svédország), Jarkko Hurme (Odd Grenland – Norvégia), Veli Lampi (HJK), Niklas Moisander (Ajax – Hollandia), Juhani Ojala (Tyerek Groznij – Oroszország), Sebastian Sorsa (HJK), Joona Toivio (Molde – Norvégia), Jere Uronen (Helsingborg – Svédország)
Középpályások: Roman Eremenko (CSZKA Moszkva – Oroszország), Markus Halsti (Malmö FF – Svédország), Kaspar Hämäläinen (Lech Poznan – Lengyelország), Perparim Hetemaj (Chievo – Olaszország), Joni Kauko (FSV Frankfurt – Németország), Sakari Mattila (Aalesund – Norvégia), Tim Sparv (Midtjylland – Dánia), Teemu Tainio (HJK)
Támadók: Eero Markkanen (Real Madrid Castilla – Spanyolország), Joel Pohjanpalo (Fortuna Düsseldorf – Németország), Teemu Pukki (Bröndby – Dánia), Riku Riski (Rosenborg – Norvégia)

EB 2016, SELEJTEZŐK
AZ F-CSOPORT NOVEMBERI JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

November 14.:
Magyarország–Finnország, 20.45

Görögország–Feröer 20.45
Románia–Észak-Írország 20.45

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Észak-Írország 3 3 6–1 +5 9
2. Románia 3 2 1 4–1 +3 7
3. Finnország 3 1 1 1 4–4 0 4
4. MAGYARORSZÁG 3 1 1 1 3–3 0 4
5. Görögország 3 1 2 1–4 –3 1
6. Feröer 3 3 1–6 –5 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik