Csank János: Ne legyenek illúzióink!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.13. 09:16
null
Csank János szerint a hollandok annyival előrébb járnak a mieinknél, mint annak idején a jugoszlávok az ő csapata előtt<br />(Fotó: Korponai Tamás)
Csank János szinte semmi esélyt nem lát arra, hogy a magyar labdarúgó-válogatott győzni tud októberben a Hollandia elleni sorsdöntő idegenbeli vb-selejtezőn. Egy másik korábbi szövetségi kapitány, Gellei Imre szerint csak akkor nyerhet nemzeti csapatunk, ha kreatív, erőszakos, ugyanakkor könnyed lesz.

 

A magyar válogatottnak győznie kellene Hollandiában, hogy reális esélye legyen a pótselejtezőt érő második hely megszerzésére, ám Csank János a döntetlenre is csak 15 százalékot ad.

„Ne legyenek illúzióink, a világ kilencedik csodája lenne, ha a magyar válogatott győzne Hollandiában – mondta a korábbi szövetségi kapitány, aki jelenleg a megyei első osztályú Vácot irányítja. – A döntetlenre is csak tizenöt százalékot adok, de talán éppen ez lehet a mi szerencsénk: az esélytelenek nyugalma. Nyugodtan futballozhatnak a mieink, a hollandok annyival jobbak nálunk. Egyébként törvényszerű, hogy szinte minden selejtezősorozatban jut nekünk egy ilyen mindent eldöntő meccs: az én kapitányságom alatt a jugoszlávok ellen játszottunk pótselejtezőt, és az akkori ellenfelünk legalább annyival előrébb járt, mint a hollandok most…”

Gellei Imre – aki szintén ült egykor a válogatott kispadján – úgy gondolja, elsősorban a félelmet kell legyőzniük a mieinknek.

„Az én kapitányságom alatt a lettek elleni találkozó volt olyan, mint amire most készül a válogatott. Úgy mentünk Rigába, hogy csak a győzelemre gondoltunk. Aztán jött egy rövidzárlat, néhány perc alatt kaptunk kettőt, és odavesztek a reményeink. Most azt mondom, a hollandok elleni meccs előtt a sikerbe vetett hit legyen az erősebb a játékosokban, és ne a félelem. Máskülönben nincs esélyünk. A holland a világ egyik legerősebb válogatottja, ellene csak úgy futballozhatunk sikerrel, ha a mieink kreatívak, erőszakosak és ugyanakkor könnyedek lesznek. Egykori csodálatos tanítómat, Baróti Lajost tudnám idézni, aki azt írta és mondta, legyen mindig négy választás a passzhoz. Ehhez kell a sok futás, a területek lezárása és az önbizalom.”

 

MAGYARORSZÁG csoportmásodik, ha…

…6 pontot szerez hátralevő két mérkőzésén;

…4 pontot szerez, és a románok, valamint a törökök legalább egyik meccsükön pontokat vesztenek;

…3 pontot szerez, és a románok, valamint a törökök nem szereznek 3 pontnál többet, vagy 4 pontot szereznek, de rosszabb lesz a gólkülönbségük, mint a mieinknek.

Ami a hollandiai esélyeket illeti: az andorrai 2–0-s sikerével már biztos vb-résztvevő oranje legutóbb 2012 májusában kapott ki otthon, Bulgáriától (2–1-re), tétmeccsen viszont 2000. október 11-én (mi is október 11-én játszunk Amszterdamban) veszített legutóbb, akkor Louis van Gaallal a kispadon 2–0-s vereséget szenvedett vb-selejtezőn Portugáliától. Vagyis 13 éves bravúr kellene…

További, részletes számolgatás itt!

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 8 7 1 24– 4 +20 22
2. MAGYARORSZÁG 8 4 2 2 18–12 +6 14
3. Törökország 8 4 1 3 14– 7 +7 13
4. Románia 8 4 1 3 13–12 +1 13
5. Észtország 8 2 1 5 6–16 –10 7
6. Andorra 8 8 0–24 –24 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik