A válogatott mérlege romlott, de így is ritkaság a két pozitív év

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2012.11.15. 16:30
null
A drukkerek a norvégok elleni meccsen transzparensen köszönték meg az évet (Fotók: Mirkó István)
A magyar válogatott a Norvégia elleni kudarccal (0–2) zárta a 2012-es évet, itt az ideje, hogy a statisztikák segítségével áttekintsük a nemzeti csapat szezonját. Az összesített mérleg 4 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség, s érdekes módon a tétmérkőzések (3–0–1) mérlege jobb, mint a felkészülési találkozóké (1–3–1).

 

A válogatott eredményessége egy norvégok elleni győzelemmel ugyanolyan lett volna, mint 2011-ben – 66.6 százalék –, de a kiábrándító játék és a teljesen megérdemelt, 2–0-s vereség után marad a megszerezhető 27 pontból a 15 és az 55.5 százalékos mutató. 1986–1987 óta először fordult elő, hogy a válogatott egymást követő években legalább 50 százalékos eredményességi mutatóval zár.

A hazai mérleg – ez ritkaság – negatív, az Egervári-csapat mindössze egy meccset nyert meg otthon (Törökország ellen). Az idegenbeli mérleg szintén nem a szokásos, a magyar válogatott mindhárom, vendégként megvívott találkozóját (Csehország, Andorra, Észtország) megnyerte.

EREDMÉNYESSÉGI TÁBLA
GY D V Megszerzett/
megszerezhető pontok
Százalék
2012 4 3 2 15/27 55.5
2011 7 1 3 22/33 66.6
2010 4 1 4 13/27 48.1
2009 3 6 9/27 33.3
2008 4 4 2 16/30 53.3
2007 6 7 18/39 46.2
Romlást mutat a szerzett gól/meccs és a kapott gól/meccs átlaga. Figyelembe illik venni ellenben azt, hogy a válogatott az egész 2012-es év során jóval erősebb ellenfelekkel mérkőzött meg, mint 2011-ben – a felkészülési meccseken nagyjából azonos játékerejű vagy kicsit jobb csapatokkal csaptunk össze, ez pedig befolyásolja a statisztikákat is. A 2011-es ellenfelek átlagos FIFA-ranglistahelyezése 80 (2011 novemberi, tehát akkor aktuális állást használva), most ugyanez a 2012 novemberi adatok alapján 51.

Az ellenfelek játékereje alapján tehát érthető és magyarázható a (nem túl nagy) visszaesés: Magyarország ebben az évben mindössze Észtországgal és Andorrával játszott a világranglista 80. helyénél lejjebb rangsoroltak közül, öt ellenfele (Bulgária, Csehország, Írország, Törökország, Norvégia) az európai felső középmezőny tagja, egy pedig (Hollandia) egyértelműen az elité. Az ellenfélválasztás a felkészülési mérkőzésekre nyilván tudatos – ha komolyan gondoljuk azt, hogy a harmadik kalapban „ragadunk” és harcba akarunk szállni rendre legalább a csoportmásodik helyért a kvalifikációs sorozatokban, akkor jobb Csehországgal és Norvégiával játszani, mint Luxemburggal és Liechtensteinnel –, az viszont nem túl biztató, hogy a hasonló erejű válogatottak közül a magyar csapat mindössze az írek elleni meccset tudta irányítani. És azt sem nyerte meg, bár maga Giovanni Trapattoni is elismerte, hogy az ír csapat sima vereséget szenvedhetett volna...

ÉRDEKESSÉGEK RÖVIDEN
A válogatott eredményessége 1986–87 óta először van két egymást követő évben ötven százalék fölött (3 pontos rendszerben számolva)
Egy Norvégia elleni győzelemmel vagy döntetlennel a válogatott csupán egy vereséggel zárta volna az évet. Ez az elmúlt 40 évben mindössze háromszor fordult elő, a negyediket meglőtte a szerdai vereség.
Idegenben legutóbb 2000-ben maradt veretlen a nemzeti csapat.
Idegenben százszázalékos mérleget legutóbb 1998-ban mutatott a válogatott (a macedónok elleni iráni mérkőzés – 0–0 – semleges pályának számít), Ausztriát, Iránt és Azerbajdzsánt saját pályáján győztük le.
Hazai pályán legutóbb 2009-ben volt negatív a mérleg. Ekkor fordult elő legutóbb az is, hogy csak egy hazai meccsét nyerte meg a csapat.
Immár Király Gábor a legtöbb válogatottságot számláló magyar kapus (87), megelőzve Grosics Gyulát (86.). Király a harmadik az örökranglistán Bozsik József (101) és Fazekas László (92) mögött.
Gera Zoltán (77) és Juhász Roland (76) jövőre feljöhet akár az örök-válogatottsági lista első öt helyezettje közé.

A bolgárok ellen egy elég jó félidőt egy kifejezetten rossz követett. A cseheket kitűnő helyzetkihasználással győzte le a válogatott, de ne hallgassuk el, hogy szinte végig védekezett, és mindössze 21 százalékos labdabirtoklási mutatóval tudott nyerni. Persze egy prágai győzelmet nem kell magyarázni... Az írek ellen a játék megfelelő volt, a helyzetkihasználás viszont közel sem, a norvégok elleni teljesítmény pedig bátran nevezhető kritikán alulinak. A hollandok ellen „csak a szokásos" (a szokásos súlyos vereség) jött, a törökök ellen a meccskezdés széteső volt, az egyenlítés utáni fél óra a válogatott legjobb éves periódusa. A válogatott teljesítménye tehát igen hullámzó a hasonló vagy nagyobb játékerejű csapatok ellen – méghozzá már a harmadik kalapos kiemelési pozíció megtartásáért is eredményeket kell hozni ezen válogatottakkal szemben. Jövőre bőven lesz lehetőség bizonyítani (két román meccs, idegenbeli török és holland mérkőzés) – mint írtuk, a válogatott az őszi vb-selejtezőkön azt érte el, hogy mestervizsgát tehet 2013-ban.

AKIK JÁTSZOTTAK

KANADAI TÁBLÁZAT 2012
G A C
Bogdán 0 0 0
Király 0 0 0
Varga J. 0 0 0
Korcsmár 0 0 0
Juhász 1 0 1
Kádár 0 1 1
Laczkó 0 0 0
Vanczák 0 2 2
Halmosi 0 0 0
Mészáros N. (ú) 0 0 0
Debreceni (ú) 0 0 0
Lipták 0 1 1
Hajnal 1 0 1
Koman 2 1 3
Pintér Á. 0 1 1
Buzsáky 0 0 0
Elek Á. 0 0 0
Dzsudzsák 3 2 5
Koltai 0 0 0
Gyurcsó (ú) 1 0 1
Szakály P. (ú) 0 0 0
Gera 2 1 3
Pátkai (ú) 0 0 0
Szabics 0 0 0
Szalai 3 0 3
Németh K. 0 1 1
Priskin 1 1 2
Guzmics (ú) 0 0 0
11-es kiharcolása beszámít az asszisztok közé.

A 2012-es évben huszonnyolc játékos lépett pályára a válogatottban, köztük a már említett hat újonc – ez a szám hárommal kevesebb, mint a 2011-es.

Nemzeti csapatunkban hat újonc mutatkozhatott be, érdekesség, hogy mindannyian NB I-es játékosokként – 2001 óta minden évben volt légiós debütáns a válogatottban, most nem. A hat újonc: Gyurcsó Ádám, Mészáros Norbert, Debreceni András, Szakály Péter, Pátkai Máté és Guzmics Richárd (a magyar válogatott 940.–945. sorszámú újoncai).

Ha már Debreceni: a Honvédnál a második csapathoz irányított védő jutott a legkevesebb játéklehetőséghez – egy percet kapott Csehország ellen –, míg a legtöbbet Korcsmár Zsolt játszotta a 2012-es évben a magyar válogatott mezében. A norvég Brann védője 2011 augusztusában mutatkozott be a nemzeti csapatban, most pedig már meghatározó játékos: egyedüliként lépett pályára mind a kilenc mérkőzésen. Korcsmárt játékpercek számában Varga József és Bogdán Ádám követi – ők hárman vannak 700 perc fölött.

A 2011-ben válogatott mezt húzó játékosok közül kimaradt Fülöp Márton, Vermes Krisztián, Czvitkovics Péter, Tőzsér Dániel, Vadócz Krisztián, Sándor György, Stieber Zoltán, Feczesin Róbert, Rudolf Gergely és Tököli Attila. Közülük Rudolf kulcsembernek, Vadócz „első csapatbeli” játékosnak számított – nem mellesleg az egész évben sérülésekkel küzdő Rudolf volt az előző évben a válogatott házi gólkirálya.

Kapuskérdés nincs, Bogdán Ádám előrelépett első számú kapuvédővé, Király Gábor és Megyeri Balázs „biztosít” (és utóbbi egy kifejezetten jó idény után kiszorult az Olympiakoszból, ami azért növelheti a kapitány homlokán a ráncokat). A hátsó alakzat még mindig „keresés alatt áll”, kilenc mérkőzésből egyszer sem lépett ugyanazzal a védőnégyessel pályára a nemzeti csapat. Valószínűleg a norvégok elleni záró találkozón látott Vanczák, Korcsmár, Juhász, Kádár kvartett lenne az első számú elhárító egység.

Megfigyelhető az is, hogy az erősebb ellenfelekkel szemben Vanczák Vilmos a kezdő jobbhátvéd, a védekező középpályásból átvezényelt Varga József vagy hátrányban (norvég meccs), vagy hasonló képességű csapatok ellen került a védelem jobb oldalára. Az a tavalyi probléma továbbra is fennáll, hogy Varga klubcsapatában nem játszik jobbhátvédet, így a poszt továbbra is idegen számára – középpályás rombolóként minden bizonnyal hasznosabb.

Korcsmár (21) szerepelt a legtöbbet 2012-ben
Korcsmár (21) szerepelt a legtöbbet 2012-ben

A védelem bal oldalán négyen (Kádár, Laczkó, Halmosi és Elek) is megfordultak, a legtöbb lehetőséget Kádár kapta, és a hollandok elleni 1–4 óta folyamatosan ő a kezdő balbekk. Középen négyféle kombinációt (Korcsmár–Juhász, Mészáros–Korcsmár, Juhász–Lipták, Juhász–Mészáros) próbált ki a kapitány, a legtöbbször játszatott és első számú belső kettős ezek közül az első.

Védekező középpályásban Pintér, Varga, Elek és Korcsmár is megfordult (itt a Pintér–Varga duó számít első számú szűrőkettősnek), a támadó középpályásoknál – ez a poszt kétségtelenül a legerősebb és a legjobb választékkal rendelkező – pedig szokás szerint nagy a rotáció.

Dzsudzsák helye a bal oldalon fix (amíg Huszti önkéntes száműzetésben van, ez nem is nagyon változik), Koman (a 2012-es év legtöbbet játszó válogatott futballistája) és Hajnal pedig a felépült Gerával „fut versenyt” az általában kiadó két helyért, Koltai, Szakály és Gyurcsó pedig már kezdőcsapatbeli tagságot is ki tud időnként vívni.

Hasonló erősségű vagy gyengébb válogatottak ellen megfelelően a tavaly is látottaknak szűrőből csak egy marad, és eggyel nő a kreatív vagy a támadó egység száma. Ez az általában alkalmazott 4–2–3–1-es felállásról 4–1–3–2/4–1–3–1–1-re emlékeztető formációra váltást is jelent. Csatárposzton most nincs kérdés: Szalai Ádám felgyógyult súlyos sérüléséből, és ennek megfelelően visszaszerezte helyét centerben, ezzel párhuzamosan csökkentek Szabics Imre és Priskin Tamás játékpercei, Németh Krisztián pedig átlag húsz percet kap csereként (a tétmérkőzéseken még kevesebbet).

A 2012-es év leggyakrabban pályára küldött tizenegye: Bogdán – Vanczák, Korcsmár, Juhász, Kádár – Varga J., Pintér Á. – Koman, Hajnal, Dzsudzsák – Szalai. Egervári választási lehetőségeit úgynevezett depth charttal illusztráltuk.

DEPTH CHART 2012
Kapus Bogdán Király Megyeri
Jobbhátvéd Vanczák Varga J.
Középhátvéd 1 Korcsmár Mészáros N.
Középhátvéd 2 Juhász Lipták Vanczák
Balhátvéd Kádár Laczkó Halmosi Elek Á.
Védekező középpályás 1 Pintér Á.

Elek Á.

Védekező középpályás 2 Varga J. Korcsmár Pátkai
Támadó középső középpályás* Koman Hajnal Gera Szakály P.
Bal oldali támadó középpályás Dzsudzsák Koman Koltai Gyurcsó
Jobb oldali támadó középpályás Gera Koman Koltai Gyurcsó
Csatár Szalai Priskin Szabics Németh K.
(a mindössze perceket kapó Guzmics és Debreceni nem szerepel a táblázatban)
*: egy védekező középpályásos felállás esetén ketten is bekerülhetnek innen

 

Jól látszik, hogy váratlan sérülések esetén vannak olyan kombinációk, amelyek nagy fejtörést okozhatnak: ha egyszerre kiesik Vanczák és Varga, lyukas a jobbhátvéd pozíciója (az eredeti kiválasztott, Lázár Pál csapatot keres és nincs játékban, eredeti helyettese, Vermes Krisztián hosszú kihagyás után tért vissza, Takács Ákos még nem játszott együtt a nemzeti csapattal Egervárinál, bár volt már kerettag). Balhátvédben a hollandok ellen káoszt okozott Laczkó kiesése, kombinálva a középpályán kezdőcsapat-tagságra pályázó Pintér kihullásával (Kádár ekkor nem volt kerettag, Halmosi vagy Vanczák helyett pedig Elek került balhátvédbe, hogy aztán ott végigszenvedje a mérkőzést). Szalaihoz hasonló stílusú center nincs több, így ha ő esetleg kiesik (ami azért nagy érvágás lenne), valószínűleg a 2011-es megoldás (két csatár, egy mélyebbről indul) kerülne előtérbe.

SZAVAZÁS

Ön szerint előrelépett a magyar válogatott 2012-ben?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

A kifejezetten jó (még a hollandok elleni két vereségtől eltekintve is jó) 2011-es évhez képest előrelépésnek minősíteni erős lenne a 2012-est: jobb csapatok ellen méretett meg a válogatott, és eredményessége visszaesett, igaz, a tétmérkőzésen továbbra is jó a mérleg. A játék sem javult feltűnően (sőt), így leginkább stabilizációról beszélhetünk – elvégre, mint említettük, a nyolcvanas évek óta először került a nemzeti csapat ötven százalék fölé két, egymást követő évben.

Ez a stabilitás szükséges is a jelenlegi világranglistás helyezés és kalapbeosztás megtartásához – előrelépéshez viszont további pluszra van szükség. A 2013-as évnek ez lesz a legnagyobb kérdése. A miénk meg a szokásos: merre tart a magyar válogatott?

A VÁLOGATOTT JÁTÉKOSAI 2012-BEN
BUL 1–1 CZE 2–1 IRL 0–0 ISR 1–1 AND 5–0 NED 1–4 EST 1–0 TUR 3–1 NOR 0–2 Össz. perc Poszt
Bogdán 84 90 90 90 90 90 90 90 0 714 k
Király 6 90 96 k
Varga J. 90 90 90 90 90 90 90 90 720 vkp, jv
Korcsmár 90 90 90 45 90 90 62 90 90 737 kv, vkp
Juhász 90 39 45 90 90 90 74 518 kv
Kádár 90 20 90 90 90 380 bv
Laczkó 9 90 90 90 279 bv
Vanczák 87 45 27 90 90 90 45 474 jv, kv
Halmosi 3 70 11 84 bv
Mészáros N. (ú) 51 90 90 90 90 411 kv
Debreceni (ú) 1 1 kv
Lipták 90 90 180 kv
Hajnal 45 74 45 90 78 90 422 kkp, tkp
Koman 45 90 78 90 45 73 60 481 jsz, tkp, bsz
Pintér Á. 90 90 45 79 12 60 376 vkp
Buzsáky 45 45 kkp
Elek Á. 45 16 60 28 45 30 224 vkp, bv
Dzsudzsák 81 89 90 90 90 90 90 60 680 bsz
Koltai 65 4 12 84 17 30 212 jsz, bsz
Gyurcsó (ú) 25 86 45 30 6 192 jsz
Szakály P. (ú) 89 66 63 218 tkp
Gera 45 80 79 90 294 jsz, tkp
Pátkai (ú) 45 45 90 vkp
Szabics 45 1 24 4 11 30 115 cs
Szalai 63 89 78 86 83 90 90 69 648 cs
Németh K. 45 1 12 45 7 10 21 141 cs
Priskin 27 45 90 162 cs
Guzmics (ú) 16 16 kv
Jelmagyarázat: k = kapus, jv = jobbhátvéd, kv = középhátvéd, bv = balhátvéd, vkp = védekező középpályás, kkp = középső középpályás, tkp = támadó (középső) középpályás, bsz = balszélső, jsz = jobbszélső, cs = csatár, JP = játékperc, G = gól, A = gólpassz, C = pont a kanadai táblázaton
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik