Sokaknak Varga volt minden idők legjobb Dons-játékosa

Vágólapra másolva!
2010.04.11. 14:45
Megemlékezéssel kezdődött Aberdeenben a hazai labdarúgócsapat St. Johnstone elleni élvonalbeli bajnokija: a Pittodrie-be kilátogató nézők egyperces felállással és tapssal búcsúztatták Varga Zoltánt, a pénteken elhunyt olimpiai bajnok magyar labdarúgólegendát. A csapat nem villogott a gyászszünet után – 3–1-re kikapott...

ABERDEENABERDEEN

Varga Zoltán az Aberdeen mezében (Fotó: http://www.afc.co.uk)
Varga Zoltán az Aberdeen mezében (Fotó: http://www.afc.co.uk)

Varga 1972 októberében igazolt a Donshoz, és – bár csak egyetlen idényt töltött el az Aberdeenben – sokan a klubtörténet legjobb játékosának tartják a mai napig.

Az Aberdeen hivatalos honlapja hosszú megemlékező cikket szentelt Varga Zoltánnak. A klub nevében búcsúzó Kevin Stirling (a labdarúgócsapat hivatalos krónikása) a klubtörténet legnagyobbjai között említi a magyar klasszist.

„A Dons kerete tele volt tehetségekkel abban az időben, de Varga egy teljesen más szinten állt. Elegáns játékos volt, fantasztikus labdakezeléssel [...] Az egyik legnagyobb pillanata a Celtic ellen volt a Pittodrie-ben egy bajnokin, mikor a második félidőben a Beach end előtti kapuba lőtte a második gólját. A tizenhatos vonalánál felnézett és higgadtan átemelte a Celtic kapusát, Williamst, aki túlságosan kint állt a kapujából. Művészi teljesítmény volt minden idők egyik legtehetségesebb Dons-játékosától".

Varga egy szenzációs idény után az Ajaxba igazolt, de legendája a mai napig él a Pittodrie-ben.

„Nem biztos, hogy Varga stílusa illett a skót futballhoz, főleg az akkori kíméletlen védőket elnézve. Az is lehet, hogy nem ő volt a legnépszerűbb játékostársai körében – de rövid északkelet-skóciai tartózkodása emlékezetes marad mindenkinek" – írja Stirling.

BORUSSIA DORTMUND

A Borussia Dortmund honlapja vasárnap közölt rövid, a tényekre szorítkozó beszámolót Vargáról, kiemelve: hatalmas szerepe volt abban, hogy a BVB visszakerült a Bundesligába. A magyar középpályás bemutatkozó mérkőzésén a Gütersloh ellen játszott 42 ezer néző előtt, ezt még 52 további találkozó követte sárga-feketében.

AJAX, GENT

Az amszterdami nagycsapat hivatalos oldalán még nem közölték a halálhírt, az egyik legnagyobb szurkolói portálon, az ajaxfans.net-en viszont már igen. A Gent honlapja szintén nem adta még ki a hírt, az antwerpeni Gazet van Antwerpen ellenben megemlékezik Vargáról.

HÉTFŐ ESTE GYERTYAGYÚJTÁS
A magyar labdarúgórajongók hétfő este hat órától az Albert-stadionban, a Springer-szobornál gyertyagyújtással emlékezhetnek Varga Zoltánra. A klub várja a megemlékezésre a gyászoló munkatársakat, játékostársakat, barátokat és szurkolókat.

HERTHA BSC, AUGSBURG

A berlini klub nevében az elnök Werner Gegenbauer búcsúztatta Varga Zoltánt.

„Mindannyiunkat megdöbbentett a váratlan halálhír. Valódi herthás volt, ezen kívül egy szenzációs képességű játékos, aki minden idősebb Hertha-drukker emlékezetében megmaradt. Tragikus, hogy a pályán halt meg. A Hertha BSC sosem felejti el – gondolataink családjával és a barátaival vannak" – írta a klubhonlapon. Varga utolsó németországi csapata, az FC Augsburg egyelőre nem tudatta a halálhírt.

THURY GÁBOR BLOGJA

„Az én gyermekkoromban azért akartak a srácok futballisták lenni, mert olyanok játszottak, mint Varga Zoltán. Isten áldotta tehetség volt, noha csak 12-szeres válogatottságig vitte. Valahogy ragadt hozzá a labda. Rúgótechnikája páratlan volt, mert a tehetsége mellé szorgalom is párosult. Ez akkoriban ritkaságszámba ment. Hihetetlen érzéke volt az összjátékhoz, labdáinak szeme volt."

A blog teljes szövegét ide kattintva olvashatja el.  

NÉVJEGY – VARGA ZOLTÁN

Született: 1944. december 31., Vál (1945. január 1-jén anyakönyvezték)

Posztja: jobbösszekötő, középpályás

A Ferencvárosban (összesen): 234 meccs/85 gól (1961–1968)

Az A-válogatottban: 12/2 (1964–1968)

Az olimpiai válogatottban: 1/0 (1964)

Legnagyobb sikerei játékosként: olimpiai bajnok (1964), VVK-1. (1965), Eb-bronzérmes (1964), VVK-döntős (1968), 4-szeres magyar bajnok (1963, 1964, 1967, 1968)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik