65 éves korában elhunyt Varga Zoltán

Vágólapra másolva!
2010.04.09. 21:12
null
Varga Zoltán 65 évet élt (Fotó: Farkas József)
Címkék
65 éves korában elhunyt Varga Zoltán, a Ferencváros és a magyar válogatott korábbi olimpiai bajnok játékosa. A korábbi klasszis Zuglóban, a Kövér Lajos utcai pályán játék közben esett össze, és a helyszínre kiérkező mentők már nem tudtak rajta segíteni.
THURY GÁBOR BLOGJA

„Az én gyermekkoromban azért akartak a srácok futballisták lenni, mert olyanok játszottak, mint Varga Zoltán. Isten áldotta tehetség volt, noha csak 12-szeres válogatottságig vitte. Valahogy ragadt hozzá a labda. Rúgótechnikája páratlan volt, mert a tehetsége mellé szorgalom is párosult. Ez akkoriban ritkaságszámba ment. Hihetetlen érzéke volt az összjátékhoz, labdáinak szeme volt."

A blog teljes szövegét ide kattintva olvashatja el.  

A tragédia után a leggyorsabban Bánki József beszélt a szomorú esetről, aki a Ferencváros hivatalos honlapján közölte a szomorú hírt.

„Tíz percet játszott egy meccsen, sajnos ez volt az utolsó, amin pályára lépett" – mondta a Varga Zoltánnal remek kapcsolatokat ápoló Bánki a Fradi honlapjának.

Varga az utóbbi időszakban szakkommentátorként a Digisportnál dolgozott, a Tv-társaság szerkesztője a Nemzeti Sport érdeklődésére elmondta, az egykori futballista a lányát kísérte ki a reptérre, mielőtt barátaival futballozni indult.

„Varga Zoltán lett volna a Manchester United–Bayern München mérkőzés helyszíni szakkommentátora, de kérte, hogy mégse őt alkalmazzuk Angliában, mert a lánya hétfőn érkezett Magyarországra, és nagyon ritkán tudnak találkozni. Ma vitte ki őt a repülőtérre, majd elment a baráti társaságával futballozni" – tájékoztatott Lózs István, a Digisport megbízott szerkesztője.

A baráti társaság Zuglóban játszott, Varga Zoltán – aki a stúdióban szakértette végül a manchesteri mérkőzést szerdán – pedig tíz perc után esett össze a pályán. Információink szerint az egykori klasszist barátja, Harsányi József próbálta újraéleszteni. Szeiler József , a Ferencváros korábbi kapusa elmondta, Vargának korábban már két infarktusa volt.

NÉVJEGY – VARGA ZOLTÁN

Született: 1944. december 31., Vál

Posztja: jobbösszekötő, középpályás

A Ferencvárosban (összesen): 234 meccs/85 gól (1961–1968)

Az A-válogatottban: 12/2 (1964–1968)

Az olimpiai válogatottban: 1/0 (1964)

Sikerei játékosként: 4-szeres magyar bajnok (1963, 1964, 1967, 1968), Eb-bronzérmes (1964), olimpia bajnok (1964), VVK-1. (1965), VVK-döntős (1968)

Varga Zoltán a Ferencváros és a magyar válogatott korábbi világklasszis játékosa 1944. december 31-én született Válon (1945. január 1-jén anyakönyvezték), Magyarországon. A Ferencvárosban vált országszerte ismert és elismert játékossá. A zöld-fehérekkel négyszer nyert magyar bajnoki címet, egyszer pedig az UEFA-kupa elődjét, a Vásárvárosok Kupáját is elhódította.

Varga a magyar válogatottban 12 alkalommal lépett pályára, ezeken a fellépéseken 2 gólt szerzett. A nemzeti tizeneggyel 1964-ben olimpiai aranyérmet és Európa-bajnoki bronzérmet nyert.

A Ferencvárosban 1961 és 1968 között 135 bajnoki mérkőzésen 53-szor volt eredményes.

Varga az 1968-as mexikói olimpián disszidált, ezt követően külföldi csapatokban futballozott, játszott többek között a Hertha BSC-ben, az Ajaxban és a Borussia Dortmundban is.

VARGA ZOLTÁN A HERTHA BSC-BEN
 

 Játékos-pályafutása után biztosítási ügynökként, majd a kölni főiskola elvégzését követően edzőként dolgozott. Irányította a Ferencvárost, a Honvédot, és a Győri ETO-t is.

A Ferencváros legendás nyolcasa 65 évet élt.

CSAK KÖSZÖNETTEL TARTOZOM VARGA ZOLTÁNNAK – HRUTKA JÁNOS 

„Csak köszönettel tartozom Varga Zoltánnak. Bár az élet az utóbbi időben másfelé sodort bennünket, a kapcsolatunk sem volt szoros, de amikor edzőként a Ferencvároshoz került, rendkívül közvetlen viszony volt közöttünk, de ez igaz volt az akkori csapat többi fiatal játékosára is" – mondta Hrutka János, a Ferencváros korábbi játékosa.

„Az edzések után rendszeresen kint maradt a pályán, és különfoglalkozásokat tartott, többek között nekem is. Büszkén vállalom, hogy a technikai tudást Varga Zoltántól tanultam, és a szabadrúgásoknál a tanácsai is segítettek."

 GYŐZELEM AZ ÚJPEST ELLEN JÁTÉKOSKÉNT
 
GYŐZELEM A NEWCASTLE ELLEN EDZŐKÉNT
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik