Halála előtt egy nappal kapott sportorvosi engedélyt Varga Zoltán

Vágólapra másolva!
2010.04.13. 07:05
null
VARGA ZOLTÁNRA EMLÉKEZTEK AZ ÜLLŐI ÚTON: TEKINTSÉK MEG KÉPGALÉRIÁNKAT! (Fotó: Czerkl Gábor)
A laikus számára megdöbbentően hangzó információt kapott a Nemzeti Sport: Varga Zoltán sportorvosi igazolása április 6-án készült el, április 8-án volt sportorvosnál, ahol engedélyt kapott a versenyzésre. Április 9-én meghalt a futballpályán. Az engedélyt dr. Szabó Anita, az Országos Sportegészségügyi Intézet (ismertebb nevén: Sportkórház) sportorvosa adta ki.

„Megvannak a protokoll-előírások arra vonatkozóan, mi a teendő egy ilyen korú labdarúgó vizsgálata esetén – mondta lapunknak dr. Szabó Anita. – EKG, vizeletvizsgálat, szemészeti vizsgálat és egy helyben végzett sportbelgyógyászati kontroll előzi meg a sportorvosi engedély kiadását. Ha valami gyanús jelet észlelünk, akkor tovább kell lépni, és újabb vizsgálatokra van szükség. Varga Zoltán esetében is az előírások szerint végeztünk el minden szükséges vizsgálatot. Semmi olyan jelet nem tapasztaltunk, amely miatt az engedélyt meg kellett volna tagadnunk."

Információink szerint – Varga Zoltán ismerősei nyilatkoztak erről – a Fradi legendájának korábban két infarktusa is volt, így a laikusban joggal vetődik fel a kérdés: hogy kaphatott így játékengedélyt?

„Láttuk az EKG-ját, és nem észleltünk akut, vagyis jelentősebb eltérést" – mondta a doktornő. Az NS úgy értesült: Varga Zoltán szervezetébe öt úgynevezett értágító hálót helyeztek katéteres technikával, de a sportorvos szerint ez sem volt akadálya az engedély kiadásának. Nyilván kellemetlen az orvos számára, ha a csütörtökön megvizsgált és sportolásra alkalmasnak véleményezett páciens péntek este holtan esik össze.

„Döbbenten, megrendülten hallottam a hírt – mondta dr. Szabó Anita. – Hihetetlen, ami történt. Nagyon megrázott az eset, ugyanakkor sajnos az a helyzet, hogy ez a tragédia bármikor, bárhol bekövetkezhetett volna a sportorvosi vizsgálattól függetlenül is."

A tragédia hátteréről bővebben olvashatnak a Nemzeti Sport keddi számában!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik