London 2012: a MASZ szerint nincs tárgyi bizonyíték Kővágó ellen

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2012.07.26. 16:09
Kővágó Zoltán és a Magyar Antidoppingcsoport (MACS) álláspontja szerint tavaly augusztusban a magyar diszkoszvető nem találkozott doppingellenőrökkel, s nem tagadta meg a doppingellenőrzést.

Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) főtitkára az MTI-nek a csak csütörtökön nyilvánosságra került esetről elmondta, Kővágó tanúkkal és tényekkel tudja bizonyítani, hogy nem találkozott az ügyben érintett két osztrák doppingellenőrrel.csütörtökön nyilvánosságra került esetről elmondta, Kővágó tanúkkal és tényekkel tudja bizonyítani, hogy nem találkozott az ügyben érintett két osztrák doppingellenőrrel.

„Semmilyen tárgyi bizonyíték nincs arra, hogy Kővágó Zoltán megtagadta a doppingellenőrzést” – jelentette ki Gyulai Márton. Hozzátette: amíg a versenyző számos tárgyi bizonyítékkal támasztotta alá igazát, addig a másik oldalon egyetlen ember, a vizsgálatot vezető doppingellenőr ellentmondásokkal teli vallomása áll.

Kővágót tavaly augusztusban akarta ellenőrizni Szolnokon két doppingellenőr, de a megadott címen nem találták. A doppingellenőrök állítása szerint ezután felhívták az atlétát telefonon, aki megtagadta a találkozást, azaz az ellenőrzést. Ezért pedig kétéves eltiltás jár.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) értesítése után a független magyar doppingbizottság június 6-án úgy foglalt állást, hogy Kővágó nem követett el doppingvétséget. A Nemzeti Sport információi szerint az atlétát felmentő, háromfős független magyar bizottságban a MOB, a Magyar Atlétikai Szövetség és a Magyar Antidoppingcsoport (MACS) egy-egy képviselője kapott helyet. Ezután az IAAF a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult, amely eltiltotta a diszkoszvetőt.

Gyulai Márton hangsúlyozta, értetlenül áll az eset előtt, mivel minden Kővágó igazát bizonyítja. Az MTI kérdésére a MASZ főtitkára közölte, az fel sem vetődött, hogy a versenyzőt megfosztják a júniusi Európa-bajnokságon szerzett bronzérmétől.

A MASZ csütörtök reggel közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy „a CAS másodfokú döntésében helyt adott a Nemzetközi Atlétikai Szövetség fellebbezésében foglaltaknak, miszerint a sportoló megszegte doppingellenes kötelezettségeit, és kivonta magát a doppingellenőrzés alól”, ezért kétéves eltiltást kapott.

Eredetileg két magyar diszkoszvető szerzett jogot a londoni részvételre, de másikukat, Fazekas Róbertet már be sem nevezte – két hete – a MOB, mivel a dobóatléta szervezetében egy versenyen kívüli ellenőrzés során az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt mutattak ki.

Az NSO értesülései szerint a MOB nyolcmillió forinttal támogatta a fellebbezést a Kővágó-ügyben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik