London 2012: Kővágó Zoltán doppingvétség miatt nem indulhat

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2012.07.26. 09:09
null
Kővágó Zoltán kétéves eltiltást kapott
Címkék
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntése értelmében doppingvétség miatt nem indulhat a londoni olimpián Kővágó Zoltán Európa-bajnoki bronzérmes diszkoszvető – tájékoztatta az MTI-t a Magyar Atlétikai Szövetség. A dobóatléta kétéves eltiltást kapott.

„A CAS másodfokú döntésében helyt adott a Nemzetközi Atlétikai Szövetség fellebbezésében foglaltaknak, mely szerint a sportoló megszegte doppingellenes kötelezettségeit, és kivonta magát a doppingellenőrzés alól” – áll a MASZ csütörtöki közleményében.

NÉVJEGY: KŐVÁGÓ ZOLTÁN
Születési idő, hely: 1979.04.10., Szolnok
Klubja: Szolnoki Honvéd
Versenyszáma: diszkoszvetés
Olimpiai eredménye: nem jutott döntőbe (2000), ezüstérem (2004), nem jutott döntőbe (2008)
Legjobb eredményei: U23-as Európa-bajnok (2001), Eb-7. (2002), Világdöntő-2. (2004), Világdöntő-3. (2005), vb-10. (2005), vb-9. (2007), vb-6. (2009), Eb-bronzérmes (2012)

A MASZ tájékoztatása alapján Kővágó ellen a nemzetközi szövetség, az IAAF indított eljárást korábban, ám a háromtagú független magyar doppingbizottság felmentette a versenyzőt, mivel úgy ítélte meg, hogy nem követte el a „terhére rótt cselekményt”, s nem szegte meg doppingellenes kötelezettségeit. A nemzetközi szövetség ezek után fordult a CAS-hoz.

Az athéni játékokon ezüstérmes dobóatléta, aki idei eredményei alapján Londonban is éremesélyesnek számított, kétéves eltiltást kapott. A sportdöntőbíróság ítélete jogerős, további fellebbezésre nincs lehetőség.

A MOB TÁMOGATTA A MASZ FELLEBBEZÉSÉT

Török Olivér, az MOB sajtófőnöke az MTI-nek csütörtökön elmondta, hogy a júniusi Európa-bajnokságon bronzérmes diszkoszvető ellen tavaly indult eljárás, mivel kivonta magát a doppingellenőrzés alól, s ezzel doppingvétséget követett el. A MOB meg volt győződve a versenyző ártatlanságáról, ezért támogatta a Magyar Atlétikai Szövetségnek (MASZ) a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) benyújtott fellebbezését.

Amint az csütörtökön nyilvánosságra került, Kővágó a CAS döntése értelmében nem indulhat a londoni olimpián, s kétéves eltiltást kapott. Az atléta augusztus 4-én utazott volna a játékokra.

Eredetileg két magyar diszkoszvető szerzett jogot a londoni részvételre, de a másikat, Fazekas Róbertet már be sem nevezte - két hete - a MOB, mivel a dobóatléta szervezetében egy versenyen kívüli ellenőrzés során az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt mutattak ki.

 

Az NSO értesülései szerint a MOB nyolcmillió forinttal támogatta a fellebbezést.

Kővágó a második a londoni játékokra szintet teljesített atléták közül, aki doppingvétség miatt nem indulhat: korábban a másik diszkoszvető, Fazekas Róbert került ki a csapatból, miután egy doppingellenőrzés során mintájában sztanozolol nyomaira bukkantak.

A Nemzeti Sport úgy tudja, 2011 augusztusában kereste volna meg Kővágó Zoltánt egy osztrák doppingellenőr egy olyan címen, amit a magyar atléta korábban a holléti nyilvántartásában megadott, de ez a cím közben megváltozott (a változást Kővágó hivatalosan is jelezte). Az osztrák ellenőr azt állítja, hogy kapcsolatba lépett az atlétával, találkoztak is, de megtagadta az ellenőrzést.

Kővágó ezzel szemben tagadja, hogy az ellenőr kapcsolatba lépett volna vele. Igazát híváslistákkal és tanúvallomással is próbálta alátámasztani, de a jelek szerint a CAS ezeket nem vette figyelembe.

Kővágó Zoltán ügyében a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkárának, Molnár Zoltánnak a véleményét Török Olivér sajtófőnök tolmácsolta a Nemzeti Sportnak. Így tudhattuk meg: nincs olyan vonatkozó jogszabály, amely előírta volna a szervezet számára, hogy a folyamatban lévő ügyet annak végleges lezárása előtt nyilvánosságra hozzák.

A Nemzeti Sport úgy tudja: a magyar sportvezetésnek nem állt szándékában a felkészülés során megzavarni a diszkoszvetőt, akinek hittek az ártatlanságában.

Információink szerint az atlétát felmentő, háromfős független magyar bizottságban a MOB, a Magyar Atlétikai-szövetség és a Magyar Antidopping Csoport (MACS) egy-egy képviselője kapott helyet.

A mostani összességében már a negyedik doppingügy az olimpiára készülő magyar versenyzők körében. Július elején derült ki, hogy az evezős Juhász Adrián nem utazhat Londonba, így Simon Béla Széll Domonkossal indul a kormányos nélküli kettesek versenyében. Juhász hét hónapos eltiltást kapott. Korábban a vízilabdázó Török Béla, a bő olimpiai keret tagja produkált pozitív tesztet, mivel vízhajtó-tartalmú vérnyomáscsökkentőt szedett. A szegedi pólóst fél évre tiltották el.

KŐVÁGÓ ÜZENT A RAJONGÓINAK

Kővágó Zoltán az egyik közösségi portálon működő rajongói oldalán üzent az érte szorítóknak, s utalt arra, hogy egy ellene folytatott „hadjárat" eredménye a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) doppingvétség miatt kiszabott kétéves eltiltása.

„Bizonyára hallottátok, mit csináltak velem és a magyar diszkoszvetéssel. Becsületemre legyen mondva, nem doppingoltam, de úgy látszik, a sorozatos negatív tesztek és a magyar hatóságok felmentése sem elegendőek a bizonyításhoz – írta a Facebookon az athéni játékokon ezüstérmes, idei Európa-bajnoki harmadik dobóatléta. – Bizonyára egy évvel ezelőtti nyert per újratárgyalásának semmi köze a most kezdődő olimpiához, és bizonyára ez nem egy megrendezett »hadjárat« ellenem..."

Kővágó rövid üzenete végén sajnálatát fejezte ki, amiért – mint írja – nem tehetett többet szurkolóiért és a hazáért.

A MASZ ÉS A MACS NEM ÉRTI
Kővágó Zoltán és a Magyar Antidopping Csoport (MACS) álláspontja szerint tavaly augusztusban a magyar diszkoszvető nem találkozott doppingellenőrökkel, s nem tagadta meg a doppingellenőrzést. Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) főtitkára az MTI-nek a csak csütörtökön nyilvánosságra került esetről elmondta, Kővágó tanúkkal és tényekkel tudja bizonyítani, hogy nem találkozott az ügyben érintett két osztrák doppingellenőrrel.

„Semmilyen tárgyi bizonyíték nincs arra, hogy Kővágó Zoltán megtagadta a doppingellenőrzést" – jelentette ki Gyulai Márton. Hozzátette: amíg a versenyző számos tárgyi bizonyítékkal támasztotta alá igazát, addig a másik oldalon egyetlen ember, a vizsgálatot vezető doppingellenőr ellentmondásokkal teli vallomása áll.

Kővágót tavaly augusztusban akarta ellenőrizni Szolnokon két doppingellenőr, de a megadott címen nem találták. A doppingellenőrök állítása szerint ezután felhívták az atlétát telefonon, aki megtagadta a találkozást, azaz az ellenőrzést. Ezért pedig kétéves eltiltás jár.


A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) értesítése után a független magyar doppingbizottság június 6-án úgy foglalt állást, hogy Kővágó nem követett el doppingvétséget. A Nemzeti Sport információi szerint az atlétát felmentő, háromfős független magyar bizottságban a MOB, a Magyar Atlétikai Szövetség és a Magyar Antidopping Csoport (MACS) egy-egy képviselője kapott helyet. Ezután az IAAF a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult, amely eltiltotta a diszkoszvetőt.


Gyulai Márton hangsúlyozta, értetlenül áll az eset előtt, mivel minden Kővágó igazát bizonyítja. Az MTI kérdésére a MASZ főtitkára közölte, az fel sem merült, hogy a versenyzőt megfosztják a júniusi Európa-bajnokságon szerzett bronzérmétől.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik