Aranyérmes a Dombi, Kökény páros és a női négyes!

Vágólapra másolva!
2012.08.08. 10:33
null
Célban a Dombi Rudolf, Kökény Roland páros – megvan az aranyérem! (Fotó: Szabó Miklós)
Aranyérmet szerzett a Dombi Rudolf, Kökény Roland duó a kajak kettesek 1000 méteres versenyében, valamint a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas-Zur Krisztina női négyes 500 méteren Eton Dorney-ban, a Dorney-tavon, a kajak-kenu döntők első napján a londoni olimpián. A kenus Vajda Attila 1000 méteren a hatodik helyen végzett.

Nem múlt el ez a reggel sem eső nélkül Eton Dorney-ban, viszont a döntők kezdetéhez közeledve már nem esett, sőt a szél sem fújt, ami az előző napokhoz képest mindenképpen jó jel volt a versenyzők számára.

FÉRFI K–2 1000 MÉTER DÖNTŐ

Dombi Rudolf és Kökény Roland a négyes pályán rajtolt, a magyar kajak duó időeredménye volt a legjobb az előfutamok során.

A magyar kettős jól rajtolt, 250 méternél holtversenyben vezetett. A svéd egység ekkor beleerősített, fél távnál egy beülővel vezetett a magyar hajó előtt, harmadik helyen az egyre erősebben húzó portugálok nyomultak.

Dombiék próbáltak kapaszkodni, 750 méternél valamivel közelebb kerültek a svédekhez – de nagyon veszélyesen zárkóztak a németek. A magyar hajó megelőzte a svédet, de ekkor már a portugál hajó volt a legnagyobb vetélytárs – szerencsére a lehető legjobb pillanatban következett a befutó: hajszálnyi előnnyel, mindössze 53 ezreddel a Dombi Rudolf, Kökény Roland párosé az aranyérem!

„Amikor célba értünk, úgy éreztem, hogy megvan a győzelem. Annyiszor indítottunk a futam során, amennyit terveztünk, saját maxos pályát mentünk” – mondta a társánál 11 évvel fiatalabb Dombi Rudolf a Magyar Rádiónak, majd nevetve hozzátette: „Azt csináltuk, amit tudunk, ez ennyire volt elég. Az esélyekről előre nem szívesen mond az ember semmit, csak akkor, ha bejön a dolog. Mi dolgoztunk egész nyáron, és bízva bíztunk. Remek csapatot alkotunk így hárman-négyen, Rolinak is van egy mentora, szép időszak áll mögöttünk.″

„Már percek óta vége a döntőnek, de még most is remeg a lábam. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült győzniük. Tudtam, hogy remek hajrájuk van, és amikor beértek, nekem egyértelmű volt, hogy elsők lesznek – de hát én elfogult vagyok″ – mondta az úszó olimpikon Verrasztó Evelyn, az újdonsült aranyérmes Dombi Rudolf barátnője.

A Kökény Roland, Dombi Rudolf páros a megérdemelt olimpiai arannyal!
A Kökény Roland, Dombi Rudolf páros a megérdemelt olimpiai arannyal!

„A döntőben az történt, amit elterveztünk, lényegében csak tartani kellett magunkat ahhoz” – mondta a 37 éves Kökény Roland a Nemzeti Sport munkatársának.

„Nem éreztem, hogy ennyire szoros a befutó. Persze láttam, hogy jönnek a riválisok, de tudtam, hogy a fiúkban is van még hajrá. A pályán nagyon kemény a víz, nem mindegy, hogy mikor indítod meg a hajót. Erre is felkészültünk, ezt többször kipróbáltuk itt élesben az előfutamban és edzésen is, nagyon hasznosnak bizonyult” – így a két aranyos kajakos edzője, Szilárdi Katalin.

OLIMPIA 2012– KAJAK-KENU
FÉRFI K–2 1000 MÉTER, DÖNTŐ
Olimpiai bajnok: Dombi Rudolf, Kökény Roland (Magyarország) 3:09.646
2. Fernanndo Pimenta, Emanuel Silva (Portugália) 3:09.699
3. Martin Hollstein, Andreas Ihle (Németország) 3:10.117
4. Dave Smith, Ken Wallace (Ausztrália) 3:11.456
5. Markus Oscarsson, Henrik Nilsson (Svédország) 3:11.803
6. Ilja Medvegyev, Anton Rjahov (Oroszország) 3:12.047
7. Darryl Fitzgerald, Steven Ferguson (Új-Zéland) 3:12.117
8. Peter Gelle, Erik Vlcek (Szlovákia) 3:12.519
KÖKÉNY: A SORS AKARTA A GYŐZELMÜNKET

NŐI K–4 500 MÉTER DÖNTŐ

Női négyesünk a németekkel vív hagyományosan nagy csatát, a németeké volt a jobb időeredmény hétfőn – a mieink az ötös, a riválisok a négyes pályán indultak.

Aranyérmes a női kajak négyes: Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin és Fazekas Krisztina
Aranyérmes a női kajak négyes: Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin és Fazekas Krisztina

Jó magyar rajt után a lányok a fehéroroszokkal futottak versenyt az első helyért. Fél távnál a fehérorosz négyes állt az élen, de a nagy rivális németek által tolt magyar hajó sebességet váltott, előzött, majd magabiztosan verte vissza a német hajó támadását is.

Másfél perces eszeveszett, gyönyörű száguldást követően aranyérmes a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas-Zur Krisztina kvartett!

„Nagyon bennem volt az elrontott pekingi rajt – mondta a futam után Kozák Danuta a Nemzeti Sportnak. – Most viszont nagyon jól elmentünk. Az előfutamunkban még nem tetszett igazán a négyesünk, a tegnapi egyesem viszont annyi erőt adott, hogy most az utolsó száz méteren szét tudtam volna harapni mindenkit. Holnap is lesz feladatom, ma jó formában mentem, remélem, holnap is így lesz!

Kovács Katalin szavai: „A rajt jól sikerült, jelezte, hogy ebből győzelem is lehet. Kétszáznál átfutott az agyamon, hogy megvan, négyszáznál pedig, hogy ezt nem veszíthetjük el!

„Még most sem fogom fel, mi minden történt velünk az elmúlt egy órában… – így Szabó Gabriella. Az első húzásra sikerült megindítani a hajót, a lányok meg jöttek utánam. Amikor célba értünk, az első gondolatom a pekingi második helyünk volt. Ez az arany végre a miénk lett!

Magyarország női kajakos kvartettje az ötkarikás játékokon 1992-ben, Barcelonában tudott diadalmaskodni legutóbb. Azóta mindig a németek nyerték ezt a számot. A négyes a sportág 21. magyar olimpiai diadalát aratta.

Női négyesünk a dobogóra lép – mit lép, repül: Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas-Zur Krisztina! 
(Fotó: Szabó Miklós)
Női négyesünk a dobogóra lép – mit lép, repül: Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas-Zur Krisztina! (Fotó: Szabó Miklós)
OLIMPIA 2012
NŐI K–4 500 MÉTER, DÖNTŐ
Olimpiai bajnok: Magyarország (Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas-Zur Krisztina) 1:30.827
2. Németország (Carolin Leonhardt, Franziska Weber, Katrin Wagner-Augustin, Tina Dietze) 1:31.298
3. Fehéroroszország (Irina Pamjalova, Nadzeja Papok, Volha Hudzenka, Marina Pautaran) 1:31.400
4. Lengyelország 1:31.607
5. Nagy-Britannia 1:33.055
6. Portugália 1:33.453
7. Oroszország 1:33.459
8. Franciaország 1:35.299
KOVÁCS KATALIN: JÓ ÉRZÉS LEGYŐZNI A VILÁGOT!

VERECKEI ÁKOS: DOMBIÉK ARANYA PAPÍRFORMA VOLT


FÉRFI C–1 1000 MÉTER DÖNTŐ

Vajda Attila a hármas pályát kapta, a címvédő magyar kenus a negyedik legjobb idővel került a döntőbe, a legjobb időeredmény a francia Mathieu Goubelé volt.

A magyar versenyző egy picit beragadt a rajtnál, a hatodik helyen kezdte felvenni az utazósebességet. 250 méternél Goubel állt az élen, Vajda a hetedik helyen lapátolt – máris jelentős lemaradással. Ez volt a helyzet fél távnál is, nagyon távolinak tűnt a dobogó. Vadim Menkov és Vajda elődöntőbeli legyőzője, Sebastian Brendel haladt az élen.

Az utolsó időmérőnél Vajda továbbra is a hetedik helyen húzta a lapátot, Brendel egyhajónyi hosszal meglépett üldözőitől – és végül ő nyert: Sebastian Brendel az olimpiai bajnok! A spanyol David Cal nagy hajrával bejött a második helyre, Mark Oldershaw futott be harmadiknak, Menkov lecsúszott a dobogóról.

Vajda Attila a hatodik helyen haladt át a képzeletbeli célvonalon.

„Igazából nem esett szét a mozgásom, ma ennyi volt benne, abszolút kihajtottam magam. Lehetett volna szebb és jobb, de az élsport nem arról szól, hogy lehetett volna... A felkészülés során mindent megtettünk, hogy ma ez a pálya tökéletes legyen, és én a szívemet-lelkemet beletettem ebbe a döntőbe – nyilatkozta Vajda Attila a Nemzeti Sport helyszíni tudósítójának. – Az elmúlt években győztem, dobogós tudtam lenni, viszont az előfutam időeredményei már azt mutatták, hogy legalább hat egység tud hasonlót, nagyon erős, kiegyenlített a mezőny. Sokkal kiegyenlítettebb, mint az elmúlt években. Lehetnék csalódott, de a lelkiismeretem tiszta. Azon el lehet gondolkodni, hogyha előbb kijövünk, akkor mennyivel jobban tudunk alkalmazkodni, hiszen a párás, hűvösebb, csapadékosabb idő nagy változás volt a szegedi kánikula után, nem is beszélve a más fajsúlyú vízről. Viszont itt az egyéb feltételek nem biztosítottak, nincs konditerem, pedig a bemelegítésemnél nekem az sokat számít. A hotelben egy csövön húzódzkodom, itt a pályán egy evezős ergométeren kell bemelegítenünk, amit amatörizmusnak tartok. A kétszáz méter nem az én számom, igazából azért indulok, hogy legyen ott is magyar, ha már a lehetőségem megvolt rá. Nincs sok esélyem bejutni a döntőbe, de mindent megteszek azért, hogy megszorongassam a sprintereket.″

OLIMPIA 2012
FÉRFI C–1 1000 M, DÖNTŐ
Olimpiai bajnok: Sebastian Brendel (német) 3:47.176
2. David Cal Figueroa (spanyol) 3:48.053
3. Mark Oldershaw (kanadai) 3:48.502
4. Vadim Menkov (üzbég) 3:49.255
5. Mathieu Goubel (francia) 3:50.758
6. Vajda Attila (magyar) 3:50.926
7. Aljakszandr Zsukovszki (fehérorosz) 3:51.166
8. Ilija Stokalov (orosz) 3:51.535

FÉRFI K–1 1000 MÉTER DÖNTŐ

Az első döntőnek – egyedüliként a szerdaiak között – nem volt magyar indulója, Adam van Koeverden került a legjobb időeredménnyel a fináléba.

Van Koeverden remekül kapta el a rajtot,. 250 méternél egy hajóhosszal vezetett. Athén ötszázas bajnoka nagyszerűen húzta, ötszáz méterig valamelyest tovább növelte az előnyét. Ekkor robbantott a norvég Eirik Veras Larsen, és 750-nél szinte be is fogta a kanadait.

Hatalmas harcot vívott a két nagyszerű kajakos, és végül a norvég lehajrázta ellenfelét: Eirik Veras Larsen az olimpiai bajnok, Van Koeverden az ezüstérmes, a német Max Hoff a harmadik. Larsen Athén után másodszor szerzett olimpiai bajnoki címet ezen a távon!

OLIMPIA 2012
FÉRFI K–1 1000 M, DÖNTŐ
Olimpiai bajnok: Eirik Veras Larsen (norvég) 3:26.462
2. Adam van Koeverden (kanadai) 3:27.170
3. Max Hoff (német) 3:27.759
4. Rene Poulsen (dán) 3:29.483
5. Anders Gustafsson (svéd) 3:29.919
6. Aleh Jurenija (fehérorosz) 3:32.396
7. Francisco Cubelos Sánchez (spanyol) 3:32.521
8. Tim Brabants (brit) 3:34.833
NÉVJEGY
Dombi Rudolf (1986.11.09.)
Versenyszám: K-2 1000
Egyesület: Építők MKC
Olimpiai részvétel: újonc
Legjobb eredmények:
Olimpia: 1. (2012, K-2 1000)
Világbajnokság: 6. (2011 K-2 1000)
Európa-bajnokság: 1. (2012 K-2 1000)
NÉVJEGY
Kökény Roland (1975.10.24.)
Versenyszám: K-2 1000
Egyesület: Esztergomi KKSE
Olimpiai részvétel: 2000 (helyezetlen K-1 1000), 2004 (6. K-1 1000)
Legjobb eredmények:
Olimpia: 1. (2012, K-2 1000)
Világbajnokság: 1. (2005 K-2 1000; 2006 K-4 1000)
Európa-bajnokság: 1. (2004 K-4 500, 2012. K-2 1000)
NÉVJEGY
Fazekas-Zur Krisztina (1980.08.01.)
Versenyszám: női K-4 500
Egyesület: Győri VSE
Olimpiai részvétel: újonc
Legjobb eredmények:
Olimpia: 1. (2012, K-4 500)
Világbajnokság: 1. (2001 K-4 200; 2003, 2007 K-4 1000; 2006 K-4 500)
Európa-bajnokság: 3. (2012 K-4 500)
NÉVJEGY
Kovács Katalin (1976.02.29.)
Versenyszám: K-2 500, K-4 500
Egyesület: Domino-Honvéd
Olimpiai részvétel: 2000 (2. K-2 500, K-4 500), 2004 (1. K-2 500, 2. K-4 500), 2008 (1. K-2 500, 2. K-4 500, 4. K-1 500)
Legjobb eredmények:
Olimpia: 1. (2004, 2008 K-2 500, 2012 K-4 500)
Világbajnokság: 1. (31-szeres)
Európa-bajnokság: 1. (26-szoros)
NÉVJEGY
Kozák Danuta (1987.01.11.)
Versenyszám: K-1 500
Egyesület: Domino-Honvéd
Olimpiai részvétel: 2008 (2. K-4 500)
Legjobb eredmények:
Olimpia: 1. (2012, K-4 500)
Világbajnokság: 1. (2009 K-2 500, K-4 500; 2010 K-2 500; 2011 K-2 200, K-4 500)
Európa-bajnokság: 1. (2007 K-2 1000; 2008 K-4 200, K-2 500; 2009 K-2 500; 2010 K-1 500; 2011 K-1 500, K-2 200)
NÉVJEGY
Szabó Gabriella (1986.08.14.)
Versenyszám: K-4 500
Egyesület: Domino-Honvéd
Olimpiai részvétel: 2008 (2. K-4 500)
Legjobb eredmények:
Olimpia: 1. (2012, K-4 500)
Világbajnokság: 1. (2009 K-2 500; 2010 K-2 500, K-2 1000; 2011 K-4 500)
Európa-bajnokság: 1. (2007 K-2 1000; 2008 K-2 500; 2009 K-2 500; 2010 K-2 1000; 2011 K-2 1000)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik