A kínai férfi csapat verhetetlen tornában

Vágólapra másolva!
2012.07.30. 21:22
null
A kínaiak tornája fantasztikus volt, és a kép sem gyenge... (Fotók: Reuters)
A kínai férfi tornászválogatott megvédte 2008-as olimpiai bajnoki címét a csapatversenyben. A kínaiak mögött a második helyen fellebbezés után Japán, a harmadikon Nagy-Britannia, a negyediken Ukrajna zárt.

 

Megvan!
Megvan!

Címvédés férfi tornában: a Csen Ji-bing, Feng Csö, Kuo Vej-jang, Csang Cseng-lung, Cu Kaj összeállítású kínai válogatott 275.997 ponttal zárta a versenyt, több mint négy pontot verve a házigazda britekre – legalábbis először ezt gondolta mindenki.

A japánok azonban fellebbezést nyújtottak be, és újranézették Ucsimura Kohei lólengésgyakorlatát – a fellebbezésnek helyt adtak, így a japán csapaté lett az ezüst, a briteké a bronz, az ukránok meg leszorultak a dobogóról. A további sorrend: Egyesült Államok, Oroszország, Németország, Franciaország.

Smith lólengésgyakorlata után őrjöngtek a brit drukkerek
Smith lólengésgyakorlata után őrjöngtek a brit drukkerek

A kínaiak így elmondhatták: nem a főpróba, az előadás számít. A kínai férfi tornászválogatott pocsék selejtezőn volt túl, csupán a hatodik helyen jutott be a döntőbe, de a rontásokat még jókor letudták, a fináléban sokkal jobban koncentráltak, és tulajdonképpen magabiztosan védték meg pekingi elsőségüket. A címvédő, legutóbbi öt csapat-világbajnoki címet megnyerő kínaiak már nyolc éve nem szenvedtek vereséget igazán nagy versenyen – vasmarokkal fogják az aranyat. Főleg, ha a riválisok hibáznak...

A japánok egyedül gyűrűn kaptak magasabb pontszámot, mint az ősi rivális, így nem reménykedhettek az aranyban (az ezüst is csak fellebbezéssel jött össze, ugye...). A selejtező után az aranyra is esélyesnek tűnő amerikaiakat „ledobta a ló", egész borzalmas lólengésgyakorlatokat mutattak be tornászaik – az egész nap második legalacsonyabb szerpontszámát kapták a németek után (nekik is a lólengéssel gyűlt meg a bajuk). Ha már lólengés: a britek specialistája, Berki Krisztián legnagyobb riválisa, Louis Smith most is pazar gyakorlatot mutatott be, jobbat kapott a selejtezőbeli pontszámánál is, és 15.966-tal zárt a szeren.

Az utolsó rotáció előtt a kínaiaknak már két és fél pontos előnyük volt a japánokkal szemben, az ukránok és a britek a fasorban sem voltak – tulajdonképpen csak arra kellett vigyázniuk, hogy ne szálljanak el lovon. Nem tették – ők szerezték meg a kínai tornasport huszonötödik olimpiai bajnoki címét és ötvenhetedik érmét.

OLIMPIA 2012
TORNA, FÉRFIAK, CSAPATVERSENY
Ob: Kína (Csan Cseng-lung, Co Kaj, Csen Ji-ping, Feng Csö, Kou Vej-jang) 275.997
2. Japán (Kato Rjohej, Tanaka Kazuhito, Tanaka Juszuke, Ucsimura Kohej, Jamamuro Kodzsi) 271.952
3. Nagy-Britannia (Sam Oldham, Daniel Purvis, Louis Smith, Kristian Thomas, Max Whitlock) 271.711
4. Ukrajna (Vernajev, Kukszenkov, Nakonecsnij, Radivilov, Sztepko) 271.526
5. Egyesült Államok (Dalton, Horton, Leyva, Mikulak, Orozco) 269.952
6. Oroszország (Abljazin, Balandin, Beljavszkij, Garibov, Pahomenko) 269.603
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik