„Sallai Roland és Szalai Attila árát topligák topklubjai tudják megfizetni”

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2021.11.17. 14:21
null
Sallai Roland (20) és Szalai Attila (a háttérben, jobbra) az Eb-n nyújtott jó teljesítményével több topligás klub érdeklődését is felkeltette (Fotó: Mirkó István)
A magyar labdarúgó-válogatott kulcsemberei közül Willi Orbán, Sallai Roland, valamint a manapság a nemzetközi piacon legfelkapottabbnak tűnő Szalai Attila ügyeit is ugyanaz a német központú menedzseriroda, a Rogon GmbH intézi. Az első fecske Sallai Roland volt az ügynökségnél, amelynek a támadó édesapja, Sallai Tibor segít a magyar játékosok felfedezésében. A volt NB I-es labdarúgót, az 55-szörös válogatott Sallai Sándor testvérét arról kérdeztük, mit adhat hozzá a játékosok előmeneteléhez egy nemzetközi ügynökség, míg a német irodánál afelől érdeklődtünk, a 2021-es év hogyan befolyásolhatja a magyar labdarúgók iránti piaci érdeklődést, mennyire valósak a Szalai Attilával kapcsolatos törökországi sajtóhírek.    

 

A Rogon GmbH az európai futballpiac elismert ügynökségei közé tartozik. A német cég többek között olyan klasszisok ügyeit is intézi, mint a Liverpool brazilja, Roberto Firmino, a Bayern München osztrák válogatottja, Marcel Sabitzer vagy a PSG német légiósa, Julian Draxler. Magyar játékosokkal akkor kezdtek el foglalkozni, amikor 2018-ban Sallai Roland a ciprusi APOEL-től a német Freiburghoz szerződött. Azóta az idén pályára lépett válogatottak közül Willi Orbánt, Szalai Attilát és Kecskés Ákost is a Rogon képviseli, de több ígéretes, fiatal játékosnak is segíti a pályáját, így például az U-válogatott Major Sámuelét (FC Liefering) és Csontos Dominikét (Ferencváros) vagy a felnőttválogatottban kerettagságig már eljutó kapusét, Tóth Balázsét (Puskás Akadémia) – derül ki a Transfermarkt adatbázisából.

A SAJTÓHÍREK ÉS AMI MÖGÖTTÜK VAN

A magyar játékosokkal kapcsolatban megkerestük a Rogon németországi központját, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy külön nem szeretnének nyilatkozni a futballistákkal kapcsolatban, de egyre több magyar fiatalban látnak lehetőséget hosszú távú, nemzetközi karrierre, ezért fokozatosan bővülhet a magyar ügyfeleik száma.

A Szalai Attilát érintő, Törökországban mindennapossá vált sajtóhírek kapcsán a következő tájékoztatást kaptuk:

„Szalai Attila, Sallai Rolandhoz hasonlóan abba a kategóriába tartozik, akiket folyamatosan figyelnek európai élcsapatok és olyan értéket képviselnek, hogy elsősorban topligák topklubjai tudják megfizetni a kivásárlási árukat. Ezért nem meglepő, hogy Szalai Attilát a Bajnokok Ligájában szereplő Atlético Madrid, Chelsea, Dortmund, Juventus szintű csapatok kiszemeltjei között emlegetik. Azok viszont légből kapott hírek, hogy bármelyik klubbal is egyezség született volna, legkorábban télen lehet fejlemény, de ez nagyban függ török klubja szándékaitól is.”

A Nemzeti Sport török kollégáktól úgy értesült, hogy a Fenerbahcénak kimondottan érdekében áll, hogy minél inkább ráirányítsa a nemzetközi figyelmet Szalaira, mert az új játékosok szerződtetésére az elmúlt időszakban sokat költött, de a tervezett bevételek elmaradnak és csak a 7. helyen áll a bajnokságban a csapat. Ezért szeretnék minél magasabb áron értékesíteni a 23 éves és 23-szoros magyar válogatott védőt. Ez állhat amögött, hogy a napokban Törökországban szinte már kész tényként közölték a Fener és a Chelsea megállapodását. A valóság az, hogy a nagy klubok egyelőre kivárnak. Szalait elsősorban olyan csapatokkal hozták hírbe, melyeknek a keretében idősebb játékosok szerepelnek a posztján. Így adott esetben Dortmundban attól is függhet a szerződtetése, meddig tervez Mats Hummels, a Juventusnál Giorgio Chiellini vagy hogy a Chelsea eladja-e Antonio Rüdigert a Bayern Münchennek – amiről pletyka szinten lehet hallani. Viszont ezek az ügyek akár nyárig is elhúzódhatnak, így nem biztos, hogy a télen lesz előrelépés, hiába siettetné a tárgyalásokat a Fenerbahce.

Ami még szinte biztosan állítható, hogy a Fener többet szeretne kapni a Transfermarkt által Szalai becsült értékeként meghatározott 11 millió eurónál, ahogy a Freiburg sem feltétlenül engedné el 16 millióért Sallait, akiért a hírek szerint egy Bundesliga-klub tett is egy konkrét ajánlatot, amit visszautasítottak. Jelen gazdasági helyzetben valóban csak BL-szereplő topcsapatok, illetve még néhány angol klub (Szalai kapcsán ismét emelgetik például a hirtelen meggazdagodott Newcastle Unitedet…) engedheti meg magának, hogy 20 millió eurónál nagyobb összegért igazoljon játékosokat.

„A német ügynökséggel akkor kerültem kapcsolatba, amikor Roland Németországba igazolt, és attól kezdve segítek nekik felderíteni olyan magyar játékosokat, akik elérhetik a válogatott szintet, nemzetközi karriert futhatnak be – kezdte a Nemzeti Sport megkeresésére Sallai Roland édesapja, Sallai Tibor, aki a Puskás Akadémia utánpótlásában dolgozik edzőként, az egyéni képzésben. – Amióta a menedzserkedés nincs FIFA-licenchez kötve, rengeteg az ügynök Magyarországon is, de sokuknak csak itthon van mozgástere, nincsenek külföldi kapcsolatai. Márpedig a fiam útja is mutatja, a Puskás Akadémiától indulva a Palermón és Cipruson át Freiburgig, hogy a megfelelő teljesítmény mellett a külföldi szerződésekhez szükségesek a nemzetközi kapcsolatok, de említhetjük Szalai Attilát is, aki Mezőkövesdről tudott eljutni a Fenerbahcéig.”

Ugyanakkor például a Rogon nemcsak kapcsolatokkal tudja segíteni ügyfeleit. Télen Dubaiban, nyáron Münchenben áll a játékosok rendelkezésére egy edzőközpont, ahol különböző szakterületek specialistái, erőnléti és regenerációs edzők, mentáltrénerek várják a futballistákat, még a kluboknál kezdődő felkészülés előtt, hogy a labdarúgók a lehető legjobb állapotban kezdhessék meg a munkát csapataikban, megelőzzék a felkészülési időszakban előforduló sérüléseket. Persze ahhoz, hogy valaki külföldön helyt is tudjon állni, a fentiek önmagukban nem elegendőek.

„Szerintem könnyebb kikerülni külföldre, mint kint maradni – folytatta Sallai Tibor. – Az egyik legfontosabb, hogy amikor lehetőséget kap az ember, akár itthon, akár külföldön, akkor bizonyítani kell. Hogy mi kell ehhez? Sokan beszélnek például az alázatról, de fogalmuk sincs, hogy ez a szó mit jelent a mindennapok során. Hogy a profi játékosoknak az otthoni életüket is a labdarúgásnak kell alárendelniük. Odafigyelve arra, hogy mit esznek, mennyit pihennek, mivel foglalkoznak a szabadidejükben és mindent el követniük azért, hogy mindig a lehető legjobb fizikai állapotban legyenek. Másrészről meg lehet kérdezni engem vagy Szalai Attila és Szoboszlai Dominik édesapját, hogy milyen sok külön munkát végeztek a fiaink gyerekkoruktól kezdve annak érdekében, hogy arra a szintre eljussanak, ahol most tartanak. És a sok elvégzett munka erőt ad ahhoz, hogy a nehéz helyzeteken is túltegyék magukat. Rolandnak is volt már csigolyatörése, lágyéksérülése, volt, amikor kevesebbet játszott, de mindig át tudott lendülni a nehézségeken, mert munka volt mögötte.”

Az utánpótlásedzőként is dolgozó korábbi labdarúgó szerint Magyarországon problémát jelent, hogy még az akadémiai kor előtt sokan nem kapnak megfelelő képzést, és később ezeket a hiányosságokat már nagyon nehéz pótolni.

„Roland tizenkét éves korára jobb és bal lábbal is mindent tudott a labdával. Ez mindennek az alapja. Így érhette el azt, hogy a Freiburg például már tizenöt évesen felfigyelt a játékára, és az évek alatt nyomon követték a fejlődését, de ahhoz, hogy a Bundesligába eljuthasson, élnie kellett a bizalommal, a Puskás Akadémiánál, Olaszországban és Cipruson is – fogalmazott az édesapa, aki fia további, lehetséges útjáról is beszélt. – 2025-ig szól Roland szerződése Freiburgban, de úgy érezzük, hogy egy támadóbb felfogású csapatban még többet ki tudna hozni magából (eddig 67 Bundesliga-meccsen 13 gólt szerzett és nyolc gólpasszt adott – a szerk.). Van érdeklődés iránta több országból is, a Bundesliga mellett a francia élvonalból és az angol Premier League-ből is. Van egy kivásárlási ára, de ez már olyan magas összeg, amit a topligákból sem tud minden klub megfizetni, főleg a mai, a koronavírus miatt nehéz gazdasági helyzetben. Ezért egyelőre kérdéses, tovább tud-e lépni.”

Sallai Roland és édesapja, Sallai Tibor (Fotó: Tumbász Hédi, archív)

Sallai Roland a novemberi válogatott meccseket kihagyta, miután az RB Leipzig elleni bajnokin ütközött Willi Orbánnal és vérömleny keletkezett a keresztszalagján, dea héten már elkezdhette az edzéseket Freiburgban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik