nemzetisport.hu 2013.11.06 11:02 Frissítve: 2015.03.30 01:23

Otigba tudja, a nigériai válogatott is figyeli

A holland SC Heerenveen hivatalos honlapján közölt részleteket a magyar utánpótlás-válogatott Otigba Kennethtel közölt, a Voetbal Internationalban megjelent interjúból. A Heerenvennel nemrég hosszabbító középhátvéd elmondta, tisztában van vele, hogy a Nigériai Labdarúgó-szövetség is figyeli, hiszen a FIFA szabályai szerint a magyaron kívül az afrikai ország válogatottjába is bekerülhet.

Otigba utánpótlásszinten mindig a magyar válogatott mezében játszott (Fotó: Korponai Tamás)

„Tudom, hogy a nigériaiak is figyelnek, és ha rendszeresen játszom a Heerenveen első csapatában, akkor biztosan megkeresnek. Édesapám azt szeretné, ha nigériai válogatott lennék, édesanyám azt szeretné, ha a magyar nemzeti csapatban játszanék. Végül az egyiknek biztos csalódást fogok okozni a döntésemmel. Szerencsére még van egy kis időm” – idézi a klubhonlap Otigbát.

Otigba a nigériai Kaduna szülötte, de miután édesanyjával Gyulára költözött, a magyar utánpótlásban nőtt föl. Tehetségére igen hamar felfigyeltek, Gyuláról Békéscsabára került, ott pedig egyszerre kopogtatott a Heerenveen és a Liverpool.

„Édesanyám mondta, hogy a Liverpoolba menjek, de az ügynököm realisztikusabb volt. Azt mondta, hogy a holland képzés jobb, mint az angol. De az angol futball mindig is az álmom volt” – mondta erről Otigba, aki ebben a szezonban stabil kezdő lett a Heerenveenben, ezzel egyben ő a legmagasabb szintű bajnokságban rendszeresen játszó magyar légiós hátvéd.

„Nem rossz eddig. Fontos, hogy erős és gyors legyek, ugyanakkor az Eredivisie-ben ésszel is kell játszani. Nagyon jól meg kell választani a pályán hozott döntéseket, és ez nem könnyű feladat.”

A VÁLOGATOTTBELI VÁLASZTHATÓSÁGRÓL

Otigba Kenneth végigjárta a magyar utánpótlás-válogatottakat, hazánkban nevelkedett, édesanyja magyar. Ugyanakkor édesapja nigériai és Nigériában is született, tehát a FIFA által támasztott követelmények szerint szabadon választhat, melyik nemzeti csapatban kíván futballozni.

A FIFA szabályai szerint kizáró ok a válogatottváltásra, ha egy játékos játszott már tétmérkőzést egy szövetség felnőtt A válogatottjában. Ez még Otigba esetében nem történt meg, sem az utánpótlás-válogatottság, sem pályára küldése egy felkészülési mérkőzésen nem akadályozná meg, hogy nigériai nagyválogatott legyen, ha úgy dönt.

Váltás esetén a játékosnak azt írásban kell kérelmeznie a FIFA-nál, majd egy bizottság dönt a sorsáról. Az írásos kérelem és a döntés meghozatala között eltelt időben a futballista egy ország válogatottjába sem hívható be. De természetesen ez egyelőre csak háttérinformáció – Otigbát még sem a magyar, sem a nigériai szövetség nem hívta meg az A-válogatottba. A magyar nemzeti csapat következő tétmérkőzése 2014 szeptemberében, a 2016-os Európa-bajnokság selejtezősorozatában lesz.

A nigériai szövetség (NFF) kontinentális és európai példák alapján – többek között a ghánai és a török szövetségnek is van hasonló, sikeresen működő testülete – 2013 őszén döntött egy olyan osztály létrehozásáról, melynek feladata a nigériai válogatottba választható, ám nem Nigériában nevelkedett futballisták felkutatása és figyelése. A nigériaiak azt követően döntöttek a testület felállítása mellett, hogy a közelmúltban nigériai származású futballisták soráról – David Alaba, Gabriel Agbonlahor, Angelo Ogbonna ilyen példák – maradtak le.

„A technikai osztálynak a felelőssége, hogy kialakítsa azt a munkacsoportot, melynek a feladata felkutatni a nigériai származású tehetségeket, beszéljen a játékosokkal, és megtalálja azokat, akik tényleg a Szuper Sasok mezét akarják magukra húzni. Ezzel ki tudják egészíteni a válogatott szakmai stábjának munkáját. Bátorítani fogjuk azokat, akik a nigériai válogatottban akarnak játszani, beajánljuk a nemzeti csapat szakmai stábjának. Ugyanakkor senkit nem kényszeríthetünk arra, aki szabad akaratából úgy dönt, nem a mi válogatottunkat választja" – nyilatkozta a munkacsoport feladatairól az NFF technikai igazgatója, Emmanuel Ikpeme a BBC-nek.

2021.07.27 04:15:25

Légiósok BODNÁR ZALÁN (Split)

Helyszíni riport a horvát bajnokság fergeteges hangulatú Hajduk Split–NK Osijek rangadójáról.

2021.05.19 08:35:18

Légiósok BABJÁK BENCE

Jesse Marsch megmondta: a magyar kapus nem mehet sehova – a Leipzig minden ajánlatra ráígért.

2021.05.15 17:29:50

Légiósok R. Gy.

A kiesés elől tyúklépésben menekülő Lokomotiva keveset mutatott, meleg lesz az utolsó forduló.

2021.05.07 13:39:36

Légiósok MTI/B. A. B., H. D.

Információink szerint a klub történelmének egyik legmagasabb fizetését kínálták a kapusnak.