MLS: Csúcs ez a mesterhármas – Gazdag Dániel

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2022.08.29. 06:52
null
Gazdag Dániel (jobbra) lehet az első játékos a Philadelphia Union klubtörténelmében, aki eljut 17 gólig az MLS alapszakaszában (Fotó: Imago Images)
Gazdag Dániel, a Philadelphia Union 15-szörös magyar válogatott középpályása három góllal vette ki a részét a Colorado elleni 6–0-s győzelemből – a meccslabdát megkapta, a klubrekordot beállította.


– Fogadunk?
– Miben? – kérdezett vissza Gazdag Dániel, az észak-amerikai profi ligában (MLS) szereplő Philadelphia Union 26 éves, 15-szörös magyar válogatott középpályása, aki a legutóbbi játéknapon három gólt szerzett a Colorado elleni, 6–0-ra megnyert meccsen, így immár 16 gólos az alapszakaszban.

– Hogy elveszíti a menedzserével, Dusan Vasziljeviccsel kötött fogadást.
– Ez benne van a pakliban. Olyannyira, hogy ha még egy gólt szerzek, fizetek neki egy vacsorát. Persze boldogan hívnám meg, mert az azt jelenti, hogy klubrekorderré lépek elő: még egyetlen Philadelphia-játékos sem szerzett tizenhét gólt az alapszakaszban. Dusan Vasziljevics néhány hete azt állította, simán eljutok addig, én kevésbé voltam optimista. Örülök, hogy tévedtem! A vasárnapi triplával mindenesetre már beállítottam a csúcsot, a következő góllal megdöntöm. Van még hat bajnoki meccs a rájátszásig, addig csak szerzek egyet.

– Már a Colorado ellen sikerülhetett volna…
– Ez igaz, de miután egy tizenegyest már értékesítettem, a másodikat átengedtem Julián Carranzának. Egyrészt jóban vagyunk, másrészről vele, illetőleg Mikael Uhréval kitűnően megértjük és kiegészítjük egymást, nekik is köszönhetem, hogy ilyen jól megy a játék. Rengeteg gólt rúgunk, élvezzük a futballt.

– Karrierje első tripláját érte el, ugye?
– Élvonalbeli mérkőzésen igen. Két évvel ezelőtt, még a Honvéd színeiben a Tiszaújváros elleni Magyar Kupa-meccsen négy gólig jutottam. Az is szép emlék, de ez még szebb lesz. Jóllehet nem sokon múlt, mert a szünetben, amikor már két gólom volt, az edzőnk megkérdezte tőlem, szeretnék-e mesterhármast. A kérdés hátterében az állt, hogy feszes az augusztusi program, szerdán újabb találkozó vár ránk, ezért Jim Curtin szeretett volna pihentetni. Amikor rávágtam, hogy igen, azt mondta, amint meglövöm a harmadikat, levisz, s ha a nyolcvanötödik percig nem találok be, akkor is. Mit ad Isten, a nyolcvannegyedik percben született meg a harmadik gólom, utána szaladtam is a mesterhez, hogy most már nyugodtan lecserélhet.

– Ez is jelzi, mennyire megbízik önben Jim Curtin.
– Nem csupán ő, mindenki a klubnál. Jó csapatnak, jó közösségnek vagyok a tagja, mindenki ott segít a másiknak, ahol tud. Ezért is engedtem át a büntető elvégzését a társamnak. Egyébként is azt gondoltam, lesz még helyzetem bőven, csak összejön a harmadik gól. Mondjuk a hajrához közeledve már kezdtem izgulni, szerencsére ami késett, nem múlott.

– Az Egyesült Államokban is jár a meccslabda a három gólért?
– Igen. A lefújást követően úgy kaptam meg, hogy a társak aláírták, néhányan egy-két kedves üzenetet csatoltak mellé. Mint minden hazai mérkőzésen, ezen is ott volt a családom, nagyobbik fiam, Danika hozta el a labdát. Attól tartok, ki akarja sajátítani, de ha tudom, visszaszerzem tőle, mert szeretném elrakni emlékbe.

– Még egy mesterhármassal beérhetné a góllövőlista élén álló Sebastián Driussit...
– Azért ez nem megy olyan könnyen, mint ahogyan hangzik. Az Austin csatára kiváló formában van, szinte minden meccsen eredményes, arról nem szólva, az ő csapata ugyanolyan jó támadófutballt játszik, mint a miénk. Úgy vagyok a gólkirályi címmel, hogy ami tőlem telik, megteszem, de ha nem sikerül, nem leszek csalódott. A bajnokság megnyerése sokkal fontosabb nekem.

– Vajon a Philadelphiáé lehet az arany?
– Most még az lebeg a szemünk előtt, hogy az alapszakasz végéig megőrizzük a vezető helyünket a Keleti főcsoport élén, mert azzal elérnénk, hogy csak a főcsoport-elődöntőben kelljen bekapcsolódnunk a rájátszásba, ráadásul hazai pályán játszhatnánk az elődöntőben és a döntőben is. Ha eljutunk odáig, jelen állás szerint csak a bajnoki finálét kellene idegenben megvívnunk, de még ez is alakulhat másként. S hogy a miénk lehet-e az arany? Egyre inkább hiszünk benne.

GAZDAG DÁNIEL CSAPATA ELSŐ, MÁSODIK ÉS NEGYEDIK GÓLJÁT SZEREZTE

EGYESÜLT ÁLLAMOK
MLS, ALAPSZAKASZ
Philadelphia Union–Colorado Rapids 6–0
Philadelphia Union: Gazdag Dániel szerezte csapata első, második és negyedik gólját, majd a 85. percben lecserélték.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik