Légiósok: Szeretnék még az NB I-ben futballozni – Kádár Tamás

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2021.09.06. 10:02
null
Kádár Tamásnak van ideje a pihenésre, hiszen kínai csapata csak decemberben kezdi a rájátszást (Fotó: Tiencsin Tigers)
A kínai bajnokság rájátszásának rajtjáig idehaza lazít Kádár Tamás, aki előbb-utóbb szívesen hazatérne Magyarországra.

 

– Milyen itthon?
– Nagyon élvezem – mondta lapunknak Kádár Tamás, a kínai Tiencsin Tigers 31 éves, 51-szeres magyar válogatott védője, akivel az egyik Duna-parti kávézóban találkoztunk. – Van időm a családdal lenni, sokat vagyok otthon édesanyáméknál Veszprémben. A barátokkal is sok időt töltök, eljárunk horgászni, kikapcsolódni. Ami nagyon zavar, hogy itt, Budapesten mindenhol dugó van. Most is háromnegyed óra alatt értem ide.

KÁDÁR TAMÁS
Született: 1990. március 14., Veszprém
Posztja: hátvéd
Válogatottság/gól: 57/1 (2010-)

Klubjai profiként:   Zalaegerszeg (2006–2008), Newcastle (angol, 2008–2012), Huddersfield (angol, 2011 – kölcsönben), Roda (holland, 2012–2013), Diósgyőr (2013 – kölcsönben; 2013–2015), Lech Poznan (lengyel, 2015–2017), Dinamo Kijev (ukrán, 2017–2020), Santung Luneng (kínai, 2020–), Tiencsin Tigers (kölcsönben, 2021–)
Jelentősebb sikerei: Eb-nyolcaddöntős (2016), lengyel bajnok  (2015), Kínai Kupa-győztes      (2020), 2x lengyel Szuperkupa-győztes (2015, 2016),      2x ukrán Szuperkupa-győztes (2018, 2019), magyar Ligakupa-győztes (2014)

– Mondja ezt olyasvalaki, aki Kínában tizenhárommilliós városban él...
– Ott még sincs ez. A többség elektromos motorral jár, két sáv van az autóknak, plusz egy az elektromos motoroknak. Mindenki ott száguldozik, az ötéves kisgyerektől kezdve a nyugdíjaskorúakig.

Tiencsinben magyar borpince is van

– Autóval vagy motorral jár?
– Sajnos nem vezethetek, külön vizsgát kellene letennem. Az edzések előtt sofőr jön értem, hátul üldögélek, amíg kiérünk a pályára. Kicsit bánom, hogy nem vezethetek, hiszen imádok a volán mögött ülni. Odakint húsz perc alatt kint vagyok az edzőközpontban, mindegy, hogy délelőtt vagy délután van a tréning.

– A város melyik részén lakik?
– Úgy választottam, hogy a stadion és a központ is közel legyen. Hotelben lakom, ami egyébként nagyon szép, van hátsó nagy parkja, erdős területtel, vízpart mellett fekszik. A szállodában zömében külföldiek dolgoznak, úgyhogy beszélgetni is van kivel.

– Magyar is van közöttük?
– Sajnos nincs. A városban elvileg van egy magyar srác, aki a közelmúltban borpincét nyitott, otthoni borokat árul. A koronavírus az ő számításait is keresztülhúzta, de a közeljövőben – ha visszamegyek – mindenképpen meglátogatom. Kíváncsi vagyok rá, milyen a hely.

– Hogyhogy itthon van most?
– A kínai válogatott miatt. A csapatnak van esélye kijutni a világbajnokságra, mert bár a napokban kikapott Ausztráliától, kedden Japánnal játszik, és javíthat. Masszív a keret, sok a fiatal, tőlünk is van egy ifjú a keretben. Mellettük két brazil is szerepel, akik megkapták az állampolgárságot. A hosszú válogatott szünetben csaknem egy hónapot itthon lehetek.

– Megszokta már Kínát?
– Mostanra igen. Második éve vagyok kint, eleinte nagyon nehéz volt. De immár ismerem a bajnokságot és a helyi kultúrát is. Mielőtt belevágtam az ázsiai kalandba, sokan mondogatták, Kínával vigyázzak, nehéz megszokni – igazuk volt. Teljesen más világ, mint Európa.

– Mégis miben? Az emberek mentalitásában?
– Azzal még nincs is olyan nagy gond. A többség szereti a külföldieket, de van egy réteg, amely eléggé távolságtartó. A város élhető, mégsem könnyű az élet arrafelé.

A futballisták hetekig a hotelbe zárva élnek

A futball is teljesen más?
– A játékosok kemények, de szeretik dobálni magukat. A miénk nem tartozik az élcsapatok közé, így legalább van munka hátul. Zömében helyi fiatalok játszanak mellettem, eleinte nehezen értettük meg egymást, most már egyre jobban néz ki a társaság. A bajnokságban a vírushelyzet miatt különös a lebonyolítási rend, a mezőnyt két nyolcas csoportra osztva két külön városban szállásolják el. Az idény végéig nem lehet elhagyni a szállodát, csak edzésre és mérkőzésre mehetünk ki.

– Nem lehet ettől besokallni?
– De! Az ember nem tud kimozdulni, huszonnégy órában be van zárva a hotelba. Mindennap ugyanazokat az arcokat látja. Mindezt úgy, hogy vírusügyileg az egész világon Kínában a legjobb a helyzet. Két nap alatt tízmilliós városokat képesek letesztelni.

– Mikor kell visszamennie?
– A rájátszás decemberben kezdődik. A klub első számú célja az élvonalban maradás. Különös az ottani helyzet, több klubnál is gondok vannak, sok a gazdag üzletember, hirtelen sok pénzt tesznek egy-egy klubba, de ha nem látnak belőle rövid időn belül hasznot, kihátrálnak.

– Az ön csapatát ki pénzeli?
– A kormány segít most. Tiencsin a negyedik legnagyobb város Kínában, szeretnék, ha a jövőben is élvonalbeli klubja lenne. A bajnokság előtt gyorsan kellett összerakni a keretet, engem is kölcsönbe hoztak a Santung Luneng együttesétől. Sok a rutintalan fiatal, akik pedig tapasztaltabbak, már idősek, kilencven perceket nem bírnak végigjátszani. Legutóbb három hét alatt kilenc mérkőzést kellett lenyomni – nem volt könnyű. Ez a sorozat nem csupán az idősebbeket, mindenkit megterhel. Rajtam kívül van egy francia légiós, akit a kínai harmadosztályból hoztak, egy brazil srácot a helyi másodosztályból, és most érkezett egy holland támadó, de ő még nem lépett pályára, mert a megérkezése után három hétre karanténba került.

– Önnek is lesz kényszerpihenője, ha visszamegy?
– Három hét bezártság vár rám, noha be vagyok oltva és negatív teszteket is viszek. A kínaiakat ez nem érdekli, ott ez nem számít. Rend van, fegyelem. Két hétig a szobát sem hagyhatom el, utána lesz enyhítés. Ami gond, hogy a csapatnál utána egyből azt várják, hogy tökéletes állapotban legyen a játékos.

Csak a tévében látta az új Puskás Arénát

– A válogatott világbajnoki selejtezőit nézte?
– Természetesen.

– Nem ment ki a Puskás Arénába az angolok elleni mérkőzésre?
– Odahaza néztem a barátaimmal. Úgy éreztem, jobb, ha nem megyek ki a stadionba, nyilván sokan kérdezősködtek volna, mi van velem. Egyébként fura, de még nem is voltam a Puskás Arénában. A tévében nagyon jól néz ki.

– Játszik még idehaza?
– Szeretnék.

– Melyik klubban?
– Jó kérdés. Magyarországon eddig Zalaegerszegen és Diósgyőrben futballoztam, meglátjuk, mit tartogat a jövő.

– Azzal alighanem tisztában van, hogy idehaza nem sok klub tudná kielégíteni az igényeit...
– Nem feltétlenül a pénz számít. Számomra immár sokkal fontosabb, hogy ki akar igazán, ki az, aki ragaszkodik hozzám. Kínában még két évig él a szerződésem, de ott bármi előfordulhat. Ha úgy alakul, szívesen hazajönnék. Harmincegy éves vagyok, szeretnék még az NB I-ben futballozni.

– Hiányzik ez önnek?
– A válogatottban legutóbb a rosszul elsült horvátországi mérkőzésen léptem pályára, a három nullás vereséggel záruló meccs óta sokakban negatív érzések vannak velem kapcsolatban. Pedig én is csak ember vagyok, nem robot. Szeretném megmutatni, hogy igenis jó futballista vagyok.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik