Légiósok: Németh Krisztiánhoz hasonló csatárom még sosem volt – Vermes

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.20. 12:55
Peter Vermes, az észak-amerikai profi labdarúgó-bajnokságban (MLS) szereplő Sporting Kansas City vezetőedzője Németh Krisztiánt méltatta.

Az 52 esztendős magyar származású amerikai szakember elárulta, Németh Krisztián különbözik mindegyik csatártól, akivel korábban dolga volt.

„Talán ha érte is dollármilliókat fizettek volna ki, akkor jobban értékelnék” – idézi Vermest Sam McDowell, a The Kansas City Star újságírója.

A tréner hosszan ki is fejtette, miért vélekedik úgy, hogy Németh más, mint az eddig általa edzett támadók, ennek szemléltetésére pedig több felvételt is lejátszott, melyeken Németh Krisztiánról összevágott jelenetek voltak láthatóak.

A képsorokon Vermes először a magyar válogatott játékos mozgását emelte ki.

„Nézze csak! Látja, hogyan mozog a középpályás- és a támadósor között? Látja, hogy mennyire gyorsan cselekszik? Hátralép, labdát kap, egy érintés és már adja is tovább. Majd újra, átveszi, és egyből játssza is tovább. Sosem engedi, hogy a középhátvéd odaérjen és hátulról megközelítse. Ő nem kezd párharcba a védőkkel szemben, hogy megtartsa a labdát, hanem rögtön megjátssza, aztán gyorsan vissza is csatlakozik a támadósorba.”

Mint McDowell cikkében olvasható, Vermes további bejátszásokban is hosszan elemezte neki Németh játékát.

„Több labdát kell eljuttatnunk hozzá, mert olyan területekre mozog be, ahová más csatárok nem igazán. Az pedig, hogy ő képes ezeket a játékokat ennyire gyorsan kivitelezni, egy másik szint. Németh Krisztián tudja, hogyan vonjon be másokat is a játékba. Ez az, ami fontos, és ami miatt többször kell keresnünk Némethet a pályán. Ez a stratégiánk részévé kell, hogy váljon.”

McDowell hozzátette, hogy Vermest sokan kritizálták, miután az előző idény végén a gárda első és második számú csatárát is elengedte a klubtól, míg a helyükre némileg meglepetésre nem hozott senkit sem. Ez pedig rendkívül kockázatos húzás volt, főleg mert Németh teljesen más stílusú futballista, mint a korábban említett két támadó, aki búcsút intett az együttesnek.

„A nyáron folyton azt kérdezgették tőlem, hogy mi lesz a középső támadó posztjával, de én már akkor sem értettem ezeket a kérdéseket, hiszen nekünk van egy csatárunk, ő az, és ő a mi emberünk. Ő Németh Krisztián.”

Vermeshez hasonlóan Ilie Sánchez, a Sporting Kansas City középpályása is elismerően beszélt Németh Krisztiánról.

„Való igaz, többször kell őt keresnünk, mint eddig, mert Németh képes új lehetőségeket nyitni a támadójátékunkban.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik