Légiósok: Aki kiérdemli, hogy viselhesse a 10-est, büszke lehet – Gazdag

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2023.02.25. 08:59
null
Gazdag Dániel előző idényben nyújtott teljesítményével kiérdemelte a 10-es mezt Philadelphiában (Fotó: Imago Images)
A hétvégén kezdődik az észak-amerikai profi liga (MLS) 2023-as idénye, a tavalyi bajnokság második helyezettje, a Gazdag Dániellel felálló Philadelphia Union magyar idő szerint vasárnap 1.30 órától fogadja a Columbust. A 18-szoros válogatott középpályás bizakodva várja a rajtot.

 

– Kezdődhet?
– Naná! – vágta rá a Nemzeti Sport érdeklődésére Gazdag Dániel, a Philadelphia Union 26 éves, 18-szoros magyar válogatott középpályása. – Hosszúra nyúlt az alapozás, arról nem szólva, hogy legutóbb november elején léptünk pályára tétmeccsen. Szóval, én már nagyon vártam a rajtot!

– A hírek szerint jó formában van.
– Rúgtam néhány gólt az edzőmérkőzéseken, ez igaz, de tudjuk, hogy van ez, a felkészülés más, mint amikor tétre megy a játék. Az edzőmeccseken jegyzett gólokat, gólpasszokat nem rögzítik, azokat csak a bajnokságban számolják. Abban bízom, a hétvégén már behúznak legalább egy strigulát a nevem mellé.

– Milyen volt Floridában?
– Jó! Kétszer két hetet edzőtáboroztunk ott, minden adva volt a minőségi munkához. A két turnus között négy nap pihenőt kaptunk, a negyedik héten pedig már a családtagjaink is csatlakozhattak hozzánk – így azért könnyebb volt elviselni az utolsó napokat. A lényeg persze az volt, hogy megfelelően felkészüljünk az idényre, szerintem sikerült. Az edzőmeccseken jó teljesítményt nyújtottunk, az erőnlétünk rendben van, taktikailag is előreléptünk.

– A keretben alig volt változás, szakértők mégis erősebben tartják az idei Philadelphiát, mint a tavalyit.
– Talán azért, mert a csapat magja együtt maradt. A vezetőknek az volt a legfontosabb, hogy a meghatározó futballisták közül senki se menjen el, ez a vágyuk teljesült is. Akik máshová igazoltak, többnyire csereként jutottak lehetőséghez, a helyükre érkeztek új játékosok, remélhetőleg ők is a hasznunkra lesznek. Az alapcsapatunk ugyanaz, mint az előző idényben volt, és mivel tapasztaltabbak lettünk, én is úgy érzem, egy fokkal erősebbek vagyunk. Már csak azért is, mert a támadóhármasunk tavaly menet közben állt össze, és bár viszonylag gyorsan összecsiszolódtunk Julián Carranzával és Mikael Uhrével, más úgy nekivágni a bajnokságnak, hogy már a felkészülést is együtt dolgoztuk végig. Még jobban megértjük és érezzük egymást, mint korábban, valami azt súgja, jók leszünk. Bizakodó vagyok.

– Mások is azok?
– Mindenki az. A vezetők, a szakmai stáb tagjai, a csapattársak, no és a drukkerek. A minap rendeztek egy ankétot, elképesztő, mi volt ott. A terv az volt, hogy este hattól nyolcig tart a rendezvény, ehhez képest tízkor tudtunk csak hazaindulni. A becslések szerint három-négy ezer ember jött el, ha azt mondom, kígyóztak a sorok, finoman fogalmazok. Annyi aláírást kértek tőlem, hogy a végén már fájt a kezem… A szervezők a végén elnézést kértek tőlünk, hogy elhúzódott a program, de senki sem haragudott, sokkal inkább boldoggá tett minket, hogy ennyien eljöttek. A jelentős érdeklődés is mutatta, a tavalyi szereplésünknek köszönhetően nőtt az ismertségünk, egyre többen szurkolnak nekünk.

– Kitört a futball-láz Philadelphiában?
– Úgy tűnik. Az a benyomásunk, hogy egyre népszerűbb a csapat, aminek örülünk. A legutóbbi idényben is sokan látogattak ki a Subaru Parkba, és aligha bánták meg, mert jó meccseket, rengeteg gólt és sok Union-győzelmet láttak. Ahogy hallom, a drukkerek lelkesedése fokozódott, minden eddiginél több bérlet kelt el erre az évre.

– Bizonyára kíváncsiak az új 10-esre…
– Remélem is! Megtisztel, hogy az előttünk álló évadban már a tízes dresszben játszhatok, szerintem jól áll… Állítólag az ajándékboltban is örültek, hogy hatosról tízesre váltottam, mert már sokan vettek az új Gazdag-mezből.

– Nem jelent terhet a mágikus mezszám?
– Nem érzem annak. Imádtam hatosban futballozni, sok szép emlék fűz hozzá, de a futballban mégiscsak a tízesnek van a legnagyobb rangja, aki kiérdemli, hogy viselhesse, büszke lehet. Úgy hiszem, amit tavaly letettem az asztalra, azzal bizonyítottam, hogy méltó vagyok rá.

– Huszonnégy góllal és tíz gólpasszal zárta az előző idényt. Felülmúlható?
– Mindent felül lehet múlni, ezt is, más kérdés, hogy nem lesz egyszerű. Kiválóan alakult az előző évem, de azért kihagytam néhány helyzetet. Ha valaki most felajánlaná, ezt a bajnokságot is huszonnégy góllal és tíz gólpasszal zárom, feltehetőleg a kezébe csapnék. Menedzserem, egyben jó barátom, Dusan Vasziljevics ugyanakkor folyton azt hangoztatja, meg sem állok harminc gólig. Na, az fantasztikus lenne! Az viszont már csalódást jelentene, ha csak tízet szereznék.

– Az is, ha nem jutnának be megint a nagydöntőbe?
– Azt érezzük, hogy az elvárások megváltoztak a klubon, sőt a ligán belül is. A rajt előtti elmaradhatatlan előrejelzések szerint a legtöbben az első két hely valamelyikére várnak bennünket. Legyen igazuk! Mi akkor cselekszünk helyesen, ha lépésről lépésre haladunk. Előbb zárjuk az alapszakaszt rájátszást érő helyen, majd kerüljünk be a Keleti főcsoport döntőjébe, aztán nyerjük meg, hogy megteremthessük magunknak az esélyt arra, hogy ezúttal elhódítsuk az MLS bajnokát megillető trófeát. S hogy konkrét választ adjak a kérdésre: ha legalább a főcsoportdöntőig nem jutnánk el, bizony, kudarcnak tekinteném.

Dusan Vasziljevics, Gazdag Dániel menedzsere
Természetesen nyomon követtem a Philadelphia felkészülését, ahogyan láttam, olvastam, készen áll a rajtra. Gazdag Dániel kiválóan futballozott az edzőmeccseken, lendületben, jó formában van, az első fordulótól kezdve csapata vezére lehet. Azt érzem, ragyogó idénye lesz megint, me­g­győződésem, több gólt szerez, mint tavaly, mondtam is neki, hogy harmincig biztosan eljut. Az Union is erősebb, mint az előző évben volt, Jim Curtin vezetőedző még jobban összerakta a csapatot. Lehet, az elfogultság beszél belőlem, de szerintem a Philadelphia megállíthatatlan lesz ebben a bajnokságban, többek között azért, mert a kulcsemberek közül senki sem ment el. A szakértők úgy tartják, a legnagyobb erősítés az volt, hogy Gazdag Dániel meghosszabbította szerződését – ha már ők a szakemberek, higgyünk nekik!

– Megméretnek az észak- és közép-amerikai zóna Bajnokok Ligájában is. Ott mi a cél?
– Ebben a sorozatban is az erős csapatok közé sorolnak minket, és ha már így van, szeretnénk jól szerepelni. A nyolc közé kerülésért a salvadori Alianzával küzdünk, kötelező a továbbjutás. Nagy élmény lesz a BL-ben játszani, azt is várom már! A Columbus Crew elleni bajnoki azonban most mindennél előbbre való, jól kell kezdenünk az idényt!

– Eddig két győzelem és egy döntetlen a mérlege a Columbusszal szemben, gólt és gólpasszt még nem jegyez ellene…
– Itt az ideje, hogy megtörjön a jég! A legfontosabb nyilván az, hogy nyerjünk, de szeretném góllal vagy gólpasszal segíteni a csapatomat. Sokat jelenthet, hogy hazai pályán játszunk, biztosan nagyszerű hangulat lesz – még úgy is, hogy az eddigi tíz-tizenkét fok helyett mínusz egyet és havazást jövendölnek a meteorológusok. Ám engem ez sem zavar, csak kezdődjön végre a bajnokság, nagyon futballoznék már!

Hazai pálya, magyar varázs
A recept egyszerűnek tűnik: ha a Philadelphia nem akar kikapni otthon, csak játszatnia kell Gazdag Dánielt. Merthogy amióta a középpályás az Unionhoz igazolt (májusban lesz két éve), a Subaru Parkban még nem szerepelt vesztes csapatban, sőt döntetlennel is mindössze hétszer kellett beérnie. Amióta a magyar légióssal erősödött a „Philly”, csupán egyszer kapott ki hazai környezetben: 2021. szeptember 4-én a New England vitte el mindhárom pontot. A miheztartás végett: azon a meccsen Gazdag Dániel nem lépett pályára, mert éppen a válogatottban kapott szerepet…

EGYESÜLT ÁLLAMOK
MLS
Február 26., vasárnap
01.30:
Philadelphia Union–Columbus Crew
Philadelphia Union: Gazdag Dániel
04.30: Portland Timber–Sporting Kansas City
Sporting Kansas City: Sallói Dániel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik