BORBOLA BENCE 2020.12.30 08:34

Kádár Tamás: Fél évig gyakorlatilag szállodába zárva éltem

Kádár Tamás hosszú hónapokon át élt kínai szállodák fogságában, Marco Rossival pedig már több mint egy éve nem beszélt.

Kádár Tamás (balra) nem bánta meg, hogy Ukrajnából Kínába szerződött, elismeri ugyanakkor, hogy nehezen alkalmazkodott az ázsiai körülményekhez (Fotó: AFP)

 

– Hosszú hónapokig senkinek sem nyilatkozott. Mi volt ennek az oka?
– Így éreztem jónak – mondta Kádár Tamás, aki az elmúlt időszakot Kínában, a Santung Luneng együttesénél töltötte. – Időnként jobb elvonulni a nyilvánosság elől. Főleg akkor nem láttam értelmét a felesleges nyilatkozgatásnak, amikor hónapokig egyedül voltam kénytelen idehaza edzeni. Merthogy a vírus miatt már kijutni sem volt könnyű Kínába.

– Igaz, hogy a vízuma is lejárt?
– Márciusban kaptam meg három hónapra, csakhogy a járványhelyzet miatt képtelenség volt útra kelni. A klubomnál is azt mondták, hogy várjuk meg a helyzet jobbra fordulását, és mire útra kelhettem, új vízumot kellett igényelnem.

SZTÁROKKAL IS BARÁTKOZOTT

KÁDÁR TAMÁS
Született: 1990. március 14., Veszprém
Posztja: hátvéd
Válogatottság/gól: 57/1 (2010–)
Klubjai profiként: Zalaegerszeg (2006–2008), Newcastle (angol, 2008–2012), Huddersfield (angol, 2011 – kölcsönben), Roda (holland, 2012–2013), Diósgyőr (2013 – kölcsönben; 2013–2015), Lech Poznan (lengyel, 2015–2017), Dinamo Kijev (ukrán, 2017–2020), Santung Luneng (kínai, 2020–)
Jelentősebb sikerei: Eb-nyolcaddöntős (2016), lengyel bajnok (2015), angol másodosztályú bajnok (2010), magyar Ligakupa-győztes (2014), 2x lengyel Szuperkupa-győztes (2015, 2016), 2x ukrán Szuperkupa-győztes (2018, 2019), Kínai Kupa-győztes (2020)

– Jól érezte magát Kínában?
– Ami a futballt illeti, igen. Csakhogy megkeserítette a hétköznapokat, hogy fél évig gyakorlatilag szállodába zárva éltem. A bajnokságot csak úgy tudták megrendezni, ha a csapatokat hermetikusan elzárják a külvilágtól. Az alapszakasz két és fél hónapig tartott, két városban nyolc-nyolc együttest szállásoltak el, csak a mérkőzésekre és az edzésekre mehettünk ki. Ennyiből álltak a napjaink.

– Szörnyű lehetett. Mivel töltötte a szabadidejét?
– Mentálisan kellett frissen tartanunk magunkat. Nem volt könnyű kibírni a folyamatos bezártságot, ehhez az érzéshez nem lehet hozzászokni. A szabadnapunkat is a hotelban kellett töltenünk, a kertben sétálhattunk. Az óriási épület környezetében voltak edzőpályák, mindegyik csapatnak megadták, hol edzhet, a mérkőzés helyszíne meg öt-tíz percre volt a szállodától. A fegyelem nem lazulhatott, a maszkot állandóan viselni kellett, ételt sem lehetett bevitetni a hotelba. Ne szépítsük, elszigeteltek minket a külvilágtól. Megkönnyítette a helyzetet, hogy a rájátszás rajtja előtt másfél hét szabadságot kaptunk.

– Ha jól sejtem, akkor szétszóródtak a szélrózsa minden irányába.
– Igen, de csak Kínán belül lehetett utazni. A helyi csapattársaim alig beszéltek angolul, velük nehézkesebb volt a kommunikáció, leginkább Marouane Fellainivel és Graziano Pellével töltöttem az időmet. Nagyon jól beszélnek angolul, velük az első perctől kezdve megtaláltam a közös hangot.

– Barátságosak voltak, lazák?
– Pozitívan csalódtam bennük, azt gondoltam, miután ők sztárjátékosok, lekezelők lesznek, de szó sem volt erről. Együtt jártunk étterembe vagy kávézni. A rövid szabadság után aztán egy hétig együtt gyakoroltunk a saját edzőközpontunkban, teszteltek bennünket, majd utaztunk vissza a szállodába. A beilleszkedésem jól sikerült, pedig nem indult könnyen a kínai időszakom.

– A piros lapra gondol, amelyet az első mérkőzésén kapott?
– Arra is. Megérkezésem után kéthetes karanténnal kezdtem, a hotelszobám küszöbét sem léphettem át. Ennek letelte után indultam a csapat után, a keret már az alapszakasz helyszínén volt, néhány napot együtt edzettem a társakkal, és kezdődött a bajnokság. Az első találkozón a kispadon ültem, a másodikon egyből piros lapot kaptam. Aztán a következő edzésen felszakadt a szemöldököm, nem sokkal később eltörték az orromat, maszkban kellett futballoznom. Nem indult jól. Nem volt könnyű felvenni a ritmust, hetekig, hónapokig nem játszottam tétmérkőzést. Ráadásul meg kellett szoknom a ligát, a csapattársaimat. De szerencsére hamar utolértem magam, ezt követően tíz mérkőzést sorozatban végigjátszottam. Az alapszakaszban mi kaptuk a legkevesebb gólt, a bajnokságban ötödikként végeztünk, a kupát pedig megnyertük.

HA KELL, HÚSZMILLIÓ EMBERT IS ELZÁRNAK

1.8
millió euróra becsüli a védő piaci értékét a Transfermarkt portál

2
magyar csapatban, a ZTE-ben és a Diósgyőrben futballozott profi pályafutása során
 57
mérkőzésen lépett pályára a magyar válogatottban
2023
decemberéig köti szerződés kínai klubjához, a Santung Lunenghez

– Milyen az ottani liga? Keményebb, mint az európai?
– Inkább azt mondanám, hogy lassúbb, a taktika kevésbé hangsúlyos. Nyilvánvalóan a külföldi futballisták adják a liga varázsát, de vannak ügyes kínai játékosok is. Sok a test test elleni harc, meg kellett szoknom, hogy hamar eldobják magukat. A bírókról nem sok jót tudok mondani. Hiába van videós segítség, sokszor így is rossz döntést hoznak.

– A kultúrát sikerült megszoknia?
– Pekingben és Sanghajban jártam egyszer-kétszer, de nézelődni nem volt időm. Ilyenkor elmentem a csapattársaimmal, a fővárosban sok a külföldi, sokan beszélnek angolul. Amit nem tudtam megszokni, az az étel. Inkább kíméltem a gyomromat, igaz, a szállodában főztek nekünk európai ételeket is.

– A koronavírus tényleg lassan eltűnik Kínában?
– A kínai emberek nagyon óvatosak, mindenki betartja a szabályokat. Az elmúlt fél évben csak néhány esetet regisztráltak. Amikor hazafelé utaztam, Sanghajban egy reptéri dolgozónál mutatták ki a vírust, de ha Kínában ilyen történik, egy nap alatt akár húszmillió embert is elzárnak és tesztelnek. Nem kötelező, mégis mindenki hordja a maszkot. Ez hozzátartozik a kultúrájukhoz. Nekünk, európaiaknak ehhez még hozzá kell szoknunk.

SZÁMÍTOTT RÁ, HOGY NEM LESZ VÁLOGATOTT

– Mit szólt a Ferencváros Dinamo Kijev elleni BL-mérkőzéseihez?
– Sajnos csak az eredményeket láttam. Hét óra az eltérés, kínai idő szerint hajnalban voltak a meccsek. Amikor felkeltem, akkor néztem meg az eredményt. A sorsolás előtt olyan érzésem volt, hogy a két klub egy csoportba kerül, bejött. Mindkét csapatban vannak ismerőseim, szoros meccsek voltak.

– És a válogatott? Kimaradt a nagy sikerekből...
– Megemelem a kalapom a fiúk előtt! Nagyon szurkoltam nekik. Összeállt a csapat, egységes lett, ám miután Marco Rossival több mint egy éve nem beszéltem, ehhez a témához nehéz többet hozzáfűznöm.

– Csalódott?
– Nem. Mielőtt aláírtam a szerződésemet Kínába, tisztában voltam vele, hogy nem lesz egyszerű hazautazgatni Ázsiából. Ráadásul a válogatottban az utolsó mérkőzéseimen nem hoztam azt a szintet, amelyet magamtól is elvárok. Azt is megértettem volna, ha Kijevben folytatva kimaradok a keretből, hát még így!

– Utólag belegondolva jó döntés volt Kínába szerződnie?
– Mindenféleképpen. A Dinamo Kijevnél elfogyott a levegő körülöttem, de a szerződésem értelmében nem mondhatom el, mi történt, miért mentem el Ukrajnából. Új csapatomnál jól érzem magam, minden rendben körülöttem.

– Mikor kell visszamennie?
– Még nem tudom. A külföldi futballistáknak öt-tíz nappal a kezdés előtt szólnak. Alighanem január közepén vagy végén kezdjük el a felkészülést. Újabb izgalmas időszak elé nézek.

A védő legutóbb tavaly októberben viselte a címeres mezt (Fotó: Dömötör Csaba)

 

2021.11.23 17:38:17

Légiósok PÓR KÁROLY

A válogatott szélső nem szeretne hazajönni a nyáron – úgy érzi, sokat fejlődhet a holland közegben.

2021.11.20 14:15:57

Légiósok POLGÁR LÁSZLÓ (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

Kleinheisler László nem kapott lehetőséget a Dinamo Zagreb otthonában megvívott bajnokin.

2021.11.17 12:16:46

Légiósok PÓR KÁROLY

A válogatott több kulcsemberét is ugyanaz a német ügynökség képviseli – reagáltak Szalai átigazolási ügyére.

2021.11.02 13:38:32

Légiósok PÓR KÁROLY

Németh Hunort a dán válogatottba is hívták, de múlt héten bemutatkozott Sándor György U15-ös csapatában.