Légiósok: Gera Zoltán érzi, benne van a nagy gól Szoboszlai Dominikban

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2023.07.04. 09:14
null
A magyar futball egyik legszebb Premier League-emléke: 2012 augusztusában a Liverpool elleni mérkőzésen a West Bromwich magyar játékosa, Gera Zoltán mellre vette a labdát, majd húsz méterről a jobb felső sarokba bombázta (Fotó: Getty Images)
Nem az útlevele, hanem a teljesítménye alapján igazolta át a Liverpool FC Szoboszlai Dominikot – vallja Gera Zoltán, aki nem tagadja, komolyan megérintette, amikor a válogatott kapitánya elkötelezte magát a világhírű klubhoz. 


Hatalmas szurkolótábora van a Liverpool FC-nek Magyarországon, és nem kérdés, miután Szoboszlai Dominik a klubhoz igazolt, még többen követik figyelemmel a csapat szereplését. A válogatott csapatkapitányáért hetvenmillió eurót sem sajnált kifizetni a hatszoros BEK-/BL-győztes, ez mindennél jobban jelzi, milyen szerepet szánnak neki az elkövetkezendő években. Persze ezért a lehetőségért keményen meg kellett dolgoznia, Premier League-szerződés senkinek sem jár csak úgy – 19 évvel ezelőtt Gera Zoltán sem ajándékba kapta. Bármennyire hihetetlen, de jövőre már húsz éve lesz, hogy a Ferencváros játékosát szerződtette a West Bromwich Albion, rögtön az első idénye végén beválasztották a Premier League álomcsapatába, és teljesítményével rengeteget tett azért, hogy az angol klubok nagyobb figyelmet szenteljenek a magyar játékosoknak.

„Nemigen követtem figyelemmel azokat a híreket, amelyek arról szóltak, mely klubok érdeklődnek Szoboszlai Dominik iránt, ugyanis a pletykákkal ellentétben a tényeket szeretem, de amikor hivatalossá vált, hogy a Liverpoolhoz szerződik, az szinte euforikusan hatott rám – mondta lapunknak Gera Zoltán, aki tíz éven keresztül futballozott Angliában: hét idényt a West Bromwich, hármat a Fulham csapatában. – Korábban is szerepeltek már magyar labdarúgók jelentős kluboknál, a Liverpoolnak is volt magyar játékosa, ám ennyi pénzt még senkiért sem fizettek – márpedig ez sok mindent elárul. A Liverpool hihetetlenül nagy klub, óriási tradícióval, ám nem féltem Szoboszlai Dominikot, mert bár fiatal, évek óta a topfutballban edződik, a klubjaiban meghatározó szerepet töltött be, és a személyisége is azt mondatja, készen áll a feladatra. Minden szempontból jó igazolásnak tűnik, szurkolok neki, hogy minél gyorsabban alkalmazkodjon a Premier League tempójához, öregbítse a magyar futball hírnevét. Amikor 2004-ben Angliába igazoltam, több magyar játékos is szerepelt a bajnokságban, most viszont Dominik egyedül képviseli az országot, ugyanakkor tehet azért, hogy a figyelem jobban a magyar labdarúgókra irányuljon.”

A válogatottban 97 alkalommal pályára lépő Gera Zoltán annak idején másfél millió fontos vételárával a legdrágább magyar futballista volt, az angol szurkolók imádták a játékát, a szakma elismerte, nem véletlen, hogy ennyi idő elteltével is sztárként tekintenek rá. Rengeteg emlékezetes meccsen lépett pályára, fantasztikus gólok fűződnek a nevéhez, közülük az egyiket éppen a Liverpool ellen szerezte 2012 augusztusában, a Premier League első fordulójában: a szöglet után kifejelt labdát mellre vette, majd egy pattanás után jó húsz méterről a kapu jobb felső sarkába bombázott.

Ki ne tudná, Szoboszlai Dominik egyik legnagyobb erénye a fantasztikus rúgótechnikája, ha valakitől, tőle lehet várni távoli bombákat, azt pedig Gera Zoltán jelzésértékűnek tartja, hogy a megszerzésére jóval többet áldozott a Liverpool, mint az argentin világbajnok Alexis Mac Allister átigazolására.

Gera Zoltán euforikus örömet érzett, amikor megtudta, hogy Szoboszlai Dominik a Liverpool játékosa lett (Fotó: Árvai Károly)
Gera Zoltán euforikus örömet érzett, amikor megtudta, hogy Szoboszlai Dominik a Liverpool játékosa lett (Fotó: Árvai Károly)



„Dominik évek óta külföldön futballozik, de nyilván szeretett volna Angliába igazolni: hamarosan megtapasztalhatja, mennyire különleges a Premier League, mennyire fanatikusak a szurkolók, milyen csodálatos a hangulat, biztos vagyok benne, élvezi majd minden pillanatát  – folytatta az U21-es válogatott szövetségi edzőjeként dolgozó Gera Zoltán. – Az Anfield hangulata egészen különleges, mindig élmény ott pályára lépni, ugyanakkor kihívás olyan klubban játszani, ahol minden héten a győzelem megszerzése a cél – a West Brom vagy a Fulham azért nem ilyen volt. Szobosz­lai Dominik átigazolásánál nem az volt a fontos, milyen útlevele van, hanem a teljesítménye, sok mindent elárul a képességeiről, hogy sokkal többet fizettek érte, mint a világbajnok Alexis Mac Allisterért. Hogy mennyi idő alatt tud majd alkalmazkodni az angol bajnokság hatalmas iramához? Van, akinek kevesebb idő kell ehhez, másnak több, mindenesetre Dominik intelligens játékos, könnyen felismeri, min kell esetleg változtatnia. A Premier League-ben hétről hétre nagy meccseket játszhat, a bajnokság már nem négycsapatos, mint régebben, óriási kihívás Bajnokok Ligája-indulást érő helyen végezni. Szurkolok Dominiknak, hogy sok időt töltsön a pályán, szerezzen sok örömöt a szurkolóknak – angoloknak és magyaroknak egyaránt.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik