Pór Károly
2023.01.10 11:24 Frissítve: 2023.01.10 15:10

„A fiam nem mondott le az álmáról!” – Sallai klubot válthat

A Nemzeti Sport Online-on már decemberben megírtuk, a 38-szoros válogatott Sallai Roland menedzsert váltott és a jövőben az Alessandro Lucci nevével fémjelzett olasz székhelyű World Soccer Agency intézi az ügyeit. A Freiburg támadója jelenleg spanyolországi edzőtáborban készül a tavaszi szezonra, jövőjéről, a menedzserváltás hátteréről édesapjával, Sallai Tiborral beszélgettünk.

Sallai Roland (22) a Freiburg edzőtáborában már maszk nélkül futballozik (Fotó: SC Freiburg)

 

 NÉVJEGY
SALLAI ROLAND
Született: 1997. május 22., Budapest
Profi klubjai: Puskás Akadémia (2014–2017), Palermo (olasz, 2016–2017), APOEL (ciprusi, 2017–2018), Freiburg (német, 2018-tól)
Válogatottság (2016-tól): 38 meccs/9 gól
 Kiemelkedő eredményei: ciprusi bajnok (2018), Német Kupa-döntős (2022), Eb-résztvevő (2021) 

– Decemberi hírünk volt, hogy Sallai Roland ügyeit a német Rogon GmbH után mostantól már az olasz székhelyű World Soccer Agency menedzseriroda képviseli. Mi indokolta a váltást, mit remélnek ettől?
– Rolandnak sosem volt problémája a menedzserekkel, de az előző ügynökségével lejárt a szerződése és még nem mondott le a gyerekkori álmáról, hogy egy európai topcsapatban futballozhasson – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a korábbi NB I-es labdarúgó, jelenleg a Puskás Akadémia utánpótlásában dolgozó Sallai Tibor. – Úgy érezte, ebben segítségére lehet ez az olasz ügynökség. Ugyanakkor fontos leszögezni, ahogy eddig is, ezután is alapvetően a teljesítménye fogja eldönteni, hogyan alakul a jövője, nem pedig a menedzseri ajánlások. 

– Idén lesz öt éve, hogy Freiburgba igazolt, eljött a váltás ideje?
– Úgy gondolom, egy futballistának a fejlődése érdekében időről időre szüksége van új impulzusokra, kihívásokra, és Roland pályafutásában most, huszonöt évesen jött el újra ez az időszak és ő hajlandó kilépni a komfortzónájából. Nem hiszek abban, hogy vannak bérelt helyek a futballban, mindenhol meg kell küzdeni a csapatba kerülésért, és Roland, ahogy eddigi klubjainál, ezután is vállalja a harcot. 

Sallai Tibor szerint a fia a Freiburgnál erősebb csapatban is megállná a helyét (Fotó: Nemzeti Sport, archív)

 

A hajdúdorogi diáklány Sallai Roland mezével
(Fotó: Szent Bazil Oktatási Központ)

– Az olasz menedzser mennyire jelentheti azt, hogy Roland a Serie A-ban folytathatja a pályafutását? A hírek a Lazio és a Fiorentina érdeklődéséről szólnak, de korábban például a francia Lyon megkereséséről is értesültünk.
– Az említett csapatok részéről valóban volt kapcsolatfelvétel, informálódás, ezt meg tudom erősíteni. Angliából, Németországból, Olaszországból, Spanyolországból is érdeklődtek és Franciaországból is ismert, jó nevű csapat figyelte Rolandot. Egy olasz menedzsernek nyilván Olaszországban van több kapcsolata, és a fiam ugye már játszott is a Serie A-ban, a Palermóban, tud olaszul, ez is előnyt jelenthet. Persze mindez nem jelenti azt, hogy más ország nem jöhet szóba.
– Meddig szól Roland szerződése Freiburgban, és reálisan nézve mikor lehet esélye a klubváltásra?
– Hosszú távon számolnak vele a klubnál, legutóbb 2025-ig hosszabbított. Éppen ezért a rögzített kivásárlási ára sem alacsony, de érthető, hogy Freiburgban nem szeretnék elherdálni az egyik alapemberüket. Ezért úgy érzem, leghamarabb nyárra lehet fejlemény az átigazolási ügyében.

– A végére maradt a talán legfontosabb kérdés: az őszi arcsérülése után milyen állapotban kezdhette el a fia a téli felkészülést, mikor hagyhatja el végleg a maszkot, amiben ősszel játszott?
– Roland a karácsonyi szabadsága alatt is naponta tizenegy kilométert futott, mindent megtesz azért, hogy mielőbb visszanyerje a kihagyás előtti formáját. A maszkban nem volt egyszerű játszani, a periférikus látását is korlátozta, még ha a görögök ellen így is sikerült szép gólt lőnie. Az idei első, a svájci Basel ellen a múlt hétvégén három-kettőre megnyert edzőmeccsen szerencsére már maszk nélkül játszhatott, úgyhogy remélhetőleg már nem lesz rá szüksége a tavasszal.

CÉLBA ÉRT A MEZ; CSALÁDI MÚLTIDÉZÉS
Sallai Roland Pelé mellett a Puskás Akadémia fiataljaival
a brazil legenda 2014-es magyarországi látogatásakor

 
Sallai Roland az ünnepek alatt arra is fordított időt, hogy karácsonyi ajándék gyanánt eljuttassa a görögök elleni válogatott meccsen viselt mezét egy hajdúdorogi általános iskolás kislánynak, aki külön plakátot készített a támadónak a mérkőzésre. Sallai Tibor elmondta, a napokban családi múltidézésre, közös anekdotázásokra is sort kerítettek. Pelé halála kapcsán Roland előkereste a brazil legendával készült közös fényképét, míg édesapja Puskás Ferenc, nagybátyja, az 55-szörös válogatott Sallai Sándor a Diego Maradonával készült közös fotó kapcsán elevenítette fel emlékeit (Sallai Sándor az 1982-es, 4–1-re elveszített vb-meccsen játszott az argentin klasszis ellen).


 


2023.01.28 20:27:41

Légiósok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Végre van egy futballistánk, aki nem csupán tüzel, lőni is tud.

2023.01.28 00:14:14

Légiósok nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Sportolóink a legtöbbször akkor szembesülnek a valósággal, amikor szétpattan a burok. Vagy legalábbis vészesen repedezik. Ezért lehet, hogy sokan el sem tudnak mást képzelni a versenyzés után, csak a sportágukat. Érthetően, hiszen azt ismerik, magabiztosan közlekednek benne, hogy mennyit tudnak róla, kérdés, de a lényeg: a múlt(juk)ból kívánnak megélni.

2023.01.27 12:55:21

Légiósok nemzetisport.hu

Szoboszlaiék a Stuttgartot fogadják, a Schäfer Andrást foglalkoztató Union Berlin városi rangadót vív.

2023.01.13 23:01:50

Légiósok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Mentalitásban kevés hozzá hasonló magyar labdarúgó van.

2023.01.05 22:02:01

Légiósok nemzetisport.hu

A 18-szoros válogatott középpályással megbecsülésről, célokról és a mágikus 10-es mezről is beszélgettünk.