Szoboszlai topligás belépője Modricétól sem marad el

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2022.06.29. 18:05
null
Szoboszlai Dominik (labdával) a posztján szereplő nemzetközi klasszisok közül Kevin De Bruynével (balra) már összefutott a Bajnokok Ligájában (Fotó: AFP)
A nyári szünetet kihasználva, az InStat Sport statisztikáinak segítségével elemeztük a 28 milliós becsült értékével a legértékesebbnek tartott magyar labdarúgó, Szoboszlai Dominik 2021–2022-es idényét, az első, élbajnokságban töltött évadját – összevetve más, a posztján szerelő klasszisok korábbi, topligás belépőjével.

Egy futballista adott idényben nyújtott teljesítménynek értékelése egyrészt függhet attól, mihez akarjuk viszonyítani a játékát, másrészt attól is, milyen várakozásaink voltak vele kapcsolatban. Ha utóbbit vesszük alapul, akkor lehet hiányérzetünk és mondhatjuk, hogy Szoboszlai Dominik az első topligás idényében kaphatott volna több szerepet is az RB Leipzigben az 1631 percnél, amit a Bundesligában a pályán töltött (mindent egybevéve 2127 percet játszott a klubjában tétmeccseken). Főleg azt követően kapott kevesebb lehetőséget, hogy decemberben Domenico Tedesco átvette a csapat irányítását Jesse Marschtól, akinél 14 forduló alatt kilencszer kezdett Szoboszlai, míg utódjánál húsz bajnokiból csak hatszor. Viszont ha egészen részletekbe menően vizsgáljuk meg a statisztikáit, összehasonlítva a posztján szereplő nemzetközi klasszisok topligás belépőjével, akkor már sokkal árnyaltabb képet kapunk.

ESTERHÁZY MÁTYÁS: JÓ BELÉPŐ VOLT
Szoboszlai Dominik menedzsere, Esterházy Mátyás összegzésében azt emelte ki, hogy a 2021–2022-es idény olyan megfelelő alapot jelenthet a középpályás számára, amire lehet építeni a folytatásban.

„Ha csak önmagukban nézzük a számokat, azt, hogy Dominik gól és gólpassz per meccs mutatója (0.82), a teljes európai szinten kimagasló Christopher Nkunku (1.09) után a 2. lett a lipcseieknél (összességében a Bundesligában pedig 8. – a szerk.), azt, hogy saját posztján a 3. legjobb játékosnak bizonyult a Bundesligában, hogy a góljai jelentős részével döntően tudta befolyásolni a mérkőzések alakulását, és hozzátesszük, hogy összességében, a válogatott meccsekkel együtt ötvenhét találkozón szerepelt, ráadásul egy hosszú sérülés után, akkor elégedettek lehetünk az első idényével
– fogalmazott Esterházy Mátyás.Ugyanakkor örülök neki, hogy a kapott játékpercek kapcsán lehet egy kis hiányérzetünk, mert ez mutatja, hogy még ennél is többre lehet képes a folytatásban. Nyilván Lipcsében nagy a konkurenciaharc, és nem játszhat mindig mindenki, de ezen a szinten ez máshol is így van, ezért ment oda, mert ilyen közegben tud fejlődni. Akkor tud előrelépni, ha ezt a szintet meg tudja ugorni – márpedig a számok azt mutatják, képes rá. Ez az idény, kiváltképp a sérülés után, fizikailag és mentálisan is nagy terhelést jelentett Dominik számára, egyúttal kiváló alapot adott a folytatáshoz, a következő évadhoz, amit a jó kezdés után bizakodva várhatunk.”

A részletek taglalását kezdjük azzal, hogy a 21 éves Szoboszlai a tavaly tavaszi, több mint fél évig elhúzódó sérülése után a Bundesligában úgy debütált, hogy a 34 fordulóból csak háromban nem lépett pályára. 31 meccsen hat gólt és nyolc gólpasszt ért el, többször választották meg az adott hónap újoncának, és a bajnokság mellett játszott 14 kupatalálkozót (négyet a BL-ben, ötöt-ötöt az El-ben és a Német Kupában), a Bajnokok Ligájában gólt szerzett a PSG és a Manchester City ellen, összesen pedig 45 tétmérkőzésen tíz gólt és kilenc gólpasszt ért el, valamint megnyerte a Német Kupát a lipcseiekkel. Ilyen „rossz” topligás rajtot alighanem bármelyik magyar futballista szívesen elfogadna.

Nem beszélve arról, hogy a klubja mellett a válogatottban is helytállt, a 2021–2022-es idényben csupán egy válogatott meccsről hiányzott, tizenkettőn viszont játszott (hétszer végig), és három gólt lőtt. Összességében, minden tétmeccset figyelembe véve Szoboszlai 57 mérkőzésen lépett pályára (3275 percet játszott) az évadban, és 13 gólt szerzett (kettőt 11-esből) a kilenc gólpassza mellett, tehát 22 gólban játszott kiemelt szerepet – úgy, hogy átlagosan, meccsenként „csak” 57 percet töltött a pályán.

Mindemellett, az InStat Sport statisztikái szerint átlagosan, mérkőzésenként volt 33 passza (82 százalékos pontossággal), egy gólhelyzetet előkészítő kulcspassza, 1.3 lövése (0.47 találta el a kaput), egy beadása (31 százalékos pontossággal), öt vesztett és 1.3 szerzett labdája, 3.5 nyert (és 5.5 elveszített) párharca, két jó csele. És úgy szerzett 13 gólt, hogy a helyzetek minőségét jelző xG mutatója mérkőzésenként csak 0.16 volt. Az összteljesítményt jelző InStat-index-átlaga pedig 244 lett.

Ahhoz, hogy a számokat a helyén tudjuk kezelni, érdemes összevetni őket a Szoboszlai posztján szereplő más, ma már klasszisnak számító játékosok topligás belépőjével, első idényével. Olyan játékosokat választottunk, akiknek a karrierje hozzá hasonlóan nem topligás országban indult, de folyamatosan fejlődve bejárták azt az utat, ami Szoboszlainak is a célja lehet.

SZOBOSZLAI EGYIK LEGJOBB LIPCSEI MECCSE – KÉT GÓL A STUTTGART ELLEN

Kezdjük a legmagasabb szinttel, a ma már a Real Madridban szereplő, 36 éves horvát aranylabdásLuka Modriccsal, aki Szoboszlaihoz képest eleve később, 23 éves korára lett topligás futballista az angol Tottenhamben (a Dinamo Zagrebtől szerződtették), amelyben rögtön alapemberré vált a Premier League-ben. 34 meccsen 2784 percet játszott első idényében, 2008–2009-ben, három gólt, kilenc gólpasszt ért el – a teljes idénymutatója pedig 44 meccsen öt gól és tíz gólpassz volt.

A Manchester City sztárja, Kevin De Bruyne Szoboszlaihoz hasonlóan 21 évesen, a német Bundesligában debütált – a Werder Bremenben (a belga Genktől a Chelsea szerződtette, majd rögtön kölcsön is adta). Első idényében 33 bajnokin, 2966 perc alatt tíz gólt és kilenc gólpasszt jegyzett. Viszont a Werder akkor nem szerepelt a nemzetközi kupában, így összesen 34 tétmeccsen játszott a belga középpályás.

A játékstílusa miatt a nemzetközi sajtóban Szoboszlaihoz gyakran hasonlított szerb Szergej Milinkovics-Szavics 20 évesen játszotta első meccsét az olasz Serie A-ban, a Lazióban, 2015-ben. A bajnokságban 25 meccsen 1642 perc jutott neki, tehát Modriccsal és De Bruynével ellentétben nem vált azonnal kulcsemberré, egy-egy gólt és gólpasszt ért el. Milinkovics-Szavics első topligás idényéről már egészen részletekbe menő statisztikákat is tárol az InStat sport, így például megállapíthatjuk, hogy passzpontosságban (61 százalék), kulcspasszokban (0.24/meccs) és labdaszerzésben (0.84) elmaradt a lipcseiek magyarjától, viszont például a párharcokban hatékonyabb volt nála (52 százalék).

SZOBOSZLAI LEGJOBB PILLANATAI A 2021–2022-ES IDÉNYBŐL

Végezetül, a horvát Modric és a szerb Milinkovics-Szavics után még egy példa térségünkből: a szlovák Marek Hamsík a 2007–2008-as idényben játszotta első teljes évadját az olasz élvonalban, a Napoli színeiben (előtte egy meccse volt a Bresciában). Rögtön kulcsemberré vált, 37 mérkőzésen, 2887 perc alatt kilenc gól és négy gólpassz került a neve mellé.

Összesítve a fentieket megállapíthatjuk: Szoboszlainál több „kanadai pontot” (vagyis gólt és gólpasszt együtt) csak De Bruyne ért el a bajnokságban a posztján szereplő, vizsgált klasszisok közül, az első topligás idényében. Az is tény, hogy a játékperceket tekintve Szoboszlaié a legkisebb szám, viszont éppen ez adhat okot a bizakodásra, hogy több lehetőség mellett még több gólt és gólpasszt tud majd produkálni a jövőben.

Ahogy azt Szoboszlai menedzsere, Esterházy Mátyás is megfogalmazta keretes írásunkban: a belépő tehát jól sikerült, bizakodva várhatjuk a még jobb folytatást.

JÁTÉKMESTEREK TOPLIGÁS DEBÜTÁLÁSA

Szoboszlai Dominik Kevin De Bruyne Marek Hamsík Szergej Milinkovics-Szavics Luka Modric
1. topligás idény 2021–2002 – Bundesliga, RB Leipzig 2012–2013 – Bundesliga, Werder Bremen 2007–2008 – Serie A, Napoli 2015–2016 – Serie A, Lazio
2008–2009 – Premier League, Tottenham
Hány évesen? 21 21 20 20 23
Meccs/perc 31/1631 33/2966 37/2887 25/1642 34/2787
Gól 6 10 9 1 3
Gólpassz 8 9 4 1 9
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik