Légiósok: Hajszálon múlhat a karrier legfontosabb pillanata – Stieber

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2018.02.19. 08:39
null
Stieber Zoltán washingtoni klubjában és idehaza, a válogatottban is bizonyítana
Washington, Florida, Las Vegas – a 25-szörös válogatott Stieber Zoltán sokat utazott, de ha hívják, azonnal repül haza.

 

ANGLIÁBÓL AZ ÁLLAMOKBA

A sárvári születésű középpályás, Stieber Zoltán októberben lesz 30 éves. Gyerekként került Angliába, az Aston Villa szerződtette, profiként már Németországban futballozott, Koblenzben, Aachenben, Mainzban, Fürthben, 2014-ben igazolt át Hamburgba. Huszonhét Bundesliga-meccsen három gólt szerzett, majd Nürnbergbe került kölcsönbe. 2016 nyarán, az Európa-bajnokságot követően az 1. FC Kaiserslauternhez igazolt, tizenkilenc bajnokin egy gólt szerzett. 2017 augusztusában, az amerikai bajnokság közben szerződött a washingtoni D. C. Unitedhez. 2011-ben a svédek elleni 2–1-es győzelem alkalmával mutatkozott be a magyar válogatottban, Litvánia, Finnország és Ausztria ellen szerzett gólt, 2017 novemberében Costa Rica ellen (1–0) lépett pályára 25. alkalommal címeres mezben.

– Valami Amerika?
– Bizony – vágta rá Stieber Zoltán, az Egyesült Államokban szereplő D. C. United 29 éves, 25-szörös válogatott középpályása. – A felkészülési programot is úgy tervezték meg, hogy ne legyen egyhangú. Januárban jöttünk vissza Washingtonba, öt napot követően Floridában edzettünk két hétig, aztán hazamentünk a fővárosba öt napra: szurkolói ankétok, autogramosztás, kis pihenő, majd ismét Floridába utaztunk. A bajnokság előtt még három nap következik Las Vegasban.

– Piros vagy fekete...?
– Sokat edzünk, vagyis semmit sem bíznánk a szerencsére... Amúgy pedig felkészülési mérkőzést játszunk Nevadában. Washingtonban csak műfüvön tudtunk edzeni, a legtöbb csapat ezért keresi fel a déli államokat, ahol ilyenkor is lehet jó időben dolgozni, füvön futballozni – de ilyen sok időt ugyanott eltölteni unalmas lenne.

– Tényleg, nem kevés idő.
– Emlékeim szerint ez pályafutásom leghosszabb felkészülése, amelyet karrierem leghosszabb téli szünete előzött meg, szóval, volt időm feltöltődni. Jó volt a családdal, barátokkal találkozni, együtt tölteni az ünnepeket, de azért edzettem is közben. Nem akartam teljesen leereszteni, meg már kezdett hiányozni a futball, a tréning. A magam részéről annak örülök, hogy eddig semmi sem hátráltatott, végig tudtam csinálni valamennyi edzést. Nagyon bízom benne, hogy sikeres bajnokság vár ránk az MLS-ben.

– A válogatottságról kérdezném... Nem tart attól, hogy túlságosan messze van? A technika révén minden játékos teljesítménye követhető, nézhető, de a Bundesliga – ahol korábban játszott –, nem csak földrajzilag van sokkal közelebb a nemzeti csapathoz.
– Ez eszembe jutott, amikor aláírtam a Unitedhez. Valóban messze van, fel is vetődött bennem, hogy nem leszek szem előtt. Amikor hívtak, mentem azonnal, mindig is előnyt élvezett nálam a válogatott. Szerintem az amerikai bajnokság évről évre erősebb, lehet fejlődni, ha itt jó játékkal tudom segíteni a csapatomat, akkor lehet helyem a válogatottban.

– Beszélt erről Georges Leekens kapitánnyal?
– Nem. Az ősz végi meccseken, Luxemburgban és Costa Rica ellen már ott volt velünk az új kapitány, bemutatkozott a keretnek, de négyszemközt nem beszéltünk. Nem tudom, mik a tervei velem.

– Az osztrákok elleni gólját biztosan látta már. Ön mikor nézte meg legutóbb?
– Szombaton.

– Valóban?
– Meglepi, hogy sokszor eszembe jut? Amióta az Egyesült Államokban vagyok, a nagy távolság felerősíti a honvágyat. Amikor szabadidőnk van, előkerülnek a szívemnek kedves családi videók, vagy az interneten található felvételek között keresgélek. Valamelyik nap az Eb utáni hazaérkezés, a Hősök terén rendezett fogadtatást találtam meg – hátborzongató volt visszanézni azokat a perceket. Nem tagadom, az Ausztriának lőtt gólomat vagy a Helsinkiben a finnek ellen szerzett győztes gólt mindig jó érzéssel nézem vissza, de nemrég az Elefántcsontpart elleni edzőmeccset idéztem fel.

– Nocsak! Azon nem is játszott.
– Látja, éppen emiatt jó magam emlékeztetni rá: dolgozni kell becsülettel, és még akkor is megtörténhet, hogy hajszálon múlik a karrier legfontosabb pillanata. Akkor, azon a tavaszon Nürnbergben voltam, de keveset játszottam, és bár nem léptem pályára a klubnak fontos osztályozón, nem engedtek haza a válogatotthoz. Tudtam, hogy Bernd Storck szövetségi kapitány számít rám, de hiába jöttem volna, nem engedtek. Aztán a mérkőzésen Gyurcsó Ádámnak volt egy nagy helyzete, de védett a kapus, gól nélküli döntetlen lett. Végül Ádám nem került be az Eb-keretbe, pedig ha akkor gólt lő, jó eséllyel nem hagyják ki – és ki tudja, talán én maradtam volna itthon, hiszen nem sokat voltam pályán a klubomban, a válogatottba meg nem engedtek el. Bordeaux-ban aztán csaknem nyolcvan percig a kispadon ültem, és látja, mégis ezt a meccset hozta szóba ön is – sosem tudhatod, mikor jön el a legfontosabb pillanat. Ezért nincs más lehetőség: dolgozni kell, és bízni benne, hogy a legfontosabb helyzetekben szerencséd lesz. De sokszor csak utólag derül ki, mi is a fontos.

– Azért ha már a szerencsét emlegeti, mégis jó helyre utazik Las Vegasba.
– Nagyon megkedveltem Amerikát, ám a helyzet nem változott. Ha a válogatottba hívnak, azonnal indulok Magyarországra.

PROFI LIGA: NÉGYEN RAJTRA KÉSZEN

Az Egyesült Államokban két hét múlva, március 3-án kezdődik az október végéig tartó új bajnoki idény a profi ligában, az MLS-ben. Miként a négy major ligában, itt is az előszezon mérkőzései révén készülnek fel a csapatok a bajnoki rajtra. Igaz, az NFL-lel, az MLB-vel, az NBA-vel és az NHL-lel ellentétben az MLS-ben nincs olyan szigorú menetrendje ennek, a tabellát sem rögzítik, a program ad hoc jellegűnek tetszik, olykor más ligák csapatai ellen is vannak meccsek. Vagy olyan túrára indul a csapat, mint a Nikolics Nemanját is foglalkoztató Chicago Fire, amely február 12. és 24. között a floridai Orlandóban játszik négy meccset. A támadó együttesének helyzete egyébként is különleges, hiszen a Keleti főcsoportban páratlan számú, tizenegy csapat van, és a sorsolás úgy hozta, hogy a bajnoki nyitányon a Fire máris pihenőnapját töltheti (ezért aznap, 3-án még játszik egy felkészülési meccset a USL-ben szereplő Tulsa Roughneck FC ellen), vagyis csak március 11-én kapcsolódik be a küzdelmekbe. Ráadásul éppen egy másik olyan együttes, a Sporting Kansas City ellen lép pályára, amelynek ugyancsak van magyar játékosa Sallói Dániel személyében.

Néhány napja volt egy cikk a missouri csapat honlapján a fiatal támadóról. Edzője, Peter Vermes azt mondja: „Tavaly felhívta magára a figyelmet, és hiszem, hogy ebben az évben ott folytatja, ahol abbahagyta. Mindig is úgy gondoltam, hogy értékes játékosunk lehet, aki remekül beleillik a rendszerünkbe.”

A csapatkapitány, Matt Besler pedig ezt mondta a New York Red Bull ellen megnyert kupadöntőben gólt szerző 21 esztendős Sallói Dánielről: „Eddig példaértékű a hozzáállása, nagy tetteket várok tőle az idén.”

Miként az előző idényben, a hamarosan indulóban is négy magyar játékos – Stieber Zoltán, Nikolics Nemanja és Sallói Dániel mellett a New England Revolutionben szereplő válogatott támadó, Németh Krisztián – sikeréért szoríthatunk. Utóbbi egyelőre sérüléssel bajlódik, kihagyta együttese eddigi öt előszezonmeccsét, de a tervek szerint szerdán – épp a Sporting Kansas City ellen – már visszatérhet a pályára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik