Légiósok: A szakmai érvek voltak a legfontosabbak – Gyurcsó

Vágólapra másolva!
2018.01.18. 13:53
null
A mez új, a klubszín régi – Gyurcsó Ádám boldog (Fotó: Miro Gabela/HNK Hajduk)
A piros-kék szereléshez ragaszkodó középpályás a Hajduk által kínált esélyről, a lengyelországi két évről és a válogatottba visszatérésről is beszélt a Nemzeti Sportnak.

 

– Árulja el, ragaszkodik ahhoz, hogy csak olyan együtteshez igazol, amelyik piros-kék szerelésben is játszik?
– Ez nekem is rendre utólag ugrik be, de tény, az elmúlt években csakugyan olyan csapatokban szerepeltem – és mostantól is olyanban szerepelek –, amely ezt színkombinációt viselte, viseli – mondta a korábban a Videotont és a Pogon Szczecint, szerda óta a Hajduk Splitet erősítő Gyurcsó Ádám. – A világon akad még egy-két egyesület, amely piros-kékben pompázik, de ezt csak halkan jegyzem meg, mert ha rajtam múlik, jó ideig a Hajdukban futballozom. Előrelépésként, egyben nagy lehetőségként tekintek a klubváltásra.

A legjobb választás

Jobb későn, mint soha, vallja immár Filipovics Vladan is, a játékos menedzsere: „Már tavaly nyáron mindent megtettünk azért, hogy az előző bajnokságban remekül futballozó Ádám továbbléphessen, és ugyan érdeklődő akadt szép számmal, a Pogon túl magas vételárat szabott meg, így elmaradt a transzfer. Az őszi idény a klub és Ádám számára sem úgy alakult, ahogy azt Szczecinben remélték, ráadásul a vezetőedzőnek volt egy szerencsétlen, egyben félreérthető nyilatkozata a játékos teljesítménye kapcsán. Ennek ellenére megkeresésből az elmúlt időszakban sem volt hiány, maradhatott volna Lengyelországban, hívták más országba is, de úgy ítéltük meg, hogy a Hajduk a legjobb választás. Annál is inkább, mert a spliti csapat támadófocit játszik, ami tökéletesen passzol Ádám stílusához. Bízom benne, hogy a Hajduknál már bizonyító Futács Márkóval kiváló párost alkotnak, aminek a válogatott is hasznát vehetné...”

Úgy tudjuk, a kölcsönadás fél évre szól, de a Hajduknak opciós joga van Gyurcsó Ádám megvételére – ha él vele, akkor nyáron kell fizetnie a Pogonnak. Ez esetben a 18-szoros válogatott labdarúgó további három évig tartozna a spliti gárda kötelékébe.

– A színösszeállításon kívül mi volt az, ami Splitbe csábította?
– A szakmai érvek voltak a legfontosabbak számomra. Aki kicsit is kedveli a labdarúgást, tudja, mekkora csapat a Hajduk, nemhogy Horvátország-, Európa-szerte ismerik, elismerik. Ennek a klubnak a részévé válni óriási megtiszteltetés! Ráadásul újra címekért küzdhetek, bevallom, az elmúlt időszakban ez hiányzott nekem.

– Ha nem tévedek, Futács Márkónak is volt némi szerepe abban, hogy a Hajduk mellett tette le a voksát.
– Nem titok, amikor felvetetődött, hogy Splitben folytatom, felhívtam Márkót. Ő másfél éve itt játszik, tisztában van a körülményekkel, persze, hogy csupa szépet és jót mondott. A csapat erős, a város gyönyörű, a stadion fantasztikus, a szurkolótábor fanatikus – ez bőven elég volt ahhoz, hogy magamban eldöntsem, ide akarok jönni! Ha mégsem lett volna az, az edző és a vezetők belém vetett bizalma végképp meggyőzött volna, az első pillanattól fogva éreztették velem, azt szeretnék, hogy őket válasszam. A nekem fontos hetes mez majdhogynem kikészítve fogadott... Márkóra visszatérve, biztos, hogy segítségemre lesz a beilleszkedésben, mindazonáltal nem félek, Lengyelországban is elboldogultam. A kommunikációval nem lesz gond, az elszántságommal különösen nem: nagyon várom, hogy bekapcsolódhassak a felkészülésbe. Jó lesz újra erős csapathoz tartozni, jó lesz elfáradni egy kemény edzés után. Félreértés ne essék, nem vagyok teljesen leeresztve, ám az utóbbi napokban a Pogon második együttesével edzettem, és anélkül, hogy bárkit is megbántanék, az nyilván nem ugyanaz a szint, ami a Hajduknál megszokott.

– Kétéves szakasz zárult le a pályafutásában. Hogyan tekint vissza a Lengyelországban eltöltött időszakra?
– Az elmúlt fél évet leszámítva pozitívan. Már az első fél szezonom sem sikerült rosszul, a 2016–2017-es bajnokságban pedig a hat gólommal és tizenkét gólpasszommal bizonyítottam, hogy az NB I-nél erősebb bajnokságban is tudom hozni azt a teljesítményt, amit Magyarországon nyújtottam. Az őszi szezon viszont, mondjuk úgy, feledhető volt – a csapatnak ugyanúgy, mint nekem. Hogy miért, abba már felesleges belemenni, ha akkor nem reagáltam a számomra kissé érthetetlen megnyilvánulásokra, most sem tenném. Csupán egyvalamit fűznék hozzá: szívből kívánom, hogy a Pogon kiharcolja a bentmaradást.

– Mint említette, Splitben ennél nemesebb célokért küzdhet. A Dinamo előnye azért igen tetemesnek tűnik...
– A tizenkét pont valóban nem kevés, de ha valamelyest megközelítjük, ha nyomást gyakorlunk rá, még izgalmas is lehet a hajrá. Már utánanéztem, a második tavaszi játéknapon rendezik a rangadók rangadóját Zágrábban. Ha ott nyernénk, és még én is a pályán lennék, kijelenthetném, hogy jól indult a horvátországi karrierem. Ha reálisan nézem a helyzetünket, meg kell állapítanom, hogy a Horvát Kupában nagyobb sanszunk van az elsőségre. Már az elődöntőnél járunk, a Lokomotiva lesz az ellenfelünk, és mivel az idei célkitűzés a kupa megnyerése, a továbbjutás akkor is elvárható, ha az egymeccses párharcot idegenben vívjuk. Még nem voltam kupagyőztes, jó lenne megtapasztalni, milyen érzés.

– Ha pontosak az információim, két hétig még várhat Split feltérképezésével.
– Csütörtök reggel tényleg útra kelek, repülök újdonsült társaim után a beleki edzőtáborba. Hiányzik a kemény edzésmunka, ezért már alig várom, hogy odaérjek. Nem túlzok, tűkön ülök! Ha engedik, már délután edzésbe állok, mert úgy vagyok vele, nemhogy minden nap, minden perc számít! Amilyen gyorsan csak lehet, szeretnék formába lendülni, és hát az erőnlétemen is van mit javítani.

– A lengyelek első lépésben a nyárig adták kölcsön. Feltételezem, ezekben a napokban nem arról ábrándozik, hogy a nyáron visszatér a Szczecinhez.
– Maradjunk annyiban, mindent megteszek azért, hogy hosszabb távon a Hajduk futballistája maradhassak. Ha úgy játszom, ahogy elvárom magamtól, egyúttal elvárják tőlem, teljesülhet a vágyam.

– Részlet egy képzeletbeli tudósításból: „Gyurcsó Ádám beadása után Futács Márkó bólintotta a labdát a léc alá”. Jól hangzik?
– Ezt sokszor és szívesen olvasnám tavasszal.

– Egy válogatott mérkőzést követően is?
– Úgy lenne teljes az örömöm. Az a szándékom, hogy megint magamra húzzam a címeres mezt, azért is igazoltam Splitbe, mert itt fejlődhetek, s megkapom az esélyt arra, hogy jobb játékossá váljak. Átmentem nehézségeken a mögöttünk hagyott hónapokban, a lelkem mélyén tudom, hogy annyi rossz után valami jónak kell történnie. Jók a megérzéseim. Sőt, jobbak nem is lehetnének.

A 29. utas

Noha a spliti időjárás sem nevezhető katasztrofálisnak (szerda délben 12 Celsius-fokot mértek), a Hajduk január 31-ig még a horvátországinál is melegebb éghajlatra, Törökországba „költözött". Zeljko Kopic vezetőedző huszonnyolc futballista nevét írta fel az utaslistára, természetesen a minap a szerződését 2019-ig meghosszabbító, a térdműtétjét követő rehabilitációval remekül haladó Futács Márkóét is. A beleki edzőtáborban három felkészülési meccset vív a Gyurcsó Ádámmal csütörtökön kiegészülő Hajduk, a svájci Zürich, a lengyel Lech Poznan és a szlovák Trencín lesz az ellenfele.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik