Légiósok: Felnőttem és alázatosabb lettem – Futács

KAMLER JÁNOSKAMLER JÁNOS
Vágólapra másolva!
2017.05.22. 13:58
null
Futács Márkó 16 góljával vezeti a mesterlövészek listáját a horvát élvonalban (Fotó: Hajduk Split)
A hétvégén négy gólt szerzett Futács Márkó, a Hajduk Split megkomolyodó magyar középcsatára, aki most már megcélozza az első helyet a mesterlövészek listáján.

 

– Tudja, hogy előzőleg mikor szerzett külföldi élvonalbeli bajnoki mérkőzésen magyar játékos négy gólt?
– Hűha... – reagált kissé meglepetten a Nemzeti Sport kérdésére Futács Márkó, a Hajduk Split 27 esztendős, háromszoros magyar válogatott középcsatára, aki szombaton az Inter Zapresic ellen 6–0-ra megnyert hazai bajnoki mérkőzésen négyszer talált a kapuba. – Nem, sajnos nem tudom. Mi a megfejtés?

MEGVAN A BRONZÉREM

Minthogy a Dinamo Zagreb vasárnap legyőzte az Osijeket, biztossá vált a Hajduk Split harmadik helyezése. Az eszékiek ugyanis hiába érnék utol pontszámban a splitieket az utolsó fordulóban, pontazonosság esetén az egymás elleni mérleg dönt, és ebben Futács Márkóék állnak jobban. A Hajduk így megússza az Európa-liga-selejtező első körét (nem úgy az Osijek), mert bronzérmesként csak a másodikban kell bekapcsolódnia a versenybe. Az aranyérem sorsa is eldőlt a horvát első osztályban: a Dinamo Zagreb 11 éves hegemóniájának véget vetve története első bajnoki címét szerezte a Rijeka.

A horvát bajnokság élcsoportja a 35. (utolsó előtti) fordulót követően: 1. Rijeka 88 pont – bajnok, 2. Dinamo Zagreb 83, 3. Hajduk 66, 4. Osijek 63. Azonos pontszám esetén az egymás elleni mérleg rangsorol.

– Tavaly november és Gyurcsó Ádám. A lengyel első osztályú Pogon Szczecint erősítő válogatott szélső a Wisla Krakównak lőtt négyet.
– Tényleg, most már emlékszem! A második irgalmatlanul nagy gól volt.

– Ami azt illeti, az ön első szombati gólja is sokáig emlékezetes lesz.
– Vezettem a labdát, kivártam egy ütemet, majd jó huszonöt méterről bal lábbal laposan a jobb alsó sarokba lőttem. Esett az eső, csúszott a pálya, ez volt a leginkább kézenfekvő megoldás – jól sikerült. A második gólomat fejeltem, a harmadikat tizenegyesből szereztem, a negyediket közelről jobb lábbal pöcköltem a kapuba.

– Immár tizenhat gólos a bajnokságban, még a végén gólkirály lesz.
– Szeretnék az lenni. Úgy alakul az idényem, hogy most már kimondottan fontos számomra.

– Pályafutása legjobb időszakát éli, kilenc gólnál többet korábban egyetlen bajnoki idényben sem szerzett. Most meg tizenhatnál tart. Mi történt? Mert valaminek történnie kellett.
– Történt is. Felnőttem és alázatosabb lettem. Továbbá a diósgyőri időszakomat követően ismét együtt dolgozom Gerei Balázs mentál coachcsal, aki rengeteget tett azért, hogy eljussak arra a szintre, ahol most vagyok. A hozzáállásomat, a felfogásomat tekintve most tartok ott, ahol már évekkel ezelőtt kellett volna.

– Ez pontosan mit jelent?
– Például azt, hogy ha valamivel kapcsolatban gondom támad, vagy valami nem tetszik, azt elmondom.

– Miért, korábban elfojtotta a problémáit?
– Valahogy úgy. Meg türelmetlen is voltam. Kár, hogy csak huszonhét éves koromra komolyodtam meg, de még mindig jobb később, mint soha. Valószínűleg ennek így kellett történnie, beleértve a súlyos, egyéves kényszerpihenőt eredményező térdsérülésemet, illetve az azzal járó megpróbáltatásokat is.

– Szépen eltávolodtunk a futballtól.
– Ha jobban belegondol, annyira mégsem.

Joan Carrillo (balra) és mellette segítője, Czuczi Mátyás
Joan Carrillo (balra) és mellette segítője, Czuczi Mátyás

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik