A siker kapujában: magyar csillag a holland futball egén

ILKU MIKLÓS, KRASZ EMILILKU MIKLÓS, KRASZ EMIL
Vágólapra másolva!
2014.03.25. 18:02
null
Vida Kristopher (pirosban) a Twente második csapatának erőssége lett (Fotó: Imago)
Legutóbbi három meccsén három gólt szerzett a holland másodosztályú labdarúgó-bajnokságban Vida Kristopher, a Twente második csapatának magyar légiósa, így nem csoda, hogy felhívta magára a figyelmet. Az U19-es válogatottal Telkiben tartózkodó támadó az edzések és taktikai értekezletek között szakított egy kis időt ránk, és mesélt a holland futballról, a Twentéről és a nyári, hazai rendezésű korosztályos Európa-bajnokságról is.

Vida, aki gyerekkorában futballozott a Vasasnál, a Goldballban és a Videotonban is, 2011 nyarán került ki a kispesti Magyar Futball Akadémiáról a holland élvonalbeli együtteshez, ahol a korosztályos csapatokban futballozott, majd ebben a szezonban már a másodosztályú keretnél számolnak vele.

Jelenleg az U19-es válogatott összetartásán van Telkiben, a sűrű napirendbe azért beiktatott egy rövid interjút kollégánkkal.

A HOZZÁÁLLÁSÁVAL SOSEM VOLT GOND

„Vida Kristopher tehetsége és gólerőssége miatt kimagaslott a korosztályából – mondta érdeklődésünkre Hrutka János menedzser, aki a hollandiai szerződéskötés során segédkezett. – Kristophernek tehetsége mellett nagy szerencséje, hogy jól alkalmazkodott az új környezethez. Mondjuk Szolga Máté személyében volt magyar társa is, aki előtte már kitaposta azt az utat, amin neki is el kellett indulnia. A példa tehát adva volt előtte, csak arra kellett figyelnie, hogy ugyanazokat a hibákat ő már ne kövesse el. A holland stílus egyébként fekszik neki, mert technikás középpályás – különösen a szélen érzi otthon magát –, és az eltelt évek során erőnlétileg, taktikailag is felépítették. A mentalitása meg egyébként is rendben volt, azzal már itthon sem volt gond."

„A Honvédban játszottam éppen, amikor 2010 végén volt egy utánpótlás-válogatott mérkőzés Ausztria ellen, ahol Szekér István, a Twente megfigyelője felfigyelt rám és megkeresett, hogy szívesen elvinne próbajátékra, mert látta bennem azt, ami oda kellhet – mondta Hollandiába igazolásával kapcsolatban Vida Kristopher a Nemzeti Sport Online-nak. – 2011-ben egyhetes próbajátékon vettem részt, egy meccsen pályára is léptem, és már pénteken jelezték, ahogy betöltöm a 16. életévemet, szeretnének kivásárolni a Honvédtól. A papírmunka rendeződött, és nyáron a Twente játékosa lettem."

De mit is kell tudni a Twentéről? Az enschedei klubot 1965-ben alapították két egylet (Sportclub Enschede és Enschede Boys) összevonásával, stadionja, a De Grolsch Veste 30 ezer férőhelyes. A csapat egyszeres holland bajnok (2009–2010), háromszoros Holland Kupa-győztes (1976–1977, 2000–2001, 2010–2011), legnagyobb nemzetközi sikere egy elveszített KEK-döntő (1974–1975) a Borussia Mönchengladbach ellen.

Mi kell ahhoz, hogy valakire felfigyeljen egy ilyen klub?

„A keménység, az egy az elleni játék és a gyorsaság a legfontosabb, illetve a befejezőkészség és a játékintelligencia – folytatta a 18 esztendős támadó. – A holland másodosztályban a tempó jelentősen gyorsabb, mint itthon. Odakint nincs elrúgott labda, még szorongatott helyzetből is jó passzokkal, talajon tartva próbáljuk kihozni a labdát. A pontosság és a fegyelem nagyon fontos, sokat számít az előrejáték és a jó védekezés. Nagyon kell figyelni a pontos passzokra, hogy mindig arra a lábra érkezzen a labda, amelyikre kell, ezeket sokat gyakoroljuk a tréningeken."

A kemény munkának a futballban is megvan a gyümölcse. A magyar légiós úgy érzi, sokat fejlődött, mióta Hollandiában tanulja a világ legnépszerűbb sportágának csínját-bínját.

„Védekezésben nagyon sokat fejlődtem, mióta kikerültem. A passzaim minősége is sokkal jobb lett – fogalmazott Vida, aki beszélt jövőjéről is. – Nyelvi nehézségek már nincsenek, két évig jártam egy hollandiai nyelviskolába. A szezon végén lejár a szerződésem a Twenténél. Nem tudom, mi lesz a nyáron, próbálok egy jó szerződést kiharcolni a klubnál. Az Eb nagyon fontos ilyen szempontból, hogy jó teljesítményt nyújtsak és felfigyeljenek rám."

Vida nem biztos, hogy a Twenténél marad

A tehetséges magyar labdarúgó érdeklődésünkre elmondta, naponta egyszer edzenek a Twente második csapatánál, de ezek a tréningek nagyon jó iramúak, mindenki igyekszik a legmagasabb fordulatszámon pörögni.

A VÁLOGATOTTNÁL IS SZÁMOLNAK VELE

„Kristophert tavaly ősszel ismertem meg, akkor hívtam be először a válogatottba. Rögtön megszerettem alázatos, céltudatos, rettentően profi mentalitását – mondta kérdésünkre Mészöly Géza, a korosztályos válogatott szövetségi edzője. – A tehetség és az önbizalom hozzá hasonlóan megvan a társaiban is, ám ő ezt fiatal korához képest rendkívül profin kezeli. Erős személyisége kihat a többiekre is. Támadószellemű, gólerős játékos, aki több poszton is hasznos. Nagy öröm számomra, hogy a klubjában több játéklehetőséghez jutott, amit kihasznál. Házi gólkirályunk, Bobál Gergő sérülés miatt kiesett, ezért is fontos számunkra, hogy van a keretben gólerős alternatívánk. Kristopher rendkívül büszke a válogatottságra, nagyon jó esélye van rá, hogy beverekedje magát az Európa-bajnoki keretbe."

„Általában pénteken, szombaton vagy hétfőn van meccsünk. A tréningek minősége nagyon fontos, mindenki odateszi magát, kihozzuk magunkból a maximumot. Elég sokszor felmegyek az első csapathoz edzeni, hetente vagy kéthetente egyszer, illetve a nagyoktól is jönnek le hozzánk néha" – mesélte az első csapattal való kapcsolatról Vida.

Vida Kristopher ebben a szezonban tíz meccsen kapott szerepet a holland másodosztályban a Twentében. Az eredetileg támadó középpályás a legutóbbi három találkozón csatárként játszott a sérülések miatt, és ez nagyon feküdt neki. Ezeken a mérkőzéseken három gólt szerzett, ebből kettő győztes találat volt. Nem is csoda, hogy a 18 éves labdarúgó már jobban érzi magát csatárként a pályán.

„Szívesen maradnék csatár, nagyon szeretem ezt a posztot. Úgy gondolom, hogy abban vagyok a legjobb, hogy gólt rúgok, és amikor területbe indítanak, lefutom a védőt, és befejezem az akciót – nyilatkozta a Twente magyar tehetsége, aki beszélt a hazai rendezésű U19-es Európa-bajnokságról is. – Próbálom spannolni magam az Eb-ig, nagyon készülök, és próbálok minél többet játszani a Twente második csapatában. Fantasztikus, hogy a saját közönségünk előtt játszhatunk. Szinte minden meccsen lesz esélyünk, ha fegyelmezetten játszunk és csapatként működünk."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik