980 nap után győzte le ismét hazai pályán a Siófok a Haladást

Vörös SándorVörös Sándor
Vágólapra másolva!
2022.08.21. 18:50
Idénybeli harmadik hazai mérkőzését is megnyerte a BFC Siófok, amely a labdarúgó NB II 5. fordulójában ugyan hátrányba került, de alig hét perc leforgása alatt fordítani tudott, s 2–1-re legyőzte a Szombathelyi Haladást.
Harmadik hazai meccsükön harmadik győzelmüket is megszerezték a sárga mezes siófokiak (Fotó: Németh András)
Harmadik hazai meccsükön harmadik győzelmüket is megszerezték a sárga mezes siófokiak (Fotó: Németh András)
Harmadik hazai meccsükön harmadik győzelmüket is megszerezték a sárga mezes siófokiak (Fotó: Németh András)
Harmadik hazai meccsükön harmadik győzelmüket is megszerezték a sárga mezes siófokiak (Fotó: Németh András)
Harmadik hazai meccsükön harmadik győzelmüket is megszerezték a sárga mezes siófokiak (Fotó: Németh András)
LABDARÚGÓ NB II

5. FORDULÓ
BFC SIÓFOK–SZOMBATHELYI HALADÁS 2–1 (0–0)
Siófok, Városi Stadion, 300 néző. Vezette: Nagy Róbert (Márkus Tamás, Berényi Ákos)
SIÓFOK: Hutvágner – Polényi, Vágó, Debreceni Á., Varga B. – Szakály A. (Nyitrai, 86.), Krausz, Nyári (Eördögh, 59.), Nikházi (Farkas B., 72.) – Horváth P. (Major, 86.), Pataki (Girsik, 59.). Vezetőedző: Domján Attila
HALADÁS: Verpecz – Simut (Nyíri, 64.), Csató, Németh M., Bosnjak – Hursán, Sipos Z. (Molnár R., a szünetben), Csilus T. (Derekas, 74.), Csernik (Devecseri, 74.) – Lencse (Borvető, 64.), Horváth R. Vezetőedző: Németh Szabolcs
Gólszerző: Eördögh (68.), Szakály A. (75.), ill. Molnár R. (61.)
Kiállítva: Csató (Horváth Péterrel szabálytalankodott utolsó emberként) a 70. percben
MESTERMÉRLEG
Domján Attila:
– Képzett csapat ellen játszottunk jó iramú mérkőzést. Döntetlenközeli meccs volt, mi jöttünk ki szerencsésebben belőle.
Németh Szabolcs: – Megvoltak a helyzeteink ahhoz, hogy megnyerhessük a találkozót. A kiállítás után emberhátrányban sem adtuk fel, a játékosaim is mindent megtettek, a küzdésükért minden dicséretet megérdemelnek.

ÖSSZEFOGLALÓ

A felek hét nap leforgása alatt a harmadik bajnokijukra készültek, nagy kérdés volt, hogy ehhez a helyzethez melyik csapat tud jobban alkalmazkodni. A találkozót megelőzően Németh Szabolcs, a szombathelyiek vezetőedzője is elismerte, hogy legutóbb hiányzott a frissesség, enerváltan futballoztak, s előrevetítette, hogy emiatt vasárnap este rotálni fog az összeállításnál. Ez végül be is következett, hiszen a szerdaihoz képest négy helyen változott a vasiak kezdőcsapata.

Ezzel szemben az alapvetően is szűkös kerettel rendelkező balatoniak dolgát tovább nehezítette, hogy a szakmai stáb sérülés miatt ezen az estén sem számíthatott több játékosára, a kispadon két kapus és öt mezőnycsere foglalt helyet. Igaz, a forduló előtt mindössze egyetlen pont választotta el egymástól a két együttest, de mindent mérlegre téve arra juthattunk, hogy a Haladás várhatta kedvezőbb helyzetben a siófoki mérkőzést.

Horváth Péterék (sárgában) hibátlanok maradtak saját közönségük előtt (Fotó: Németh András)
Horváth Péterék (sárgában) hibátlanok maradtak saját közönségük előtt (Fotó: Németh András)

A szombathelyiek gyorsan magukhoz ragadták a kezdeményezést, de ez nagy lehetőségben nem mutatkozott meg, mígnem a 18. percben egy pillanat alatt pörögtek fel az események: Lencse Lászlót egy remek indítás után a kapujából kifutó Hutvágner csak szabálytalanul tudta megállítani. A megítélt büntetőt a sértett végezte el, s félmagasan a kapu jobb oldalát vette célba, Hutvágner Gergely azonban magabiztosan, két kézzel oldalra ütötte a labdát.

Ahogy teltek a percek, úgy vált egyre intenzívebbé az eső, így az első félidő hajrájában leginkább a szabálytalanságok domináltak a vizes füvön. A térfélcserét követő játékrész siófoki helyzettel kezdődött, majd ami az egyik oldalon kimaradt, a másikon bement: a 61. percben Molnár Rajmund fejes góljával előnybe került a Haladás. A vendégek öröme nem tartott sokáig, szigorúbban fogalmazva gyorsan a mennyből a pokolba kerültek, hiszen a 68. percben Eördögh András találatával egyenlítettek a siófokiak, majd két perccel később Csató Martin utolsó emberként piros lapot érően szabálytalankodott Horváth Péterrel szemben.

A zöld-fehérek talán még nem is ocsúdtak fel a történtek alól, amikor a problémáik sokasodtak, hiszen alig telt el újabb öt perc, s Szakály Attila közel 25 méteres bombagóljának köszönhetően már nem csak ember, de gólhátrányban is voltak. A vendégek ennek ellenére nem adták fel, becsülettel mentek előre, a Balaton-partiak viszont okosan menedzselték a hátralévő időt, így 2019. december 15. után ismét bajnokit nyertek a Szombathelyi Haladás ellen a Révész Géza utcai Stadionban. 2–1

5. FORDULÓ
Augusztus 21.
Tiszakécskei LC
–Nyíregyháza Spartacus FC 1–0
Soroksár SC–ETO FC Győr 0–0
Szentlőrinc–Békéscsaba 1912 Előre 2–2
MTK Budapest–Budafoki MTE 4–1
Gyirmót FC Győr–Credobus Mosonmagyaróvár 3–1
Kolorcity Kazincbarcika SC
–HR-Rent Kozármisleny 1–0
FC Ajka–Aqvital FC Csákvár 1–0
BFC Siófok–Szombathelyi Haladás 2–1
Szeged-Csanád Grosics Akadémia–Dorogi FC 2–0
Augusztus 22.
17.45: Pécsi MFC–Diósgyőri VTK (Tv: M4 Sport)

AZ ÁLLÁS
1. MTK Budapest54118–8+1013
2. Kazincbarcika5418–8 0 12
3. Gyirmót FC Győr531111–3 +810
4. FC Ajka53210–7 +3 9
5. Szeged-Csanád Grosics Akadémia5326–5 +1 9
6. BFC Siófok5325–6 –1 9
7. Pécsi MFC4225–3 +2 8
8. Soroksár SC52219–8 +1 8
9. Békéscsaba 1912 Előre521210–8 +2 7
10. ETO FC Győr52127–5 +2 7
11. Szombathelyi Haladás52125–5 0 7
12. Tiszakécske52125–6 –1 7
13. Diósgyőri VTK4226–5 +1 6
14. FC Csákvár51315–5 0 6
15. Szentlőrinc SE51228–11 –3 5
16. Kozármisleny51136–9 –3 4
17. Nyíregyháza Spartacus5144–6 –2 3
18. Mosonmagyaróvár5145–9 –4 3
19. Dorogi FC5145–14 –9 3
20. Budafoki MTE5234–11 –7 2

 

PERCRŐL PERCRE

90+4. perc: A jelzett hosszabbításból végül három helyett négy perc lett, de véget ért a mérkőzés: a BFC Siófok ugyan a második félidő derekán hátrányba került, majd hét perc leforgása alatt fordítani tudott, s 2–1-re győzött. Köszönjük megtisztelő figyelmüket!

Letelt a rendes játékidő, melyet követően Nagy Róbert három percet hosszabbít.

86. perc: Az utolsó csere alkalmával kettőt változtattak a balatoniak: Horváth Péter és Szakály Attila le, Major Gergő és Nyitrai Bence be.

84. perc: Egy labdakihozatal során Krausz Raul-Zoran állította meg szabálytalanul Hursán Györgyöt – villant a sárga lap.

A sárga mezes házigazdák hét perc alatt fordítottak a Haladás ellen (Fotó: Németh András)
A sárga mezes házigazdák hét perc alatt fordítottak a Haladás ellen (Fotó: Németh András)

75. perc: GÓL! MEGSZEREZTE A VEZETÉST A BFC SIÓFOK! Girsik a bal oldalról cselezte be magát középre, majd Szakály Attilát hozta játékba. A siófokiak játékosa egy igazítás után, 25 méterről lövésre szánta el magát, labdája Borvető lábán megpattant, majd a kint álló Verpecz felett a kapu közepében kötött ki. 2–1!

73. perc: Újabb kettős csere a szombathelyieknél: Csilus Tamás Derekas Zoltánnak, míg Csernik Kornél Devecseri Szilárdnak adta át a helyét.

72. perc: Változtatott a siófokiak szakmai stábja is: Nikházi Márk helyett Farkas Balázs Kesző kap lehetőséget, aki ezen az estén mutatkozik be a Balaton-partiak színeiben.

70. perc: EMBERHÁTRÁNYBA KERÜLT A SZOMBATHELYI HALADÁS! Polényi hosszan előrevágott labdájára Horváth Péter indult, akit utolsó emberként Csató Martin állított meg szabálytalanul. Nagy Róbert játékvezető Berényi Ákos asszisztens jelzésére szabadrúgást ítélt a siófokiak javára, míg a vendégek játékosát piros lappal kiállította.

69. perc: Borvető Áron reklamálásért kapta a mérkőzés hatodik sárga lapos figyelmeztetését.

Eördögh András nem sokkal becserélése után bevette Verpecz István kapuját (Fotó: Németh András)
Eördögh András nem sokkal becserélése után bevette Verpecz István kapuját (Fotó: Németh András)

68. perc: GÓL! EGYENLÍTETT A BFC SIÓFOK! Varga Bence bedobása után Eördögh András tisztára játszotta magát, majd az ötös bal oldaláról laposan a kapu közepébe lőtte a labdát. 1–1!

63. perc: Cseréltek a vendégek: Lencse László és Simut Mario Lucas le, Borvető Áron és Nyíri Vince be.

61. perc: GÓL! MEGSZEREZTE A VEZETÉST A SZOMBATHELYI HALADÁS! Bosnjak bal oldali beadását Lencse elengedte, a labda így lett jó Molnár Rajmundnak, aki 6 méterről egy az egyben lőhetett, de Hutvágner óriási bravúrral hárítani tudott. A kipattanót Horváth Rajmund tette középre a jobb oldalról, Molnár Rajmund pedig 6 méterről a jobb alsó sarokba fejelte a labdát. 0–1!

59. perc: Kettős csere a siófokiak oldalán: Pataki Zoltán helyére Girsik Áron érkezett, míg Nyári Patrik helyett Eördögh András a pályán.

58. perc: A siófokiak vezetőedzője, Domján Attila reklamálásért kapta a mérkőzés ötödik sárga lapját.

57. perc: Egy lepattanó labdát távolról Nyári lőtt kapura, a jobb oldalra tartó próbálkozást Verpecz hárította. A kipattanóra Pataki és Csató együttes erővel startolt, a siófokiak játékosa elesett, majd büntetőt reklamált. Helyette műesésért sárga lapot kapott.

Az előző gondolatmenet folytatásként megemlíthető, hogy a felek legutóbb 2019. augusztus 7-én, tehát 1110 napja játszottak egymással döntetlent: akkor Siófokon 1–1-re végeztek a csapatok. Az elmúlt három évben lejátszott bajnokik közül kettőt a siófokiak, hármat a szombathelyiek nyertek meg.

Kemény küzdelem folyt a pályán, nem kímélték egymást a játékosok (Fotó: Németh András)
Kemény küzdelem folyt a pályán, nem kímélték egymást a játékosok (Fotó: Németh András)

A siófokiak pályaválasztóként legutóbb 2019. december 15-én, tehát 980 napja győzték le bajnoki körülmények között a szombathelyi ellenfelüket. Az azóta eltelt időben a felek kétszer találkoztak a Révész Géza utcai Stadionban, ahol a Haladás két éve 5–1-re, legutóbb pedig idén májusban 1–0-ra győzött.

52. perc: Polényi – Nikházi összjáték után utóbbi beemelte a labdát a tizenhatoson belülre, de Bosnjak kifejelte. A kipattanó az üresen maradó Nikházi elé került, aki 18 méterről kapásból el is lőtte – Verpecz óriási bravúrt bemutatva mentett szögletre!

50. perc: A félpályán Vágó Gábor ütközött Lencse Lászlóval, amiért a siófokiak védője megkapta a mérkőzés harmadik sárga lapját.

A másodosztályú pontvadászatot figyelembe véve a két klub egymással szemben 15. alkalommal szállt harcba a győzelemért. A felek közös történelmét öt siófoki és hat szombathelyi győzelem mellett három döntetlen teszi teljessé, a gólkülönbség (15–18) pedig a vendégeknek kedvez. Siófokon ez a nyolcadik bajnoki, korábban három hazai és három vendégsiker mellett egy döntetlen született, a gólkülönbség pedig e tekintetben is a szombathelyieknek kedvez (6–7).

46. perc: A szünetben cserélt a vendégek szakmai stábja: Sipos Zoltán nem jött ki a folytatásra, helyette Molnár Rajmund a pályán.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

45. perc: Nagy Róbert játékvezető nem hosszabbított, lefújta az első félidőt. Maradjanak velünk, hamarosan jövünk a második játékrésszel!

Az első félidő hajrájához érkezve egyre nagyobb intenzitással esik az eső, az elmúlt percekben leginkább a szabálytalanságok dominálnak a vizes füvön.

37. perc: A siófoki térfél közepén Hursán György csak szabálytalanul tudta szerelni Szakály Attilát, amiért sárga lapos figyelmeztetésben részesült. Érdekességként megjegyezhető, hogy a szombathelyiek játékosa az ötödik fordulóban a negyedik sárga lapját kapta...

37. perc: Egy megállított szombathelyi támadás után Szakály – Nyári volt a labda útja, utóbbi remekül ugratta ki Horváth Pétert, aki betört a tizenhatoson belülre, majd 12 méterről a kifutó Verpeczbe lőtte.

35. perc: Bosnjak passzát követően Sipos fordult kapura, majd 18 méterről lőtt, de Hutvágnernek nem okozott gondot, könnyedén ragadta magához a labdát.

Hutvágner jóvátette a hibáját, s magabiztosan hárította Lencse László tizenegyesét (Fotó: Németh András)
Hutvágner jóvátette a hibáját, s magabiztosan hárította Lencse László tizenegyesét (Fotó: Németh András)

A Szombathelyi Haladás a mögöttünk hagyott négy fordulóban két győzelem és egy döntetlen mellett egyszer hagyta el vesztesen a pályát. A zöld–fehérek a legutóbbi játéknapon pályaválasztóként maradtak alul 1–0-ra a Szeged-Csanád Grosics Akadémiával szemben, így Németh Szabolcs együttese a javítás reményében és nem titkoltan a három pontért utazott Siófokra.

18. perc:Lencse László kapott egy remek indítást, majd betört a tizenhatoson belülre, ahol a kapujából kifutó Hutvágner csak szabálytalanul tudta megállítani. 11-es! A megítélt büntetőt a sértett végezte el, s félmagasan a kapu jobb oldalát vette célba, Hutvágner Gergely azonban magabiztosan, két kézzel oldalra ütötte az érkező labdát!

A BFC Siófok az első négy fordulóban két győzelem mellett két vereséget szenvedett. A Balaton–partiak hazai pályán mindkét mérkőzésüket kapott gól nélkül nyerték meg, így a mezőnyben egyedüliként mondhatják el magukról, hogy pályaválasztóként nem találtak be a hálójukba (a teljességhez tartozik, hogy a Szeged-Csanád Grosics Akadémia ma este játssza idénybeli első hazai bajnokiját a Dorogi FC ellen).

13. perc: Horváth Péter lefejelt labdájával Nyári Patrik lódult meg, majd mintegy 6 méterről a kapu bal oldala mellé lőtt.

A fehér mezes szombathelyiek gyorsan magukhoz ragadták a kezdeményezést (Fotó: Németh András)
A fehér mezes szombathelyiek gyorsan magukhoz ragadták a kezdeményezést (Fotó: Németh András)

10. perc: A sarokrúgást követően a siófokiak játékosa, Pataki Zoltán próbált egy kontrát indítani, de a vendégtérfél közepén Simut Mario Lucas hátulról buktatta, amiért megkapta a mérkőzés első sárga lapját.

9. perc:Horváth Rajmund ívelt középre egy szabadrúgást, beadására Hursán érkezett, de Vágó szorításában nem tudott érvényesülni, a siófokiak védője az ötösről szögletre mentett.

A meccset Nagy Róbert vezeti, munkáját ezen a napon Márkus Tamás és Berényi Ákos segíti. A 44 esztendős játékvezető 214. NB II-es mérkőzésén működik közre vezetőbíróként, korábbi fellépésein 739 sárga mellett 47 piros lapot osztott ki. Érdekesség, hogy a két csapat legutóbbi egymás elleni mérkőzését is – melyet a Haladás 1–0-ra megnyert – Nagy Róbert dirigálta, idén május 8-án összesen három sárga lapot osztott ki.

Sötét felhők gyülekeznek a siófoki Városi Stadion felett. Jó esély mutatkozik az újabb égi áldásra, amellett, hogy a feltámadó északnyugati szél ront a hőérzeten. A csapatok 21 Celsius-fokos hőmérsékletben kezdték a találkozót.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a Szombathelyi Haladás indította 90 perces útjára a labdát!

Érkeznek a csapatok! A balatoniak citromsárga mezben, kék nadrágban és citromsárga sportszárban szerepelnek, Hutvágner Gergely zöld dresszben véd. A vasiak tiszta fehérben játszanak, Verpecz István pedig piros szerelésben áll a gólvonal elé.

Helyszíni tudósításunkat a szokásoknak megfelelően helyzet és időjárás-jelentéssel indítjuk: a negyedik augusztusi bajnoki forduló napján erősen felhős égbolt és néha szemerkélő eső fogadta a csapatokat. Bő másfél órával a kezdő sípszó előtt 21 Celsius-fokot mérhettünk.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a mérkőzés a siófoki Városi Stadionban. Nemsokára kiderül, hogy mire megy a tabella 12. helyét 6 ponttal elfoglaló BFC Siófok az eddig 7 pontot gyűjtő, s hatodik pozícióban állomásozó Szombathelyi Haladás ellen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik