Nagy esélyes a DVTK és a Vasas, mire lehet képes a Budafok? – NB II-es felvezetés

Vágólapra másolva!
2021.07.31. 22:16
Vasárnap elkezdődik a labdarúgó NB II 38 fordulót magába foglaló 2021–2022-es kiírása. A feljutásra a legnagyobb eséllyel egyértelműen a Diósgyőri VTK és a Vasas pályázik, de érdekes kérdés, hogy az előző idényben még NB I-es Budafok képes lesz-e tartani a lépést az előbb említett párossal. Előrelépésben bíznak az ETO FC Győrnél, a Csákvárnál, a Szegednél és a Siófoknál is, míg két nagy visszatérőt is köszönthetünk a mezőnyben, a Kecskemét 13, a III. Kerület 21 év után szerepel ismét a másodosztályban. Az MLSZ „fiatalszabálya” bizonyos értelemben továbbra is sok klub kezét megköti, ugyanakkor a továbbra is élő kooperációs szerződéseknek köszönhetően könnyebben szerepelhetnek a fiatalok az NB II-es gárdáknál.





Berecz Zsombor csapatkapitány lett, ismét a feljutásért küzdhet a Vasassal (Fotó: Dömötör Csaba)
Berecz Zsombor csapatkapitány lett, ismét a feljutásért küzdhet a Vasassal (Fotó: Dömötör Csaba)


A KÉT NAGY ESÉLYES MELLETT MIRE LEHET KÉPES A BUDAFOK?

Az azonnali visszajutás szándékával vág neki az NB II küzdelmeinek a Diósgyőri VTK, amely az előző kiírásban az NB I 11., kieső helyén végzett. Új szakember érkezett az együtteshez a nyáron Kondás Elemér személyében, míg a keretben nagy változások történtek. Az összes légiós távozott – ők azért nem játszhatnak az NB II-ben, mert a klub szerepeltetésük esetén elesne a központi bevételektől –, míg Antal Botond a Mezőkövesd, Márkvárt Dávid a rivális Vasas labdarúgója lett. A klub magyar játékosokkal pótolta a távozókat és több nagy név is érkezett – közülük Horváth Zoltán, Könyves Norbert és Hornyák Marcell a gólokért lesz felelős. Természetesen nagy esélyese a feljutásnak a Diósgyőr, amely úgy is vág neki az idénynek, hogy a mérkőzéseken rendre dominál majd. Kondás Elemér szerint aranyérmesként szeretnének majd feljutni, így a most induló bajnokság egyik nagy kérdése, hogy a csapat meg tud-e felelni a szakma és a közvélemény elvárásainak.

A másik nagy kérdése az idénynek pedig az, hogy a májusban a feljutásról hatalmas meglepetésre lecsúszó Vasas most képes lesz-e kiharcolni az osztályváltást? A klubvezetőség ezen a nyáron sem tétlenkedett, elsőként Schindler Szabolcs helyett Kuttor Attilát ültette le a kispadra. Az eddig is bombaerős játékoskeret tovább erősödött, a kapuba Uram János, a középpályára Márkvárt Dávid, míg a támadósorba a Portugáliából hazatérő Bobál Gergely érkezett. Az angyalföldiekkel kapcsolatban a tavasz végi bukás után sokan felvetették a mentális tényezőket, erre éppen az őszi szezon előtti szurkolói ankéton válaszolta Kuttor Attila vezetőedző azt, hogy az új szakmai stábnak a mentális problémákat is észre kell vennie, hiszen végig rögös és nehéz lesz az út a vasárnap rajtoló idényben.

Bár hivatalosan az első hat hely valamelyikének megszerzése az előző idényben még az NB I-ben szereplő Budafoki MTE célja, a csapatnál nem tettek le arról sem, hogy újfent meglepetést okozzanak és visszajussanak az első osztályba. Ennek érdekében egy ambiciózus trénerrel állapodtak meg a vezetők, Boér Gábor feladata, hogy részben új csapat épüljön a korábban lerakott, stabil alapokra, miközben az együttes megtartja saját, jól felismerhető stílusát. A XXII. kerületiek keretében ettől függetlenül nagy változások történtek, 14 labdarúgó távozott és 13 érkezett – többek között jött Zuigeber Ákos, Mervó Bence, Fótyik Dominik és Szalai Dániel. A bajnokság nagy kérdése, hogy a Budafok fel tudja-e venni a versenyt, illetve tartani tudja-e a lépést a két legesélyesebb csapattal, a DVTK-val és a Vasassal úgy, hogy összességében azért gyengébb – vagy legalábbis kevesebbet érő – a kerete.

SOKAN VÁGYNAK AZ ÉLMEZŐNYBE, ILLETVE A KÖZÉPMEZŐNY ELEJÉRE

Egyben tartotta a keretét, sőt néhány poszton még erősíteni is tudott nyáron az előző idényben meglepően jól szereplő Pécsi MFC. A baranyaiak számára ez az idény lesz igazán vízválasztó, hiszen az ellenfeleknek volt idejük az előző kiírásban feltérképezni őket, így most kiderül, valóban az NB II krémjéhez tartoznak-e. Az erőn felül elért 4. hely megismétléséhez idén már biztosan jobb helyzetkihasználásra lesz szükségük, a tűzerő pedig nőtt is a keretben többek közt az MTK-tól kölcsönvett Bíró Bencével, aki rendszerint „beköszönt” az edzőmeccsek alkalmával. Vas László vezetőedző legnagyobb feladata most az újonnan érkezők gyors beépítése lesz, hiszen korábbi NB III-as játékosainak már nem kell szokniuk a másodosztály légkörét.

Szarka Ákos mostantól Ajkán bizonyíthat (Fotó: Veszprém Megyei Napló/Penovác Károly)
Szarka Ákos mostantól Ajkán bizonyíthat (Fotó: Veszprém Megyei Napló/Penovác Károly)


Az ötödik pozíció megszerzésével történetének legjobb helyezését érte el az FC Ajka az előző idényben. Abban a csapatban talán még egy kicsit több is volt, kérdés, az új garnitúra mire lesz képes… Alaposan átalakult ugyanis a játékoskeret, meghatározó futballisták távoztak és a legnehezebb talán Nagy Krisztiánt lesz pótolni, aki az előző idényben 17 találattal második lett a góllövőlistán. A tavaszi ajkai alapcsapatból a Kisvárdára távozó Nagy mellett Kovács Nikolasz, Soltész Dominik, Zsolnai Richárd, Szekér Ádám és Rétyi Róbert is hiányzik majd. Kis Károly vezetőedzőnek így nem lesz idén könnyű feladata, ugyanakkor a cél – stabil NB II-es együttes – összejöhet a több rutinos játékossal erősítő FC Ajkának.

Ahogy az már lenni szokott, ismét nagy volt a jövés-menés a Budaörsi SC-nél, hiszen majdnem egy kezdőcsapatra való játékos távozását, illetve érkezését jelentették be a klubnál. Érzékeny veszteség lehet a kapus Kovács Péter, valamint Molnár Tibor, illetve az előző szezon két legeredményesebb támadója, Halmai Ádám és Pethő Bence. Az újak közül a rutinos Balázs Zsolt és a visszatérő Lengyel Béla jelentheti a legnagyobb erősítést. Márkus Tibor vezetőedzőnek azonban mégsem kell új csapatot építenie, hiszen tizenegy játékossal sikerült szerződést hosszabbítaniuk, ráadásul utóbbiak alapembernek számítottak az előző szezonban. A védelem például szinte érintetlen maradt, így a Pest megyei alakulatnak minden esélye megvan arra, hogy megőrizze helyét a középmezőny elején. Jó hír a budaörsi szurkolók számára, hogy a csapat négy és fél évnyi csákvári, valamint tatabányai albérlet után immár saját stadionjában játszhat.

Hazai pályán is idegenben. Ez a helyzet vár a Nyíregyháza Spartacusra a következő idény(ek)ben, miután új otthona megépültéig balmazújvárosi albérletbe kényszerül. A klubnál az előző idényekhez hasonlóan arra vágynak, hogy minél előbb feljussanak az első osztályba. A célok elérésének új vezetőedzővel, Szergej Pacajjal és egy alaposan átalakult játékoskerettel vág neki az együttes. Távozott többek között Fodor Ferenc csapatkapitány, valamint a házi gólkirály, Hornyák Marcell, de érkezett egy csapatnyi futballista, köztük Novák Csanád és Vass Patrik, akiknek abban lehet nagy szerepük, hogy a Szpari ne csak védekezésben legyen kiemelkedő, hanem támadásban is előrébb lépjen.

KÍVÁNCSI AZ NB II-ES KLUBOK NYÁRI ÁTIGAZOLÁSAIRA?
IDE KATTINTVA MINDEN ÁTIGAZOLÁST MEGTUDHAT!

Aligha lehettek elégedettek az ETO FC Győr vezetői és szurkolói a legutóbbi szerepléssel, hiszen a zöld-fehérek az elmúlt négy év legrosszabb eredményét érték el, 12. helyen fejezték be a bajnokságot – ezalatt négy vezetőedzője is volt az együttesnek. Nyáron modellváltás történt a klubnál, Hannich Pétert sportigazgatónak nevezték ki, a vezetőedző pedig az egykori ETO-játékos, Klausz László lett. Távozott többek között Gundel-Takács Bence, Temesvári Attila, Májer Milán és Vári Barnabás, az érkezők közül a két legnagyobb név talán az Újpestről érkező Bacsa Patrik és a Budafokról igazolt Kulcsár Kornél. Nagy szüksége lesz a csapatnak Lipták Zoltán és Priskin Tamás rutinjára, hát még a góljaikra (Priskin 21 góllal az NB II gólkirálya lett és Lipták is szerzett 8 gólt). A Rába-partján bíznak abban, hogy a tehetséges akadémistákra is támaszkodó ETO sokkal jobban szerepel a most induló bajnokságban, mint az előzőben. „Az ETO-nak nem lehet más célja, mint az NB I-be kerülés” – nyilatkozta Hannich Péter nemrég a Kisalföldnek.

KULCSEMBEREKET VESZÍTETT A SOROKSÁR ÉS A SZOLNOK, JÓL ERŐSÍTETT A SIÓFOK ÉS A SZEGED

Több alapember elhagyta a Soroksárt a nyáron: Derekas Zoltán az NB I-es Mezőkövesdhez szerződött, Orosz Márk Ajkára igazolt, Gárdos András befejezte pályafutását, míg Ramadan Ammar visszatért a Ferencvároshoz. Az érkezők közül csak Lőrinczy Attila és Kovác Alan számít rutinos labdarúgónak, így Lipcsei Péter vezetőedző számára komoly feladat lesz egy ütőképes csapat kialakítása, amely stabilan tud a továbbiakban is a középmezőnyben elhelyezkedni.

Alaposan átalakult a Szolnoki MÁV kerete, hiszen több alapember, összesen 12 játékos távozott a nyáron a klubtól. A legnagyobb érvágás mindenképpen az előző idényben 17 bajnoki gólig jutó Novák Csanád eligazolása, de a szélsők (Bárdos Bence, Csirmaz István, Kotula Máté) klubváltását is alaposan megérezheti a Tisza-parti csapat. Természetesen a kék-fehérek igyekeztek pótolni a távozókat, és többek között Szabó Alex, Lakatos Csaba és Tömösvári Bálint komoly erősítés lehet. Azonban amíg tavaly nyáron a keret magja együtt maradt, idén az újjáalakuló együttesnek időbe telhet, míg összeér, így döcögősen kezdődhet az idény. Az elmúlt idény 9. helye ellenére a cél ismét elsősorban a bennmaradása kiharcolása lehet Szolnokon.

Mátyus János helyett a korábban az Illés Akadémián, Sopronban és Dorogon is edzősködő Németh Szabolcs vette át a Haladás irányítását. A szombathelyiek két kulcsemberüket elveszítették, hiszen Medgyes Zoltán és Németh Márió is elhagyta a csapatot, míg Schimmer Szabolcs befejezte pályafutását. Bár mennyiségben több labdarúgó érkezett, mint amennyi távozott, nagy kérdés, hogy a Hali előre tud-e lépni az előző idény 11. helyéhez képest. Németh Szabolcs vezetőedző mindenesetre a mezőny első felébe várja csapatát, a játékosok döntő része viszont konkrétan a dobogót vette célba.

Jelentős változások történtek a Szeged-Csanád GA-nál is, nyolcan távoztak – többek között Grumics Miroszláv, Jovanovics Alekszandar, Varga Szabolcs, Szilvási Péter, Oláh Gergő –, viszont helyükre hatan érkeztek, olyanok, akik erősítést jelenthetnek (Farkas Aurél, Molnár F. Tamás, Vári Barnabás, Temesvári Attila, Daru Bence, Kovács Milán). A továbbra is Vukmir Dragan által irányított csapat célja, hogy a 6–10. hely között végezzen, ehhez jó alapot teremtett a héthetes felkészülés, azon belül is a kéthetes gyulai edzőtábor.

A BFC Siófok keretében is több változás történt a nyár folyamán és a nevek alapján jól sikerültek az igazolások, de a felkészülés nem zajlott problémamentesen. Az NB III Közép-csoportjában bajnoki címet szerző Iváncsától érkező vezetőedző, Domján Attila által irányított somogyiak munkáját sérülések nehezítették, de az előző hetekben elért eredmények – gól nélküli döntetlen az Al-Hazem ellen, kétgólos győzelem a Szombathelyi Haladással szembeni bajnoki főpróbán –, és a mutatott játék alapján bizakodhatnak. Az előzőnél gondtalanabb, nyugodtabb idényre vágynak a Balaton-partiak, ebben nagy segítséget jelenthetnek az olyan rutinos, de játékhiánnyal küzdő futballisták, mint a súlyos térdsérülése után visszatérésére készülő Krausz Raul-Zoran, vagy a paksi kitérő után visszaigazoló Szakály Dénes.

A Dorogi FC kerete első látásra nem erősödött a nyáron, hiszen amíg több alapember (Belényesi Csaba, Borsos Vilmos, Mihajlo Rjasko, Zuigeber Ákos) távozott, addig az érkezők közül csak Ízing Martin és Oldal Tibor rendelkezik komolyabb másodosztályú rutinnal (a többiek alacsonyabb osztályból jöttek). Az sem könnyíti meg a dorogiak helyzetét, hogy a Buzánszky-stadion felújítása miatt októberig Tatabányán játsszák a hazai mérkőzéseiket, ha azonban Fenyvesi László vezetőedző csapata hozza a tavasz nagy részében mutatott formáját, nem lehet gondja a bennmaradással.

Míg a 2019–2020-as bajnokság egyik legkellemesebb színfoltja az Aqvital FC Csákvár volt – negyedik helyével messze felülmúlta a szakemberek várakozását is –, az előző idény már messze nem sikerült olyan jól a Fejér megyei alakulatnak. A Puskás Akadémia fiókcsapataként működő gárda harminc fordulón keresztül kieső helyen tanyázott, s csak a hajrában biztosította be bennmaradását a másodosztályban. Ezek után talán nem véletlen, hogy a nyáron nemcsak játékoskeretében történt komoly változás, hanem szakvezetőt is váltott, Visinka Ede helyére az egykori válogatott labdarúgó Mónos Tamás érkezett. Arra viszont már sokan felkapták a fejüket, hogy több játékosa is „felfelé” távozott, élvonalbeli szerződést kapva az NB I-ben bizonyíthatja tudását. A kapus Markek Tamás mellett Major Gergő, Posztobányi Patrik és Mim Gergő is visszatért Felcsútra, míg Madarász Márk a Mezőkövesd, Kocsis Bence az MTK labdarúgója lett. Sőt, érzékeny veszteségként könyvelhetik el a szurkolók az előző kiírásban 13 gólt szerző Daru Bence Szegedre távozását is. Ugyanakkor az érkezők listája sem rövid, a Hollandiát is megjárt Bencze Márk mellett Torvund Alexander, Murai Márk, Takács Tamás, Csirmaz István, Dulló Martin és Bakos Szabolcs is erőssége lehet az együttesnek. A szakemberek stabil középcsapatként számolnak a Csákvárral.

A rutinos Délczeg Gergely (balra) a Haladásban bizonyíthat (Fotó: Vas Népe/Unger Tamás)
A rutinos Délczeg Gergely (balra) a Haladásban bizonyíthat (Fotó: Vas Népe/Unger Tamás)

AZ ÚJONCOK CÉLJA A BIZTOS BENNMARADÁS, GONDBAN LEHET A BÉKÉSCSABA

Szebb és jobb idényben reménykednek a Békéscsaba 1912 Előre csapatánál, feledtetni kívánják az előző két kudarcos esztendőt, amikor az alsóházban, a 15. helyen fejezték be a küzdelmeket. Három tapasztaltabb és két fiatal játékossal bővült a játékoskeret, ugyanakkor a klub elveszített három korábban meghatározó labdarúgót, Pilán Márkót, Uram Jánost és Hursán Györgyöt. A munkát változatlan szakmai stábbal – Preisinger Sándor vezetőedző és Tököli Attila asszisztensedző –, június 21-én kezdte meg a csapat, összesen hat edzőmérkőzést vívott a Kisvárda (1–2), a DVTK (1–4), kétszer az Aqvital FC Csákvár (2–1, 0–3), a Kecskeméti TE (1–1) és a DEAC (0–1) ellen. Az előjelek mindenesetre nem túl kedvezőek a bajnoki rajt előtt.

A Szentlőrinc újoncként ki tudta tavasszal harcolni a bennmaradást, s most is ez lesz a gárda legfőbb feladata, amely szinte teljesen átalakult a nyáron. Tizennyolc labdarúgó hagyta el a baranyai csapatot, köztük több meghatározó játékos is. Természetesen őket a lehető legjobban próbálta pótolni a klub a lehetőségeihez mérten, s olyan tapasztal futballistát is sikerült magukhoz csábítani, mint Grumics Miroszláv, azonban sokba kerülhet az idény elején, hogy szinte elölről kellett kezdenie Marián Sluka vezetőedzőnek a tavaly nyáron elindított munkát. Az előző idénynek viszont hasonló vérátömlesztést követően vágtak neki, és sikerrel vették a kihívásokat, úgyhogy a vezetőedzőnek már megvan a megfelelő tapasztalata ahhoz, hogy ne csak ezt, de a következő idényt is a másodosztályban kezdhesse meg csapata.

Az újonc Kecskeméti TE hosszú idő után szerepelhet újra a másodosztályban, legutóbb 2008-ban megnyerte az NB II Keleti csoportját és a 2015-ös kizárásáig NB I-es volt. A KTE ígéretesen induló idény végén nehezen tudott feljutni az NB III-ból – hiába vezettek a lila-fehérek 6 ponttal is fél távnál, tavasszal visszaestek, majd az utolsó körben kikaptak a bajnoki címet szerző, de licenckérelmet be nem nyújtó Iváncsától, így csak legjobb másodikként jutottak fel. Nyáron komoly átalakuláson esett át ennek megfelelően a keret, de a stábban is történtek változások. Szabó István személyében ismerős vezetőedző tért vissza Dabasról – pályaedzőként még a 2011-es MK-sikernek is részese volt –, mellette 12 távozóra 14 érkező jutott. Az alaposan átalakuló csapat a felkészülés során remekelt, veretlen maradt. Kecskeméten elsősorban a biztos bennmaradás a cél, azonban szeretnék ezt minél simábban elérni – a 8–12. helyek valamelyikével már maximálisan elégedettek lennének a bajnokság végén.

21 évnek kellett eltelnie, hogy újra a másodosztályban szerepeljen az NB III Nyugati csoportját tavasszal megnyerő III. Kerületi TVE – az óbudaiak nyilván hosszabb távon szeretnének megragadni a profi ligában. A továbbra is Kemenes Szabolcs és segítője, Czvitkovics Péter által irányított együtteshez több jó labdarúgó érkezett, Barczi Dávid, Egerszegi Tamás, Fejes András és Biben Barnabás meghatározó játékos lehet és segítheti az együttest a célok elérésében.

Nem szeretnének úgy járni a Tiszakécskei LC-nél, ahogyan tavaly tavasszal történt velük, amikor a bajnokság májusi, MLSZ általi lezárásakor kieső helyen tanyáztak, így a 2020–2021-es kiírásban csak a harmadosztályba nevezhettek. A csapatot az NB II-be tükörsimán visszajuttató tréner, Nagy Sándor folytatja munkáját, a keret többek között Beliczky Gergővel, Holczer Ádámmal és Végső Előddel erősödött, így méltán pályázik eséllyel a bennmaradásra.

A Nemzeti Sport Online-on a 2021–2022-es kiírásban is minden mérkőzésről online közvetítést adunk, kövessék a találkozókat az NSO-n!

LABDARÚGÓ NB II
1. FORDULÓ
Augusztus 1.

17.30: III. Kerületi TVE–Budafoki MTE
17.30: Nyíregyháza Spartacus FC–Dorogi FC (Balmazújvárosban)
19.00: Aqvital FC Csákvár–Diósgyőri VTK
19.00: ETO FC Győr–Tiszakécskei LC
19.00: Szolnoki MÁV FC–Szentlőrinc
19.00: Kecskeméti TE–Budaörs
19.00: BFC Siófok–Soroksár
19.00: Vasas–FC Ajka
19.00: Békéscsaba 1912 Előre–Szeged-Csanád Grosics Akadémia
Augusztus 2.
20.00:
Pécsi MFC–Szombathelyi Haladás

Az összeállítást készítette: Füzesi Bálint, Bábics Norbert, Gajdács Pál, Gelei József, Horváth Gábor, Kun Attila, Kvanduk Bence, Mádi József, Molnár Krisztián, Nyitrai András, Varga Balázs, Vörös Sándor
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik