„Mit akar a Mezőkövesd?” - avagy Matyóföld már az NB I-re készül

Füzesi BálintFüzesi Bálint
Vágólapra másolva!
2013.04.06. 08:44
null
A Matyó B-közép alighanem szívesen nézne NB I-es mérkőzéseket Mezőkövesden (Fotó: Török Attila)
Nemcsak a Keleti csoportban jelenleg éllovas csapat szerepel remekül a tavasszal Mezőkövesden, hanem komoly infrastrukturális beruházások is elkezdődtek annak érdekében, hogy semmilyen akadálya ne legyen az NB II-es labdarúgó-bajnokság megnyerése esetén az élvonalbeli szereplésnek. A Nemzeti Sport Online-nak Véber György vezetőedző a feljutási esélyekről, a télen érkezett játékosok beépítéséről és a mentális problémák elkerüléséről beszélt, Tállai András klubelnök pedig azokról a fejlesztésekről és gazdasági teendőkről, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy osztályt válhasson az együttes a másodosztályú bajnoki cím esetén.

Másfél évvel ezelőtt helyszíni riportban foglalkoztunk az NB II Keleti csoportjában szereplő Mezőkövesd-Zsóry aktuális helyzetével, feljutási esélyeivel. Már a 2011–2012-es idényben sem tűnt lehetetlen küldetésnek a bajnokság megnyerése, de az a szezon nem a tervek szerint alakult (két edzőváltás is volt a klubnál) – így végül azt is sikerként könyvelték el Matyóföldön, hogy a tavasszal kinevezett Véber György vezetésével az ötödik helyre futott be a csapat.

A keret azóta jelentősen kicserélődött (többek között Elek Norbert és Zováth János sincs már a klubnál, Sivák Sándor pedig csapatkapitányból pályaedző lett), több új játékos érkezett, és a jelenlegi bajnokság remekül indult: az első hat mérkőzését megnyerte a gárda. Az azt követő kilenc meccséből csak egyszer győzött, ám így is a dobogó alsó fokán telelt.

Az ősz végi sikertelenség elsősorban mentális problémákra vezethető vissza, tavasszal viszont sokkal stabilabb, egységesebb és erősebb alakulat benyomását kelti a Mezőkövesd, mind a négy találkozóját megnyerte és a riválisok (Békéscsaba, Vasas) botlásainak köszönhetően az elmúlt hétvégén átvette a vezetést a táblázaton!

Úgy tűnik, hogy az együttes mostanra érett be. Vajon így gondolja ezt a csapataival szemben mindig kritikus Véber György is? Milyennek látja most a feljutási esélyeket a 43 esztendős tréner, mennyire váltak be a téli igazolások és hogyan kerülhetők el tavasszal a csapatot korábban jellemző mentális problémák?

VÉBER ÉS A VISSZAFOGOTT OPTIMIZMUS – „TŰZBEN TUDOM TARTANI A CSAPATOT”

Abszolút újonc lenne a Kövesd az élvonalban (Fotó: Török Attila)
Abszolút újonc lenne a Kövesd az élvonalban (Fotó: Török Attila)

„Egyelőre olyannyira optimista vagyok, mint az ősz folyamán, amikor az első hat mérkőzésünket megnyertük, ugyanakkor visszafogott is, mert tizenegy meccs még hátravan a bajnokságból – kezdte a Mezőkövesd vezetőedzője. – Reális esélyünk van a feljutásra, de ne feledjük, hogy ezért küzd a Békéscsaba és a Vasas is. Tavasszal négy győzelemmel kezdtünk, ám nem csak ezért mondom, hogy ez már egy mentálisan sokkal erősebb társaság, mint az őszi. Ebben a tekintetben óriási fejlődést látok őszhöz képest, a fiúk hozzáállása és koncentrációja remek, a heti edzésmunkát kiválóan elvégzik és a rengeteg öltözői beszélgetésen meghozta a gyümölcsét."

„Az elvárásomat – hogy mindent százszázalékosan csináljanak meg, mert a heti edzésmunka hozza meg az eredményét a meccseken – mindenki megértette és elfogadta. Most minden a helyén van, tűzben tudom tartani a csapatot és ezt kell a csúcson tartani tizenegy héten keresztül! – folytatta határozottan a szakvezető. – Azután, hogy négy rangadót nyertünk meg, ha a Békéscsabát is legyőzzük szerdán, akkor nem létezik, hogy azon bukjuk el a bajnokságot, hogy a többi, gyengébbnek vélt rivális ellen hibázunk! Most azonban még egy szó sem esik még a Békéscsaba elleni meccsről, a legfontosabb feladat a Szeged 2011 elleni szombati találkozó megnyerése. Persze kiegyensúlyozott szereplés kell az idény végéig, hiszen nem szeretnénk abba a hibába esni, mint ősszel, amikor a kötelezőnek vélt győzelmeket nem sikerült behúznunk az ismert okok miatt.”

BEVÁLTAK AZ ÚJONNAN IGAZOLT JÁTÉKOSOK

Rutinos és tehetséges játékos (Farkas Balázs, George Menougong, Petneházi Márk, Kardos Norbert, Olasz Dénes) egyaránt érkezett Mezőkövesdre a tél folyamán. A vezetőedző szerint fontos volt, hogy egy labdarúgó ne csak szakmailag, hanem emberileg is megfelelő legyen.

A KELETI CSOPORT ÁLLÁSA
1.Mezőkövesd 19 11 2 6 31–23 35
2.Békéscsaba 19 9 7 3 39–25 34
3. Vasas 19 10 3 6 29–23 33
4. Orosháza FC 19 9 2 8 33–35 29
5. Nyíregyháza 19 8 4 7 23–25 28
6. Bp. Honvéd II-MFA* 19 8 3 8 34–34 27
7. Balmazújváros 17 7 4 6 27–23 25
8. Kazincbarcika 18 7 2 9 26–28 23
9. Ceglédi VSE 18 6 7 5 32–28 23
10. Szolnok 19 6 5 8 22–26 23
11. Újpest B* 19 7 1 11 26–37 22
12. Vác 16 6 4 6 22–21 22
13. Putnok 18 6 4 8 30–35 22
14. FTC II* 18 6 3 9 28–33 21
15. DVSC-DEAC* 18 5 4 9 27–29 19
16. Szeged 17 4 7 6 24–28 19
* Az NB II 2012–2013-as szezonjának végén a bajnokságban részt vevő NB I-es sportszervezetek tartalékegyüttesei a csapatuk elért eredményétől függetlenül kiesnek az NB III-ba. A Ceglédtől két pontot levontak.

„Az őszi hibáinkból tanulva a téli átigazolásoknál komolyan figyelembe vettük, hogy mit várhatunk az újonnan érkező játékosoktól emberileg – beszélt a keretben történt változásokról Véber. – Elmondhatom, hogy maximálisan elégedett vagyok az új futballistákkal. Farkas Balázstól még többet kapok vissza annál, mint amit vártam, ő olyan labdarúgó, akinek a pozitív szemléletét átveszi az egész csapat. George Menougonggal kapcsolatban kételyeim voltak, de a kameruni támadó mérkőzéseket dönt el, míg Petneházi Márk hatalmas tehetség, és ha utoléri magát, még jobb lesz. Kardos Norbert pedig most bizonyította be, hogy tud élni a lehetőséggel, az első meccsén remek teljesítményt nyújtott. Azok, akik itt maradtak, később is a segítségünkre lehetnek és már a téli edzőmérkőzések alkalmával arra törekedtünk, hogy NB I-es szinten teljesítő futballistáink legyenek, hogy a remélt feljutás esetén a nyáron maximum három-néhány embert kelljen igazolni. A hadrenden is változtattam, a 4–3–3-as felállás nem annyira fekszik a keretnek, így a rombusz középpálya mellett két csatárral játszunk. Persze a korábbi játékrendszerünket is megtartottuk, de ebben jóval eredményesebbek vagyunk, hiszen több gólt szerzünk, mint az ősszel. Akkor a góljaink felét egy játékos szerezte, Hamar Ádám, míg most ez megoszlik, hiszen minden támadónk betalált már.”

AZ ELSŐ OSZTÁLYRA A KÖZÖNSÉG IS VEVŐ LENNE

A Borsod megyei városban mindig is szerették az emberek futballt, az NB II-ben évek óta itt az egyik legmagasabb az átlagnézőszám. De vajon lehet-e arra számítani, hogy az első osztályban ugrásszerűen megnő a szurkolók száma?

„Sokan támadták korábban a csapatot azzal, hogy »mit akar a Mezőkövesd az NB I-ben?« Úgy gondolom, két okból is kijönnének az emberek, ha az első osztályban szerepelne a klub. Az első, hogy még sosem játszott Mezőkövesd városának labdarúgócsapata az NB I-ben, a másik pedig, hogy olyan gárdák érkezhetnek a városba, amelyek ezidáig még soha, és ez komoly vonzerőt jelenthet. Nálunk egyébként is jóval magasabb a nézőszám a másodosztályú átlagnál, és úgy vélem, a tavaszi szezon második felében még többen kijönnek, így bőven 1000 néző fölött lesz az átlag a bajnokság végére” – reménykedett a tréner.

A BÉKÉSCSABA ELLENI MECCS LEHET A DÖNTŐ MINDEN SZEMPONTBÓL

Hogy feljutás esetén a Mezőkövesd ne jusson az Eger sorsára (amely az NB I-ben még egyetlen bajnokiját sem játszhatta hazai pályán), azon már dolgoznak a vezetők. Teljesen felújítják a klubházat, csinosítják a sporttelepet és a villanyvilágítás kiépítése is napirenden van. A Belügyminisztérium államtitkára, a város korábbi polgármestere, Tállai András korábban „csak" a klub tiszteletbeli elnöke volt, viszont ma már ténylegesen ő az elnök és ebbéli szerepében mindent megtesz, hogy semmilyen akadálya ne legyen a Kövesd élvonalbeli szereplésének.

„Kétezer-tízig Mezőkövesd polgármestere voltam, és már abban az időszakban megkezdtük a sporttelep fejlesztését – vágott bele Tállai András. – Kétezer-kilencben készült egy műfüves pálya, átadtunk egy 600 fős fedett lelátót és ekkor vásároltunk egy üres telket a város másik részén, ahol azóta egy nagy füves és egy műfüves pálya épült, ami által az edzéslehetőségeink sokat javultak. A társasági adóból idén elnyert összegből pedig elkezdtük a klubház teljes körű felújítását, ez 250 millió forintba kerül, ebből 190 millióhoz a társasági adókedvezmény révén jutottunk. Azonban nem titok, hogy ha a csapat jövő szerdán hazai pályán legyőzi a nagy rivális Békéscsabát, akkor felgyorsítjuk a projekteket és a villanyvilágítás kiépítését is haladéktalanul megkezdjük oly módon, hogy a 250 milliós összeg felét – az MLSZ hozzájárulásának megszerzése után – a világítótestek építésére fordítjuk!”

„Úgy számolunk, hogy az engedélyeztetések után legkésőbb júniusban megkezdődhet a reflektorok kiépítése, s így akár már a bajnoki rajton otthon tudjuk fogadni az ellenfeleket, de legrosszabb esetben is csak az első néhány fordulóban kell albérletbe költöznünk. Semmiképpen sem szeretnénk abba a hibába esni, mint az Eger; viccesen néha azt szoktam mondani, hogy nálunk hamarabb lesz kész a világítás, mint a Heves megyeieknél... Emellett további utánpótláscsapatokat kell indítanunk ahhoz, hogy az első osztályban rajthoz állhassunk, ezért is fontos, hogy a körülmények tovább javuljanak. Stadionunkban egyébként időközben egy mobil lelátó is épült, de mivel az MLSZ illetékesei éppen a Békéscsaba elleni rangadó napján érkeznek pályabejárásra, a velük való konzultáció után derül ki pontosan, még milyen munkálatokat kell elvégeznünk ahhoz, hogy ne legyen semmilyen akadálya az első osztályú indulásunknak.”

AZ NB I-BEN MEGHÁROMSZOROZÓDHAT A KÖLTSÉGVETÉS

Az NB I és az NB II között nemcsak színvonalban, hanem anyagi téren is jelentős különbség van, de a jóval magasabb televíziós pénzeknek és a nagyobb szponzori érdeklődésnek köszönhetően ma már könnyebb elindulnia az első ligában egy másodosztályú bajnokságot nyerő klubnak.

„Nem a mi költségvetésünk a legnagyobb a Keleti csoportban, a Békéscsaba, a Vasas, a Szolnok mellett Nyíregyházán is jóval több pénzből gazdálkodhatnak – számolt a klubelnök. – Az persze természetes, hogy a licenckérelmünket az NB I-re adtuk be, de feljutás esetén a költségvetésünket növelni kell, a mostani 100 millióról körülbelül 250-300 millió Ft-ra. Jelenleg a 25 millió Ft-os televíziós jogdíjbevétel mellett 40 millió Ft-ot kapunk az önkormányzattól, a fennmaradó összeg pedig több helyről jön össze. Úgy gondolom, az NB I-ben a jóval magasabb televíziós pénzek mellett az önkormányzattól is számíthatunk további támogatásra, és bízom benne, hogy a régióból vagy az ország többi részéről is látnak majd cégek fantáziát abban, hogy minket támogassanak. A spórolás alapelvünk marad, jelenleg minden vezető társadalmi munkában dolgozik a klubnál, és a magasabb osztályban is csak egy fizetett alkalmazottunk lesz” – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online-nak Tállai.

Jövőkép tehát van, már csak a csapaton a sor – ma Szegeden, jövő szerdán pedig otthon a Békéscsaba ellen tehet nagy lépést az élvonal felé.

NB II, 21. FORDULÓ – A HÉTVÉGE PROGRAMJA

NYUGATI CSOPORT
Szombat

16.00:
ZTE FC–Veszprém
16.00:
Tatabánya–Kozármisleny
16.30: Haladás II–Csákvár
16.30: Győri ETO II–Sopron
16.30: Ajka–BKV Előre
18.00: Gyirmót–Puskás Akadémia
Vasárnap
16.30: Paks II–Baja
16.30: Szigetszentmiklós–Kaposvár II
A csoport állását itt tekintheti meg!

KELETI CSOPORT
Szombat
16.30:
Újpest B–Békéscsaba
16.30: Kazincbarcika–Szolnok
16.30: Szeged 2011–Mezőkövesd
16.30: Balmazújváros–FTC II
16.30: Orosháza–Cegléd
17.00: Vasas–Nyíregyháza
Vasárnap
16.30: DVSC-DEAC–Putnok

Honvéd-MFA–Vác – ELHALASZTVA!
A csoport állását itt tekintheti meg!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik