BABJÁK BENCE
BABJÁK BENCE
2021.05.16 11:25 Frissítve: 2021.05.16 11:36

Újpest: a cél változatlan – elérni a nemzetközi kupaszereplést

A kupagyőzelemről, a magyar játékos nélküli kezdőcsapatról, a fiatalok helyzetéről és a tulajdonosváltásról keringő pletykákról is beszélt az Újpest FC labdarúgócsapatának ügyvezetője, Berta Csaba.

Berta Csaba elmondta, az újpestiek többre vágynak (Fotó: Újpest FC)

 

– Összességében hogyan értékeli az idényt?
– Felemás idény áll mögöttünk, a bajnokságban szerettünk volna jobban szerepelni, azonban a kupasiker kárpótolt minket – felelte a Nemzeti Sportnak Berta Csaba, a lila-fehérek ügyvezető igazgatója. – Különös tekintettel a koronavírus okozta nehézségekre és arra a negatív kampányra, amelyet a média és a közvélemény folytatott a klub ellen. Épp emiatt szeretnék tisztázni néhány dolgot.

– Tessék!
– Az Újpest jelenlegi helyzetében egyáltalán nem természetes, hogy megnyeri a Magyar Kupát, sőt, az aranyérem nagy bravúr. A másik nem elhanyagolható szempont a tizenkét csapatos bajnokság sajátossága, hogy gyakorlatilag kilenc-tíz együttes azért (is) harcol, hogy elkerülje a kiesést. Ha csak a legutóbbi idényt nézzük, az első három helyezettet leszámítva az összes csapat vagy állt a kieső helyen, vagy nagyon közel volt a vonalhoz, márpedig sokszor csak nüanszok döntenek, hogy mely klubok búcsúznak. Végül, de nem utolsósorban saját magunknak minden évben magasra tesszük a lécet, azt mondjuk, szeretnénk az európai kupaporondon szerepelni. Ennek rendelünk alá mindent. Januárban a legtöbben nevettek rajta, most mégis ott vagyunk.

– Mi kell ahhoz, hogy az Újpest a következő idényben jobban szerepeljen a bajnokságban?
– Ezt több tényező befolyásolja. Idejében összeálló keret, megfelelő minőségű játékosok a rotációhoz, illetve az, hogy remélhetőleg a következő bajnokságban már nem a koronavírus alakítja a játékoskeretet. Az első kettő rajtunk és az anyagi lehetőségeinken is múlik, a harmadikban csak reménykedni tudunk.

– Michael Oenning érkezésével elkezdődik az utóbbi időben hiányolt tudatos szakmai építkezés? Mondhatjuk, hogy végre állandó játékrendszere lesz az együttesnek, és immár szakmai alapon, kifejezetten posztokra igazolnak játékosokat?
– A klub eddig is szakmai alapon, kifejezetten posztokra igazolt.

– Rendben, akkor három nevet említenék a közelmúltból. A nigériai Simeon Ajanah-Chinedu, a belga Yassine El Ghanassy és a guineai Victor Kantabadouno a téli átigazolási időszakban érkezett. A trióból egyedül a belga futballista jutott szóhoz, egyszer beállt csereként. Rájuk miért volt szükség?
– Minden csapat keretében találunk olyan játékosokat, akiket a klub leigazol, aztán nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. Ilyen a futball, a döntéshozatalnál olykor belenyúl az ember, máskor mellényúl. Ettől még a klub játékrendszere szakmai alapon épül fel, a játékosokat is posztokra igazoljuk. Nem gondolom, hogy ha egyes játékosok keveset vagy egyáltalán nem játszanak, akkor nem folyik tudatos szakmai építkezés.

– Sokaknak nem tetszett, hogy az Újpest többször is magyar játékos nélküli kezdőcsapattal állt ki a soros meccsre. Üdvözítőnek tartják ezt az utat?
– Ez eléggé sokszor tárgyalt kérdés az elmúlt időszakban. Sajnos a tendencia nem jó, aminek több oka van. Jelenleg azok a magyar játékosok, akik valóban segíteni tudnának az Újpestnek, nekünk anyagilag elérhetetlenek. A másik út a fiatalok beépítése lehet, ami folyamatosan zajlik. Az Újpest FC utánpótlásközpontja öt évvel ezelőtt alakult, és mára ott tartunk, hogy ebben az idényben Csongvai Áron folyamatosan játéklehetőséget kapott, többször a kezdőben. Máté Zsolt is rendszeresen tagja volt a védelemnek egészen novemberig, amikor a koronavírus és a szövődményei őt is ledöntötték a lábáról. Sajnos nagyon nehezen tudta újra felépíteni magát. Továbbá Katona Mátyás és Mucsányi Márk is kapott részfeladatokat. Abban bízunk, hogy az ő játékperceik a következő idényben növekednek, illetve csatlakoznak hozzájuk újabb fiatalok. Természetesen többre vágyunk, de az öt éve alakult utánpótlásközpontból ez nem olyan rossz.

– Michael Oenning a télen arról beszélt, hogy az eredmények mellett a fiatalok beépítése is fontos. Ehhez képest magyarok nélküli kezdőcsapatot láttunk. A kettőt hogy lehet összeegyeztetni?
– Ez természetesen nem könnyű, mert ahogy említettem, a tizenkét csapatos bajnokságban folyamatosan nyomás alatt vannak a klubok. Könnyen nehéz helyzetbe kerülhet az együttes, emiatt az edzők nehezebben kockáztatják meg a fiatalok szerepeltetését. Azonban ez nem lehet folyamatosan kifogás, a fiatalokat be kell építeni.

– A német szakemberrel az Újpest bennmaradt és kupagyőztes lett. A vezetőség szemszögéből nézve telitalálat volt Michael Oenning szerződtetése?
– Nehéz helyzetben vette át a csapatot, és a körülményeket figyelembe véve jól oldotta meg a feladatát. Nincs okunk panaszra.

– Mit vár a csapattól a Konferen­cialigában, egyáltalán a klub mekkora presztízsűnek és értékűnek tartja a sorozatot?
– A sorozatot természetesen nagyon komolyan vesszük, szeretnénk a lehető legmesszebb jutni. Nem gondolom, hogy sokkal könnyebb lenne a selejtezőszakasz, mint korábban az Európa-ligában, persze a sorsolástól is sok függ.

– Várható-e tulajdonosváltás az Újpestnél? Úgy hírlik, a nyáron ez az évek óta rebesgetett pletyka valósággá válik.
– Az elmúlt négy évben havonta, kéthavonta felvetődik a kérdés... Nem unják még ezeket a pletykákat? És kérdezem, miért kellene egy klubnak, amelyik csak a hivatalos oldalán és hivatalos platformokon kommunikál, spekulációkba bocsátkoznia, egyáltalán reagálnia a pletykákra? Ha lenne is szó ilyesmiről, nem az ügyvezető hatásköre erről kommunikálni. Ha bármelyik klubnál tulajdonosváltás történik, azt a hivatalos, sajtónyilvános tájékoztatón jelentik be, nem pedig az idényzáró interjúban.

– Akkor beszéljünk arról, melyek a célok a következő idényben, mekkora változás várható nyáron a játékoskeretben?
– A cél változatlan: elérni a nemzetközi kupaszereplést. Természetesen a bajnokságban is szeretnénk előrelépni és a mostani hatodik helynél jobb pozíció­ban végezni. A keret magja vélhetően együtt marad, azonban a mélységén szeretnénk javítani, mindenképp várok érkezőket a nyáron.

– A vírushelyzet hogyan érintette az Újpest költségvetését, a mostani idényhez képest mekkora büdzsével tervezhetnek?
– Természetesen, mint oly sokan, mi is megküzdöttünk a helyzettel. A költségeink emelkedtek az egészségügyi kiadások miatt, illetve a mérkőzésnapi bevételek is nagyon hiányoznak a költségvetésből. Bízunk benne, hogy a következő idényben ezek már nem sújtanak minket. A költségvetésünk hasonló lesz, mint a legutóbbi idényben, addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér.

2021.09.26 16:34:52

Labdarúgó NB I BABJÁK BENCE (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

A Fradi sorozatban kilencedszer nyert odahaza a lila-fehérek ellen, pedig az Újpest emberhátrányban sem adta fel.

2021.09.26 13:02:17

Labdarúgó NB I BODNÁR ZALÁN (összefoglaló), ORBÁN ISTVÁN (percről percre)

Bár megszerezte a vezetést a Debrecen Kisvárdán, megtartani már nem tudta az előnyt.

2021.09.25 20:39:20

Labdarúgó NB I BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. Szinte minden az Újpest ellen szól tehát, mégsem javasoljuk, hogy mindenki feltegye a házát a Fradi győzelmére.