Puskás–Suzuki-kupa: megverte a Bayernt a Puskás Akadémia!

Vágólapra másolva!
2021.07.26. 22:25
Győzelemmel kezdte a házigazda Puskás Akadémia a Puskás–Suzuki-kupát, Székely Gábor együttese két góllal verte meg a német sztárcsapat Bayern Münchent.
A Puskás Akadémia több nagy helyzetet is kialakított a Bayern München ellen – itt éppen Kis Norbert elől mentettek a vendégek (Fotó: Török Attila) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
A Puskás Akadémia több nagy helyzetet is kialakított a Bayern München ellen – itt éppen Kis Norbert elől mentettek a vendégek (Fotó: Török Attila) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

Amikor a Puskás–Suzuki-kupa döntőjében a brazil CR Flamengo legyőzte a Puskás Akadémiát 2019. június 10-én, senkinek a fejében nem fordult meg, hogy a következő tornát csak két év múlva rendezik meg. Akkor nyoma sem volt a koronavírus-járványnak, ami nem sokkal később alapjaiban változtatta meg a világot, az emberek életét.

GÓL NÉLKÜLI NYITÁNY
Csakúgy, mint két évvel ezelőtt, ezúttal is találkozott egymással a csoportkörben a Budapest Honvéd és a CR Flamengo. A kispestiek korosztályos csapatát a klub több fiatal labdarúgója is elkísérte, dobolva, énekelve biztatta a pályán lévőket. A Flamengo fiataljai a brazilos, laza stílust képviselték, ezt jól mutatta az az ugrálós, éneklős összekapaszkodás, amit a pályára vonulás előtt bemutattak. A két évvel ezelőtti meccset egyébként a Honvéd három–kettőre megnyerte, ám végül csak ötödik lett, a Flamengo viszont tornagyőztesként térhetett haza. Hétfőn a Honvéd teljesen egyenrangú ellenfele volt a címvédőnek, nem érdemtelenül szerzett pontot a torna nyitó meccsén.

Európa egyik legnagyobb U17-es tornája így 2020-ban elmaradt, mi több, 2021-ben is éreztette hatását, a görög Panathinaikosz koronavírusos megbetegedés miatt szinte az utolsó pillanatban lépett vissza az indulástól – helyére a felcsútiak testvércsapata, az NK Osijek került. A Puskás–Suzuki-kupán korábban a válogatott jelenlegi alapemberei közül Kleinheisler László és Sallai Roland is megmutatta magát, a házigazda két évvel ezelőtti keretéből pedig öten már bemutatkoztak az NB I-ben: Auerbach Martin, Sipos Gábor, Vizler László, Ominger Gergő és Komáromi György már lehetőséget kapott Hornyák Zsolt vezetőedzőtől – ez nem rossz arány.

Egyébként a Bayern Münchennel 2019-ben is az első játéknapon találkozott a Puskás Akadémia, és simán három–nullra legyőzte. Most sem lett volna meglepetés, ha a korábbi török válogatott futballistát, a Bundesligában másfél évtizedet eltöltő Halil Altintopot a szakmai stábjában tudó német gárda már a hetedik percre kétgólos hátrányba kerül, Gruber Zsombor azonban mindkét lehetőségét elhibázta. A 24. percben Bányai Roland szinte a gólvonalról fejelte fölé a labdát, majd Farkas Bendegúz lövésénél mentett a léc.

Orbán Viktor, a Puskás Aakadémia alapítója, Magyarország miniszterelnöke és Liszkai Dezső akadémiaigazgató is megkoszorúzta Puskás Ferenc szobrát a 14. PSK megnyitóünnepségén (Fotó: pfla.hu)
Orbán Viktor, a Puskás Aakadémia alapítója, Magyarország miniszterelnöke és Liszkai Dezső akadémiaigazgató is megkoszorúzta Puskás Ferenc szobrát a 14. PSK megnyitóünnepségén (Fotó: pfla.hu)

A második játékrész feléhez közelítve megszerezte a vezetést a Puskás Akadémia, egy szabadrúgást követően Babós Levente csúsztatta a kapuba a labdát. A sokat szabálytalankodó Bayern Münchenben pályára lépett a torna második legfiatalabb játékosa, a 14 esztendős Mudaser Sadat, de nem ezért győzött a Puskás Akadémia, és nem is azért, mert Gruber Zsombor révén megduplázta az előnyét. Egyszerűen jobb volt nagynevű ellenfelénél. 2–0

„Nagyon komoly ellenféllel futballozhattunk, nem sűrűn játszunk idehaza ilyen nagy intenzitású mérkőzést – mondta a hazaiak egyik legjobbja, Gruber Zsombor.Rögtön a mérkőzés elején próbáltunk letámadni, az első játékrészben négy nagy helyzetünk is volt, zavart is, hogy egyiket sem értékesítettük. A szünet után már jöttek a gólok is, örülök a győzelemnek, ez a siker nagy löketet adhat a folytatásra.”

A MEGNYITÓRÓL
A pfla.hu beszámolójából kiderül, Orbán Viktor a PFLA alapítója, Magyarország miniszterelnöke a Puskás–Suzuki-kupa megnyitóján elmondott köszöntőjébenaz újrakezdés bajnokának nevezte Puskás Ferencet, aki arra tanít bennünket, hogy ha hiszünk Istenben és a képességeinkben, akkor csak rajtunk múlik, hogy legyőzzük-e az előttünk álló nehézségeket. Köszönetét fejezte ki a résztvevő csapatoknak, hogy az országonként változó járványügyi körülmények ellenére eljöttek a tornára. Szerinte egy dolog nem változik, avagy mindannyian, akik itt vagyunk, szerelmesei vagyunk ennek a játéknak. Ez a sport viszont sok lemondással jár, amely nem biztos, hogy megtérül, de azt kívánja a játékosoknak, hogy higgyenek magukban, mert akkor győzni fognak.

PUSKÁS–SUZUKI-KUPA, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT
PUSKÁS AKADÉMIA– BAYERN MÜNCHEN 2–0 (0–0)

Felcsút, Pancho Aréna, 843 néző. Vezette: Andó-Szabó Sándor (Garai Péter, Bornemissza Norbert)
PUSKÁS AKADÉMIA: Pécsi – Koch, Farkas B. (Vajda R., 60+2.), Babós, Bányai – Kiss N., Kocsis D. – Szabó V. (Bontás, 38.), Bakti (Perfetto, 52.), Kicsun (Major M., 60+2.) – Gruber (Sárközi, 60+2.). Vezetőedző: Székely Gábor
BAYERN MÜNCHEN: Ballis – Manuba, Scholl, Wimmer, Pollak (Quashi, 57.) – Sen – Alemu (Schablas, a szünetben), Yildiz, Deziel (Emci, a szünetben) – Scholze (Klanac, 48.), Demircan (Sadat, 48.). Vezetőedző: Alexander Moj
Gólszerző: Babós (1–0) a 46., Gruber (2–0) az 57. percben
Kiállítva: Bontás a 60+3. percben
MESTERMÉRLEG
Székely Gábor: – Az első félidőben futballoztunk jobban, de akkor egyszerűen nem sikerült a góllövés. A fordulást követően a Bayern München olykor-olykor fölénk nőtt, de ilyen a labdarúgás, ekkor már jöttek a gólok. Elégedett vagyok, úgy érzem, megérdemeltük a sikert.

A csoport másik mérkőzésén
NK Osijek–Csíkszereda 4–0 (2–0)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Osijek 1 1 4–0 3
2. Puskás Akadémia 1 1 2–0 3
3. Bayern München 1 1 0–2 0
4. Csíkszereda 1 1 0–4 0

B-CSOPORT
FLAMENGO –BUDAPEST HONVÉD 0–0

Felcsút, Puskás-pálya, 400 néző
FLAMENGO: Furtado dos Santos – Costa, Nogueira, Carbone – De Castro (Ferreira dos Santos, a szünetben) – De Alencar, Ramos (Limeira, 55.), De Oliveira – Carvalho, Da Silva (De Moraes, 48.), Souza. Vezetőedző: Leonardo Souza Ramos
BP. HONVÉD: Schranko – Gincsai, Szabó T., Pekár, Nagy Z. – Tarcson (László M., 57.), Kocsis G. (Morvai, 48.), Keresztes (Polyák, 57.) – Szűcs T., Ulbert (Dénes, 41.), Krajcsovics. Vezetőedző: Pinezits Máté
MESTERMÉRLEG
Pinezits Máté:
– A játékosok extra teljesítményt nyújtottak. Nagyon nagy siker, hogy egy többszörös világbajnok hazájából érkezik egy csapat, és pariban tudunk vele játszani. Szervezettek voltunk, csúsztunk-másztunk, amikor nem volt nálunk a labda, labdabirtoklásban pedig próbáltunk építkezni, futballozni. Mindkét csapatnak megvoltak a helyzetei, a Honvédnak és a magyar labdarúgásnak is fontos egy ilyen részsiker.

A további program
Július 27., kedd
Budapest Honvéd–Sporting, 14.00
Flamengo–Genk, 15.45
Puskás Akadémia–Csíkszereda, 17.30
Július 28., szerda
Flamengo–Sporting, 14.00
Budapest Honvéd–Genk, 15.45
Bayern München–Osijek, 17.30
Július 29., csütörtök

Bayern München–Csíkszereda 11.00
Sporting–Genk 13.45
Puskás Akadémia–Osijek 15.30
Július 30., péntek
Mérkőzés a 7. helyért – 11.00
Mérkőzés az 5. helyért – 11.00
Bronzmeccs

15.00 – Tv: Duna World
Döntő
16.30 – Tv: M4 Sport

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik