Nemzetisport.hu 2010.10.15 13:43 Frissítve: 2014.06.07 01:09

Öt fővárosi klub helyett elég a Budapest FC?

Ma megjelent cikkében a Népszabadság a magyar élsport működési problémáit igyekszik feltárni. Az írás megszólaltatja Markovits Lászlót, a Vasas ügyvezető elnökét is, aki szerint jelenlegi működési rendszerében az élsport nem életképes. A klubvezető felveti a kérdést, hogy vajon nem lenne-e elég öt labdarúgócsapat helyett csak egy Budapesten.

Markovits László szerint a magyar élsport a jelenlegi formájában nem fenntartható
(Fotó: Németh Ferenc – képünk illusztráció)

 

A Népszabadság Online-on is olvasható írás a bevezetőjében leszögezi, hogy a klubok helyzete egyre nehezebb, főként mert a nemrégiben 700 milliós központi pluszforráshoz jutó, önmagukat szintén nagy nehézségek árán fenntartó szakszövetségektől filléreket kapnak, ezért a sportstruktúra átalakításra szorul.

A cikkben megszólal Markovits László, a Vasas ügyvezető elnöke is. Az alábbiakban ebből idézünk.

„Az élsport már évek óta nagyon nehezen finanszírozható, a pénzügyi válság óta kezd ellehetetlenülni, vagyis előbb-utóbb radikális változásra van szükség – mondja Markovits László, a Vasast életben tartó, sőt szakosztályokkal bővítő ügyvezető elnök. – Mindenekelőtt azonban tisztázzuk: az egyesületeknek csak az élsport finanszírozása okoz nehézséget, mivel az elitképzést jelentő, ugyanakkor a tömegbázis alapját is adó utánpótlás gondozása megoldható tag- és tanfolyamdíjakból, valamint egy-kétmillió forintot még szívesen is utaló szponzorok pénzéből. Ami a lehetséges megoldásokat illeti, a kormány az öt, úgynevezett látványsportág támogatásával indirekt módon segíti a minőségi testkultúrát, és bár a társaságiadó-kedvezményre épülő elképzelés nagyon sokat segíthet és jó, az egyelőre nem tudható, mennyit lendít e területen. De hogy pluszt hoz, az biztos.”

Markovits László (fotó: Farkas József)

A radikális változás igényével Markovits nincs egyedül. Már hogy is lenne, amikor nyilvánvaló, hogy az élsportot ebben a formájában nem lehet fenntartani. Igaz, ez az utóbbi két évtizedben is egyértelmű volt, ám a sportvezetők egyike sem nyúlt hozzá az „átkosból" örökölt szisztémához. Elsősorban nyilván azért nem, mert az átalakítás súlyos karcsúsítással (klientúraleépítéssel, összevonással), továbbá szintén nem csekély mértékű bizalomvesztéssel járt volna.

„Viszont ez így tényleg nem mehet tovább – húzza alá Markovits. – A klub zászlóshajója, a pólószakosztály költségvetése több mint kétszázmillió forintot tesz ki, ám az együttesnek nincs akkora reklámértéke és saját bevétele, hogy ezt az összeget maga termelje ki. Meglátásom szerint más sportágak nemzetközi kupákban induló csapatai is hasonló gondokkal küzdenek. Ugyanakkor a sport finanszírozása kapcsán nemcsak az állam felelősségéről vagy a szponzorok számáról kell beszélni, hanem más tényezőkről is. Hogy ne menjek messzire: a Vasas labdarúgócsapatának működése akkor lehetne rentábilis, ha tízezer néző előtt játszaná a mérkőzéseit. Ha viszont alkalmanként csak öt-hatszázan látogatnak ki és vesznek jegyet vagy bérletet, akkor el kell fogadnunk, hogy az a működési pénz, amit jelentős erőfeszítésekkel teremtünk elő, adott esetben csupán az NB III-as szerepléshez lehet elég. És most a legnépszerűbb sportágról beszéltem...”

Markovits – amint azt a piros-kékek mozgalma mutatja – „Vasas-függő", ezért is kéri, hogy kellő óvatossággal kezeljük racionalitásoktól amúgy nem mentes felvetését, amely az elmúlt időszakban több fórumon is megfogalmazódott. Azaz: kell-e öt budapesti első osztályú labdarúgócsapat?

„Nem feltétlenül, és ha ebben konszenzus mutatkozik, akkor azt mondom, az utánpótlás önállóságát mindenki megőrizhetné – így a hagyományok sem sérülnének –, felnőttszinten pedig létrejönne az öt klub és a főváros vezetése által alapítandó Budapest FC, ahol a humán és a financiális erőforrások jelentős része összpontosulna. Véleményem szerint ez a modell abszolúte életképes lenne: csak az ilyen módon fölépített, mindenki által támogatott együttesnek lenne reménye arra, hogy odaérjen a Bajnokok Ligája főtáblájára, és ne csak pénzt vigyen, hanem egy idő után termeljen is.”

MARKOVITS LÁSZLÓ REAKCIÓJA

Markovits László a Népszabadságban megjelent írás által keltett szurkolói ijedtségre reagált  a klub hivatalos honlapján.

„Szeretném egyértelművé tenni a félreértések elkerülése miatt az alábbiakat. Nyilatkozatomban nem kívántam sugallni azt, hogy a felnőttcsapatok működtetését és szerepeltetését meg kell szüntetni. Éppen ellenkezőleg, fontosnak tartom, hogy mindenki tartsa meg saját identitását és indulási jogát. Kizárólag az újságírói kérdésre válaszolva elmondtam, hogy eddigi elnöki tapasztalataim szerint nem lesz senki olyan helyzetben a közeljövőben, hogy önállóan tudja olyan mértékben finanszírozni a mindenkori első labdarúgócsapatát, hogy az folyamatosan például a BL főtáblájának résztvevője legyen, ezzel hozva dicsőséget és minden ezzel járó előnyt Budapestnek.

Ezt azért merem kijelenteni, mert széles fővárosi összefogás nélkül – városvezetés, fővárosi vállalkozások – nincs esély a kiemelkedő eredmény elérésére. Tudjuk, a mindenkori városvezetés és a kerületi önkormányzatok önállóan nem tehetik meg, hogy olyan mértékben kötelezzék el magukat egyetlen csapat mellett, hogy központi (közpénz) finanszírozással érjék el a fenti célt.

Ezért mondtam azt, hogy ha mindenki a mostani szinten, az általa fenntartható költségvetéssel – akár első vagy másodosztály – indítja tovább csapatait, és ezen felül egyetértés mutatkozik egy Budapest FC létrehozására, akkor mindenki megtarthatja a saját identitását, és mellette vagy fölötte – fogalmazás kérdése – kellő mértékű széles támogatottsággal szerepelhetne egy „fővárosi válogatott". Továbbá az is elhangzott a beszélgetés során, hogy ezt az új modellt nagy valószínűséggel más sportágakban könnyebben lehetne bevezetni, mint például a férfi kosárlabdában, ahol különben erről már egyeztetések folynak. Remélem, a fenti pontosítással egyértelművé tettem, hogy a Vasas vezetőségének nincs szándékában megszüntetnie a felnőtt labdarúgócsapatát, és ezzel feladnia önállóságát."

 

2022.09.30 19:26:03

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Kuttor Attila vereséggel tért vissza Kövesdre; fordítani tudott, és a harmadik helyre ugrott a Paks.

2022.09.29 09:43:12

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Kiállításokkal tarkított Közép-európai Kupa-döntőt nyert meg a főként itthon remeklő csapat 1962-ben

2022.09.22 09:05:57

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

1922 – Elsősorban Szűcs János elnök érdeme, hogy kinőhetett a földből.

2022.09.19 22:34:02

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A mérkőzést Szepesi György közvetítette a rádióhallgatóknak, s a lefújás után felvetette, hogy akkor lesz igazán esélyünk a kupákban, de főképp a BEK-ben, ha egy vagy legfeljebb két csapatba tömörítik az ország legjobb futballistáit.

2022.09.18 15:20:20

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Az NB III Nyugati csoportjában szereplő Bicske otthonában lépett pályára a címvédő Ferencváros.