A Puskás Akadémia Újpesten javított a nemzetközi kupabúcsú után

BABJÁK BENCE (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)BABJÁK BENCE (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2021.08.01. 19:51
A Puskás Akadémia 2–1-re legyőzte idegenben az Európa-konferencialigában még talpon lévő Újpestet a labdarúgó NB I 1. fordulójának záró mérkőzésén.
Alexandru Baluta (jobbra) góllal és gólpasszal járult hozzá a Puskás Akadémia sikeréhez (Fotó: Árvai Károly)
A FOTÓRA KATTINTVA A FORDULÓ KÉPGALÉRIÁJA NYÍLIK!
Alexandru Baluta (jobbra) góllal és gólpasszal járult hozzá a Puskás Akadémia sikeréhez (Fotó: Árvai Károly) A FOTÓRA KATTINTVA A FORDULÓ KÉPGALÉRIÁJA NYÍLIK!

 

LABDARÚGÓ NB I
1. FORDULÓ

Újpest FC–Puskás Akadémia
1–2 (0–1)

Budapest,
Szusza Ferenc Stadion, 1533 néző. Vezette: Pintér Cs.
Gólszerző: Katona M. (64.), ill. Baluta (43.), Joao Nunes (57.)

ÉLŐ SZÖVEGES TUDÓSÍTÁS ITT!

Az NB I-es nyitányra az Európa-konferencialigában való továbbjutással hangoló Újpest gyakorlatilag követte a győztes csapaton ne változtass elvet, Michael Oenning mindössze egy helyen módosított a Vaduz elleni idegenbeli győzelmet arató együttesen, a gólvonal elé Filip Pajovics helyett Banai Dávid került. A másik oldalon ellenben a harmadik számú európai kupasorozatban a Rigas FS ellen kettős vereséggel búcsúzó Puskás Akadémia kispadján ülő Hornyák Zsolt a hétközi kezdőhöz képest többet variált, Kiss Tamás, Libor Kozák, Artem Favorov és Gera Dániel egyaránt a kezdőcsapatban találta magát a Szusza Ferenc Stadionban.

Az első lehetőség rögtön a Ferencvárostól kölcsönbe érkező szélső előtt adódott, aki kellő erőszakossággal vette át a labdát Nemanja Antonov mellett, ám a remek ütemben kimozduló újpesti kapus védte a közeli lövést. Nem késett sokáig a válasz, az első negyedóra végéhez közeledve Stieber Zoltán várta ki a megfelelő ütemet a lövésre, ám a labda nemcsak a lábak, hanem a bal alsó sarok mellett is elsuhant. Néhány perccel később Junior Tallo sokkal nagyobb helyzetben hibázott, pazar indítás után akár át is emelhette volna a labdát Tóth Balázs felett, választhatta volna a lövést is, végül addig pepecselt, amíg Joao Nunes utolérte, és úgy avatkozott közbe, hogy a hazai csatárról pattant az alapvonalon túlra a labda.

A másik kapunál Libor Kozák tökéletes centerezése nyomán a 195 centiméter magasra nőtt Abdoulaye Diaby mellkasáig érő Kiss Tamás szerezhetett volna gólt, ám ahogy a kapu torkában bedobta magát, a lábfejéről oldalra, nem pedig a hálóba pattant a labda – nem véletlenül fogta a fejét az utánpótlás válogatott támadó. A kiegyenlített első félidőben az Újpest elsősorban a széleken felfutó Branko Pauljevics és Nemanja Antonov megindulásaiban bízott, ám hiába került a két játékos többször is a védelem mögé, a beadások rendre pontatlanok voltak. A szervezett védekezést előtérbe helyező felcsúti együttes pedig addig várt az ellenfél hibájára, amíg az első játékrész végén az a bizonyos hiba el is érkezett: Nikola Mitrovics labdavesztése után Alexandru Baluta mattolta Banai Dávidot, így a vendégek vonultak előnnyel a szünetre.

A fordulás után ment előre a lila-fehér együttes, ám úgy tűnt, a nagy akarás ezúttal görcsösségbe csap át. Rendkívül idegesen és pontatlanul futballoztak a hazaiak, a játékvezető ítéleteit egyre nehezebben viselő Michael Oenning is sárga lapot kapott, a labdaszerzést követő felcsúti kontrák pedig sokkal több veszélyt hordoztak magukban, mint a hazai támadások. Végül mégsem egy gyors ellentámadás, hanem az első gól szerzőjének remek szöglete hozta el a második vendégtalálatot, Joao Nunes fejese után megduplázta előnyét a Puskás Akadémia.

Az Újpest nem adta könnyen a bőrét, a német szakvezető azonnal kettőt cserélt, és a pályára lépő Simon Krisztián lövésébe a másik friss erő, Katona Mátyás tette bele szemfülesen a lábát, így ismét nyílt lett a találkozó. A fővárosiak igyekeztek beszorítani a vetélytársat, olykor Libor Kozák kivételével minden felcsúti játékos a saját kapuja előtti huszonöt méteren tömörült, így viszont szinte semmi hely sem maradt a lila-fehér játékosoknak. A Tóth Balázs kapuja elé érkező beadásokat magabiztosan rombolta a védelem, a rövid passzos játékra pedig semmi hely sem volt – a magasan feltolt újpesti védelem mögött viszont olykor megnyílt a terület, és ha a csereként pályára lépő Jakov Puljic pontosabban céloz, nem lett volna miért izgulni az utolsó percekben.

A feszültség aztán a hosszabbításban csúcsosodott ki: előbb a felcsúti kispadnál ugrottak össze a két csapat labdarúgói és a stábtagok, majd néhány másodperc múlva Vincent Onovo kaszálta el Gera Dániel lábát, és ismét egy kupacban lökdösték egymást a futballisták – helyzetet és gólt viszont nem hoztak a hátralévő percek.

A Puskás Akadémia így a nemzetközi kupabúcsú után győzelemmel kezdett az NB I-ben, az Újpest pedig vereséggel hangolt a Basel elleni csütörtöki Ekl-meccsre. 1–2

ÉLŐ SZÖVEGES TUDÓSÍTÁS ITT!

NB I, 2021–2022, 1. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
JÚLIUS 30., PÉNTEK
Paks–Mezőkövesd 2–3
Paks, Paksi FC Stadion
Berke Balázs
1311
Gyirmót FC Győr–MTK Budapest 1–1
Gyirmót, Alcufer Stadion
Zierkelbach Péter
1200
JÚLIUS 31., SZOMBAT
Ferencváros–Kisvárda 1–2
Budapest, Groupama Aréna
Káprály Mihály
6139
Budapest Honvéd–DVSC 1–4Budapest, Bozsik ArénaBognár Tamás
3257
AUGUSZTUS 1., VASÁRNAP
ZTE FC–Mol Fehérvár 1–1
Zalaegerszeg, Zalaegerszegi Városi StadionAndó-Szabó Sándor
1965
Újpest FC–Puskás Akadémia FC 1–2
Budapest, Szusza Ferenc StadionPintér Csaba
1533
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik