NB I: új emberek Kispesten, de futballista még nem érkezett

Vágólapra másolva!
2023.01.24. 11:41
null
A Vasas a héten már a Fradi elleni szezonnyitóra készül (Fotó: Vasas FC)
A labdarúgó NB I-ben a vb miatt több mint két hónaposra nyúlt téli szünetet követően szombaton a 17. fordulóval folytatódik a 2022–2023-as idény. A tavaszi szezonrajtot, szokásunkhoz híven ezúttal is négyrészes sorozatban vezetjük fel, melyben összefoglaljuk a csapatoknál történt téli változásokat és a felkészülési mérkőzéseket. Az első részben a bennmaradásért küzdő, Vasas, Honvéd, Újpest fővárosi trióval foglalkozunk.  

 

VASAS: GÓLSZEGÉNY ŐSZ UTÁN ÚJ VÉDŐ A KERETBEN

Játékosállománya alapján – egy sor, korábban a magyar válogatottban is szerepelt futballista található az angyalföldiek keretében – sokan úgy gondolhatták a nyáron, hogy az élvonalba négyéves szünet után visszatérő Vasasnak nem lesznek kiesési gondjai ebben az idényben. Ezzel szemben Berecz Zsomboréknak a mezőnyben a legtovább, egészen a 11. fordulóig kellett várniuk az első győzelmére. Közben a hetedik fordulót követően Kuttor Attilát Kondás Elemér váltotta a vezetőedzői poszton, de a csapat így is az utolsó helyről várja a tavaszi rajtot, igaz mindössze egyetlen ponttal marad le az előtte álló, egyaránt 16 pontos Honvéd, Újpest, Mezőkövesd triótól.

Eddig főleg a támadójátékkal akadnak gondok az angyalföldieknél,akik a legkevesebb gólt lőtték a bajnokságban, 13-at és az InStat kimutatása szerint a gólhelyzeteinek kevesebb mint az egyötödét (19 százalékát) tudták csak kihasználni. Az aggasztó statisztikák ellenére a télen mégsem a csatársorba érkezett erősítés, hanem a védelem tengelyébe, az NB II-es Diósgyőrnél Kuznyecov Szergej vezetőedző érkezése óta mellőzött, ugyanakkor az NB I-ben is rutinosnak számító, 26 éves Hegedűs János személyében (a Haladásban, a Puskás Akadémiában és a DVTK-ban 79 élvonalbeli meccsen szerepelt).

A Vasas Törökországban edzőtáborozott, ahol első osztályban szereplő, külföldi ellenfelekkel öt felkészülési meccset játszott, amelyek mérlege két diadal, két iksz, egy vereség.
Kondás Elemér pozitívumként emelte ki, hogy csapata minden találkozón szerzett gólt – igaz, egynél többet csak egyszer, és egynél több gólt (kettőt) is csak az a Zimonyi Dávid ért el, aki ősszel az NB I-ben mindössze 36 percet játszott.

Az ősz második felét kihagyó középpályás, Pátkai Máté az Austria Wien elleni meccsen keresztszalag-szakadást szenvedett, Faragó Bálintot és Vida Mátét pedig műtötték. Információink szerint a Puskás Akadémia szlovákiai játékosával, Urblík Józseffel erősítene a Vasas, de még nem jelentették be a szerződtetését.

A csapat helyzetét nehezíti az is, hogy sérülés miatt a kapus Jova Leventére hetekig nem számíthat a szakmai stáb, de a védők közül Litauszki Róbert és az eddig mindegyik bajnokin kezdőként szereplő balhátvéd, Silye Erik sem egészséges, sőt, utóbbi el sem utazott Törökországba.

A hazatérést követően a piros-kékek szombaton a Gyirmóttal játszottak egy zárt kapus edzőmérkőzést, amely annyira titkos volt, hogy sem az összeállításokról, sem az eredményről nem számoltak be a klubok honlapjai.

Az angyalföldieknek elég kedvezőtlen a sorsolásuk a tavaszi rajton, hiszen az első két tavaszi fordulóban az előző pontvadászat dobogósaihoz kell utazniuk: szombaton a bajnok Ferencváros otthonában kezdenek, majd a Puskás Akadémiánál vendégszerepelnek Felcsúton. Ezt követően első idei hazai találkozójukon a szintén a bennmaradásért küzdő Újpestet fogadják, míg hét közben másik közvetlen bajnoki riválisukkal, a Budapest Honvéddal vívnak Magyar Kupa-meccset az Illovszky-stadionban.

A VASAS FC TÉLI FELKÉSZÜLÉSE
Edzőtábor: január 7–18., Belek, Törökország

Felkészülési mérkőzések
Január 10.: Vasas–Neftci Baku (azeri) 1–1
(Zimonyi)
Január 14.: Vasas–FK Novi Pazar (szerb) 1–1 (Radó – 11-esből)
Január 14.: Vasas–Ceské Budejovice (cseh) 3–2 (Litauszki, Zimonyi, Feczesin)
Január 17.: Vasas–Austria Wien (osztrák) 1–3 (Holender)
Január 17.: Vasas–FC Baník Ostrava (cseh) 1–0 (Novothny)
Január 21.: Vasas–Gyirmót FC Győr (II.) – az eredményt még nem hozták nyilvánosságra

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A VASAS FC-NÉL
Érkezők:
Hegedűs János (Diósgyőri VTK, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérhet: Újvárosi Ádám (Debreceni EAC, lejár a kölcsönszerződése)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Rab Boldizsár Kiszemeltek: Urblík József (szlovákiai, Puskás AFC)
Távozók: –

Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérhetnek klubjukhoz:

Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

Nehéz tavaszi szezon vár a bennmaradásért harcoló kispesti labdarúgókra (Fotó: honvedfc.hu)
Nehéz tavaszi szezon vár a bennmaradásért harcoló kispesti labdarúgókra (Fotó: honvedfc.hu)

 

HONVÉD: ÚJ VEZETŐK JÖTTEK, ÚJ JÁTÉKOSOK NEM

Ha pedig már a Honvéd szóba került, folytassuk is a téli történések összefoglalását a 16 ponttal 11., szintén kieső helyen telelő kispestiekkel.

A piros-feketéknél számos változás történt a télen, a vezetőségbe különböző pozíciókba sorra érkeztek az új munkatársak. Új ügyvezetője (Kun Gábort a névrokon Kun Gergely váltotta), új akadémiai vezetője (Fehér Péter került Simon Miklós helyére) is lett a klubnak, távozott Azurák Csaba, a kommunikációs és marketingosztály-vezetője, kicserélődött a női szakág vezetősége (Krozmán Krisztián és Vass László érkezett). Viszont oda, ahova a szurkolók alighanem a legjobban várták, Dean Klafuric vezetőedző csapatába (a horvát szakembert az őszi szezon közben nevezték ki) nem érkezett erősítés a télen.

Távozott a lejáró szerződésű, tízszeres válogatott középpályás, Nagy Dominik, aki az előző idényben hét gólt és hét gólpasszt ért el, de sérülés miatt tavaly április óta nem játszott, ugyanakkor új csapatában, a Mezőkövesdben edzőmeccsen már pályára lépett. Közös megegyezéssel távozott továbbá a 2020-as érkezése óta 36 NB I-es meccsen mindössze háromszor eredményes mali csatár, Boubacar Traoré.

Érkezési oldalon csak a győri kölcsönből visszatérő, U-válogatott balhátvéd, Benczenleitner Barna szerepel. Ez nem túl jó előjel az Újpest elleni, a bennmaradásért folyó harc szempontjából kimondottan fontos vasárnapi rangadó előtt. Azok után, hogy ősszel csak négyszer tudott nyerni a csapat a bajnokságban, nyolcszor viszont kikapott.

Ráadásul a téli felkészülési időszakban sem tündökölt a horvátországi edzőtáborban is készülő kispesti gárda, amely hét meccséből hármat elveszített és csak kettőt nyert meg – ha a szerb FK Kolubara elleni, a 74. percben Zsótér Donát fejsérülése miatt félbeszakadt meccset is ideszámoljuk. További rossz hír, hogy Bocskay Bertalan is sérült és Tamás Krisztiánt is hátráltatta sérülés a felkészülés során. A hét edzőmeccsen meccsen szerzett hat gól sem ad okot különösebb bizakodásra, egyedül Nenad Lukics tudott duplázni, de a Kolubara ellen őt is le kellett cserélni kisebb sérülés miatt, ezért kérdéses az Újpest elleni játéka. A kispesti szurkolók számára az jelenthetett csak jó hírt a téli időszakban, hogy a Fehérvár által kiszemelt, válogatott kapust, Szappanos Pétert megtartotta a klub. Továbbá annak is örülhetnek a drukkerek, hogy bár a vezetőség novemberben az energiaválság miatt bezáratta a Bozsik Arénát, most minden jel arra mutat, a csapat tavasszal is hazai környezetben játszhatja a mérkőzéseit, újra kinyitják a stadion kapuit (bár a hivatalos bejelentés még várat magára).

A Honvéd az Újpest és a Vasas (Magyar Kupa) után a Kisvárdával játszik majd hazai pályán, majd az idény meglepetéscsapatához utazik Kecskemétre – az előjelek után a tavasz meglepetése az lenne, ha a Honvéd nem küzdene kiesési gondokkal a bajnokság második felében.

A BP. HONVÉD TÉLI FELKÉSZÜLÉSE
Edzőtábor: Január 6.–17., Umag, Horvátország

Felkészülési mérkőzések
December 17.:
Bp. Honvéd–Lokomotiva Zagreb (horvát) 0–0
December 22.: Bp. Honvéd–NK Varazdin (horvát) 1–2 (Lukics)
Január 7.: Bp. Honvéd–NK Osijek (horvát) 2–1 (Zaper – öngól, Lukics)
Január 13.: Bp. Honvéd–HNK Rijeka (horvát) 1–1 (Krajcsovics)
Január 13.: Bp. Honvéd–HNK Rijeka (horvát) 0–2
Január 17.: Bp. Honvéd–FK Kolubara (szerb) 1–0 (Domingues, a 74. percben sérülés miatt félbeszakadt)
Január 17.: Bp. Honvéd–FK Javor Ivanjica (szerb) 1–4 (Kerezsi)

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A BUDAPEST HONVÉDNÁL
Érkezők:
Kölcsönbe érkezők:

Kölcsönből visszatérők: Benczenleitner Barna (ETO FC)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Távozók:
Nagy Dominik (Mezőkövesd – szabadon igazolhatóként), Polyák Kristóf (Kecskeméti TE), Boubacar Traoré (mali, felbontották a szerződését, szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Tamás Krisztián

Az Újpest luxemburgi szerzeménye, Tim Hall(Fotó: Újpest FC)
Az Újpest luxemburgi szerzeménye, Tim Hall(Fotó: Újpest FC)

 

ÚJPEST: THAIFÖLDRŐL ÉRKEZETT AZ ÚJ GÓLFELELŐS

A Törökországban edzőtáborozó Újpest felkészülése valamelyest hasonlított a kispestiekéhez. Egyrészt sok sikerélményben a liláknak sem volt részük, ugyanis csak a vajdasági Szpartak Szubotica ellen tudtak győzni 3–1-re, háromszor játszottak 1–1-es döntetlent, a DVSC-től pedig 1–0-ra kikaptak. Másrészt pedig sokáig Újpestre sem érkezett új játékos, ketten viszont távoztak, az ősszel 11 NB I-es meccsen szerepelt Miroszlav Bjelos hazatért Szerbiába és szakított a klub a 2020 óta 41 NB I-es mérkőzésen kilencszer eredményes elefántcsontparti csatárral, Junior Tallóval.

Múlt héten viszont két új igazolást is bejelentett a klub: érkezett a luxemburgi válogatott védő, Tim Hall, aki a magyar élvonal első luxemburgi légiósa lesz és a 2021–2022-es idényben Szlovéniában 17 találattal gólkirályi címig jutó szerb csatár, Ognjen Mudrinszki. A kérdés velük kapcsolatban az, milyen gyorsan tudja a csapatba építeni őket Milos Kruscsics vezetőedző, másrészt pedig, hogy milyen állapotban vannak. Hall ugyanis tavaly április óta nem lépett pályára tétmérkőzésen, Mudrinszki pedig ősszel az NB I-nél alacsonyabban jegyzett thai élvonalban szerepelt 13 bajnokin, ezeken viszont nem szerzett gólt.

Márpedig a gólokra nagy szükség lesz Újpesten, mert az őszi szezonban mindössze négy olyan játékos volt a csapatban, aki egynél több gólt tudott szerezni, a legeredményesebb pedig egy védő, a négygólos Abdoulkaye Diaby volt. A felkészülési időszakban csak az őszi szezon közben érkezett, az élvonalban eddig öt meccsen szerepelt német középpályás, Luis Jakobi tudott duplázni. Amúgy Hall teljesítményén is sok múlhat a védelemben, ugyanis ősszel a Kisvárdával holtversenyben az Újpest kapta a legtöbb gólt, 29-et.

A Újpest a Honvéd elleni vasárnapi meccset követően az Üllői úton lép pályára a Ferencváros ellen, majd a Magyar Kupában a Puskás Akadémiához látogat, aztán a Vasassal játszik a Fáy utcában – a Vasashoz és a Honvédhoz hasonlóan a lilák is rázós hetek elé néznek.

AZ ÚJPEST FC FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Edzőtábor:
január 4. és 14., Antalya, Törökország

A csapat felkészülési programja
December 30: Újpest FC–Debreceni VSC 0–1
Január 6.: Újpest FC–Sakaryaspor (török II. o.) 1–1
(Simon K.)
Január 10.: Újpest FC–Slask Wroclaw (lengyel) 1–1 (Varga Ba.)
Január 13.: Újpest FC–Szpartak Szubotica (Szabadka, szerbiai) 3–1 (Jakobi 2, Antonov)
Január 21.: Újpest FC–FK Zeleziarne Podbrezová (Zólyombrézó, szlovákiai) 1–1 (Katona M.)


TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ ÚJPEST FC-NÉL

Érkezők:
Tim Hall (luxemburgi, szabadon igazolható, legutóbb Ethnikosz Ahnasz – Ciprus), Ognjen Mudrinszki (szerb, Lamphun Warriors – Thaiföld, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatértek: Kovács Dominik (Kolorcity Kazincbarcika)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek: –

Távozók: Miroszlav Bjelos (szerb, FK Mladoszt Lucsani – Szerbia, szabadon igazolhatóként), Junior Tallo (elefántcsontparti, felbontották a szerződését, szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók: Radosevics Ognjen
(szerb, Szentlőrinc)
Kölcsönből visszatérhetnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

NB I
17. FORDULÓ
Január 28., szombat

14.30: Kisvárda–Paks
17.00: DVSC–ZTE
19.30: Ferencváros–Vasas
Január 29., vasárnap
13.00:
Mezőkövesd–Puskás Akadémia
15.30: Újpest–Budapest Honvéd
17.30: Kecskemét–Mol Fehérvár

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 14 11 1 2 34–12 +22 34
2. Kecskeméti TE 16 6 8 2 23–16 +7 26
3. Kisvárda 16 7 4 5 27–29 –2 25
4. Puskás Akadémia 16 6 7 3 22–18 +4 25
5. Zalaegerszegi TE 15 6 4 5 24–17 +7 22
6. Paksi FC 15 6 3 6 27–26 +1 21
7. Debreceni VSC 16 5 5 6 27–27 0 20
8. Mol Fehérvár 16 5 4 7 20–23 –3 19
9. Mezőkövesd 16 4 4 8 18–26 –8 16
10. Újpest FC 16 4 4 8 19–29 –10 16
11. Budapest Honvéd 16 4 4 8 16–27 –11 16
12. Vasas FC 16 3 6 7 13–20 –7 15

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik