NB I: öt fradista az idény Nemzeti Sport-válogatottjában

Vágólapra másolva!
2020.07.01. 09:27
null
Az idény válogatottja a Nemzeti Sport osztályzatai alapján<br /><a href="http://www.nemzetisport.hu/data/cikk/2/77/3/31/cikk_2770331/evcsapata20000.jpg" target="_blank"><strong>A PÁLYÁRA KATTINTVA NAGYOBB FELBONTÁSBAN IS MEGTEKINTHETŐ!</strong></a>
A Nemzeti Sport hagyományainak megfelelően elkészítette a 2019–2020-as első osztályú bajnokság összesített játékosrangsorát a munkatársaink által adott osztályzatok alapján. A nullától tízig adható érdemjegyek átlaga határozza meg a sorrendet, azzal a kitétellel, hogy a pályán töltött minimális, harmincperces játékidő miatt kapott vagy a próbára nem tett kapusoknak adott nullás osztályzatok nem számítanak be. A bajnokságban 353 labdarúgó lépett pályára, tizennéggyel több, mint az előző kiírásban. A listára azonban csak az a 132 futballista kerülhetett fel, aki a mérkőzések felénél eggyel többször, vagyis legalább 17 bajnokin értékelhető teljesítményt nyújtott. Pontazonosság esetén a több értékelhető teljesítmény rangsorol.

 

Dibusz Dénes (Fotó: Tumbász Hédi)
Dibusz Dénes (Fotó: Tumbász Hédi)

KAPUSOK     

Talán nem járunk messze az igazságtól, amikor azt írjuk, ha megkérdezünk tíz embert, ki végzett a kapusok között az első helyen, nyolcan-kilencen azt felelik: Dibusz Dénes!

A Ferencváros kapusa ősszel ihletett formában védett, magabiztosan utasította valamennyi riválisát maga mögé, mindenki róla beszélt, talán éppen ezért akkor sokaknak fel sem tűnt, hogy Kovácsik Ádám is remek teljesítményt nyújt a Mol Fehérvár FC-ben.

Tavasszal aztán a zöld-fehérek labdarúgójának akadt egy-két gyengébb meccse – többek között a Mezőkövesd elleni 0–3 alkalmával –, fehérvári kollégája viszont nem ment a viszonylag magas szint alá, és ez elegendő volt neki az előzéshez.

Megőrizte az őszi harmadik helyét Szappanos Péter, akinek jelentős szerepe van a Mezőkövesd Zsóry jó szereplésében, jár a dicséret az élvonalban első idényét teljesítő Demjén Patriknak, a bajnokság hajrája pedig azt mutatta, Banai Dávidban több van annál, mint hogy a mezőny második feléhez tartozzon.

KAPUSOK
1. Kovácsik Ádám (Mol Fehérvár) 6.263 (19)
2. Dibusz Dénes (Ferencváros) 6.158 (19)
3. Szappanos Péter (Mezőkövesd) 6.083 (24)
A teljes lista a Nemzeti Sport szerdai számában.

 

Bolla Bendegúz (Fotó: Szabó Miklós)
Bolla Bendegúz (Fotó: Szabó Miklós)

JOBB OLDALI VÉDŐK     

Az előző idényhez hasonlóan ezúttal is Lovrencsics Gergő végzett az élen, más kérdés, hogy futballjában nem feltétlenül a védekező rész a legerősebb. Mindenki tudja, a Fradi hátsó alakzatából nem ő nyeri a legtöbb légi párharcot, olykor helyezkedési hibái vannak, azonban igazi csapatember, aki alapvonaltól alapvonalig játszik, alázatos futballjára nagy szüksége volt az FTC-nek.

A paksi Osváth Attila már az ősszel is közvetlenül a dobogósok után következett, a bajnokság újraindulása után is kiválóan futballozott, nagy szerepe van abban, hogy csapata az élvonalban maradt.

Nem mehetünk el szó nélkül a Mol Fehérvár FC-től Zalaegerszegre kölcsön adott Bolla Bendegúz teljesítménye mellett. Az előző idényben harmincnégy bajnokin játszott az NB II-es Siófokban, majd a ZTE-hez került, amelynél nemcsak alapemberré vált, de bizonyította, ebben a szerepkörben nagyjából tizenöt éven keresztül biztos pont lehet. Meglepetéssel érne fel, ha a Mol Fehérvár ismét kölcsönadná, az már kevésbé, ha légiósként folytatná.

JOBB OLDALI VÉDŐK
1. (28.)
Lovrencsics Gergő (Ferencváros) 5.565 (23)
2. (36.)
Osváth Attila (Paks) 5.519 (27)
3. (43.)
Bolla Bendegúz (ZTE FC) 5.481 (27)
A teljes lista a Nemzeti Sport szerdai számában.

 

Miha Blazic (Fotó: Szabó Miklós)
Miha Blazic (Fotó: Szabó Miklós)

KÖZÉPSŐ VÉDŐK     

Egyáltalán nem biztos, hogy a rangsor negyedik helyén végző Viszar Muszliu segített annyit a Mol Fehérvárnak, mint a tizenharmadikként záró Djordje Kamber a Budapest Honvédnak, igaz, a végeredmény ennek az ellenkezőjét mutatja...

Két ferencvárosi labdarúgó, Botka Endre és Miha Blazic fért fel még a dobogóra, közülük a szlovén válogatott védő képviseli azt a kategóriát, amelyre azt mondjuk: bár lenne belőle vagy öt bármelyik csapatban. Vele a tengelyben nemcsak a magyar bajnokságnak lehet nekimenni, de a Bajnokok Ligájának is, róla senki sem állítja, elveszi a helyet a magyar tehetségek elől.

Aki abban a szerencsés helyzetben volt, hogy végig követte Juhász Roland pályafutását, bánkódik, amiért az éppen szerdán 37 esztendős védő befejezte a pályafutását, de örül is, mert szépen búcsúzott. Remek futballista, nagyszerű ember, igazi példakép tett pontot karrierje végére, remélhetőleg tudását edzőként is kamatoztatja. Feltűnő, hogy ezen a poszton a leghosszabb a névsor, és nem véletlenül, hiszen ebben a pozícióban a legtöbb csapat két belső védővel állt fel.

KÖZÉPSŐ VÉDŐK
1. (11.) Juhász Roland (Mol Fehérvár) 5.800 (20)
2. (17.)
Botka Endre (Ferencváros) 5.706 (17)
3. (26.)
Miha Blazic (Ferencváros) 5.600 (30)
A teljes lista a Nemzeti Sport szerdai számában.

 

Silye Erik (Fotó: Szabó Miklós)
Silye Erik (Fotó: Szabó Miklós)

BAL OLDALI VÉDŐK     

Fél év alatt teljesen átrendeződött az élmezőny: az ősszel még Nagy Zsolt, Eldar Civic és Vadnai Dániel foglalta el a dobogót, az idény végén azonban Tamás Krisztián, Stopira és Silye Erik végzett az első három helyen.

A ZTE nagyot húzott azzal, hogy Bolla Bendegúz mellett Tamás Krisztiánt is kölcsönvette a Mol Fehérvártól, mert bár a 25 éves futballista sérülés miatt sokat kihagyott, egészségesen egyértelműen sokat lendített csapata játékán. Hogy az ezüstérmes helyen végző Mol Fehérvár rutinos labdarúgójának, Stopirának ott a helye a dobogón, nem lehet kérdés, ugyanakkor abban is biztosak vagyunk, hogy neki nem a mostani volt a legjobb idénye.

Silye Erik nem volt kihagyhatatlan a Mezőkövesd kezdő tizenegyéből, de amikor lehetőséget kapott, élt vele – más kérdés, hogy mivel az őt kölcsönadó Fradinak Eldar Civic és Marcel Heister személyében két embere is van ebben a pozícióban, lesz-e esélye visszatérni a fővárosiakhoz.

A Puskás Akadémiát erősítő, ráadásul ősszel a posztján éllovas, a válogatott keretbe is bekerülő Nagy Zsoltot sérülés hátráltatta, Szabó János biztos pont volt a Paksban, ugyanakkor Hangya Szilveszterben éppúgy több van, mint Dzenan Burekovicban.

BAL OLDALI VÉDŐK
1. (17.)
Tamás Krisztián (ZTE FC) 5.706 (17)
2. (23.)
Ianique dos Santos Stopira (Mol Fehérvár) 5.667 (21)
3. (31.)
Silye Erik (Mezőkövesd) 5.556 (18)
A teljes lista a Nemzeti Sport szerdai számában.

 

Balogh Balázs (Fotó: Szabó Miklós)
Balogh Balázs (Fotó: Szabó Miklós)

KÖZÉPSŐ KÖZÉPPÁLYÁSOK     

Egy évvel ezelőtt Berecz Zsombor csak kilenc bajnokin lépett pályára a Mol Fehérvárban, és csak egyszer kezdett – holott nem volt sérült –, ebben az idényben viszont élvezte Kuttor Attila vezetőedző bizalmát Mezőkövesden, és ez a teljesítményében is visszaköszönt. Védekezik és támad, átlövésekből rendszeresen veszélyeztet, ugyanakkor túlzottan sokszor fegyelmezik lappal, ami azt mutatja, játékának még tisztulnia kell.

Közvetlenül mögötte két olyan labdarúgó található, aki nem élcsapatban futballozik, mégis kitűnt: Márkvárt Dávid egyértelműen a DVTK vezére, Lucas pedig már jó ideje megkerülhetetlen tényező Kisvárdán.

Balogh Balázsnak elévülhetetlen érdemei vannak a Paks megkapaszkodásában, a rutinos Nikola Mitrovics biztos pontnak bizonyult a ZTE középpályáján, és bár Yoëll van Nieff csak a középmezőnyben végzett, biztosra vesszük, Felcsúton örülnek, amiért a holland futballista a Puskás Akadémiát erősíti.

KÖZÉPSŐ KÖZÉPPÁLYÁSOK
1. (7.)
Berecz Zsombor (Mezőkövesd) 5.821 (28)
2. (13.)
Márkvárt Dávid (Diósgyőr) 5.774 (31)
Lucas Marcolini Bertucci (Kisvárda Master Good) 5.774 (31)
A teljes lista a Nemzeti Sport szerdai számában.

 

Olekszandr Zubkov (Fotó: Tumbász Hédi)
Olekszandr Zubkov (Fotó: Tumbász Hédi)

JOBB OLDALI SZÉLSŐK     

Pályafutása legjobb idényét produkálta Cseri Tamás, aki különösen a koronavírus-járvány előtti időszakban futballozott kiemelkedően. Klasszikus szélsőnek nem lehet nevezni, edzőjétől, Kuttor Attilától rendre „szabad kezet” kap, olyan támadás csak elvétve akad, amely nem rajta keresztül fut végig. Játékintelligenciája, rúgótechnikája magasan az átlag fölé emeli, sokadszor adunk hangot értetlenségünknek: a mostani miért csak a harmadik idénye volt az első osztályban?

A közvetlenül mögötte végző Olekszandr Zubkov kölcsönvétele egyértelműen jó húzásnak bizonyult, futballja a nemzetközi porondon is megfelelt, nem véletlen, hogy a Ferencváros mindent elkövetett játékjoga megvásárlásáért – mostanra sikerrel járt.

Senki sem lepődött volna meg, ha a harmadik Loic Nego a teljes mezőnyt maga mögé utasítja, hiszen a magyar állampolgárságot megkapó futballista minőségi játékos, ám hiába tartozott a Mol Fehérvárban a legjobbak közé, csapattársaihoz hasonlóan ő sem a legjobb formáját mutatta.

JOBB OLDALI SZÉLSŐK
1. (2.)
Cseri Tamás (Mezőkövesd) 5.967 (30)
2. (5.)
Olekszandr Zubkov (Ferencváros) 5.852 (27)
3. (22.)
Loic Nego (Mol Fehérvár) 5.667 (24)
A teljes lista a Nemzeti Sport szerdai számában.
Jó nézni a futballját: a ferencvárosi Isael a mezőny egyik legtechnikásabb játékosa, neki is nagy szerepe van abban, hogy a zöld-fehérek igencsak sikeres bajnoki idényt tudhatnak maguk mögött (Fotó: Szabó Miklós)
Jó nézni a futballját: a ferencvárosi Isael a mezőny egyik legtechnikásabb játékosa, neki is nagy szerepe van abban, hogy a zöld-fehérek igencsak sikeres bajnoki idényt tudhatnak maguk mögött (Fotó: Szabó Miklós)

 

Josip Knezevic (Fotó: Szabó Miklós)
Josip Knezevic (Fotó: Szabó Miklós)

TÁMADÓ KÖZÉPPÁLYÁSOK     

Ezúttal a mezőny végével kezdenénk. Az egészen biztos, hogy Sztavrosz Cukalasz annál jobb futballista, mint arra a helyezése alapján következtetni lehet. A görög labdarúgó különösen a bajnokság hajrájában tett sokat azért, hogy a Kisvárda Master Good NB I-es maradjon, játékintelligenciájából csapata rengeteget profitált.

Armin Hodzic vérbeli befejező csatárként érkezett majdnem két éve a Mol Fehérvárhoz, de árnyékékként is nagyon hasznosan futballozva bizonyította, a kiszolgáláshoz is remekül ért. „Csak” negyedik lett Gazdag Dániel, aki a hajrában többször is támadóként jutott szerephez, azonban tudása alapján egyértelműen a legjobbak közé tartozik, ráadásul parádés gólokat láthattunk tőle.

A Puskás Akadémiát mozgató Josip Knezevic a legjobb légiósok egyike, nemcsak a helyzetek kialakításából veszi ki a részét, de a kapu előtt is kíméletlen végrehajtó. A ferencvárosi szurkolók nagy kedvence Isael, nem véletlenül. Amikor a brazil játékosnál van a labda, azt lehet érezni, mindegy, ki jön vele szemben, lesz folytatása a támadásnak.

TÁMADÓ KÖZÉPPÁLYÁSOK
1. (1.)
Isael da Silva Barbosa (Ferencváros) 6.000 (25)
2. (9.)
Kovács István (Mol Fehérvár) 5.808 (26)
3. (10.)
Josip Knezevic (Puskás Akadémia) 5.800 (30)
A teljes lista a Nemzeti Sport szerdai számában.

 

Radó András (Fotó: Szabó Miklós)
Radó András (Fotó: Szabó Miklós)

BAL OLDALI SZÉLSŐK     

Újabb külhonból érkező labdarúgó, aki a nemzetközi mezőnyben is megállja a helyét! Meglehet, Tokmac Nguen olykor percekre eltűnik a mezőnyben, s úgy tetszik, mintha nem lenne kedve futballozni, aztán megkapja a labdát, és biztosak lehetünk benne, valami olyan következik, amire érdemes figyelni. Játszi könnyedséggel cselezi ki az őt megtámadó védőt, arra a megmozdulására pedig nincsenek is szavak, amellyel Felcsúton verte át Thomas Meissnert – az már csak ráadás volt, hogy a támadást góllal is fejezte be.

Gyurcsó Ádám az ősszel hét gólt is szerzett, a tavasszal azonban egyszer sem talált be, alighanem ennek is tulajdonítható, hogy nem nyert a posztján, Radó András góljai nélkül pedig a ZTE nagy valószínűséggel nem kapaszkodott volna meg a legjobbak között.

Jó idénye volt a paksi Könyves Norbertnek is, ugyanakkor Ivan Petrjaknak és Varga Kevinnek hiába voltak kiemelkedő meccsei, nem voltak képesek sorozatban jól teljesíteni.

BAL OLDALI SZÉLSŐK
1. (3.)
Tokmac Chol Nguen (Ferencváros) 5.962 (26)
2. (6.)
Gyurcsó Ádám (Puskás Akadémia) 5.828 (29)
3. (8.)
Radó András (ZTE FC) 5.818 (33)
A teljes lista a Nemzeti Sport szerdai számában.

 

Ádám Martin (Fotó: Szabó Miklós)
Ádám Martin (Fotó: Szabó Miklós)

KÖZÉPSŐ TÁMADÓK     

A Puskás Akadémiát erősítő David Vanecek tizenegy góljánál csak Radó András talált be többször a mezőnyben,a DVSC-vel kieső Babatunde Adeniji is kilencszer „köszönt” be, ám mert így is csak „sokadik” helyezettek lettek, megállapíthatjuk, nem éppen hálás a támadók szerepköre.

A Pakshoz hét esztendő után visszatérő Böde Dániel jóval kevesebb góllal tudta segíteni csapatát, mint remélte, ám jelenléte a pályán és az öltözőben így is sokat számított, Ádám Martin pedig kieső együttesben, a Kaposvárban is bizonyította, az élvonalban van a helye.

Davide Lanzafame képességeivel mindenki tisztában van, de az idény hajrájában már keveset tudott segíteni, szemben Bobál Gergellyel, aki nemcsak az első élvonalbeli gólját szerezte meg az idényben, hanem a tizediket is. Hozzá hasonlóan tíz találattal zárt Franck Boli, aki elmondhatja magáról, hogy egy bajnoki esztendőn belül háromszor is az ő gólja döntötte el az Újpest elleni derbit.

KÖZÉPSŐ TÁMADÓK
1. (4.)
Franck Boli (Ferencváros) 5.880 (25)
2. (15.)
Bobál Gergely (ZTE FC) 5.773 (22)
3. (38.) Nagy Dániel (Mezőkövesd) 5.500 (26)
A teljes lista a Nemzeti Sport szerdai számában.

Magyarázat: A helyezés után a játékosok neve, csapata, illetve az osztályzatok átlaga szerepel, míg zárójelben az értékelhető pályára lépéseket tüntettük fel. Vastaggal szedve a különböző felnőtt válogatottakban valaha is szerepelt játékosokat jelöltük.

A BAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE
1. Ferencvárosi TC 33 23 7 3 58–24 +34 76
2. Mol Fehérvár FC 33 18 9 6 56–29 +27 63
3. Puskás Akadémia FC 33 14 12 7 52–41 +11 54
4. Mezőkövesd Zsóry FC 33 14 8 11 42–31 +11 50
5. Budapest Honvéd 33 12 8 13 36–44 –8 44
6. Újpest FC 33 12 7 14 45–45 0 43
7. Zalaegerszegi TE FC 33 11 10 12 51–44 +7 43
8. Kisvárda 33 12 6 15 42–43 –1 42
9. Diósgyőri VTK 33 12 5 16 40–52 –12 41
10. Paksi FC 33 11 8 14 46–53 –7 41
11. Debreceni VSC 33 11 6 16 48–57 –9 39
12. Kaposvári Rákóczi FC 33 4 2 27 27–80 –53 14

A LEGFONTOSABB TÉNYEK
– Bajnok, így a Bajnokok Ligája selejtezőjében indulhat a Ferencváros.
– A második helyen végzett, ezzel az Európa-liga selejtezőjében indulhat a Mol Fehérvár.
– A harmadik helyen végzett,
ezzel az Európa-liga selejtezőjében indulhat a Puskás Akadémia FC.
– Kupagyőztes,
ezzel az Európa-liga selejtezőjében indulhat a Budapest Honvéd.
– Kiesők:
Debreceni VSC (11.), Kaposvári Rákóczi (12.).
– Feljutók: MTK Budapest, Budafoki MTE.
– Gólkirály: Radó András, 13 góllal.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik