K. B. 2022.06.30 18:00 Frissítve: 2022.07.01 10:11

NB I: nem érkezett meg a pénz a vevőtől, mégsem adják el az Újpestet

A labdarúgó NB I-ben szereplő Újpest FC hivatalos közleményben tudatta, hogy mégsem történik meg a tervezett tulajdonosváltás, mivel a megállapodás értelmében június 30. volt a fizetési határidő, márpedig ez a feltétel nem teljesült.

Mégsem adják el az Újpestet (Fotó: ujpestfc.hu)

 

Január 29-én megírtuk, hogy megtörtént a tulajdonváltás első lépése, mivel Roderick Duchatelet és Kovács Zoltán aláírta az eladásra vonatkozó szerződést. A Nemzeti Sport akkor úgy értesült, hogy Kovács mellett Császár László és Oláh János tárgyalt az SGF Silu Zrt. képviseletében.

A klub a közleményében arról számolt be, hogy a szerződő felek a megállapodásban foglaltakhoz szigorúan tartották magukat, vagyis a híresztelésekkel ellentétben a világgazdasági helyzet változásai, a csapat által elért eredmények és egyéb tényezők nem befolyásolták a klub szerződésben rögzített vételárát.

A megállapodás június 30-ig határozta meg a fizetési határidőt, ám ez a feltétel nem teljesült.

Duchatelet így kommentálta a történteket: „Nagyon sajnálom, hogy nem tudtuk véglegesíteni a megállapodásunkat. Őszintén hittem, hogy ez a lehető legjobb, ami a klubbal történhet. Köszönöm szépen Kokónak az egész folyamat során a nagyon korrekt hozzáállását, segítőkészségét és a rengeteg erőfeszítést, amit beletett, hogy az üzlet létrejöhessen. Amennyiben egyéb fejlemény történik a klub eladásával kapcsolatban, természetesen mindenkit időben értesítünk.”

„Tudom, hogy a szurkolók most elmondhatatlanul csalódottak, és nekem is ugyanúgy fáj, hogy nem sikerült tető alá hozni a tulajdonosváltást, hiszen nem erre készültünk, nem ezért dolgoztunk keményen az elmúlt hónapokban – mondta Kovács Zoltán. Amikor januárban megállapodtunk az Újpest FC megvásárlásáról, még nyoma sem volt a mára kialakult bizonytalan világgazdasági folyamatoknak. Stabil pénzügyi hátteret szerettünk volna a klub mögé tenni, de a váratlan események olyan helyzetet teremtettek, amire nem lehetett felkészülni, és aminek következményeként sajnos most nem tudott megvalósulni a tranzakció.”

Kovács hozzátette: „Aki ismer, tudja: az Újpest nagyon fontos része az életemnek, ezért – ahogy a pályán sem adtam fel soha – nem adom fel. Továbbra is küzdeni fogok azért, hogy utat találjak a klub megvásárlásához, és megvalósíthassuk az Újpest múltjához méltó jövőbeli terveinket, új korszakot kezdhessünk együtt, a szurkolóinkkal.”

RÉGÓTA TART A HUZAVONA A KLUB ELADÁSÁRÓL
Nem új keletű a történet, évek óta felvetődik, hogy a futballcsapatot működtető gazdasági társaságban 2011 októberében 95 százalékos tulajdonrészt vásároló Roderick Duchatelet megválhat az Újpesttől. A belga tulajdonos először 2014 márciusában rendkívüli sajtótájékoztatón, könnyek között jelentette be, hogy ha a bíróság másodfokon jóváhagyja az offshore cégek hálójába kerülő klub felszámolását, távozik Magyarországról. Noha kedvező ítélet született, s a vagyonkezelő és a Magyar Labdarúgó-szövetség is hozzájárult az NB I-es indulási jog átruházásához (az együttes élvonalbeli szereplését az Újpest 1885 Futball Kft. biztosította), 2014 novemberében ismét szárnyra kapott a hír, amely szerint az üzletember fontolóra vette tulajdonrésze eladását. Hazája sajtójának megerősítette az erre vonatkozó értesülést és a kapcsolatfelvételt az érdeklődőkkel, ám kijelentette, nem áll érdekében eladni a klubot. Számos pletyka látott napvilágot annak kapcsán, hogy kiszállna a magyar futballból, 2017-ben kiadott hivatalos közleményében azonban teljes képtelenségnek nevezte, hogy ajánlatot kapott. Szinte az összes Újpest-drukker a távozását kívánta a 2017 nyarán végrehajtott címerváltás miatt, ám 2019 januárjában lapunknak adott interjújában elmondta, nem akar megválni a lila-fehérektől, csak akkor változtatna elképzelésén, ha minden szempontból kielégítő ajánlatot kap. Noha megtörtént az Újpest FC eladásáról szóló egyezség első lépése, a kísérlet zátonyra futott, ugyanakkor borítékolható, nem ez volt az utolsó próbálkozás, hogy egy piaci szereplő (legyen az a Kovács Zoltán fémjelezte üzleti kör vagy sem) megvásárolná Roderick Duchatelet tulajdonrészét.
2022.08.08 21:31:39

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A tulajdon persze nagy erő, nincs az a külső futballszervezet, amelyik drasztikusan belenyúlhat a szerződtetések szövevényébe, így aztán nem tudható, mikor lesz változás a témában. Remény van rá, ugyanis van jó néhány olyan, évtizedeken át tornyosuló gát a magyar futballban, amelyet áttörtek a csapatok (vagy az idő), szinte észrevétlenül.

2022.08.07 18:32:53

Labdarúgó NB I SOMOGYI ZSOLT (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Nem megy a kispestieknek, a második mérkőzésükön is kikaptak, és ezúttal sem szereztek gólt.

2022.08.07 17:11:26

Labdarúgó NB I ZOMBORI ANDRÁS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Egy gólt elvett az Újpesttől a VAR, aztán hiába játszottak sokáig emberelőnyben a lila-fehérek, simán kikaptak.

2022.08.07 15:03:24

Labdarúgó NB I BODNÁR TIBOR (összefoglaló), ORBÁN ISTVÁN (percről percre)

Meggyőző játék, 4–2-re nyert a hazai együttes, Supka Attila csapata egy félidőnyit emberhátrányban játszott.

2022.08.06 17:51:22

Labdarúgó NB I A MÉRKŐZÉSRŐL TUDÓSÍTOTT: BODNÁR ZALÁN (összefoglaló), PÓSFAI GYULA (percről percre)

Több mint hét év után lőtt újra gólt a KTE az NB I-ben, Szabó Levente tizenegyesből egyenlített.