BODNÁR ZALÁN 2021.01.17 10:42

NB I: Nagy szükség van a VAR-ra – Szabó Zsolt

Bejött Szabó Zsolt volt FIFA-bíró korábbi jóslata, míg az MLSZ költséghatékony módszert választ arra, hogy az NB I-ben segítse a játékvezetőket.

A monitorok előtt ülő szakemberek a pálya minden részét látják, így a szabálytalanságokat is észre kellene venniük

 

 
Csányi Sándor: Talán nem kell megint tíz évet várni az újabb sikerekre

Pénteken terjedelmes beszámolót olvashattak Csányi Sándor MLSZ-elnök csütörtöki sajtóbeszélgetéséről, amelyben több fontos, a magyar futballt érintő témáról is beszélt. Többek között felvetette, hogy a következő idény kezdetére talán már be is vezetik a videobírós rendszert (VAR), amennyiben az oktatás folytatását nem lehetetleníti el a koronavírus-járvány.

„Terveink szerint csak az a klub kaphat versenyengedélyt, amelyik biztosítani tudja ehhez a feltételeket. Már csak a játékvezetőink nemzetközi foglalkoztatása miatt is fontos, hogy itthon is gyakorolják a VAR használatát” – fogalmazott az MLSZ elnöke, aki azt is elmondta, hogy a mobilkocsis rendszert választották, amelyben a kamerák és egyéb eszközök kihelyezése nem állandó, s az Antenna Hungária kameráinak képét használják majd hozzá.

A VAR MÁR MŰKÖDIK

A videobírós rendszert (angol mozaikszóval VAR) próbaüzemmódban először 2016 augusztusában, az észak-amerikai profi ligában próbálták ki, hivatalos profi bajnoki mérkőzésen pedig az ausztrál A-League-ben, 2017. április 7-én mutatkozott be a Melbourne City–Adelaide United találkozón. Széles körben 2018-tól kezdték el használni, így az oroszországi világbajnokságon is. Angliában először 2018. január 8-án, egy Brighton & Hove Albion–Crystal Palace FA-kupa-találkozón használták. Jelenleg negyvenhat bajnokságban és tizenhat országos kupasorozatban alkalmazzák.

A döntés és a hajlandóság tehát megvan, a VAR bevezetése mindenekelőtt attól függ, a nyárig megtanulhatják-e a használatát a játékvezetők. Lapunk megkeresésére az MLSZ sajtóosztályától a következő információt kaptuk: tavaly októberben negyvenöt tagú létszámmal elindult az oktatás, amely követte a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) szabályalkotó testülete, az International Football Association Board (IFAB) hivatalos protokollját, de novemberben leállt az oktatás a pandémia miatt, és egyelőre nem lehet tudni, mikor folytatódhat. Arra a felvetésünkre, hogy online lehetőség van-e a képzés folytatására, nemleges választ kaptunk, mondván, külföldi oktatók is részt vesznek a képzésben.

A sajtóbeszélgetésen Csányi Sándor azt is elmondta, csak az a stadion kap majd licencet az NB I-re, amely biztosítani tudja hozzá a technikai feltételeket. Ez azonban vélhetően egyik klubot sem állítja megoldhatatlan technikai kihívások elé, mivel a mobilautós technológia ebben könnyebbséget jelenthet. Azt is megtudtuk a szövetségtől, hogy már meg is rendeltek négy ilyen, olasz gyártású buszt, ezek gyakorlatilag rendelkezésre állnak, s mivel a fordulónkénti hat meccs általában három napra van elosztva, megoldható, hogy egyik helyszínről átvonuljanak a másikra.

Határozottan támogatja a videobíró bevezetését a magyar élvonalban Szabó Zsolt korábbi FIFA-játékvezető is.

„Az elsők egyike voltam Magyarországon, aki szorgalmazta ennek a bevezetését, már kétezertizenkilencben is erről beszéltem, bízom benne, hogy mihamarabb működésbe is léphet – mondta lapunknak Szabó Zsolt. – De Csányi Sándor elnök úr is felvetette már a szükségességét a kétezertizenkilences MLSZ-közgyűlésen. Nagy szükség van a VAR-ra, annak ellenére, hogy ez a rendszer sem tudja teljes mértékben kiküszöbölni a játékvezetői tévedést. Láthattuk például a Bajnokok Ligájában: hiába volt videobíró, a Ferencváros kijevi mérkőzésén elmaradt egy büntető kezezésért. Ettől függetlenül jelentősen csökkenti a nyilvánvaló hibák számát. Amíg nem létezett, azt mondtuk, hogy a játékvezetői hiba a játék része, de most, hogy rendelkezésre áll ilyen segítség, igénybe kell venni. Nagyon nagy munkát jelent, hogy már a következő idényre felálljon a rendszer, mivel igen komoly oktatást igényel a bevezetése. Először alaposan meg kell ismerni az elméleti hátteret, mikor vehető igénybe a segítsége, és mikor nem. Aztán van egy offline gyakorlati része, majd a pályán is gyakorolni kell a használatát, utána tesztmeccseken kipróbálni, akár alacsonyabb osztályú vagy tornamérkőzéseken. Mivel a járvány miatt megszakadt az oktatás, erőltetett menet kellene ahhoz, hogy ez a folyamat a nyárig véget érjen.”

AZ NB I-BEN UTAZTATJÁK MAJD AZ ÚJ TECHNIKÁT

Az MLSZ főtitkára, Vági Márton 2020 márciusában beszélt arról, hogyan tervezi a szövetség a VAR, azaz a videobíró rendszerét bevezetni. Elhangzott: a VAR és a leshelyzetek elbírálását segítő VOL- (Virtual Offside Line) rendszert bevezetik, a gólvonal-technológiát pénzügyi okok miatt nem. Az MLSZ a rendszer kiépítésére, üzemeltetésére a kanadai Evertz Microsystem ajánlatát fogadta el. Tudni kell, hogy háromféle megoldás létezik: a centralizált rendszer, amelyben központi teremben értékelik az összes mérkőzés vitás eseteit, a decentralizált, amelynél minden stadionban kiépítenek egy erre alkalmas helyiséget, és a mobil verzió, amikor a rendszert „utaztatják” – gazdasági okokból utóbbira voksolt az MLSZ. Ez azt jelenti, hogy négy, erre a célra felszerelt kamion ingázik a stadionok között (vagyis a kezdési időpontokat is ehhez kell igazítani), Kulcskérdés a megfelelő szakemberek kiképzése, erre az UEFA előírásai kötelezik a tagszövetségeket, az vállalhat szerepet ilyen rendszerben, aki öt meccset vezetett így, és öt mérkőzésen ült a VAR-szobában, ehhez pedig rengeteg tesztmeccsre lenne szükség a nyári holt szezonban – ha az új bajnokság rajtja előtt vezetnék be a szisztémát. A verseny tisztaságát is kérdésessé tenné, ha idény közben kezdenék el használni a VAR-t, de ennek bevezetése elkerülhetetlen, mert a nemzetközi kupamérkőzéseken csak olyan játékvezetők vehetnek majd részt, akik hazájukban ebben a rendszerben bíráskodnak.

S. ZS.

2021.02.28 17:51:47

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Hajdú B. István és Berkesi Judit beszélget a magyar és a nemzetközi foci aktuális témáiról. (x)

2021.02.28 11:24:29

Labdarúgó NB I TŐSÉR NORBERT (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Nikolics Nemanja a 100. bajnoki gólját szerezte fehérvári színekben.

2021.02.28 11:24:29

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Sokkal jobban akarták a győzelmet a lila-fehérek, akik teljesen megérdemelten szereztek három pontot.

2021.02.28 08:00:01

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR

„Ha valaki nem esik hasra attól, hogy Hahn János vezeti a góllövőlistát, az maga Hahn János.”