NB I: nagy meccset várnak az edzők az Újpest–Fradi rangadótól

Vágólapra másolva!
2023.04.30. 08:56
null
Fotó: Dömötör Csaba/NS-montázs
Hétfőn 18 órától a Szusza Ferenc Stadionban rendezik az Újpest–Ferencváros rangadót, és a magyar futball egyik legjelentősebb mérkőzése előtt a két csapat vezetőedzőjével Nebojsa Vignjeviccsel és Sztanyiszlav Csercseszovval beszélgettünk.

Nebojsa Vignjevics emléke az öltözőben lejtett örömtáncról

A Szerhij Rebrov elleni derbiket nem szerette, most azonban úgy érzi, a Megyeri utat belengő pozitív energiának köszönhetően van esélyük legyőzni a zöldeket. Nebojsa Vignjevics fia is a stadionban drukkol majd, és bízik benne, édesapja lesz a győztes hadvezér.

– A szurkolók közül sokan úgy gondolják, a mostani Újpest elkaphatja a Ferencvárost. Egyetért?
– Jól hangzik, úgyhogy részemről rendben... – mondta Nebojsa Vignjevics, a lila-fehérek szerb vezetőedzője, aki március végén tért vissza a Megyeri útra, és az Újpest azóta legyőzte a Zalaegerszeget, a Paksot és a Honvédot, a Fehérvárral pedig döntetlent játszott. – Az utóbbi hetek eredményei magabiztosabbá tették a csapatot, hitet adtak a játékosoknak, akik ma már úgy gondolják, a Ferencváros ellen is van keresnivalójuk. Érzik a szurkolók támogatását, jó formában futballozunk, képesek vagyunk elkapni a Fradit!

– Legutóbb lassan kilenc éve, 2014 szeptemberében győzte le hazai pályán az Újpest a Ferencvárost, éppen az ön irányításával. Emlékszik az összecsapásra?
– Persze, Dusan Vasziljevics és Simon Krisztián szerezték a góljainkat, kettő egyre győztünk. Azóta szépen fokozatosan kinyílt az a bizonyos olló a két klub között, költségvetésben, körülményekben, a játékoskeretek összetételében... Különösen igaz ez az utóbbi három-négy évre, előtte sosem lehetett tudni, ki kerül ki győztesen a rangadóból – most ugyancsak egyenlőek az esélyek.

A nagyobb méretért kattintson a képre!
A nagyobb méretért kattintson a képre!

 

– Emlékszik első magyarországi derbijére?
– A kupában találkoztam először a Ferencvárossal. Akkor is a bajnoki tabella első két helyének valamelyikén állt, miután a negyeddöntőre kisorsolták a párosításokat, fogtam a fejem, a lehető legrosszabb, legnehezebb ellenfelet kaptuk... Amikor azonban az edzői szobámból átsétáltam az öltözőbe, nem akartam hinni a szememnek. Balajcza Szabolcs, Kabát Péter és a többiek örömtáncot lejtettek, hogy a Fradi lesz az ellenfél. Később értettem meg, azért reagáltak így, mert imádtak a Ferencváros ellen játszani, különleges hangulatú mérkőzés volt mindig is. Úgy felszívták magukat arra a találkozóra, hogy végül ki is vertük a Fradit a kupából, sőt megnyertük az egész sorozatot. Most is ezt érzem a játékosaimon. Tisztelik a riválist, de ugyanúgy magukat is, és magabiztosan várják a hétfői derbit.

– A nagy meccsre készülve feszült, vagy éppen ellenkezőleg, oldott hangulatban teltek a hétközi edzések?
– Csupa mosolygós futballista jött ki az edzőpályára. Az elmúlt hetekben mindenki megfeszült a sikerért, hogy elmozduljunk a nehéz helyzetből. Értik, mit kérek, mit várok el tőlük, alaposan elemeztük a hibáinkat, na és a Ferencváros játékát is. Az edzéseken a héten senkit nem kellett noszogatni, keményen, összeszorított fogakkal melóztak, ha kellett oldott, ha kellett feszült volt a hangulat.

– A telt ház immár napok óta garantálva van, több mint tizenegyezren lesznek a Szusza Ferenc Stadion lelátóin. Sok jegyigénylésnek kellett eleget tennie?
– Ezúttal kevesebbnek. A barátaim közül szinte mindenkit meglepett, hogy visszatértem Újpestre, nem tervezték be a programjukba, hogy május első napján Budapestre kellene jönniük. A fiam azért ott lesz velem a stadionban. Ő is úgy érzi, lehet keresnivalónk: a derbi kiszámíthatatlan. Hazai pályán játszunk, a játékosok bíznak magukban, az egész Megyeri utat pozitív energia lengi be.


– Játszott derbit Ricardo Moniz, Thomas Doll és Szerhij Rebrov ellen is. Melyikük ellen volt a legnehezebb felkészíteni csapatát?
– Három teljesen különböző karakter. Thomas Doll-lal jó barátságot ápolunk a mai napig, és Szerhij Rebrovval is megvolt a kölcsönös tisztelet. Leginkább talán az utóbbi által vezetett Fradi ellen nem szerettem a csapatomat irányítani. Előfordult, hogy három egymást követő derbin győztek le egy nullára bennünket – mindhárom alkalommal Franck Boli lőtte a góljukat.

– Sztanyiszlav Csercseszovval most először találkozik. Mi a véleménye róla?
– Jó munkát végez a Ferencvárosnál. Sok remek játékos van a keretben, van lehetősége rotálni, ez óriási előny. Az Európa-liga-búcsút követően nem éreztem elég harcosnak a Fradit, a motiváció nem volt teljesen rendben, de a hétfői derbin ezzel biztosan nem lesz gondja.

– Meglepheti önt valamivel?
– Tapasztalt edző, megélt már néhány csatát, tudja, mi kell a győzelemhez, de engem sem kell félteni. Jó formában vagyunk, alig várom, hogy hétfő este legyen!

Fotó: Szabó Miklós
Fotó: Szabó Miklós

 

Sztanyiszlav Csercseszov most nem számol 6–0-ás győzelemmel...

Játékoskorából a CSZKA Moszkva elleni derbikre emlékszik legszívesebben, vezetőedzőként pedig tartaná hibátlan mérlegét az újpestiek ellen az FTC vezetőedzője, Sztanyiszlav Csercseszov.

– Több mint két éve érkezett Magyarországra, azóta az összes Újpest elleni meccsét megnyerte. Mit gondol, hétfőn is megmarad a tökéletes mérleg?
– Tudom, az újságíróknak, a statisztikusoknak és talán a szurkolóknak is érdekesek ezek az adatok, én azonban sosem figyelem az ilyen sorozataimat. Hogy mi volt másfél-két évvel ezelőtt vagy éppen múlt márciusban, az a múlt... A jelenben szeretek élni. Vezetőedző vagyok, nem matematikus, nekem az a lényeg, hogy az adott héten a lehető legjobban felkészítsem a csapatomat.

– És hogy érzi, ezúttal is sikerült?
– Tisztában vagyunk vele, milyen mérkőzés vár ránk. Az Újpest elleni összecsapások a szurkolóknak és a játékosoknak ugyanolyan fontosak, a derbi az derbi! Senkit sem kell noszogatni. Keményen készültünk az elmúlt napokban, ahogy máskor, ezúttal is alaposan elemeztük a ránk váró ellenfelet.

– Mekkora lelki plusz, hogy legfőbb üldözőjük, a Kecskemét péntek este hazai pályán három kettőre kikapott a paksiaktól?
– Nem hátrány, de túl nagy feneket ennek sem kerítettem. Szombaton reggeli közben megnéztem a fontosabb jeleneteket arról a találkozóról is, de tíz perc után visszakanyarodtak a gondolataim az Újpest elleni mérkőzésre. Nekem nem a Kecskeméttel vagy a Pakssal kell foglalkoznom, hanem a Ferencvárossal. Magunkra koncentrálunk, az edzéseken a játékosokat is arra kértem, ne a körítéssel, a felhajtással foglalkozzanak, hanem a saját feladatukra figyeljenek.

– Öt nyeretlen bajnoki után legutóbbi két mérkőzésükön győztek, előbb a Honvédot, majd a Vasast fektették két vállra: újra minden jó, minden szép a Népligetben?
– Előtte sem volt semmi gond. Akadt néhány gyengébben sikerült összecsapásunk, azokban a hetekben balszerencsések voltunk, nem úgy jöttek össze a dolgok, ahogy szerettük volna.

– Megfejtette, mi volt a gond?
– Egyszerű oka volt, megéreztük több alapember hiányát. A sok sérülés rányomta a bélyegét a csapat játékára, de ez is már a múlt, a legutóbbi két mérkőzésünket megnyertük, és ez a lényeg. Azt viszont nagyon sajnálom, hogy most Sigér Dávid dőlt ki a sorból sérülés miatt...

29. FORDULÓ
Április 28., péntek
Kecskemét–Paks 2–3
Április 29., szombat
Mezőkövesd–Zalaegerszegi TE 1–2
Kisvárda–Budapest Honvéd 2–2
Vasas–Puskás Akadémia 2–2
Április 30., vasárnap
15.30:
DVSC–Mol Fehérvár (Tv: M4 Sport)
Május 1., hétfő
18.00:
Újpest–Ferencváros (Tv: M4 Sport)

– Játékosként szerette a felfokozott hangulatú meccseket? Oroszországban melyik volt a legnagyobb derbi?
– Nem is kérdés, a Szpartak Moszkva játékosaként a városi rivális CSZKA elleni ütközetek voltak a legemlékezetesebbek. Ilyenkor mindig zsúfolt lelátók előtt játszottunk, nehéz azokat a meccseket elfelejteni.

– Hétfőn is telt ház lesz a Megyeri úton, sokan kértek jegyet öntől?
– A családból és a barátaim közül hárman lesznek ott a stadionban. Ha jól tudom, a játékosokhoz is befutott néhány igény, az ilyen mérkőzéseken mindenki szeretne ott lenni.

– Kemény ellenfél lesz az Újpest? Pontosabban keményebb, mint az elmúlt két esztendőben?
– Jó csapat az Újpest, ezt az elmúlt hetekben is bizonyította. Az idény elején nehezen talált rá a megfelelő útra, akadtak nehézségei, de az utóbbi időben elkapta a fonalat, és ez alighanem az önbizalomnak is jót tett. Nem féltem azonban a csapatomat, a játékosok az elmúlt időszakban rutint szereztek, a nemzetközi porondon is szép sikereket értek el, nem ijednek meg attól, ha idegenben kell rangadót játszaniuk.

– Nebojsa Vignjevics visszatérése óta szárnyakat kapott az Újpest, a lilák négyből három mérkőzést megnyertek, egy találkozón pedig döntetlenre végeztek. Milyen stílust vár a riválistól?
– Alighanem a kollégám is megpróbál valami meglepő húzással kirukkolni, de a stábommal igyekeztünk minden eshetőségre felkészülni. Lelkileg biztosan jobb állapotban vannak az újpestiek, mint amikor legutóbb találkoztunk velük – ne felejtsük, a mostani idényben egyszer már nyertünk hat nullára a Megyeri úton, történelmi mérkőzés volt. Ezúttal sokkal szorosabb csatára számítok, de készen állunk a harcra.

A LABDARÚGÓ NB I ÁLLÁSA
1. Ferencvárosi TC 28 17 6 5 55–25 +30 57
2. Kecskeméti TE 29 13 12 4 45–28 +17 51
3. Paksi FC 29 14 5 10 55–48 +7 47
4. Puskás Akadémia 29 11 11 7 41–38 +3 44
5. Debreceni VSC 28 12 7 9 45–38 +7 43
6. Újpest FC 28 10 7 11 36–47 –11 37
7. Kisvárda 29 8 13 8 39–44 –5 37
8. Zalaegerszegi TE 29 9 7 13 33–37 –4 34
9. Mezőkövesd 29 8 8 13 29–39 –10 32
10. Mol Fehérvár 28 7 9 12 33–38 –5 30
11. Budapest Honvéd 29 7 8 14 30–46 –16 29
12. Vasas FC 29 4 11 14 26–39 –13 23

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik