Vérbeli rangadó, olykor csontzene: legyűrte a Mol Vidi a Fradit

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2018.12.16. 20:00
null
Vinícius brutálisan fejbe rúgta Varga Rolandot (Fotó: Szabó Miklós)
Hatalmas, csontzenés küzdelemben 2–1-re nyert odahaza a Mol Vidi FC a Ferencváros ellen a labdarúgó NB I 18. fordulójának, és egyben a 2018-as év utolsó bajnoki mérkőzésén.

 

Ilyet is ritkán látni Magyarországon futballmérkőzés előtt. Másfél óra volt hátra a kezdő sípszóig, a szurkolók szép számmal érkeztek a stadionhoz, a fogvacogtató hidegben ki forralt bort, ki tökmagot ragadott magához, és a vadonatúj Mol Aréna Sóstó előtt tűzforgató zsonglőrök szórakoztatták a belépésére váró drukkereket. Az idősebbek nem akartak hinni a szemüknek, a fiatalabb generáció ellenben úgy kattintgatta telefonja kameráját, hogy félő volt, a vakutól elvakítva mellényúlnak a tüzes rúdnak.A kezdés előtt ünnepélyes keretek között megáldották a létesítményt.

Spányi Antal püspök a kezdőkörben, mikrofon mögé állva kért sportszerűséget, egészséget, boldogságot a pályán lévőknek és a lelátón helyet foglalóknak. No, a mérkőzés nem éppen ennek szellemében kezdődött. A hangosbemondónak már a negyedik percben sportszerű szurkolásra kellett felszólítania a drukkereket, s a pályán sem kímélték egymást a felek. A játékosok egymásnak ugrottak, csattantak a csontok, feszültek az izmok, Erdős József játékvezető alighanem már a találkozó elején bánta a bíróküldést, érezni lehetett, játékvezetői szempontból a szezon legnehezebb kilencven perce lesz, s nem is sikerült kontroll alatt tartania az eseményeket.

Tíz perc sem telt el a találkozóból, máris tömegjelenet alakult ki a gyepen, a játékosok többször is egymásnak ugrottak, előbb Pátkai Máté sportszerűtlen mozdulata, majd Kovács István kőkemény belépője után – a technikás futballista úgy ment bele egy összecsapásba, ahogy nem szokott, talppal, nyújtott lábbal előre. Az esetet Lovrencsics Gergő bánta, a védő fájdalmas arccal maradt lent a gyepen, úgy kellett letámogatni a pályáról, majd lecserélni. A vendégek vezetőedzőjének, Szerhij Rebrovnak igencsak gyorsan kellett belenyúlnia a csapatszerkezetbe, a rutinos hátvéd helyére az ilyesféle kilencven percekhez kevésbé szokott Csernik Kornélt küldte be.

Az ukrán vezetőedző egyébként is próbálta meglepni a Vidit: honfitársa, Ivan Petrjak új szerepkörben tűnt fel, eddig szinte egész idényben a bal szélen száguldozott, most azonban a pálya közepén kezdett, ott, ahol Davide Lanzafame szokott.

A csapatok olyan iramban, olyan elánnal kezdtek, mintha nem is az NB I-ben lennénk. S hol volt még a vége! A két együttes remek iramot diktált, mindkét kapu előtt adódtak helyzetek, előbb szép támadás végén Anel Hadzic lőtt mesterien kapufát, később már a gólok is jöttek. A fehérváriak hiába szerezték meg a vezetést – Armin Hodzic idei második gólját láthattuk –, hét perccel később a Ferencváros máris egyenlített.

A zöld-fehérek találatánál viszont ijesztő jelenet játszódott le: Ivan Petrjak pazar emelése után a menteni igyekvő Vinícius magas lábbal(!) fejbe rúgta Varga Rolandot, aki a gólvonal mögött hosszú másodpercekig eszméletlenül, mozdulatlanul hevert – a játékvezető ennél az esetnél tehetetlenül figyelte az eseményeket. Úgy tűnt, a Fradi szélsője megúszta nagyobb baj nélkül, ám percekkel később összerogyott a pályán, így még a szünet előtt újból cserélnie kellett Szerhij Rebrovnak (Vargát kórházba szállították, a hírek szerint agyrázkódást szenvedett).

Ha a feszültséget mérni lehetett volna vasárnap este a fehérvári stadionban, a műszer alighanem kiakadt volna. A futballisták minden egyes párharcnál keményen odatették magukat, többször is a földön maradt valaki, az orvosi stáboknak alighanem izomláza lesz a sok futástól hétfő reggelre.

A kispadoknál Marko Nikolics és Szerhij Rebrov is egyre nehezebben viselte a történéseket, utóbbinak a cserét illetően meg volt kötve a keze, kollégája ellenben remek érzékkel küldte pályára a máskor a kezdőcsapatban helyet kapó Marko Scsepovicsot.

A szerb légiós a beállítását követően három perccel szép egyéni alakítás után ismét megszerezte a vezetést a Vidinek (2–1), hogy mennyire fontos találat volt ez, a gólörömből is látszott. A székesfehérvári futballisták az oldalvonal mellett egymás nyakába ugráltak, a gólszerzőt a földre vitték, alighanem tudták, a tavasszal csakis akkor van esélyük beérni a meccs előtt tőlük nyolcpontos távolságban lévő ferencvárosiakat, ha ezen az estén hazai pályán legyőzik őket.

Később kiderült, Scsepovics találata győztes gólt volt.

A hajrában hiába ment előre a Ferencváros, hiába próbált meg egyenlíteni, az adódó lehetőségeket elpuskázták a vendégek, pedig a legjobbjuk, Petrjak újabb közeli emeléssel próbálkozott, hiába. Az utolsó percekre beszorult a hazai együttes, a labda a Vidi térfelén pattogott, de a Fradiban nem maradt újabb puskapor erre az estére.

A Ferencváros előnye ezzel ötpontosra olvadt. Őszi első a Ferencváros, ezt eddig is tudtuk, de azt, hogy a bajnokság végén melyik csapat ünnepelhet, nyitott kérdés maradt.

NB I
18. FORDULÓ

Mol Vidi FC–Ferencváros 2–1 (Hodzic 27., M. Scsepovics 66., ill. Petrjak 34.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

NB I, 2018–2019, 18. FORDULÓ
DECEMBER 15., SZOMBATHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Puskás Akadémia–Mezőkövesd 2–0
Felcsút, Pancho ArénaPintér Csaba
418
Kisvárda–MTK 1–0
Kisvárda,Várkerti SporttelepRadványi Ádám
1175
Paks–DVTK 1–2

Paks, Városi Stadion

Németh Ádám
250
Haladás–DVSC 0–2
Szombathely, Haladás StadionKassai Viktor
1220
Honvéd–Újpest 2–2Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionSolymosi Péter
1891
DECEMBER 16., VASÁRNAP
Mol Vidi–FTC 2–1
Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó
Erdős József
6442
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA

 

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 18 12 3 3 36–15 +21 39
2. Mol Vidi FC 18 10 4 4 30–16 +14 34
3. Debreceni VSC 18 8 6 4 25–19 +6 30
4. Budapest Honvéd 18 8 5 5 21–15 +6 29
5. Újpest FC 18 7 7 4 21–14 +7 28
6. MTK Budapest 18 8 3 7 27–25 +2 27
7. Mezőkövesd Zsóry FC 18 6 6 6 25–23 +2 24
8. Paksi FC 18 5 7 6 22–25 –3 22
9. Puskás Akadémia FC 18 6 3 9 21–24 –3 21
10. Diósgyőri VTK 18 4 5 9 18–29 –11 17
11. Kisvárda 18 4 4 10 16–35 –19 16
12. Szombathelyi Haladás 18 2 3 13 13–35 –22 9
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik