BODNÁR TIBOR
2022.09.03 11:28 Frissítve: 2022.09.03 12:04

NB I: „Ilyen az, amikor mindenki tudja, hol a helye és mi a feladata” – Török László

Hat forduló után a tavalyi ezüstérmes Kisvárda vezeti a labdarúgó NB I tabelláját, pedig Török Lászlóék úgy nyertek Pakson 3–1-re, hogy a vezetőedző hat helyen változtatott a Fehérvár ellen hasonló arányú győzelmet arató csapaton. A debreceni ikon, a Joao Janeiro helyét ideiglenesen átvevő Dombi Tibor nem gondolkodott, elfogadja-e a DVSC vezetőségének felkérését, de izgulni fog a hétvégi mérkőzésen, míg a Bp. Honvéd és az Újpest összecsapása nem marad meg sokáig az emlékezetünkben. Az NB I hatodik fordulójának legjei.

Nem a három testőr, hanem a három kisvárdai gólszerző (balról): Driton Camaj, Jaroslav Navrátil és Janisz Karabeljov a Paks elleni bajnokin is betalált a kapuba (Fotó: Kisvárda FC)

LABDARÚGÓ NB I
6. FORDULÓ
Paksi FC–Kisvárda 1–3 (Windecker 63., ill. Navrátil 17., Camaj 24., Karabeljov 52.)

A FORDULÓ BRAVÚRJA

Török László tudja, a legjobb edzés a mérkőzés

 Kisvárdai pontok/gólok a csapat eddigi NB I-es idényeiben 6 forduló után
2018−2019
2/2 (helyezés: 12.)
 2019−2020 9/8 (6.)
 2020−202112/11 (3.)
 2021−2022 15/10 (1.)
 2022−202314/16 (1.)

A bajnokságban veretlen kisvárdaiak a Honvéd elleni mérkőzésre készülnek, azt követően pedig az ősz meccsét játszhatják a Ferencvárossal.

Miután 2015-ben újra NB II-es lett a Kisvárda Master Good, a klub helyezésében is mérhető a fejlődés. A másodosztályban előbb negyedik, majd harmadik, végül a feljutást érő második helyen végzett a csapat, amely az NB I-ben ugyancsak folyamatosan előrelépett, kilencedik, nyolcadik, ötödik és második helyezést elérve.

itt a vége ennek a folyamatnak – gondolták a klub háza táján, ismerve a korlátokat, valamint azt, hogy a Ferencváros évek óta más szintet képvisel a hazai futballban. Erre tessék: a Kisvárda hat forduló után az élen áll. Így aztán az is benne lehet a pakliban, hogy nem szakad meg a fejlődési folyamat...

Török László (Fotó: Szabó Miklós)

„A nyáron Révész Attila sportigazgató meghatározta az irányvonalat, mind a játékoskeret összetételét, mind pedig a szakmai stáb tagjainak feladatait illetően” – kezdte arra vonatkozóan Török László vezetőedző, hogy a felkészülés idején is lehetett-e már sejteni az idényrajt sikerét. „A felkészülés úgy indult, hogy minden és mindenki a helyén volt, ez ór iási előnyt jelentett. Az Európa-konferencialiga-szereplés miatt nem a bajnoki nyitányra kellett kihegyeznünk a csúcsformát, ezt a célt szolgálta az ausztriai edzőtábor, ami nagyon jól sikerült. Az alapok persze adva voltak, hiszen nem véletlenül végzett a csapat legutóbb a második helyen, de a távozó kulcsembereket pótolni kellett. Révész Attila megnézette velünk a jelölteket, kikérte a véleményünket, de a döntés mindig az övé volt. A jelek szerint sikerült megtalálni a helyetteseket, a titkunk mégis a folyamatos fejlődésben rejlik, ami nemcsak a csapatról, hanem a stábról is megállapítható. A nyáron azzal a feladattal léptem be új emberként, hogy vezetőedzőként felügyeljem a munkát, aminek kidolgozásában kulcsszerepe van a nyolc éve még játékosként Kisvárdára érkező Erős Gábornak, és persze a többi kollégának, a másik segédedzőnek, Gerliczki Máténak, továbbá a kapusedző Sandro Tomicnak és az erőnléti edző Dudás Dánielnek. Nagyon felkészült szakemberek, miként az egészségügyi szekcióban dolgozóknak is és a szurkolóinknak is sokat köszönhetünk.”

Mindhárom kisvárdai gólszerző bekerült a forduló válogatottjába
 
 Bogdán Ádám az Újpest elleni derbire is készen áll

A hétvégi forduló eredményétől függetlenül szeptember 11-én biztos, hogy az első és a második helyezett találkozik egymással a Ferencváros–Kisvárda mérkőzésen, amely az ősz rangadója lehet.

„Felelősségteljesen nem lehet megígérni, hogy innentől kezdve az összes meccsünket három egyre nyerjük meg” – utalt az utóbbi három forduló eredményeire Török László. „Jó futballt játszunk, jönnek az eredmények, azon vagyunk, hogy minél tovább növeljük az egymás után aratott győzelmeink számát. Nagyon jól jöttünk ki belőle és jól kezeltük a nemzetközi kupaszereplés biztosította csütörtök-vasárnap ritmust, a saját bőrünkön éreztük, hogy a legjobb terhelés a meccs. Ami a közelgő Ferencváros elleni rangadót illeti, a Fradi ellen készülni játékosként és edzőként egyaránt különleges. A Ferencváros most is százszázalékos, s úgy szeretnénk ellene pályára lépni, hogy még mi legyünk az elsők. Biztos vagyok benne, hogy jó meccset játszunk majd a Groupama Arénában.”

A jelek arra utalnak, hogy a szakmai stáb el sem tudja rontani az összeállítást, hiszen a Paks elleni mérkőzésre hat helyen változott a Fehérvár elleni kezdő tizenegy, a vége mégis ugyanaz lett: 3–1-es győzelem.

„Erre sokan felkapták a fejüket, és ilyen az, amikor mindenki tudja, hol a helye és mi a feladata a rendszerben” – állítja a kisvárdai vezetőedző. „Annál nincs kellemesebb gondja a stábnak, ha a kicserélt játékosok helyére lépők ugyanazt a teljesítményt tudják nyújtani. Egységben kezeltük a Fehérvár, a Paks és a Honvéd elleni mérkőzést, a vasárnapi bajnoki előtt is igyekszünk a lehető legkézenfekvőbb döntéseket meghozni.”

A 6. forduló gólja (NS-grafika: Kristó Péter)

Zalaegerszeg–Debreceni VSC 4–2 (Németh D. 5., Lesjak 65., Ikoba 80., Gergényi 86., ill. Deslandes 60., Bévárdi 90+2.)

 A forduló váltása: Dombi Tibor őszinte: Úgy izgulok, mint az állat!
Dombi Tibor legszívesebben beleszuggerálná Bódi Ádámba, hogy gólt szerez (Fotó: Molnár Péter/Hajdú-bihari Napló)
Dombi Tibor, a DVSC emblematikus figurája másodszor segíti ki a csapatot.
Talán még a menesztett Joao Janeirót sem érte váratlanul a Debreceni VSC-t irányítók döntése: a ZTE-től elszenvedett hétközi 4–2-es vereség után megváltak tőle. A Loki várakozáson alul teljesítve egyelőre győzelem nélkül áll. A vezetők átmenetileg Dombi Tibor pályaedzőt bízták meg a csapat felkészítésével, s mint kiderült, a 48 éves szakember nem lepődött meg a felkérésen.
„Ugyanaz volt a reakcióm, mint két és fél évvel ezelőtt” – nyilatkozta a Loki TV-nek a korábbi 35-szeres válogatott szélső. „Akkor is hasonlóan gyengén szerepelt a DVSC, Kondás Elemért kérte fel a vezetőség, ő pedig engem hívott, jövök-e segíteni, de szerintem meg sem várta a választ, hiszen tudta, hogy igent mondok. Most jelezték, hogy amíg nincs új vezetőedzőnk, el kellene vállalni a csapat felkészítését. Természetesen most sem az volt a kérdés, hogy vállalom-e vagy sem. Elsőként beszéltem a játékosokkal, ők hogyan látják, miben tudok segíteni. Megpróbálok a lelkükre hatni, van, akinek kicsit le kell törni az egóját, hogy a csapatért csináljon mindent, mást föl kell hozni, mert esetleg úgy érezte, nem kap annyi lehetőséget. Emberileg lehet leginkább hatni rájuk. Játékosként számos hasonló szituációt átéltem, sokszor volt szükségem az edző szép szavára, vagy éppen arra, hogy helyre rakjon, mert azt hittem, enyém a világ.”
A klub emblematikus labdarúgója elmondta, mindig izgult játékosként, még akkor is, amikor 41 évesen a kispadon ült, s utánpótlás- és pályaedzőként is megmaradt benne a csata előtti idegeskedés.
„Még most is úgy izgulok minden meccs előtt, mint az állat” – mondta nevetve Dombi Tibor. „Szerintem a hétvégén is így lesz.”
V. GY.

Budapest Honvéd–Újpest FC 0–0

A forduló gyötrelme: felejthető meccsen ikszeltek a kispestiek az Újpest ellen
Nincs könnyű dolga a Bp. Honvéd kapusának, Szappanos Péternek, ugyanis a védelem nem volt stabil, azonban az Újpest ellen már jól zártak előtte a társak (Fotó: Szabó Miklós)
Szappanos Péter, a Bp. Honvéd kapusa örült, hogy szervezetten futballoztak a lila-fehérek ellen, de már a vasárnapi, Kisvárda elleni bajnokira figyel.
A mérkőzés színvonaláról sokat elárul, hogy vakargattuk a fejünket, ki legyen a mérkőzés játékosa – no, nem azért, mert annyi jó teljesítményt láttunk a Bp. Honvéd–Újpest FC (0–0) bajnokin, hanem mert egyik futballista sem nyújtott az átlagnál jobb produkciót. A két, jelenleg az alsóházban szenvedő együttes játékáról mindent elárul, hogy mindkét kapus nullás osztályzatot kapott, ami, ugye, azt jelenti, hogy gyakorlatilag nem adódott érdemleges feladatuk.
Rengeteg technikai hiba, elképzelés nélküli játék – maradjunk annyiban, erre a meccsre nem szívesen emlékszünk vissza.
„Ebből a mérkőzésből sokat meríthetünk, hiszen az egyik legstabilabb formát hoztuk az idényben” – mondta Szappanos Péter, a Bp. Honvéd kapusa a klub honlapjának. „Gyakorlatilag helyzet nélkül maradt az ellenfél, ez a szervezettségünknek köszönhető. Ezzel a fegyelemmel kell pályára lépnünk majd Kisvárdán is. Biztos fáradtabb lesz a csapat, de ez megfelelő koncentrációval ellensúlyozható, ha ez megvan, jó eredmény születhet vasárnap.”
A Honvédhoz érkezett Luka Capan – jelentette be pénteken a klub. A védőként és középpályásként egyaránt bevethető 27 éves horvát játékos legutóbb a török Bursasporban szerepelt.
Az Újpesthez pedig a 25 éves Djordje Nikolics írt alá. A kapus megállapodása július 1-jén járt le az FC Basellal, s a felek nem hosszabbítottak. A szerb futballista kölcsönben három svájci együttesben is szerepelt korábban (Schaffhausen, Thun, Aarau), a Baselban második számú kapusként számítottak rá. Kérdés, az egyszeres szerb válogatott labdarúgó milyen formában lehet, hiszen legutóbb tavaly júniusban lépett pályára (a Jamaica elleni felkészülési mérkőzésen), míg klubcsapatban majdnem két éve, 2020 novemberében állt gólvonalon a Zü­rich–Basel bajnokin (1–0).
CS. A.
AZ ÁLLÁS
1. Kisvárda 6 4 2 16–8 +8  14
2. Ferencvárosi TC 4 4 9–1 +8  12
3. Zalaegerszegi TE 6 3 1 2 13–9 +4  10
4. Kecskeméti TE 6 2 3 1 7–5 +2  9
5. Puskás Akadémia 6 2 3 1 6–4 +2  9
6. Paksi FC 5 2 2 1 11–10 +1  8
7. Mol Fehérvár 5 2 3 7–10 –3  6
8. Budapest Honvéd 6 1 2 3 6–12 –6  5
9. Mezőkövesd 7 1 2 4 8–15 –7  5
10. Vasas FC 6 4 2 5–7 –2  4
11. Debreceni VSC 6 4 2 9–13 –4  4
12. Újpest FC 5 3 2 4–7 –3  3
2022.10.05 23:41:17

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

2022.10.05 09:40:12

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Az 1922-es bajnokin már a fogadási csalás is téma volt.

2022.10.02 13:50:46

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A Fehérvár továbbra se képes idegenben nyerni, ezúttal a Puskás Akadémiával ikszelt.

2022.10.02 13:35:11

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A jól játszó hazaiak még gólt sem engedtek a küszködő zöld-fehéreknek.