Közel 21 ezer néző a derbin, óriási hangulattal – és Fradi-sikerrel

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2018.09.29. 19:20
null
Csak egyetlen gólhelyzetet teremtettek a derbin a lila-fehérek (Fotó: Micheller Szilvia)
A Ferencváros Davide Lanzafame góljával megnyerte az Újpest elleni derbit, közel 21 ezer néző előtt, hazai pályán, a labdarúgó NB I 9. fordulójának nagy rangadóján.


LABDARÚGÓ NB I
9. FORDULÓ

Ferencváros–Újpest 1–0 (Lanzafame, 58.)
Budapest, Groupama Aréna, 20 675 néző. V: Andó-Szabó

A MÉRKŐZÉS SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJÁK!

Eljött a nagy nap – a derbié!

Ahogy ilyenkor lenni szokott, a környező utcákban két-három órával a kezdő sípszó előtt már rendőrök posztoltak, s miután a vendégszurkolók miatt a stadion egyik oldalát lezárták, volt, akinek másfél vagy két kilométert kellett gyalogolnia, hogy bejusson a szektorába. Persze kit érdekelt ez, amikor az emberek a derbire igyekeztek?! Nagyokat szökkenő gyerekek, vidám apukák, csinosan felöltözött hölgyek igyekeztek az aréna irányába, volt, aki méretes zöld-fehér parókát viselt, más lilára festett arccal ült fel a lelátóra, a ferencvárosi fanatikusok pedig már másfél órával a kezdés előtt elfoglalták a helyüket a kapu mögötti szektorban.

Ahogy a környező utcákban parkoló autók és kisbuszok ablakaiban díszelgő sálakból kiderült, érkeztek szurkolók Szarvastól kezdve Kaposváron át egészen Szegedig, ez volt az a meccs, amely nem csak a fővárosiakat, az egész országot megmozgatta – hétfőn alighanem az iskolában, a közértekben, és a munkahelyeken is téma lesz a szombat esti derbi.

Lesz is miről beszélni!

Davide Lanzafame mesteri gólja, a kemény összecsapások, Filip Pajovics nagy védései, a gólnál felállva ünneplő, egymásba kapaszkodó drukkerek mind-mind emlékezetessé teszik a szombat estét – még akkor is, ha nem ez volt minden idők legjobb, legizgalmasabb derbije.

A mérkőzést a Fradi kezdte jobban, a hazaiaknak hat perc alatt három gólszerzési lehetőségük volt – ha Filip Pajovics, az újpestiek kapusa nem melegített volna be rendesen, Davide Lanzafame és társai gondoskodtak róla, hogy a szerb kapus alaposan át legyen mozgatva. Bekezdett tehát a Ferencváros, ám a kezdeti lendület, a nagy rohamok hamar alábbhagytak, és beállt a meccs a jó, magyar átlag feletti ritmusra.

A játékosok nem kímélték egymást, s magukat sem, kemény összecsapások, önfeláldozó mentések voltak a gyepen, néhány futballistát ápolni is kellett, na de ez mégiscsak derbi volt, az ilyesmi pedig vele jár...

Ahogy azt Nebojsa Vignjevicstől remélni lehetett, a Groupama Arénában sem védekező felfogásban küldte a csapatát pályára, az újpestiek olykor szép labdakihozatallal jutottak el az ellenfél tizenhatosáig, ám ott a legtöbbször elfogyott a tudomány. Szerhij Rebrov sem lehetett ekkor elégedett, vakarta a fejét, aligha azt kérte a védőktől és középpályásoktól, hogy ívelgessék előre a labdát az elöl létszámbeli, s magassági hátrányban is lévő támadók irányába. Az első negyvenöt percben akadtak helyzetek itt is, ott is, a hazaiaknál Sigér Dávid és Davide Lanzafame, az újpestieknél Zsótér Donát állt legközelebb a gólszerzéshez, a lilák ráadásul meg nem adott tizenegyes miatt is bosszankodhattak.

Aztán a fordulás után már gól is volt!

A zöld-fehérek átvették a játék irányítását, egyértelműen magukhoz ragadták a kezdeményezést, a vendég újpestiek közel sem tudtak úgy és annyiszor eljutni Dibusz Dénes kapujáig, mint az első negyvenöt percben. A Ferencváros jobban futballozott a második félidőben, és ez góllá is érett. Davide Lanzafame élete első derbijén győztes, ráadásul parádés gólt szerzett, a találat után mezét magáról letépve ünnepelt, láthatóan rendkívüli érzések szabadultak fel benne. A lelátón húszezernél is többen ünnepeltek, a kispad előtt Szerhij Rebrov is átengedte magát az érzéseinek, fülig érő szájjal mosolygott és folyamatosan tapsolt.

A hajrában a Ferencvárosnak lehetősége nyílt lezárni a derbit, ám hol az utolsó labdaátvétel, hol az indítás volt rossz, Böde Dániel a pályára lépése után néhány másodperccel kis híján a kapuba talált. Az Újpestben viszont nem volt annyi erő, hogy a kimaradt lehetőségeket kihasználja.

Küzdelmes, harcos kilencven percet hozott a derbi, a zöld-fehérek pedig örülhetnek, immár nyolc mérkőzés óta nem kaptak ki az Újpesttől, márpedig az ősi rangadók történetében száztizenhárom év alatt csak négyszer fordult elő ilyen.

A MÉRKŐZÉS SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJÁK!

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 9 7 2 19–6 +13 23
2. Budapest Honvéd 9 5 1 3 12–7 +5 16
3. MTK Budapest 9 4 2 3 13–15 –2 14
4. Paksi FC 9 3 4 2 12–10 +2 13
5. Debreceni VSC 9 3 4 2 12–11 +1 13
6. Mol Vidi FC 7 3 3 1 15–7 +8 12
7. Mezőkövesd Zsóry FC 9 3 3 3 14–12 +2 12
8. Újpest FC 8 2 4 2 6–7 –1 10
9. Puskás Akadémia FC 9 2 2 5 10–14 –4 8
10. Kisvárda 9 2 2 5 8–17 –9 8
11. Diósgyőri VTK 8 1 3 4 7–14 –7 6
12. Szombathelyi Haladás 9 1 2 6 11–19 –8 5

A 6. fordulóból elhalasztott Mol Vidi FC–Újpest FC mérkőzést november 21-én pótolják.

NB I, 2018–2019, 9. FORDULÓ
SZEPTEMBER 29., SZOMBATHELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Puskás Akadémia–Bp. Honvéd 1–0Felcsút, Pancho ArénaBerke Balázs
1786
Haladás–Paks 1–2
Szombathely, Haladás StadionSolymosi Péter
2846
MTK Budapest–Mezőkövesd 2–2
Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionKarakó Ferenc
1852
Debreceni VSC–Kisvárda 3–1
Debrecen, Nagyerdei StadionKassai Viktor2826
FTC–Újpest FC 1–0
Budapest, Groupama ArénaAndó-Szabó Sándor
20 675
SZEPTEMBER 30., VASÁRNAP
18.00:Diósgyőri VTK–Mol Vidi (Tv:M4 Sport)Miskolc, DVTK StadionPintér Csaba
TABELLA • GÓLLÖVŐLISTA
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik