A Ferencváros ismét megnyerte az Újpest elleni derbit!

Vágólapra másolva!
2021.09.26. 16:50
A hét utolsó napján derbit láthattunk a labdarúgó NB I-ben: a Ferencváros sorozatban a 9. alkalommal verte meg odahaza az Újpestet, pedig a vendégek emberhátrányban sem adták fel.
Ismét zöld-fehér öröm a derbin (Fotó: Török Attila)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Ismét zöld-fehér öröm a derbin (Fotó: Török Attila) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

LABDARÚGÓ NB I
7. FORDULÓ
Ferencvárosi TC–Újpest FC 3–1
(R. Mmaee 5. – 11-esből, Nguen 43., Uzuni 87., ill. Tallo 45+2.)

Budapest, Groupama Aréna, 17 349 néző. Vezette: Bogár
Kiállítva: A. Diaby (14., Újpest)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Közel telt ház volt a Groupama Arénában! A magyar labdarúgás egészét tekintve ennek is lehetett örülni vasárnap délután, elvégre hiába a sorozatban elért két Európa-bajnoki részvétel, hiába szerepel magyar klubcsapat immár sorozatban negyedik éve valamelyik európai kupasorozat csoportkörében, a tömött széksorok előtti bajnokikat továbbra is nagyon meg kell becsülni (és éppen a vasárnapi lapszámban megjelent összeállításunkból derült ki, hogy ez még a Fradi–Újpest rangadó esetében is igaz). A kellemes őszi napsütésben hömpölygött is a tömeg az Üllői úti aréna felé, az utóbbi három idényben a bajnoki címet megszerző Ferencváros esetében nem is lehet csodálkozni azon, hogy a zöld-fehér szurkolók megtöltötték a nekik kijelölt szektorokat, az viszont külön dolgozat témája lenne, hogy az újpesti fanatikusok nagy többsége miért csak idegenben buzdítja csapatát...

Bár a párharc európai szinten is rangot vívott ki magának, az utóbbi években meglehetősen egyoldalú volt az ütközet kimenetele. A vasárnapi meccsnek úgy vágtak neki a csapatok, hogy amikor az Újpest legutóbb legyőzte a Ferencvárost (2015 decemberében), a magyar válogatott még csak készült a 2016-os Eb-re, a német válogatott volt a világ-, a spanyol válogatott az Európa-bajnoki címvédő, Gulácsi Péter pedig a német másodosztályban szereplő RB Leipzig cserekapusaként várt a lehetőségre.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a Michael Oenning edzette lila-fehérek hat meccs után nyeretlenül, mindössze három ponttal a tarsolyukban, kieső helyről várták a találkozót, akkor nem túlzás azt állítani, hogy szinte minden a zöld-fehérek mellett szólt. Arra legfeljebb csak találgatni lehet, hogy a német szakvezető ebben a helyzetben milyen haditervvel készült a meccsre, ám akármi is járt a fejében, az ötödik percben már borult az elképzelés: Banai Dávid és Myrto Uzuni tizenhatoson belüli ütközése után a játékvezető a büntetőpontra mutatott, Ryan Mmaee higgadt gurításával pedig máris előnybe került a Ferencváros.

A korai gyomros után próbált magához térni a vendégcsapat, Giorgi Beridze léc fölé szálló fejessel veszélyeztetett, majd következett az újabb pofon, és még az első negyedóra letelte előtt emberhátrányba került az Újpest. Az ítélettel különösképpen vitatkozni sem érdemes, Abdoulaye Diaby keze ott volt a tizenegyest kiharcoló, gólhelyzetben kilépő hazai támadó vállán, a kiállított hátvéd újpesti szereplése viszont megérdemel néhány szót: a nyáron szerződtetett 21 esztendős mali hátvéd a második fordulóban, a DVSC ellen a 14. percben kapott piros lapot, majd négymeccses eltiltását letöltve a derbin visszatért a kezdőbe – ezúttal sem bírta tovább, 118 perc alatt így egy sárga és két piros lap a mérlege.

A kiállítás után úgy tűnt, a vendégek vezetőedzője azonnal változtat, Katona Mátyás már az oldalvonal mellett állt, ám a csere végül elmaradt, és Csongvai Áron lépett hátra a védelembe. Bár az első negyedóra eseményei hazai gólzáport vetítettek előre, szó sem volt arról, hogy innentől kezdve egykapuzott volna az FTC. Tény, a széleken többször is a védelem mögé kerültek a hazaiak, és a laposan, élesen kapu elé lőtt labdáknál olykor csak centiméterekkel maradtak le a berobbanó játékosok, ám amennyire erejéből tellett, a vendégegyüttes is igyekezett tartani a labdát, igaz, a kapu elé többnyire csak a szabadrúgások utáni beíveléseknél jutott. A lila-fehérek mentalitására és küzdőszellemére nem lehetett panasz, látszott, a borzasztó kezdés ellenére sem akarnak beletörődni a vereségbe, és mivel a hazai csapat sem diktált eszeveszett iramot, a meccs a második félidőre is nyitott maradt. Ehhez persze az is kellett, hogy a hazaiak második gólját megszerző Tokmac Nguen találata után a zöld-fehérek lélekben már az öltözőben jártak, és nem figyeltek a szemfüles Junior Tallóra, aki első helyzetét azonnal gólra váltotta.

A fordulás után a szépítő gól szerzője fejelt a kapu fölé, majd Nemanja Antonov életerős lövése halt el Dibusz Dénes kezében. Az Újpest emberhátrányban is igyekezett lapos passzokkal építkezni, a céltalan ívelések helyett a tudatos támadásépítés lehetőségét kereste, majd az 56. percben a VAR-nak köszönhetően az érzelmek széles skáláját járták be a felek, Tokmac Nguen tizenhatoson belüli esését sárga lappal díjazta Bogár Gergő játékvezető, ám a videoszobában közel egy percig nézték vissza az esetet. A feszültség tapintható volt, az újabb hazai tizenegyes alighanem eldöntötte volna a meccset, ám a monitoros ellenőrök megerősítették a játékvezető ítéletét.

Az utolsó jó fél órára érkezett Muhamed Besic, aki a Ferencvárosban már játszott korábban, a Groupama Arénában viszont még nem (a stadion elkészülte előtt a régi Népstadionban rendezte hazai meccseit a Fradi), ám első lövését minden bizonnyal igyekszik hamar elfeledni: a labdát csak az oldalvonalon túl érték utol.

Kapura tartó lövést viszont sokáig a többi futballistától sem láttunk, a Fradi önmagához képest visszafogottabb teljesítménye és az Újpest szervezett futballja pedig nyílt hajrát eredményezett. Bár egy percig úgy tűnt, Myrto Uzuni lövése lezárja a párharcot, a VAR-bírók les miatt érvénytelenítették a gólt, az utolsó tíz percre pedig Hugo Viana becserélésével tizenkilencre lapot húzott Michael Oenning. Végül mégsem az ő, hanem a szintén csereként pályára lépő Simon Krisztián lábában volt az egyenlítés, ám az átvétel nem sikerült jól, az emelését követően az oldalhálóba szállt a labda. Ekkor már némi füttyszó is hallatszott a hazai szektorokból, ám a 87. percben már örömében tomboltak a zöld-fehér hívek, Aissa Laidouni remek egyéni alakítása után Myrto Uzuni elvarrta a szálakat. Az összetörten álldogáló vagy éppen a gyepre rogyó vendégjátékosok testbeszéde is elárulta: ennek a meccsnek érdemben vége.

A bajnokot irányító Peter Stöger megnyerte első derbijét, a Ferencváros pedig sorozatban nyolcadszor győzte le a dicséretesen küzdő, ám továbbra is kieső helyen álló Újpestet. 3–1

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

AZ ÁLLÁS
1. Kisvárda 7 6 1 12–6 +6 18
2. Ferencvárosi TC 6 5 1 14–6 +8 15
3. Paksi FC 7 4 1 2 22–15 +7 13
4. Budapest Honvéd 7 3 1 3 12–11 +1 10
5. MTK Budapest 7 3 1 3 9–9 0 10
6. Puskás Akadémia 6 3 1 2 7–9 –2 10
7. Mol Fehérvár 7 2 4 1 8–7 +1 10
8. Debreceni VSC 7 2 2 3 18–14 +4 8
9. Mezőkövesd 7 2 2 3 9–13 –4 8
10. Zalaegerszegi TE 7 1 2 4 11–18 –7 5
11. Újpest FC 7 3 4 9–14 –5 3
12. Gyirmót FC Győr 7 3 4 5–14 –9 3
NB I, 2021–2022, 7. FORDULÓ
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Szeptember 24., péntek
ZTE FC–Paksi FC 2–5Zalaegerszeg, ZTE ArénaKáprály Mihály1214
Szeptember 25., szombat
MTK Budapest–Mezőkövesd 1–0
Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionFarkas Ádám
1537
Gyirmót FC Győr–Bp. Honvéd 2–4
Gyirmót, ALCUFER StadionErdős József
2381
Mol Fehérvár FC–Puskás 0–0Székesfehérvár, Mol Aréna SóstóSolymosi Péter
2014
Szeptember 26., vasárnap
Kisvárda–DVSC 2–1
Kisvárda, Várkerti StadionBognár Tamás
2980
Ferencvárosi TC–Újpest FC 3–1Budapest, Groupama ArénaBogár Gergő
17349

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik