Emberelőnyben sem ment, az FTC kikapott otthon a Puskás Akadémiától

Vágólapra másolva!
2023.03.12. 18:00
null
Már a szünetben kettővel ment a Puskás Akadémia, végül történelmi sikert aratott (Fotó: Szabó Miklós)
A Leverkusen elleni Európa-liga-nyolcaddöntő visszavágójára készülő Ferencváros odahaza 2–1-re kikapott a Puskás Akadémiától vasárnap este a labdarúgó NB I 23. fordulójának záró mérkőzésén. A PAFC történelmi győzelmet aratott, hiszen először nyert bajnokit a Groupama Arénában.


LABDARÚGÓ NB I

23. FORDULÓ

Ferencváros–Puskás Akadémia 1–2 (0–2)
Budapest,Groupama Aréna.Vezette:Pintér Csaba
Gólszerzők: Botka (90+6.), ill. Komáromi (27.), Puljic (37.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A közel- és régmúlt nagyszerű ferencvárosi futballpillanatait megörökítő szabadtéri fotókiállítás várja azokat, akik a Groupama Arénát az Üllői út felől közelítik meg. A fényképek vonzzák a tekintetet, sok ultra, családos szurkoló, „első jegyes”, valamint külföldi futballkedvelő vagy csak arrafelé sétáló áll meg olykor percekre előttük, ami nem meglepő, hiszen gondosan kiválasztott darabokból áll a tárlat. A pillanatképek között akad olyan, amely a zöldek legendás, Újpest felett aratott 11:1-es Magyar Kupa-győzelmét örökíti meg, olyat is találni, amely az 1937-es Közép-európai Kupát nyerő csapatot ábrázolja, s hogy egy nagyot ugorjunk az időben, az elmúlt évek különleges mozzanatai is megelevenednek, mint például a Molde ellen megnyert BL-párharc öröme, az Újpest elleni „törlesztést”, tehát a nagy riválisnak visszaadott 6–0-t követő összeborulás vagy a Fradi-tábor Monaco elleni Európa-liga-mérkőzésre készített élőképe, amelyen egy autóverseny képében elevenedett meg a jövő: az FTC a Crvena zvezdát, a Monacót és a Trabzonsport lepipálva lett csoportgyőztes, s jutott a sorozat nyolcaddöntőjébe.

Biztosak lehetünk benne, ha az FTC csütörtökön kétgólos hátrányból felállva kiharcolja a továbbjutást a Bayer Leverkusen ellen, a Puskás Arénában rendezendő visszavágóról készült fotók egyike rövid időn belül kikerül a többi diadalmas pillanatkép közé. Csakhogy a szezon legjobban várt összecsapásáig (a klub mindeddig körülbelül negyvenhétezer jegyet értékesített) még várt egy feladat a zöld-fehérekre: a Puskás Akadémia elleni hazai bajnoki. A felcsútiakkal szemben húszpontos előnyre szert tevő listavezető nem vehette félvállról ezt az összecsapást, hiszen bizonyítania kellett saját közönségének, amely előtt a legutóbbi négy meccséből csupán egyet nyert meg. A PAFC ráadásul azon kevés magyar csapat egyike, amely rendre felvállalja a támadófutballt, így a Fradinak lehetősége nyílt olyan habitusú partnerrel összemérni erejét, amilyennel általában a nemzetközi porondon találkozik.

(Fotó: Árvai Károly)
(Fotó: Árvai Károly)

Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző hat helyen változtatott a csütörtöki, leverkuseni kezdő tizenegyhez képest: Myenty Abena, Eldar Civic, Anderson Esiti, Kristoffer Zachariassen, Marquinhos és Ryan Mmaee került ki, Adnan Kovacevic, Henry Wingo, Mehdi Boudjemaa, Sigér Dávid, Amer Gojak és Nikolai Baden Frederiksen pedig be. Hornyák Zsolt az idén először 4–4–2-es hadrendben pályára küldött együttesében három változtatás volt a legutóbbi, Bp. Honvéd ellen elveszített bajnokihoz (1–3) képest: Tóth Balázs helyét Markek Tamás vette át a kapuban, Batik Bence helyett Wojciech Golla szerepelt a védelem tengelyében, míg Marius Corbu helyét a hosszú térdsérülése után idénybéli első NB I-es meccsén pályára lépő Jakub Plsek kapta a középpálya közepén.

A mérkőzés előtt a sérüléssel bajlódó Pászka Lóránd úgy fogalmazott, szerinte a felcsúti játékosok frissebbek a csütörtöki El-meccs miatt fáradtabb ferencvárosiaknál. Az erőnlétbéli különbség a találkozó kezdetén nem látszott, az viszont szemet szúrt, hogy az FTC korábban sohasem lépett pályára ilyen összetételben, a sérültek, illetve a pihentetettek helyett bevetettek között nem volt meg a kellő összhang, akadozott a gépezet. A vendégek, amint az várható volt, nem álltak be bekkelni, szervezetten futballoztak, sok labdát szereztek, jól hozták ki, és a széleken a hazai védelem mögé kerültek. Így esett meg, hogy egy ellentámadást követően a jobb oldalon vezetett lendületes akciót a Puskás Akadémia, Dibusz Dénes a beadás után éppen Komáromi György elé ütötte a labdát, az U21-es válogatott szélső pedig a kapuba lőtt – ez volt a felcsútiak nyolcadik kontraakcióból szerzett gólja a bajnoki évadban.

Bármi is volt a Ferencváros elképzelése, miként szeretné átjátszani vetélytársa hátsó sorát, nem valósult meg. A széleken szinte egyáltalán nem volt veszélyes a házigazda, a kontratámadásai sem voltak kellően gyorsak, rengeteg pontatlanság és technikai hiba jellemezte, a labda pedig alig jutott el a középcsatárként bevetett Frederiksenig. Sztanyiszlav Csercseszov nagyon elégedetlen volt, a fejét lehajtva, a gyepet nézve járt fel és alá a kispad előtt, miután a Puskás Akadémia szabadrúgást követően megszerezte a második gólját – ahogyan Leverkusenben Edmnd Tapsobának, úgy a labdát kapuba lövő Jakov Puljicnak sem volt őrzője...

(Fotó: Szabó Miklós)
(Fotó: Szabó Miklós)

A ferencvárosiak helyzete, ha másra nem is, arra jó volt, hogy gyakorolhatták, miként kellene ledolgozni a kétgólos hátrányt. Aligha keltett meglepetést, hogy az oszét tréner a szünetben kettőt is cserélt, beküldte az első Fradi-meccsén pályára lépő Baráth Pétert – aki kevés híján góllal mutatkozott be, a 49. percben a tizenhatoson belül nagy erővel lőtte meg a lecsorgó labdát, de az néhány méterrel a kapu mellé szállt –, valamint a néhány hete ittasan autóbalesetet szenvedő Carlos Auzquit.

A hazaiak játéka nem lett veszélyesebb közvetlenül a fordulást követően, ám nagy esélyt kaptak ellenfelüktől: Jakov Puljic a félpálya környékén elkövetett rendkívül buta szabálytalansága miatt sárga lapot kapott, s mivel neki ez volt a második, a Puskás Akadémia megfogyatkozott. Erre reagálva az FTC szakvezetője két támadót küldött a pályára Ryan Mmaee és Marquinhos személyében, és ezzel megélénkült a zöld-fehérek támadójátéka. A meccs képe megváltozott, a Fradi nyomott, de a vendégek is felértek olykor a kapu elé, Gruber Zsombor a 65., Komáromi György pedig a 80. percben akár háromgólosra is növelhette volna az előnyt. A hazai változtatások nem érték el a kívánt hatást, a zöldek nem dolgoztak ki igazán nagy lehetőséget, a tizenhatos előterében ugyanis elfogyott a tudományuk, nem tudtak felpörögni erre az egyébként meglehetősen feszült hangulatú mérkőzésre – Botka Endre hosszabbításban szerzett gólja már mit sem ért.

(Fotó: Árvai Károly)
(Fotó: Árvai Károly)

A Puskás Akadémia az idénybeli első idegenbeli bajnoki sikerét így tehát a Groupama Arénában aratta, a felcsúti egyesület fennállása során először (és megérdemelten) nyert a magyar rekordbajnok otthonában. A Ferencváros sorozatban a harmadik hazai mérkőzésén maradt nyeretlen, igaz, a bajnoki évadban először kapott ki hazai pályán, s bár az együttes játéka hagyott némi kívánnivalót maga után, ha csütörtökön győz, netán továbbjut, szurkolói alighanem könnyebben megemésztik az utóbbi hetekben mutatott gyengébb teljesítményét.

KOMÁROMI: ÚGY ELCSENDESÜLT A GROUPAMA, HOGY AZT HITTEM, NEM ADTÁK MEG A GÓLOM

BOTKA: NEHÉZ ELFOGADNI, HOGY NEM JÁTSZHATOK A LEVERKUSEN ELLEN

ONLINE SZÖVEGES TUDÓSÍTÁS ITT!

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 23 15 5 3 47–19 +28 50
2. Kecskeméti TE 23 9 12 2 33–22 +11 39
3. Debreceni VSC 23 9 7 7 38–34 +4 34
4. Puskás Akadémia 23 8 9 6 29–29 0 33
5. Paksi FC 23 9 5 9 40–38 +2 32
6. Kisvárda 23 8 8 7 34–37 –3 32
7. Mezőkövesd 23 7 7 9 24–29 –5 28
8. Zalaegerszegi TE 23 7 6 10 28–28 0 27
9. Újpest FC 23 7 6 10 28–38 –10 27
10. Budapest Honvéd 23 6 7 10 26–36 –10 25
11. Mol Fehérvár 23 6 6 11 28–34 –6 24
12. Vasas FC 23 3 10 10 17–28 –11 19
NB I, 2022–2023, 23. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Március 11., szombat
Kisvárda–Debreceni VSC 0–1
Kisvárda,Várkerti StadionKáprály Mihály
2450
Paks–Mol Fehérvár 2–1
Paks,Fehérvári úti StadionBerke Balázs
1785
Budapest Honvéd–Zalaegerszegi TE 1–0Budapest,Bozsik ArénaErdős József
3000
Március 12., vasárnap
Kecskeméti TE–Vasas 2–0Kecskemét,Széktói StadionFarkas Ádám
3223
Újpest–Mezőkövesd 1–0
Budapest,Szusza Ferenc Stadion
Andó-Szabó Sándor
2547
Ferencváros–Puskás Akadémia 1–2
Budapest,Groupama ArénaPintér Csaba
7051
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik